Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

opdracht # 248 - de paarlen oorbel

31 mei 2019 - 14:04
'Ik zat op mijn stoel en keek over mijn schouder naar hem. Mijn oor brandde, het gewicht van de parel trok aan mijn lelletje. Ik kon alleen maar aan zijn vingers langs mijn hals denken, zijn duim op mijn lippen. Hij keek naar me maar begon niet te schilderen. Ik vroeg me af wat hij dacht.' Bovenstaande tekst is een alinea uit het boek 'Meisje met de parel' van Tracey Chevalier. Een prachtige roman over de schilder Johannes Vermeer met het 17E-Eeuwse Delft als decor. De schilder heeft haar min of meer gedwongen een paarlen oorbel te dragen, zonder het medeweten van zijn jaloerse echtgenote, de eigenaresse van de parels. Het model, de dienstbode des huizes, heeft het gaatje in haar oor zelf toegebracht met een naald die zij heeft verhit in de vlam van een kaars. Vermeer heeft zojuist het sieraad in haar pijnlijke en opgezette oorlel gestoken. Hij ziet haar lichamelijke en emotionele pijn en liefkoost haar heel even. Er is tussen hen een onmogelijke aantrekkingskracht. Hij is 'haar meester' en een beroemd schilder. Zij is de jeugdige dienstbode, meid voor alle werk, maar heeft als enige persoon van het gezin (dat bestaat uit zijn echtgenote, hun zes kinderen en zijn schoonmoeder en nog ander personeel), gevoel voor de schoonheid van zijn schilderijen. Dit is wat zij dacht: (de schrijfopdracht – mijn tekst dus!) Ik verwacht nu een liefdesverklaring. Maar ik moet hem afwijzen. Als dienstbode ken ik mijn plaats.Toch, ik verlang zo hartstochtelijk naar tederheid en liefde van zijn kant. “Wat moet ik doen? Eens zal zijn echtgenote het schilderij zien, mij met haar paarlen oorbel. Door haar vergevorderde zwangerschap kan zij voorlopig de trap niet op naar het atelier. Zij zal in woede uitbarsten en mij op straat zetten. Maar mijn ouders verwachten mijn loon... (haar vader is door een ongeval blind geworden). Ik had niet mogen toegeven aan zijn dwingend verlangen voor hem te poseren, om de oorbel te dragen, maar wanneer zijn grijze ogen mij peinzend bekijken bezwijk ik voor hem. Doe ik alles wat hij vraagt. De tekst in het boek gaat wel een heel andere kant op. “Je moet de andere ook dragen, zei hij terwijl hij de tweede oorbel pakte en die naar me uitstak. Heel even was ik sprakeloos. Ik wilde dat hij aan mij dacht, niet aan het schilderij.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juni 2019 - 17:42
Hoi Marijcke, ik ben verzot op dit schilderij en kan me heel goed voorstellen dat het een prachtig boek maakt! Voor zover ik kan beoordelen, sluit jouw stukje mooi aan bij het verhaal. Er zit wat fatalistisch in, wat naar mijn mening goed bij de tijdsgeest past; zeker als je als dienstmeisje zo doordrongen bent van je (lagere) stand. Hopelijk verlost ze zich van die ketens en kiest ze voor haar geluk. Ik geloof dat ik er weer een boek bij heb op mijn verlanglijstje :)

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juni 2019 - 14:17
Hallo Marijcke, … ik heb genoten van je inzending. Mooi ingevuld O, en dan dat boek van Chevalier. Wat een eyeopener om van een schilderij, een verhaal te maken. :nod: :!:

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juni 2019 - 21:37
Marijcke wat een mooie weergave geef je ons hier met deze beladen scene en onbenantwoorde liefde van een jong meisje, die nog maar net de volwassenwereld binnentreedt. Ik kende deze schrijfster ook niet, maar zij komt ook op mijn lijst :thumbsup: Heel graag gelezen van jouw hand en ik wens je een fijne avond.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juni 2019 - 11:35
Hoi Marijcke, Wat heb je een mooi verhaal over een (bijna) onmogelijke liefdesrelatie geschreven. Als ik mij niet vergis leefde de schilder in de tijd van de gouden eeuw. Maar ik denk dat het voor veel vrouwen een donkere en moeilijke periode was. De schrijfster is voor mij ook onbekend, ik ga op zoek naar het bijzondere boek. Ik heb genoten van je verhaal.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juni 2019 - 18:04
Mooi verhaal, kan me de scene ook goed voorstellen. Dacht even dat er wat zou ontstaan tussen de dienstbode en de schilder...Dank voor de tip, boek komt zeker op mijn lijst.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 juni 2019 - 12:19
Mooie tekst, hij past inderdaad goed bij het bovenstaande stukje (heb ik het goed begrepen dat de eerste helft uit het boek is en de tweede helft van jou?). De moeilijke situatie voor zowel de dienstmeid als de schilder is voelbaar, graag gelezen!