Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Stijl/woordenschat/kwaliteit

16 februari 2018 - 16:52
Hoi allemaal, Misschien een beetje een domme vraag (maar domme vragen bestaan niet, toch?). Ik tik ondertussen bijna de 30.000 woorden aan in mijn verhaal (fantasy) en het begint enigszins vorm te krijgen. Ik schrijf als hobby omdat ik het heel erg leuk vind, en niet echt met het doel op een carrière of om uitgegeven te worden. Echter vind ik het wel leuk om iets van kwaliteit neer te zetten en geen complete rommel. Nu zat ik een beetje terug te lezen in mijn teksten en recent heb ik o.a. Het spel der tronen en De Reisgenoten weer eens gelezen. Nu is het wellicht stom om mijzelf met dit soort erkende top auteurs te meten, maar ik kan niet ontkennen dat mijn eigen teksten echt verschrikkelijk zijn vergeleken met deze uitgegeven boeken. Vooral de manier van zinnen formulieren en de uitgebreide woordenschat van beide schrijvers zijn ver boven mijn niveau. Een niveau waar ik graag naar toe zou willen werken. Maar hoe? Kan ik mijn schrijfwijze en woordenschat louter alleen verbeteren door gewoon heel veel te lezen van diverse auteurs en genres? Of zijn er meer mogelijkheden voor mij om dit te ontwikkelen? Uiteraard ben ik met mijn amateur verhaaltje ook pas in een eerste draft van het verhaal en moet er nog veel herschreven, bijgewerkt en weggeschrapt worden. Maar zelfs in deze eerste ruwe basis vorm zou ik toch liever al een wat hoger niveau tekst uitkramen. Tips en ideeën welkom dus!

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 18:02
Bassvdh 'Kan ik mijn schrijfwijze en woordenschat louter alleen verbeteren door gewoon heel veel te lezen van diverse auteurs en genres?' Dat is idd een goed vertrekpunt. 'Of zijn er meer mogelijkheden voor mij om dit te ontwikkelen?' Zoek elk woord dat je niet kent zelf op in een echt woordenboek (kan ook online) en blader/scrol zodat je een paar extra woorden meepakt.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 18:28
Nu is het wellicht stom om mijzelf met dit soort erkende top auteurs te meten, maar ik kan niet ontkennen dat mijn eigen teksten echt verschrikkelijk zijn vergeleken met deze uitgegeven boeken.
Deze constatering brengt je al naar een hoger niveau.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 19:30
Bedankt voor jullie reacties. @janpmeijers, het is niet zozeer dat ik de (vaak mooie) woorden niet ken of niet begrijp. Maar meer dat ik er niet op kom tijdens het schrijven. Snap je wat ik bedoel? Martin schrijft bijvoorbeeld: ‘De ochtend gloorde helder en koud, met iets tintelends in de lucht dat op het einde van de zomer duidde.’ Bij mij zou er (bijvoorbeeld...) gestaan hebben: ‘De ochtend was helder en koud, met een kille bries die aanvoelde als het eind van de zomer.’ Misschien maak ik me nu gewoon te druk en moet ik eerst mijn verhaal uitschrijven om er daarna mooie teksten en zinnen van te maken...

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 19:43
Probeer jezelf niet te vaak te vergelijken met topauteurs. Daar word je alleen onzeker van en dan is het snel gedaan met het plezier. Bovendien heeft iedere schrijver weer andere kwaliteiten; er is vast wel iets wat jij beter kan dan meneer Tolkien, al is het maar iets heel kleins. En iedereen vindt zijn werk weleens verschrikkelijk! Daar ben jij echt niet de enige in. Wat betreft zinnen formuleren: veel schrijven, dan word je er vanzelf beter in. Wat ook help is de tekst in je hoofd 'voorlezen' (weet je wel, met het denkstemmetje dat iedereen heeft) zodat je je bewust wordt van het ritme van de zinnen. Je kunt je tekst ook echt hardop voorlezen, wat voor jou het best helpt. Bekijk je woorden en zinnen desnoods als een liedje! Je woordenschat vergroten kan door veel lezen, maar ook door goed op te letten in het dagelijks leven. Ik heb eens ergens gelezen dat een mens zoveel nieuwe woorden per week leert dankzij tv en de media. Anders gezegd, stilstaan kan je woordenschat in ieder geval niet. En in fantasy heb je natuurlijk de vrijheid om zelf woorden of interessant klinkende namen te verzinnen.

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 22:21
Veel lezen inderdaad, waarbij het helpt als je eens een ander genre pakt dan dat je normaal zou doen. Verder zou een synoniemenwoordenboek als Het juiste woord of een site als https://synoniemen.net uitkomst kunnen bieden. Als ik jou was zou ik me echter niet te blind staren op een rijke woordenschat. Dit komt vanzelf als je blijft schrijven en lezen. Ik kan me vergissen, maar ben je niet ook op zoek naar een scheutje poëtisch taalgebruik en beeldspraak waardoor de zinnen... tja, wat minder alledaags worden? Dat is iets waarmee je moet experimenteren om je eigen stem te vinden. Zet dit stijlelement echter met mate in; het wordt al snel too much als je het mij vraagt...

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 22:56
Veel schrijven. Veel lezen. Lees ook teksten die je niet zo fraai vindt en bekijk hoe dat komt. Probeer niet heel mooi te schrijven over een sprankelende zonsopgang als dat niet bij je past. Er zijn heel veel verschillende vormen van mooi. Zoek een schrijfcoach die bij je past en laat niet meteen je hele manuscript beoordelen, maar vraag advies over een hoofdstuk of een deel ervan. Kijk of je de tips die je dan krijgt kunt toepassen op de rest van je werk. Plaats/lees wat bij proeflezen en merk hoeveel verschil er zit tussen lezers. Wat de een prachtig vindt, is voor de ander storend of onduidelijk. En je kunt het niet iedereen naar de zin maken, dus je zult moeten leren,kiezen. Zo ontwikkel je een eigen stijl.

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2018 - 23:38
Je moet allereerst een lange adem hebben en niet opgeven. Waar je het meest aan hebt om je schrijven op een hoger niveau te krijgen? Daar is denk ik geen algemeen antwoord op mogelijk. Het ligt bij iedereen anders. Ik denk dat het daarom eerst zaak is om je zwakkere punten in beeld te krijgen en daar gericht aan te gaan werken; door te lezen, door een cursus te volgen, door de (voor jou) juiste schrijfboeken te kopen enzovoort. Hoe krijg je zicht op je zwakke punten is dan de logische volgende vraag. Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen aan schrijfwedstrijden waarbij alle deelnemers een leesrapport krijgen. Dat je fantasy schrijft helpt, want juist in dat genre is dat bij de bekendste jaarlijkse wedstrijden gebruikelijk. Dat zijn de Harlandprijs, Fantastels en Trek Sagae. Ik weet in dit geval waarover ik praat, want aan de eerste twee wedstrijden deed ik meerdere keren mee en bij de laatste twee was of ben ik jurylid. Korte stukken kun je ook op deze site onder proeflezen kwijt en daar feedback op vragen, maar dat zul je ongetwijfeld al weten. Succes!

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2018 - 9:07
Bedankt allemaal voor jullie zeer uitgebreide reacties en tips! Ik zal gewoon lekker blijven doorschrijven en mijn verhaal afmaken terwijl ik wat oefen en experimenteer in mijn eigen stijl/woorden. Ook zal ik weer eens wat boeken in andere genres er bij pakken! Ik zal ook eens mee gaan doen aan wat wedstrijden, al is het slechts voor de feedback. Afgelopen jaar had ik ook bijna wat ingestuurd, maar mij last-minute bedacht.
Je moet allereerst een lange adem hebben en niet opgeven.
Deze zal ik in mijn achterhoofd houden! :thumbsup:

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
24 februari 2018 - 18:21
Wat ik doe is heel erg veel boeken lezen in de genre waarin ik schrijf (fantasy, YA). Ik merk dat ik hierdoor automatisch de manier van zinnen formuleren en woorden onthoudt en onbewust toepas. Mijn tip dus; lezen, lezen en nog meer lezen. (Ik lees minstens 1 boek per week, maar ik ben dan ook echt een boekenworm :p )

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 februari 2018 - 22:44
Bedankt June. Ik ben zelf afgelopen week ook een (e)boek begonnen waarin ik nu bepaalde woorden markeer die ik 'mooi' vind om ze zo aan mijn woordenlijst te voegen waar ik later uit kan putten. Ik probeer hele zinnen markeren echter te vermeiden, omdat ik graag wel in mijn eigen stijl wil blijven. (En omdat ik bang ben dat ik straks hele zinnen/zinsdelen van andere auteurs ga gebruiken)

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 februari 2018 - 1:20
Ik probeer hele zinnen markeren echter te vermeiden, omdat ik graag wel in mijn eigen stijl wil blijven. (En omdat ik bang ben dat ik straks hele zinnen/zinsdelen van andere auteurs ga gebruiken)
De kans dat je hele zinnen gaat gebruiken, als je dat niet wil, acht ik zeer klein. Die zinnen hebben - volgens mij - geen [of zeer weinig] invloed op jouw eigen stijl. Als je aan het lezen bent in je favoriete boeken en er komt een mooie zin in beeld, komt dat ook vaak door de zinnen ervoor en erna. Om de kans nog kleiner te maken, lees je het beste boeken van meerdere onbekende schrijvers en verschillende genres. Per week 1 of 2 uur in de bibliotheek "snellezen" geeft je ook schrijfvleugels. Dat noem ik studerend-lezen. Soms alleen maar de dialogen lezen. Dat helpt je snel naar een hoger niveau - in het schrijven van dialogen. Het lezen van alleen de eerste 2 - 4 regels van een hoofdstuk geeft je al snel een beginnend inzicht in hoe schrijvers opstarten. Zo kan je ook de slotzinnen van een hoofdstuk bestuderen. Je kan dus elk onderdeel van het schrijven heel simpel leren - geheel gratis - door veel te lezen. Ook de punten en de komma. Maak gelijk een notitie van de uitgever. Check de omslag. Hoe je 'vermijden' schrijft. Ik vind dit een mooi artikel/blog. http://blog.creativelive.com/book-ideas/ Leren schrijven en je woordenschat ... Bekijk een zwaard-vecht-scene uit een willekeurige film en beschrijf die na het eerst hardop te spreken - na of tijdens de film. https://www.youtube.com/watch?v=upcWBut9mrI Deze van Syrio Forel en Arya Stark is een mooie oefening. Vergelijk jouw eigen beschrijving van wat je ziet en hoort met de woorden van George R.R. Martin.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 februari 2018 - 12:42
Wat ook nog wel eens helpt is hardop voorlezen. Andermans teksten, je eigen teksten. Je zult merken dat zinnen zich uitgesproken anders gedragen dan op papier. Bovendien kan je woorden die je hardop hebt uitgesproken beter onthouden. Nog beter kun je ze onthouden als je de woorden zelf in een paar zinnen gebruikt, liefst gewoon in een conversatie. En uiteindelijk is veel doen en doorzetten het beste recept. En ook helemaal niet erg, als je het leuk vindt wat je aan het doen bent.