Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#163 Mijn monsters

5 oktober 2017 - 17:41
Met volle teugen adem ik Vrijheyd in. Het proeft als een frisse regenbui, gekruid met rode en gele bladeren, geroerd met een zonnestraal. Weerstand doemt voor mij op. Die zag ik niet aankomen. Het is ijl, als ik mijn ogen tot spleetjes maak zie ik de omtrekken van een blauwwitte gloed. Een gezicht heeft het niet. Het is. Mijn tred verzwaart. Iets. Verderop buigt Jymoet zich over me heen. Het wil me grijpen. Ik kijk het in de ogen die mij, dwingend, nét niet aankijken. Ik wil die blik vangen en erin schreeuwen maar Jymoet is driemaal zo groot als ik en glijdt om me heen. Ik adem Jymoets okselgeur. Magnyt doemt links van mij op. Hij is net zo groot als Jymoet. Hoog boven mij raken ze elkaar. Vanaf hun lelijke koppen smelten ze naar onderen samen. Ik voel hoe ze me langzaam in zich opzuigen. Ik geef een duw tegen Weerstand voor me en Weerstand wankelt scheldend achteruit. Dat geeft me de ruimte om Magnyt en Jymoet in hun navel te kietelen. Hun ogen worden groot, hun monden vormen een kwijlende O, ze wijken iets uiteen en ik waad verder, nog steeds omgeven door mijn monsters. Verderop zie ik Leugen soepel over de velden rennen, met een gehavende Waarheyd achter zich aan. Waarheyd hinkt, er komt bloed uit zijn oor. Ik wil er naartoe, het bloeden stelpen. Maar Weerstand blokkeert me de weg, Magnyt en Jymoet voeden zich met mijn wilskracht.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 oktober 2017 - 18:19
@Stella, ik las je net ervoor op Facebook en voel dezelfde reactie. Het is fraai dat wat je neerzet, je legt je bloot, dat is mooi. De namen door ze een y mee te geven, kunstig. Maar voor mij is het nét iets te veel in deze compacte tekst. Alsof je te veel wel of niet deugden bij elkaar brengt. Uiterst verrassend het kietelen in navels en bloed gutsende oren. Is het niet 'stelpen' in plaats van 'stulpen'? Je hebt absoluut mijn waardering al was het maar voor de 'soepele leugen' en de 'gehavende waarheid'. (opzuigen)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 oktober 2017 - 18:26
Mooi Stella, slowmotion beelden van een innerlijk gevecht tegen dat waar je in een mensenleven niet van weg kunt lopen. Dat is dan ook precies wat ik voel, beklemming in een surrealistisch jasje. Geen fijne monsters en dat heb je goed overgebracht.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 oktober 2017 - 20:36
@ Mili, ik begon met een blik vol monsters in mijn hoofd aan dit verhaal, ik heb ze al aardig weten te minimaliseren (vind ik). Ik zag HP huppelen over een berg in Tirol, het steekwoord was in de eerste instantie lucht of adem en dit werd Vrijheyd. Stulpen zijn kleine huisjes. :lol:, ik heb het direct veranderd. Over opzuigen had ik eerder ook nagedacht. Opzuigen associeerde ik met stofzuigen en dat is niet wat er hier gebeurt. Hoewel, op zuigen leest nu alsof je een snoepje in je mond hebt. Ik weet het nog niet... Dank je wel, voor je waardering en aandacht! @ Nancy, dank je wel voor het helpen met het zo mooi neerzetten van de namen van deze monsters. Ik ben blij dat de beklemming overkomt!

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2017 - 11:38
Interne monsters gefileerd, haarfijn en levensecht. Niet mooier gemaakt, zachter, gewoon de realistische levenslange worsteling. (klein dingetje: van mij hadden ze geen aangepaste namen hoeven hebben, aan de andere kant vind ik die namen wel poëtisch! ja, jij daar, poëtisch!)

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2017 - 15:14
@ Cora: Hahaha ja ja poëtisch... Het was wel een genoegen om &%$#@! met bijkomende rookwolken uit de oren te vangen in taal. Dank je wel!

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2017 - 20:21
Dag Stella, Wat een bijzondere inzending. Hoewel de monsters heel akelig overkomen, heb ik je proza toch met veel genoegen gelezen. Ik vind de benaming van de monsters uiterst treffend en origineel. Van mij een dikke :thumbsup:

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2017 - 21:14
Mooi gevonden, het geworstel in het dagelijks leven vertaald naar een strijd tegen monster. Leuk bedacht en goed uitgevoerd.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 oktober 2017 - 21:23
Prachtig en de namen geven het wat extra's hoewel Leugen er dan buiten valt maar zou misschien te veel zijn.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 oktober 2017 - 16:15
Die namen, hoe fraai gevonden, Stella. Als is de leugen nog zo snel, daar dacht is tijdens het lezen aan. Bijzondere invulling van de opdracht. Mijn complimenten.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 oktober 2017 - 18:09
@ Blavatski, marceline, i-Kat, maddbrug en mw.Marie: Dank jullie wel, voor de aandacht en de fijne complimenten!