Afbeelding
Links Lineke, rechts Ulrike
Links Lineke, rechts Ulrike
Je hebt een creatief idee, een passie, een verhaal dat je heel graag in boekvorm wilt uitgeven. Waar begin je?!
'Jullie moeten eens samen praten’, zei een freelance-collega. Bij de eerste kop koffie ontstond een brainstorm. Ulrike - freelance journalist en conceptdenker - droomde van een culinair concept, Lineke - auteursbegeleider en uitgever - wilde altijd al eens zelf een boek schrijven. Samen bepaalden we de kaders:
- Het moest een gedrukt boek worden
- Over een culinair onderwerp
- Dat commercieel voldoende interessant zou zijn om een succes te worden
Dat laatste bracht ons al snel bij het thema Holland en Hollands trots. Ook goed voor de export, leek ons. Van drop en kruidkoek tot stroopwafels. Stroopwafels…Ja!
Dat boek bestaat vast al! Niet?? Hoe is het mogelijk, er was niets over te vinden! Oké, haast maken! Tuurlijk, je mag enthousiast zijn. Sterker nog, zonder dat lukt het niet. Maar ga wel gedegen te werk. Je kunt je maar een keer vergissen. Als je idee eenmaal staat, start dan met het voorwerk.
We zetten alle thema’s en onderwerpen die ons te binnen schoten over stroopwafels letterlijk op een A4'tje. Daarna zochten we tot in den treure uit of en wat er al over geschreven was. Je wilt immers origineel zijn, en geen ‘Me too’-boek maken voor in de ramsj.
Het moest meer worden dan een standaard bakboek. Tijdens onze research kwamen we al snel de meest verrassende verhalen tegen van Nederlanders die ver weg in het buitenland stroopwafels gingen bakken. Op dat moment wisten we: dit gaat over veel meer dan koekjes bakken. We wilden een boek maken met dit soort persoonlijke verhalen, en met recepten. Hoe langer we zochten, hoe verbaasder we werden. We liepen tegen allerlei geestige weetjes aan over stroopwafels, tegen feiten en fabels, tegen gedichten, korte verhalen en schilderijen. Kortom, we wisten zeker dat we makkelijk een boek konden vullen met de stroopwafel in de hoofdrol.
Wat begon als een gezellige strooptocht werd een grand tour. Na de theorie, gingen we langs bakkerijen en fabrieken om te zien, ruiken en voelen hoe zij stroopwafels bakken. We gingen langs bakkers, winkels en praatten op markten met stroopwafelverkopers en op straat met consumenten. We zochten recepten, we proefden stroopwafels. We verzamelden meer onderwerpen, knoopten contacten aan en lieten onze creativiteit nog even de vrije loop. De kleine koek werd een groot verhaal.
En dan wordt het tijd om al die briljante ideeën te ordenen. Voor wie schrijf je jouw boek eigenlijk? Bepaal je doelgroep al in de conceptfase zo nauwkeurig mogelijk. Weet wie je publiek is en neem dat mee bij de verdere uitwerking. Probeer een beeld te krijgen van je kant-en-klaar product. Een concept bestaat uit de content (datgene wat je wilt vertellen) en de vorm (de manier waarop je het wilt vertellen). Denk ook na over een investeringsplan. Wat kost de productie van jouw boek en hoe denk je dit terug te verdienen?
Onderzoek waar en hoe je het boek kunt verkopen en/of leg het concept neer bij een eventuele sponsor. Denk in deze fase dus ook na over de opbouw van je boek, maak een mogelijke hoofdstukindeling, denk na over de verhouding tekst en beeld. Ons 1e A4'tje groeide uit tot een paar A4'tjes. Iedereen aan wie we dit voorlegden zei: doen! En de meesten aan wie we ons concept voorlegden, hadden zinnig commentaar, waarmee we onze eigen ideeën konden aanscherpen.
Benieuwd naar het resultaat? Blader hier het boek door, bestel hem en ren alvast naar de bakker voor een pakje verse stroopwafels voor jouw eerste recept of knutsel!
Tips van Ulrike en Lineke:
- ga los in de brainstorm
- baken af d.m.v. veldonderzoek
- verzamel enthousiaste mensen om je heen
- visualiseer je concept
- denk alvast na over doelgroep en financiering
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Comments
Lineke Eerdmans, Leuk
Lineke Eerdmans,
Leuk
Dit is geen proeflezen he Jan
Dit is geen proeflezen he Jan
Dries Arnolds, Dat is zo. Dit
Dries Arnolds,
Dat is zo. Dit
Als ik al enig recht van
Als ik al enig recht van
Beste Jan, Bedankt voor je
Beste Jan,
Bedankt voor je
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)