Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

opdracht#-158 - laatste wil

1 September 2017 - 20:34
Het is hem aan te zien dat hij in de laatste periode van zijn leven is. Het silhouet onder het laken krimpt bij ieder uur. Het bewustzijn krimpt mee. De meeste tijd brengt ze door in het ziekenhuis op een stoel naast het bed, met zijn hand in de hare. In de hoop dat haar warmte in zijn verkillend lichaam zou vloeien. Twee merkwaardige avonden staan in haar geheugen gegrift. De oude man opende zijn ogen. Ze stonden heel vredig. Niet meer door angst gekweld. “Marion”, zei hij, “ ik weet het nu. Ze hebben me alles verteld. Het is mooi. Zo mooi” Hij zuchtte, keek haar liefdevol aan en zakte weer weg in zijn droomwereld. “Wat weet je, mijn liefste. Wat is er zo mooi? Wat is er je verteld?” Ze kneep in zijn hand, probeerde hem terug in het helder moment te trekken. Het lukte. Hij was er. Hij glimlachte. “Vertel mij, toe, vertel mij, wat is er zo mooi?” Ze hoort haar stem, luider en dwingender dan ze bedoelt. Er komt geen antwoord. Zijn gezicht is vredig. De klok tikt de laatste uren weg. De laatste uren van hun samenzijn. Nog één keer kwam hij tot bewustzijn. Met een smeekbede in zijn al omfloerste ogen. “De koffer”, zei hij, “de koffer onder de sofa. Niet openen. Verbranden.” Het waren zijn laatste woorden. Ze neemt de koffer mee naar huis. Zit er uren mee op haar schoot. Haar vingers strelen het slot, aarzelen, tintelen, jeuken. Op haar rechterschouder zit de engel van het goede; op haar linkerschouder de engel van de verleiding. Zweet parelt op haar bovenlip. Oude wit/zwart foto's krullen even later op door de vlammen. Door de hitte van het vuur zweet ze uit iedere porie. Zweet dat zich vermengt met tranen.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 September 2017 - 20:59
Blavatski, ademloos mooi, zo werd ik meegetrokken in je verhaal. Ik zie het zo voor me en wat een mooie laatste zin! Kleine opmerking: -silhouet schrijf je wellicht in het mooie Vlaamse land als silhouette? -zwart/wit foto's heb ik ook aleens over getobd: zwart wit foto's of zwart-wit foto's vond ik indertijd op mijn zoektocht, wellicht in België anders? Graag gelezen!

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 September 2017 - 21:05
Mooi en sfeervol. Prachtig dat ze zijn laatste wil uitvoert. Maar ooi, Wat ben ik benieuwd naar wat er op die zwartwit foto's stond en wat er nog meer in die koffer zat.

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2017 - 9:54
Blavatski, ontroerend en zo menselijk. De liefdevolle vrouw naast de stervende man, die ook nieuwsgierig is naar zijn 'beleving'. Die wordt nog eens versterkt door de koffer met geheimen. Mooi open einde. Kleine opmerking:in de derde zin...'met zijn hand in de zijne' denk ik dat de laatste zijne 'hare of die van haar' moet zijn. Mooi weekend, Groet Connie

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2017 - 15:27
Wat een prachtig verhaal, erg ontroerend en zo mooi dat ze het doet. Niet weten is soms zo veel beter. Heel graag gelezen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2017 - 18:59
@Blavatski, erg intrigerend ... Ik stel me wel een vraag. Marion noemt de stervende man: 'mijn liefste'. En dan gaat ze naar huis. Wie is deze Marion? Zijn maîtresse van weleer? 'Het is mooi, zo mooi.' Kunnen we bij deze aannemen dat de dood een groot feest is? Ik hoorde het eerder. ;)

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2017 - 13:40
Dag mw.Marie, Ik ben blij dat je de tekst ademloos mooi vindt. Wat een compliment, zeg! Silhouet heb ik aangepast en de wit/zwaertfoto's daar weet ik me geen raad mee. Het schijnt allebei te kunnen. Fijn dat je een beetje "zeurt". :o Daar leren we van. De volledige historie kun je lezen in mijn boek "De oude man".

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2017 - 13:42
Dag Marceline, ik ben blij dat je de tekst sfeervol en mooi vindt. Dit verhaal is geen fictie; ik heb gedaan wat hij vroeg en het was verschrikkelijk moeilijk om te doen. Ik ben ook nog steeds razend nieuwsgierig wat er in dat koffertje allemaal stak, maar ja, ik moest in eer en geweten handelen, hè?! :o Gelukkig is het nu al een lange tijd geleden en zijn de emoties ondertussen verwerkt. (denk ik toch). Het hele verhaal kun je lezen in "De oude man" waarin ik "het" van me afgeschreven heb. Ik ben nu aan het tweede deel bezig. :o , want oh er gebeurde nog zoveel na zijn overlijden. Het was een man met veel geheimen. :nod:

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2017 - 13:47
Dag Connie, fijn te lezen dat de inzending over het koffertje je ontroert heeft. Dank je wel voor het "zeurtje", ik heb er wel tien keer over gelezen! Zijn hand in de "hare", moest het zijn. Ik zal je binnenkort verrassen met een gesigneerd exemplaar op te sturen van "De oude man". Zo vullen we elkaars bibliotheek aan. :o :{}

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2017 - 13:52
Dank je wel i-kat voor je mooie woorden. Ik vermoed dat het inderdaad beter voor me was om niet al de geheimen te kennen. Hij had er veel. Moest je nieuwsgierig geworden zijn naar het relaas van "De oude man"; er is een boek van en ik ben nu bezig met het tweede deel. :o

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2017 - 14:01
Dag Mili, fijn te lezen dat je deze inzending "intrigerend" vindt. Ter verduidelijking heb ik er nu "het bed in het ziekenhuis" van gemaakt. Ik kreeg de indruk inderdaad "dat het mooi was" wat hij had gezien of meegemaakt, maar ik ben niet wijzer mogen worden. Je hebt toch wel begrepen dat de HP en Blavatski één en dezelfde persoon zijn, hè? Je kunt het allemaal lezen in "De oude man" dat in 2007 gepubliceerd werd. Weet je nog dat ik je voorzichtig waarschuwde voor je plannen; uitgeven, je wordt er doodmoe van. Toch ga ik me er nog eens aan wagen. Dank zij SOL heb ik nu meer zelfvertrouwen. Jitzak heeft me diep geraakt. Proficiat. Maar ik moet het nog even verteren alvorens een soort recensie te laten horen op facebook. :thumbsup: :{}

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2017 - 23:14
Beste Blavatski, Wat een dramatisch verhaal. Die laatste woorden van de oude man bracht je in een onmogelijke situatie. Ik begrijp je gevoelens hierbij. Groet, Jelle

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2017 - 14:29
@Blavatski, Een prachtig en verstild verhaal dat ik ademloos las. De intimiteit is voelbaar en subtiel beschrijf je de spanning, de innerlijke strijd verbeeld door de twee engelen om gehoor te geven aan de laatste wens. Het boek "De oude man" zou ik graag eens lezen in zijn geheel en mooi dat er een tweede deel gaat komen. Klein puntje: de herinneringen schrijf je in de verleden tijd met uitzondering van "hoort" en "tikt" Een bewuste keuze? Dank voor deze mooie uitwerking van de opdracht.