Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 145 De glimlach

Elke morgen glimlacht Daan naar de norse conciërge. Hij fluit vrolijk in de wandelgangen, maakt grapjes met deze en gene, geeft schouderklopjes en weet altijd wat zeggen in welke situatie ook. Daan leeft zonder zorgen en van dag tot dag. Zijn collega’s zijn jaloers op zijn positieve ingesteldheid, de vrouwen – jong en oud - zijn door hem gecharmeerd. Behalve een knipoog geven, flirt hij nooit, maar het respect dat hij vertoont, zijn lovende woorden voor de grijze muis van het kantoor, zijn galanterie missen hun uitwerking niet. Deze ochtend verloopt op dezelfde wijze tot de baas hem bij zich vraagt. Zelfverzekerd loopt hij naar diens kantoor en klopt aan. ‘Ah, kom binnen, Daan. Ga zitten, alsjeblieft,’ zegt meneer Van Daele. Daan glimlacht bij de gedachte aan de laatste klant die hij heeft binnengehaald. Met de ellebogen op tafel en de toppen van zijn gespreide vingers tegen elkaar, kijkt zijn baas hem aan. 'Je weet het van de afvloeiingen?’ Hij knikt en blijft glimlachen. ‘En voor jou zal het geen probleem zijn.’ Meneer Van Daele kijkt hem strak aan. Daans gelaat blijft onveranderlijk. Hij zegt nog steeds geen woord. ‘Over een jaar ben je pensioengerechtigd, Daan, en je hebt nog wel wat jaren voor je. Je kan een wereldreis maken, natuur en cultuur gaan ontdekken. Je kan misschien nog een leuke vrouw vinden.’ De mondhoek van Van Daele gaat omhoog. Alsof hem dat aangaat met wie ik mijn leven doorbreng, denkt Daan. ‘Het komt erop neer dat je het bedrijf wat vroeger kan verlaten.’ Meneer Van Daele staat op. Daan gaat ook staan, zijn glimlach vastgevroren op zijn gelaat. ‘Het spijt me, Daan. Sluit de deur als je gaat, wil je.’ Het is de hand van een vreemdeling die hij schudt, een hand die hem dwingt onder ogen te zien dat glimlachen hem niet de eeuwige jeugd bezorgt.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn inspiratie heeft een deuk gekregen. Het is geen beeldend, eerder vertellend verhaaltje, dat besef ik maar al te goed.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oeps, Leeghoofd, wat een trieste baas! Je hebt Daan mooi getypeerd, iedereen is gek op hem en de baas stuurt hem vervroegd weg, ondanks de klant die hij onlangs binnenhaalde. Suggestie; ingesteldheid ==> instelling.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En toch heeft het vertellende ook iets. Je houdt als lezer afstand tot de hp, waardoor het verhaal des te schrijnender is.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo leeghoofd. Ik vind het wèl een lekker lopend verhaaltje. Zo zie je maar, dat een baas vaak totaal niet weet wat hij beslist en helemaal geen gevoel voor zijn personeel heeft. Maar Daan komt er wel bovenop met zijn positiviteit. Klein dingetje: in de zin "en weet altijd wat zeggen ... " mis ik het woordje "te". Groet, Jules

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@leeghoofd, ik haal er een dialoog uit, echter een waarbij Daan non verbaal communiceert. Zijn lichaamstaal laat genoeg zien. Dus die deuk in je inspiratie heeft wat mij betreft niet veel schade aangericht. Graag gelezen, Connie

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Leeghoofd, het is een goed verteld verhaal. Je kan niet altijd inspiratie hebben maar blijf doorschrijven. Ook al slaat t nergens op. Ineens gaat t weer. Succes!

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Prima verhaal hoor, las vlot. Bij conciërge denk ik aan een school maar je schrijft volgens mij over een kantoor? Portier is misschien een alternatief. Daan zag ik helemaal voor me, zijn leeftijd echter een verrassing maar daarom leuk en helemaal passend in het verhaal. Met plezier gelezen!

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik krijg medelijden met Daan en hoop dat hij er een positieve draai aan kan geven. Zo zie je maar dat ondanks het vertellende ik toch meeleef! :thumbsup:

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Leeghoofd, Ik weet het niet, hoor, maar ik zag toch de charmante joviale Daan voor me. En zijn glimlach die tot een grimas werd. Waarom is dit geen beeldende vertelling? Waarom zo negatief in je beoordeling over je inzending? Helemaal in schril contrast met je HP. :o Graag gelezen door de warmte die uit het verhaal straalt.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Leeghoofd, ... die chef heeft een grote teleurstelling achter de rug en kan zijn immer opgewekte medewerker wel wegkijken en stuurt hem dan ook de laan uit. Met plezier je inzending gelezen: Daan redt het wel en de chef krijgt nog weleens de kous op zijn kop.

Rol

  • Anoniem
Hallo Leeghoofd, Triest. Hopelijk zal hij na zijn 'afvloeiing' de echte glimlach en het gevoel van eeuwige jeugd zal weten te behouden. Met plezier gelezen. Schrijfcoach Corrie

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Leeghoofd, je schrijft:
Het is geen beeldend, eerder vertellend verhaaltje, dat besef ik maar al te goed.
De 1e alinea is idd vertellend, want het bevat een samenvatting over het doen en laten van Daan. Er is geen aanwijsbare tijdsverloop, dat blijkt al uit het algemene 'elke morgen.' Het tweede deel is volledig volgens de methode van het tonen. Dat blijkt uit het concrete 'Deze morgen' en het tijdsverloop - de duur van het gesprek. Prima dialoog en de personages beeldend neergezet! dingetje: 'op zijn positieve ingesteldheid,' - instelling 'Hij fluit vrolijk in de wandelgangen' - met 'in de wandelgangen' zeg je over een gerucht: In de wandelgangen wordt gesproken over een afvloeiing. ;)