Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Is mijn boek te lang?

26 april 2017 - 16:17
Bij het even uitpluizen van de vragen op dit forum kwam ik vooral tot de conclusie dat de meesten zich zorgen maakten over het feit dat hun roman niet lang genoeg is. Nu is bij mij net het omgekeerde het geval, en vrees ik dus dat het veel te lang is. Ik heb wel weet van boeken die immens veel pagina's tellen, maar als beginneling (aangezien dit mijn allereerste poging is) lijkt het me niet evident om een verhaal van 310 000 woorden op te sturen naar een uitgever en niet te verwachten dat ze dat al overdreven vinden nog voor ze de moeite doen een deel ervan te lezen. Het verhaal is af, en ik heb het al enkele keren terug onder handen genomen, maar na de laatste review (waarmee ik net gestart ben) zal er toch dat moment komen waarop ik beslis: stoppen met corrigeren, beter gaat het in mijn ogen toch niet meer worden. Inkorten lijkt me catastrofaal voor het verhaal dat ik wilde vertellen en mocht ik me er toch aan wagen, het zal hooguit een tiende korter worden. Nu, mijn vraag, is 310 000 woorden te lang voor een beginnersboek? Dat zijn toch al snel 1000 tot 1200 pagina's indien omgezet naar een gemiddelde boek format. Het opdelen ervan lijkt me een onbegonnen klus, omdat het opgebouwd is uit de in elkaar geweven verhaallijnen van zeven personages die elkaar in de loop van het verhaal ontmoeten met het doel samen iets te bereiken (sommigen ontmoeten elkaar zelfs pas op het einde). Ook omdat er toch enige onbewuste, onderlinge interacties en beïnvloedingen aanwezig zijn die ik uitspeel door op het juiste moment te switchen van het ene naar het andere personage. Een tweede vraag: Mijn boek staat als verhaal op zichzelf, met een begin en een einde, maar is al sinds de start aanzien als een project waaraan een vervolg moet en zal gebreid worden. Dit laat zich merken in onbeantwoorde vragen en hints die wijzen op een vervolg. Hoe staan uitgevers hier tegenover? Er al van uitgaande dat ze het iets vinden natuurlijk, want ik kan me best voorstellen dat ik meer kans heb om euro-millions te winnen dan the next big thing in fantasy-land te worden. :) Bedankt!

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 april 2017 - 17:08
Hallo Bart, Ik heb met precies hetzelfde probleem geworsteld. Dit zijn mijn bevindingen. 310000 woorden is te lang. Je reduceert de zowiezo al miniscule kans om gepubliceerd te worden nog eens exponentieel. 100000 woorden is waar je op wil mikken. Ik zou het manuscript nog eerder willekeurig in 3 kappen dan het zo in te dienen. Maar wat ik zou doen is het verhaal naar beste vermogen masseren zodat je het in 3 of 4 delen kan splitsen met een min of meer bevredigend einde. Er worden veel meerdelige fantasywerken uitgebracht waarvan de eerste delen midden in het verhaal stoppen, dus ongewoon is het zowiezo niet. Idealiter staat het eerste deel op zich maar heeft het vervolgpotentieel. Dat geeft je de meeste kans om uitgegeven te worden, zeker als debutant zonder naam. Maar als dat niet kan dan is dat maar zo. Ik had zelf een manuscript van een 550000 woorden (1e versie) en heb mezelf gaandeweg overtuigd om het eerst in 2, dan 3, dan 4 en uiteindelijk 5 volumes te kappen. De uiteindelijke verdeling in 5 volumes heb ik gemaakt op basis van de aanwezige nevenpersonages. Ik heb 1 hoofdpersoon maar afwisselende nevenpersonages. Elk deel zal nu een veranderde cast van nevenpersonages hebben - m.a.w. ik maak een splitsing op het punt waar het gezelschap waarin mijn hoofdpersoon verkeert verandert. Eens ik dat idee had leek het heel natuurlijk en wist ik dat ik er niet verder over hoefde na te denken. Eerst probeerde ik te splitsen op basis van de hoogtepunten in de plot, die dan elk de climax van een volume moesten worden, maar daar was ik nooit tevreden mee. Zoals het nu is zouden de volumes ongeveer 100k/80k/70k/150k/150k woorden zijn. Ik steek nu al m'n energie in het zo goed mogelijk maken van dat eerste deel, waar ten slotte alles van afhangt. Ik heb al ideeen om het 3e deel meer te stofferen, en als ik ooit weer aan het 4e en 5e toekom zal ik zien of ik die kan reduceren. Als ik geen uitgever vind (en ik ga er maar 2 of 3 aanspreken) dan publiceer ik het zelf online en is het feit dat ik het in 5 volumes heb gekapt alleen maar een voordeel - zogauw het tweede volume klaar is kan ik het eerste volume dan weggeven als promotie.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 april 2017 - 17:52
Bart79, 310.000 is te lang. Schrijven is schrappen. Overbodige woorden als eerste. je eerste zin:
Bij het even uitpluizen van de vragen op dit forum kwam ik vooral tot de conclusie dat de meesten zich zorgen maakten over het feit dat hun roman niet lang genoeg is.
in minder woorden: Bij het uitpluizen van de forumvragen concludeerde ik dat de meesten zich zorgen maken over de lengte van hun roman. je tweede zin:
Nu is bij mij net het omgekeerde het geval, en vrees ik dus dat het veel te lang is.
Bij mij geldt het omgekeerde, ik vrees dat het te lang is. enz.

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 april 2017 - 19:10
Jan heeft gelijk. Tenzij je meteen een niet te overtreffen meesterwerk geschreven hebt, ben je met die lengte bij een reguliere uitgever kansloos, helemaal als je het geen optie vindt om het in meerdere delen uit te geven. Ik zou in jouw plaats dat manuscript voorlopig als een nuttige schrijfoefening beschouwen en het eerst eens met een kort verhaal of in elk geval met iets van een normalere lengte proberen. Maar dat hangt natuurlijk ook van je doel af. Wil je dat lange verhaal hoe dan ook uitgegeven zien, dan ben je op POD/eigen beheer aangewezen. Dan moet je er wel rekening mee houden dat zo'n uitgave je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid alleen maar geld gaat kosten.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 april 2017 - 23:14
Bedankt voor jullie reacties. Wikken en wegen is de boodschap, en tenslotte beslissen. Ik moest lachen met de reactie van Jan, goed en wel beseffende dat ie overschot van gelijk heeft. @krommenaas: Opsplitsen is mogelijk, maar helaas blijft het geheel één boek met maar één einde. @Hay: Een niet te overtreffen meesterwerk zie ik er zeker niet in, maar een nuttige schrijfoefening is het alvast geweest.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2017 - 9:38
Bart: Dat geldt ook voor A Song of Ice and Fire and vele andere fantasyverhalen met meerdere volumes. Op zich dus geen onoverkomelijk bezwaar, maar voor een debuterend auteur reduceert het de kans op publicatie wellicht tot bijna 0.

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2017 - 9:47
Zin voor realiteit heb je in elk geval. Dat is belangrijk. En de moed om je gelijk op zo'n monsterlijk lang boek te storten bewonder ik. Wie weet komt er op langere termijn wel degelijk een publicatie uit voort, want die verhaalwereld zit nu in je hoofd en zal er niet zo snel meer uit verdwijnen, weet ik uit ervaring.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
28 april 2017 - 1:23
Het lijkt mij ook te lang. Je kunt drie van de zeven personages verwijderen. Dan is het nog een lang verhaal.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 april 2017 - 9:23
Het lijkt mij ook te lang. Je kunt drie van de zeven personages verwijderen. Dan is het nog een lang verhaal.
Dat was aan de start perfect mogelijk geweest, maar is niet langer een optie. Het wordt een compleet ander verhaal dan. Plus het feit dat ik te gehecht ben geraakt aan de karakters die al vier jaar mijn gedachten domineren. Ik heb inmiddels veel nagedacht, en besloten mijn laatste review voorlopig verder te zetten. Vervolgens het verhaal laten rusten in mijn rommelige schuif. Dan ga ik me richten op een kortere prequel van het verhaal, wat perfect mogelijk is gezien de (ongeschreven) voorgeschiedenis ervan. Een beetje zoals destijds The Hobbit versus Lord of the Rings. Met een verbeterd kritisch oog kan ik nadien mijn schuif terug opentrekken. De reacties hier hebben me in ieder geval op een spoor gezet, waarvoor dank!

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 april 2017 - 10:48
Da's een prima idee! Dan is je eerste boek alleenstaand. Dat eventuele vervolgen niet op zich staan is een veel minder nadeel. Btw als je nooit iets anders schrijft dan dat ene verhaal zou ik adviseren tussendoor wat kortverhalen te schrijven; ik heb daar alleszins veel aan gehad.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 mei 2017 - 19:28
Ik herinner me een uitgever in de jaren '90 die me vertelde dat een debuut van meer dan 300 pagina's zelden wordt uitgegeven, omdat het risico voor de verkoop te groot zou worden. Ik heb wel het idee dat er hier tegenwoordig enigszins wat soepeler mee wordt omgesprongen, maar 310 000 woorden is echt hèèl lang... Let wel dat de meeste uitgeverijen genoeg hebben aan 50 pagina's om je roman te beoordelen. Ik moet ook toegeven dat ik wat twijfels heb dat er niet kan geschrapt worden in een boek van 310 000 woorden, zeker als het om een "beginnersboek" gaat. In het begin dat ik romans schreef (het heeft even geduurd) werden ze ook tamelijk omvangrijk en dan kreeg ik ook wel de raad om te schrappen, en nu weet ik wel dat ze daar gelijk in hadden.

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 mei 2017 - 19:43
Het is te eenvoudig om die grens bij 300 pagina's te trekken. Door met layout en boekformaat te spelen kan een boek met eenzelfde aantal woorden 200, maar ook 400 pagina's tellen. Het is daarom beter om puur naar het woordenaantal te kijken. Ik zit zelf midden in het uitgeefproces van mijn eerste 'echte boek bij een echte uitgever'. Versie een telde ongeveer 165.000 woorden en met die lengte had de uitgeverij (Mozaïek) geen enkel probleem. Maar inderdaad, het commentaar van de redactrice betekende ook bij mij schrapwerk. Versie twee telt 144.000 woorden. Er zal denk ik nog wel een herschrijfronde volgen. Laten we zeggen dat ik dan op iets van 140.000 uitkom. Het is nog goed te doen om dat als één boek uit te geven.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 mei 2017 - 11:45
Het lijkt mij helemaal nog niet relevant. Uitgevers willen vaak alleen de eerste twee hoofdstukken lezen om een indruk te krijgen van wat je kan en hoe je schrijft. Verder willen ze een synopsis. Als ze er brood in zien, dan ga je onder hun begeleiding herschrijven en eventueel (waarschijnlijk) inkorten. De redacteur van Das Mag zei zelfs, dat hij niet van manuscripten houdt die helemaal af zijn.