#96 Het punniken der zotheid

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#96 Het punniken der zotheid

Onder de gewelven der zotheid werden de vijf dochters bijeen geroepen. Het duurde even, een vergadering mag wat uit de hand lopen, doch weldra waren de klambleke handjes, het geblakerde kroeshoofd, de ijlende geelzucht, de woedende roodvonk en de dolgedraaide pinda het volledig met elkaar oneens. Het sputum spetterde over de tafel en er werd gul met gif geklonken: er was blijmoedig getekend voor een nieuw tijdperk van haat en nijd. 'Moge de jaloezie onze leidraad zijn!' joelde moeder Stultitia, waarbij het schuim op haar tandvlees de rottigheid ervan bruisend verhulde. Het aardse volk gehoorzaamde terstond; lijven explodeerden overtuigend, huizen van god mag weten welke goden werden gezellige puinhopen en koppen rolden multicultureel alle kanten op. Een lust voor het oog. Ook de natuur hielp een handje mee. Waar mens, dier en de laatste vitaminen toch al aan het verzuipen waren, kletterde vervuild sop met bakken uit de hemel. Pontius was blijkbaar zijn handen weer eens aan het wassen voor hij aan de dis schoof met wat verfrommelde geestelijken in dure soepjurken die kalasjnikovs boven kleurpotloden verkozen. Om de zaak toch enigszins in evenwicht te houden, werd hier en daar iemand heilig verklaard en poseerde men vroom met vrolijke sombrero's. Hij daarboven had wel tijd voor de rest. In hogere sferen ondertussen, was Petrus in diep gebed; of Christus ooit nog eens tijd zou krijgen een potje met hem te klaverjassen. Maar Christus had nu juist het punniken onder de knie.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een verhelderende tekst. De zotheid lijkt me treffend beschreven. Met plezier en een volle glimlach gelezen. Hulde voor de vondst van de vijf dochters, de gewelven, het rondspetterende sputum, de exploderende lijven, sombrero's, het klaverjassen en last but not least het punniken. :) (Kalasjnikovs. Dat dan wel weer)

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wel tijd, maar andere prioriteit. Geef hem eens ongelijk. Als manager van de planeet aarde moet je vooral tijd nemen voor een stuk creatieve ontspanning. Je verhaal zit sterk in elkaar Elyse. De zotheid sijpelt er van alle kanten doorheen.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Angus, met dank voor de hulde en graag gedaan. :) (Correctie is doorgevoerd :thumbsup: ) @nyceway, dank je wel. 8)

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heel mooi. Ik werd een beetje stoned van het lezen, zo buitelden de tijden en de dimensies door elkaar heen. Poetisch, dat is het ook.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Petra, O! Dank je wel, zo moge het bedoeld zijn! Zoals de aarde buitelt, buitelen wij mee. Of was dat juist maar zo. Poëtisch, merci. Hier en daar wat alliteratie en/of assonantie, altijd leuk wanneer het opvalt. :)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Elyse, zoals gewoonlijk moeten jouw teksten eerst bij me bezinken. Ik lees ze meer keren. Dromerig, nadenkend, zoekend, zelfs vertwijfeld of ik de portee van je teksten wel kan overzien. Zoals de vijf dochters. Waarom vijf, wat zit hier meer achter? Ten eerste wil ik met je punniken. We maken dan een (schrijf)slinger van hier tot Mexico. Dan moet ik een keuze maken uit de meest fraaie zinsdelen: [lijven explodeerden overtuigend,] is er zo een en [koppen rolden multicultureel alle kanten op. Een lust voor het oog.] een ander. Ik vraag me nu eigenlijk af waarom ik de meest morbide uitzoek. :) Voor deze doe ik een suggestie: waarbij het schuim op haar tandvlees de rottigheid ervan bruisend verhulde.] waarbij het bruisende schuim haar rotte(nde) tandvlees verhulde? Ik kijk iedere week naar je teksten uit en heb weer genoten.

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Elyse, ook ik heb je tekst een aantal keren gelezen en heb genoten. Alleen al de beschrijving van de vijf dochters is hilarisch. En dan het schuimende tandvlees: wat een beeld. Mooi ook dat je de zotheid op drie niveaus beschrijft met als uitsmijter het punniken :-) Weer een bijzondere leeservaring.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Prachtig verhaal. Mooie interpretatie met inderdaad de vijf dochters! Ik ben jaloers op zoveel fantasie!

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Elyse, ik zit met stomheid geslagen. Waar haal je de zottigheid vandaan? De handen wassende Pilatus vind ik de max, prachtig. Graag gelezen? Ik weet het niet. Ja en nee; er zit behalve zotheid zoveel tragedie in al die wantoestanden! Zeer speciale inzending en invulling van de opdracht! :o

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe zot is dat aardse volk ook, er is niet veel nodig om een kettingreactie te ontlokken. Je woordgebruik is de moeite van het herlezen waard! Ik heb de indruk dat je wel wat opgezocht hebt mbt Stultitia en de dochters ;) Je hebt er geweldig werk van gemaakt. :thumbsup: Ik ken het wel, maar wist de benaming niet meer, ik denk niet dat er in België nog wordt gepunnikt! :o

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@SonjavP, moge de heerlijkheid zegevieren! Dank je wel. @Mili, de vijf dochters: 'Bij monde van de Zotheid (Stultitia), die samen met haar vijf dochters over de wereld heerst, worden allerlei menselijke dwaasheden aan de kaak gesteld. Behalve kerkelijke autoriteiten worden ook kooplieden, vorsten en wetenschappers bekritiseerd.' (Uit een samenvatting over 'Lof der Zotheid' van Desiderius Erasmus.) In mijn (vrije) interpretatie staan de vijf dochters niet voor de verschillende zotheden der maatschappij, maar elk voor een werelddeel dat die zotheden hanteert. Ik heb gekozen voor de actieve vorm van de zotheid (Stultitia) die op ironische wijze prijst wat in de maatschappij der mensen zot is. Waarbij het er zot genoeg vaak op neerkomt dat het in onze maatschappij juist de zotheid is, die geprezen wordt. Die dubbelzinnigheid vind ik het mooie in de titel van de 'Lof der zotheid'. Laten we samen punniken!

Lid sinds

15 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Deze zotheid is een salade van spannende ingrediënten. Tezamen zotter dan apart. Mooi geschreven. Oh, het is het werk van de dochters? Dank je voor je uitleg, dat maakt het geheel nog smaakvoller. Als mensen over hun eigen zotheid zouden kunnen lachen... Ik wil wel met je punniken.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Nel, ik voel mij oprecht vereerd dat ik je een bijzondere leeservaring heb geschonken. ;) Ook al is het natuurlijk een droevige geschiedenis. @mw.Marie, het punniken kent vele variaties. Dank voor jouw compliment. @ Blavatski, waar haal ik de zottigheid vandaan? Ik gebruik doorgaans het paddestoeltje, niet eens van het hallucinerende soort. Gewoon van hout, het liefst rood met witte stippen. Ik ben een eenvoudig mens. Oefening baart kunst, voor je het weet heb je een slinger van Mexico tot daar. :) @Annemieke, beter ergens dan nergens. Nu wil ik heel graag weten, waarom? Ligt het aan de verzuipende vitaminen? @Marlie, misschien moeten we die kettingreactie achter het punniken zoeken. Ik hoop het niet want ik punnik graag. Ik moet eerlijk toegeven dat er dit keer weinig voor nodig was een stroom van woorden bij mij los te maken. Het stond er voor ik geschrokken was. Wat betreft het 'opzoeken', zie mijn reactie @Mili #14. Dank voor jouw mooie compliment Marlie.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Dos, jij weet niet half! Hoe heerlijk van tijd tot tijd van je hart geen moordkuil te maken. Ik sta vaak genoeg op ontploffen. Helaas. Toch worden juist wij vaak met de grootste ernst voor zotten uitgemaakt. Er zijn te weinig spiegels. En handspiegels worden dan weer akelig misbruikt (vraag maar aan Mili). @Odile, ja helaas, apart is het niet; ik heb triest genoeg weinig verzonnen. Heerlijke opdracht, dat wel, merci!! En dank ook voor je compliment, ik sta meer dan open voor nieuwe punnikpatronen. Heel graag!

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vanaf daar vond ik het beeldend. Misschien wel luiheid, geen zin om te denken, dus moesten de woorden het dragen, niet een onderliggende betekenis of verhaal. Overigens verzopen de vitaminen vandaag letterlijk. Hier in ieder geval. De aardbeien(planten) vroegen niet eens om water.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik punnik niet mee, maar desondanks vind ik het een geweldig verhaal. Of zijn we allemaal stapelgek? Dat kan natuurlijk ook.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Thanks Tja! Stapelgek? Hoe kom je daar nu bij, wij zijn bloedserieus. Er zijn alleen te veel gevaarlijke rollen in dit theaterstuk.