Klassieke schrijfvaardigheden of een eigen schrijfstijl?

Als schrijfster zonder naam denk ik daar vaak over na. Spelen met woorden, worstelen met zinnen. Twijfels over juist taalgebruik. Zelden heb ik een foutloze tekst onder ogen gekregen. Nooit heb ik een foutloze tekst geschreven. Blijkbaar is perfecte beheersing van de Nederlandse taal niet langer voorwaarde voor succes. Wat is dat dan wel?

Hoe kun je je onderscheiden als schrijver? Hoe kun je voorkomen dat je onbewust kopieert wat al bestaat? Hoe kun je origineel zijn in een wereld waarin eigenlijk alles al geschreven is?

In al mijn naïeve enthousiasme schreef ik een aantal jaar geleden een manuscript. Zonder enige kennis of ervaring maar met een diepgewortelde liefde voor schrijven en voor het onderwerp. Van een script beoordelaar kreeg ik niet alleen lovende woorden, maar ook nuttig advies en tips. Het herschreven manuscript is door bijna 100 proeflezers beoordeeld. Voor een aantal lezers was het een page-turner. Een mooier compliment kon ik niet krijgen! Natuurlijk was er ook kritiek, gelukkig maar. Een bekend scriptschrijver in België heeft van het verhaal een filmscript geschreven. Alle ingrediënten voor een mogelijk succes(je) waren daar.

Waarom is het boek dan nog niet op de markt? En de film niet op het witte doek? Het manuscript is naar een aantal uitgevers gestuurd, het filmscript naar enkele nationale en internationale producenten. Er was en is zeker interesse, maar het uitgeverswereldje gaat niet snel in zee met een debuutschrijver. Daarvoor is de markt te ongunstig en het risico te groot. Men vindt het onderwerp uitermate boeiend, maar waarschijnlijk te controversieel. Nu wordt het manuscript opnieuw herschreven. Trial and error. Vallen en opstaan.

Voor een aantal schrijvers zal het succes niet vanzelfsprekend zijn geweest. J.K. Rowling bijvoorbeeld is door ettelijke uitgevers afgewezen voordat haar Harry Potter reeks een megasucces werd.

Schrijftips van een schrijfster zonder naam? Blijf dicht bij jezelf, kies een onderwerp of thema waar je veel van weet. Voor een personage kies ik iemand die ik goed ken en van wie het karakter past in het verhaal. Daardoor wordt het personage geloofwaardiger, hoef je minder te verzinnen en vergroot je de consistentie van het personage. Beschik over voldoende doorzettingsvermogen. Ga met een grote boog om de platgetreden paden heen. Denk buiten de lijntjes.

Dat brengt me terug naar de klassieke schrijfvaardigheden. Natuurlijk zijn die onontbeerlijk. Maar naar mijn bescheiden mening is het ontwikkelen van een eigen unieke afwijkende schrijfstijl veel belangrijker. Schrijf niet volgens de boekjes, daardoor creëer je geen nieuw literair werk. Denk groots, schrijf groots!

Marjolein Greebe herschrijft momenteel haar fact-fiction roman in wording met de titel ‘Verzwegen Erfgoed’. Ze is vooral geïnteresseerd in het onderzoek naar het waargebeurde en het verweven van feiten met fictie. Daarnaast schrijft en/of redigeert ze webteksten en korte verhalen.

Comments

Hallo Marjolein ik ben nieuw hier en heb je stukje gelezen. ik heb al meer dan 10 jaar een manuscript liggen anoloog op losse vellen papier, iets wat ik nog nooit heb terug gelezen omdat het nogal veelomvattend is. waar begin je en hoe bescherm ik mezelf en anderen. schrijf ik 1 boek of een aantal delen. met vriendelijke groet john

Dag John, Helaas heb ik de waarheid niet in pacht. Mocht ik meer informatie hebben over het manuscript en de achtergrond, dan kan ik misschien helpen. Maar zoals je in mijn artikel kunt lezen: mijn manuscript is door een aantal proeflezers gelezen. "Uitgegeven in eigen beheer" :-) De filmrechten zijn verkocht, het filmscenario ligt klaar. Verder ben ik (ook) nog niet. Ik heb je een e-mail gestuurd. Hartelijke groet, Marjolein Greebe