Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Google met mate en schrijf!
Je doel is duidelijk: vandaag rond je écht dat hoofdstuk af. De research is gedaan, de held in je verhaal heeft zijn oproep tot avontuur gehad en is klaar om op stap te gaan. Je loopt naar je werkplek, maar bedenkt dan dat je eerst de vaatwasser moet uitruimen. Of dat ene berichtje nog moet versturen. Of een espresso nodig hebt om op gang te komen. Of, of, of.
Timemanagement kan je helpen. Managementgoeroes schrijven boeken vol tips en trucs hoe je je werk wél goed en op tijd af krijgt. De ideeën van Stephen Covey, Tom Peters en Robert S. Kaplan worden dan ook over de hele wereld verslonden. Coveys bestseller The Seven Habits of Highly Effective People ging meer dan vijftien miljoen keer over de toonbank.
Timemanagement lijkt een verschijnsel van de laatste decennia waarin tijd een schaars goed geworden is. Toch is de eerste timemanagementbestseller al 1500 jaar geleden geschreven: de Regula Benedicti, de Regel van Benedictus. Deze Italiaanse heilige (480-547) stelde een kloosterregel op voor monniken, die hijzelf omschreef als ‘een leidraad voor beginners’. Een soort Kloosterleven voor Dummies dus.
In de Middeleeuwen was dit de beroemdste en invloedrijkste leefregel voor monniken. Het was – en is - voor benedictijnen, cisterciënzers en trappisten wat de Seven Habits is voor de hedendaagse professional: een manier om vat te krijgen op de hectiek van het bestaan. Belangrijkste uitgangspunt: orde en regelmaat gecombineerd met flexibiliteit zorgen voor een gezegend leven waarin werk en ontspanning elkaar in een vast patroon afwisselen. Dus na het afronden van het hoofdstuk volgt de espresso, daarna dat berichtje en dan pas is de vaatwasser aan de beurt. Daardoor heb je altijd een volle agenda, maar wordt het nooit te druk. Of in de woorden van Benedictus: Ne quid nimis, alles met mate. In een proloog, 72 hoofdstukken en een epiloog wordt dit uitgangspunt uit de doeken gedaan. In de Middeleeuwen namen ze de tijd om te schrijven. En te lezen.
Een boek in 10 stappen
Voor de koppensnellers die wij inmiddels geworden zijn, heb ik de dikke pil samengevat in tien overzichtelijke regels die ook voor schrijvers wonderen doen:
- Schakel je e-mailprogramma uit en blijf weg van sociale media.
- Stel een degelijke planning op en hou je eraan.
- Maak jezelf niet wijs dat je een writer’s block hebt, maar schrijf en probeer het in ieder geval vijf minuten vol te houden; vaak gaat het daarna vanzelf.
- Vertaal langetermijndoelen in kortetermijntaken: schrijf deze week hoofdstuk 1, de rest van het boek volgt later.
- Stel voor elke nieuwe taak een concreet tijdstip vast waarop je begint én waarop je eindigt: Google je informatie bijeen van 11:00 tot 12:00 uur en stop er dan mee, hoe interessant die ene link ook is.
- Reserveer aparte agendatijd voor kleine klusjes; doe ze niet steeds tussendoor.
- Pak de tijd om die espresso in je luie stoel te drinken. Neem er gerust een koekje bij.
- Ga lunchen en laat daarbij je toetsenbord even voor wat het is.
- Neem bewust tijd om je te laten inspireren: wandel, lees een boek, blader door je fotoalbum.
10. Sluit de dag rustig af: blik met trots terug op wat je geschreven hebt en kijk vooruit op je plannen voor morgen. Begin dan weer bij stap 1.
Kortom, werk vanuit aandacht en met vaste tijden voor vaste taken. Daardoor is er meer rust in je agenda en gaat de kwaliteit van je schrijfwerk aanzienlijk omhoog. En belangrijker nog: dat boek komt nu eens écht af!
Gertie Schouwenberg (1966) is bezig aan haar tweede boek en schrijft columns voor diverse media. Haar kinderverhalen vinden hun (voor)lezers via Storytime Kinderverhalen app. Ze googlet graag en (te) veel en deelt wat ze hier tegenkomt op haar Facebookpagina De Succesvolle Schrijver.
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Comments
Je zou het regel 11 kunnen
Je zou het regel 11 kunnen
Mooie aanvulling! Schrijven
Mooie aanvulling! Schrijven
"Pak de tijd om die espresso
"Pak de tijd om die espresso
Ik heb de stappen
Ik heb de stappen
Ik ben jaloers op jullie,
Ik ben jaloers op jullie,
Gertie schreef: Helaas is het
Gertie schreef:
Helaas is het