Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Van manuscript tot boek

9 augustus 2015 - 21:43
In april 2014 heb ik mijn manuscript opgestuurd naar een ( kleine) uitgever. Binnen een paar weken kreeg ik een positieve reactie. Ze vonden de verhalen leuk en goed en wilden ze graag uitgeven. Ondertussen een gesprek gehad en vele aardige mailtjes over en weer, maar het is nu augustus 2015 en het boek is er nog niet! Telkens wordt het uitgesteld. Ondertussen geven ze wel andere boeken uit. Zijn er anderen met deze ervaring? Tips?

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 augustus 2015 - 21:53
Heb je een contract? dan kun je ze vertellen zich daaraan te houden. Zo niet, dan kun je dreigen om weg te lopen. Een beetje druk op de ketel krijgen. Houd er trouwens rekening mee dat een boek uitgeven best wat voeten in de aarde heeft. Dat ze ondertussen andere boeken uitgeven wil niet zeggen dat dat voor de jouwe gaat. Misschien waren die al in de maak. Mag ik trouwens vragen welke uitgeverij?

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 augustus 2015 - 22:04
Bij mij heeft er tussen het tekenen van het contract en het uitgeven van mijn boek ongeveer anderhalf jaar gezeten. Bij het tekenen van het contract is er gelijk een datum (maand plus jaar) afgesproken. Deze datum is een paar keer verschoven, maar hierover is wel duidelijk gecommuniceerd. De vraag van Likaiar is een goede. Heb je een contract? En wat zijn de andere afspraken? Wanneer begint de redacteur aan je script? Wanneer kun je de proefdruk verwachten en vooral wanneer wordt het boek in zijn uiteindelijke vorm gedrukt?

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 augustus 2015 - 23:49
Bij het tekenen van het contract is er gelijk een datum (maand plus jaar) afgesproken. Deze datum is een paar keer verschoven, maar hierover is wel duidelijk gecommuniceerd.
Maar waarom ga je daarmee akkoord, met zo'n verschuiving? Misschien zijn er hele goede redenen, hoor. Ik ben gewoon benieuwd.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
10 augustus 2015 - 8:30
Het gaat om verschuivingen van een maand. Mijn boek zou Maart 2015 uitkomen, dit werd Februari 2015 omdat de planning vlotter leek te gaan, daarna april 2015 omdat de redactie meer tijd leek te kosten en de uitgever mij en de redacteur voldoende tijd wilde geven om alles goed na te kijken. Had ik kunnen zeggen, niet akkoord, maar als je dan vervolgens een boek hebt vol spelfouten baal je wel. Uiteindelijk is het eind juli geworden. Had ik ook niet akkoord mee kunnen gaan, maar de uitgever overleed in april en zijn nabestaanden hadden tijd nodig om alles uit te zoeken. Daarna is de uitgeverij overgenomen en nu kunnen ze weer verder met een nieuwe uitgever.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
10 augustus 2015 - 8:51
Ik denk dat het heel erg ligt aan hoe je met elkaar communiceert. Als dingen in goed overleg gaan, dan is het makkelijker om het ergens mee eens te zijn. Zeker als de vertragingen op andere momenten in het proces plaatsvinden, als je vooruitgang boekt is het een andere zaak dan dat de uitgever hetzelfde stuk alsmaar vertraagt.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
10 augustus 2015 - 10:30
Bedankt voor jullie reacties.Ik heb geen contract gekregen, alleen per mail wat afspraken. De laatste mail zegt: we kunnen eind juni weer verder gaan met jouw verhalen. We denken aan een boekpresentatie eind september. Maar ondertussen is het al 10 augustus en heb ik nog niets terug gezien. Dat gaat toch nooit meer lukken? Ik zal toch ook een en ander moeten herschrijven? Een beetje druk op de ketel, dreigen met weglopen: ik heb het natuurlijk wel overwogen, maar ik wil onze relatie ook niet verstoren en het is maar afwachten of ik een andere uitgever vind...

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
10 augustus 2015 - 11:27
Dan zou ik om te beginnen toch eens naar een contract vragen. En anders misschien toch een andere uitgever proberen? Voor redactie is ook tijd nodig en daar zal je misschien 1 a 2 maanden voor uit moeten trekken. Daarna moet er nog een proefdruk komen die nagekeken moet worden op zetfouten (bijv. verkeerd afbreken van woorden aan het einde van de zin), er moet een omslag bij, en daarna kan het pas naar de drukker. Als ze per mail niet reageren, zou je eens kunnen bellen.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
10 augustus 2015 - 12:26
Gele lentevlinder, wat is de naam van de uitgeverij? Niet om het een of ander, maar misschien zijn er wel anderen op dit forum die dezelfde ervaringen hebben met de uitgever. Als je dat liever niet verteld, kun je ook de zoekoptie op dit forum gebruiken. Misschien zijn er al eerdere topic over de desbetreffende uitgever.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 augustus 2015 - 10:40
Zo lang ik nog hoop dat het goed komt, ga ik de naam van de uitgever niet bekend maken. Zo gauw het helemaal niets wordt, zal ik mijn ervaringen met jullie delen. Voor nu heb ik besloten om toch maar gewoon nog even af te wachten.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 oktober 2015 - 10:26
Inmiddels heb ik 17 aug jl. een nieuwe toezegging gehad: dat ze nu met mijn boek bezig gaan en 'dat wij maar eens een datum moeten prikken'. Het is nu 5 oktober en wederom niets meer gehoord. Zo gaat het al 1,5 jaar. Een schrijfcoach heeft mij een andere uitgever geadviseerd. Daar heb ik nu het manuscript heen gestuurd. Wat vinden jullie: moet ik dit melden bij de eerste uitgever, waar ik geen contract mee heb, maar wel heel vaak contact, maar die mij al meer dan een jaar aan het lijntje houden?

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
5 oktober 2015 - 16:12
Even een andere opmerking: Ik zou ze niets laten uitgeven zonder eerst een contract op te stellen. Het uitgeven van een boek is een zakelijke overeenkomst en hoort ook als dusdanig behandeld te worden. Als je zo aan het lijntje gehouden wordt en beloftes nu al keer op keer - zonder blijkbaar een (echte) reden - niet nagekomen worden, moet je dan nog wel überhaupt met ze in zee willen? Want wat zou er dan later gaan gebeuren wanneer het boek daadwerkelijk uit is?

Via

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 oktober 2015 - 16:54
Hup, naar die andere uitgever. Had je allang moeten doen. Als een uitgever je verhaal graag wil uitgeven, dan zorgen ze er wel voor dat ze je zsm een contract laten ondertekenen. Dat het dan nog lang kan duren voordat je boek ook echt verschijnt, dat is iets anders. Kan te maken hebben met het redactieproces, het fonds dat voor het seizoen al vol zit of een illustrator die pas een halfjaar later tijd heeft (bij mij is een boekje daardoor een halfjaar doorgeschoven, van de najaarsaanbieding naar de voorjaarsaanbieding). Maar als ze er al anderhalf jaar over doen voor ze je een contract geven... Snel wegwezen daar. En ja, dan laat je dat ook even weten. Kun je ook pas doen als je reactie van die andere uitgeverij hebt. Of je geeft ze een laatste datum: als ze voor 15 oktober (ik noem maar wat) niet met een contract over de brug komen (waarin ook is opgenomen wanneer het boek op de planning staat), dan trek je het manuscript terug. Of eigenlijk zou je dat sowieso moeten doen, zoals je het zelf zegt. Als dit al zo moeizaam gaat...

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 oktober 2015 - 17:55
Ik volg Via hierin. Je hebt uiteindelijk geen contract bij die uitgeverij. Als ze echt interesse hadden, had je al lang een contract onder je neus gehad. Echt sneu dat ze je zo lang aan het lijntje houden.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 oktober 2015 - 21:09
Bedankt allemaal voor jullie gemeende en goede reacties. Ik laat alles even op mij inwerken en neem dan een besluit. Ik weet nu in ieder geval dat ik niet te ongeduldig ben of zo, maar dat het echt niet normaal is dat het op deze manier gaat.