Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Traditioneel of indie?

8 juni 2015 - 16:43
Hallo! Ik heb een boek geschreven en die wil ik graag binnenkort uitgeven, maar nu zit ik al een tijdje te twijfelen wat ik moet doen. Moet ik voor een traditionele utigever gaan en kijken of ze het bij hun willen uitgeven, of moet ik het bij een indie uitgever doen? Ik heb altijd het idee gehad dat indie uitgevers niet zorgen voor promotie van je boek en dat dan je boek in geen enkele winkel komt te liggen, en dat zou ik zonde vinden van al mijn harde werk. Maar nu heb ik ook slechte dingen gehoord over traditionele uitgevers, bijvoorbeeld over dat zij al je rechten afnemen en je boek "sterft" als er niet genoeg aandacht voor is omdat ze geen printing on demand gebruiken. Ik weet dus gewoon niet wat ik moet doen, en ik zou heel graag van jullie horen wat voor ervaring jullie hebben. Groetjes

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2015 - 12:23
Maar nu heb ik ook slechte dingen gehoord over traditionele uitgevers, bijvoorbeeld over dat zij al je rechten afnemen en je boek "sterft" als er niet genoeg aandacht voor is omdat ze geen printing on demand gebruiken.
Ik heb ook slechte dingen gehoord over vrouwen. Ze nemen mannen alle rechten af en laten ze langzaam sterven door ze geen aandacht te geven.
Ik weet dus gewoon niet wat ik moet doen, en ik zou heel graag van jullie horen wat voor ervaring jullie hebben.
Ik heb helaas geen enkele ervaring.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2015 - 14:46
Subtiel, Yrret, heel subtiel... Het probleem met onbetrouwbare uitgevers is dat die vaak geen 'traditionele' uitgeverijen zijn. Ik zit nog eens te broeden op een samenvatting van uitgevers, maar tot die tijd zal ik het even kort samenvatten. Er zijn drie types 'uitgeverijen' - de traditionelen, je stuurt je manuscript op en als je geluk hebt vinden ze het boeiend genoeg om voor je uit te geven. Zij verzorgen de redactie, het drukwerk, de marketing etc Je zult als schrijver nog wel wat moeten doen, zoals vertereringen aanbrengen, op komen dagen op evenementen etc. Maar het grote werk ligt bij de uitgever. Je inkomsten zijn doorgaans zo'n 10% per verkocht boek. - POD uitgeverijen, self pubbers - denk aan smashwords of brave new books (bol.com). Al het werk is voor jou, redactie, opmaak etc, maar zij verzorgen een platform en (afhankelijk van hun opties) drukwerk. - vanity uitgeverijen, waar jij betaald zodat zij werk doen en het boek uitgeven. Zeker deze groep is heel twijfelachtig in betrouwbaarheid. Wat voor genre is jouw boek? Kijk eens in je eigen boekenkast welke boeken tot dat genre behoren en wie dat heeft uitgegeven. Dat is een mooi begin. De grote uitgeverijen kun jewaarschijnlijk gewoon vertrouwen, de kleinere... ik zou zeggen, google ze eens, gebruik hierzo de zoekfunctie om te kijken of iemand al ervaringen heeft, of begin een eigen draadje.

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
9 juni 2015 - 17:14
Kennelijk ben jij alleen maar 'verkeerde' vrouwen tegengekomen, Yrret. Als je alle tijd en geduld van de wereld hebt, zou ik het naar reguliere uitgevers opsturen, Fenneke. Bij reguliere uitgevers wordt trouwens ook van je verwacht dat je aan promotie doet.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juni 2015 - 9:28
Ik zou altijd mijn manuscript eerst naar een traditionele uitgever opsturen. Sterker nog, ik zou het in geval dat het bij een traditionele uitgever afgewezen wordt (en als je reëel bent is die kans vele malen groter dan dat het geaccepteerd wordt), het wellicht niet eens naar een POD sturen. Ik zou het in een la laten liggen. Dan kan ik het over een aantal jaren, als ik meer ervaring heb, nog eens doorlezen en het wellicht grondig herschrijven. Of misschien gebruik ik bepaalde ideeën ervan in een ander boek.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juni 2015 - 11:19
Het hangt er helemaal vanaf waar je je prettig bij voelt. Wil je dingen in de hand houden of juist alles uit handen geven? Wil je zelf verantwoordelijk zijn voor redactie, verkoop, cover, promotie? Of wil je die dingen door een ander laten doen (behalve de promotie, want ook bij een traditionele uitgeverij zul je zelf hard aan de slag moeten om je boek te verkopen)? Wil je de focus meer leggen op ebooks of wil je per se in die boekhandel komen te liggen? In het eerste geval is Indie een prima optie, in het tweede geval zul je echt bij een traditionele uitgeverij in de stal terecht moeten komen. Wil je zelf de prijsstelling van je boek in de hand hebben en wil je daarmee kunnen spelen (dit geldt voor ebooks), of wil je dat een ander de prijs bepaalt? Is het je debuut? Dan is het je visitekaartje, dus wat je ook kiest, zorg voor goede redactie, een goede cover en verdiep je in de weg die je wilt bewandelen. Belangrijk misschien ook: wil je snel dat mensen je boek lezen of heb je geen 'haast' en wil je wachten tot een uitgeverij je mogelijk een positief bericht stuurt (en die kans ik gewoon klein). Wat is het voor boek? Welk genre? Heb je veel succesvolle Indies in hetzelfde genre? Of is dit genre juist zeer goed vertegenwoordigd bij een (grote) traditionele uitgeverij? Kortom: welke keus je ook maakt, maak 'm weloverwogen en verdiep je erin. In de VS zijn een aantal zeer succesvolle Indies die de bestsellerlijsten domineren en die juist bewust kiezen voor GEEN uitgever. Het kan dus een heel goede keuze zijn. In Nederland begint het respect voor Indies iets te komen, als is hier nog vaak de stelling: zelf uitgegeven kan nooit iets zijn. Helaas... Succes K. (die beide vormen uit ervaring kent ;) )

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juni 2015 - 18:34
Iedereen heel erg bedankt voor de reacties! Het is een paranormale thriller, en ik weet niet zo goed welke uitgeverijen daar überhaupt in geïnteresseerd zijn. Ik ben verschrikkelijk ongeduldig en heb graag enigszins controle, dus zou ik denken dat POD misschien beter is. Maar aan de andere kant heb ik het niet zo met e-boeken en zie ik mijn boeken liever in boekenwinkels. Ook is het mijn debut, en dan wil ik wel zeker weten dat mensen niet minder om mij gaan denken mocht ik het toch bij een POD doen. Aaah wat een dilemma is dit toch haha.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juni 2015 - 20:47
Een glazen bol zou flink helpen als het gaat om de ontwikkeling van de markt. Zoals ik zei zou ik wachten tot een uitgever iets van me uitbrengt. Maar het voorbeeld dat Katniss aanhaalt over de Engelstalige markt is natuurlijk ook aantrekkelijk. Als de Nederlandse markt dezelfde ontwikkeling zou ondergaan, tenminste. Het genre van de paranormale thriller valt in Nederland bij mijn weten onder de literaire stroming van Fantasy en Science Fiction. En helaas is die stroming in ons kikkerlandje aan de kleine kant. Er worden wel tal van boeken uitgegeven maar dat zijn veelal buitenlandse boeken die in hun land van herkomst goed verkopen en daarom door een Nederlandse uitgever worden vertaald. En natuurlijk zijn er wat dat betreft ook weer uitzonderingen. Een Thomas Olde Heuvelt is een Nederlands schrijver die binnen de speculatieve fictie goed aan de weg timmert. Dus onmogelijk is het niet! Je kunt natuurlijk ook een stapje lager denken en eens een kijkje nemen op de websites van Zilverspoor en Zilverbron. Zij brengen veel Fantasy uit maar ook andere genres zijn bij hun welkom. Bij Zilverbron heb je volgens mij weer een eigen bijdrage nodig wil je iets uitgeven. En ik hun boeken echter nog nooit in de boekenwinkel gezien, alleen bij Bol.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2015 - 23:04
Zilverbron vraagt volgens de geluiden die ik heb gehoord bijna 2000 euro om je boek uit te geven. Dit soort initiatieven vind ik persoonlijk geen aantrekkelijke keuze. Met dat geld bereik je zelf ontzettend veel. Qua traditionele uitgeverijen zou je idd eens bij Luitingh Sijthof kunnen aankloppen ( de uitgeverij van Thomas).

Hay

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juni 2015 - 0:32
Als geen enkele reguliere uitgever (en dan bedoel ik uitgevers die genoeg geloof in je hebben om geen eigen investering van een auteur te eisen) in je boek geïnteresseerd is, zou ik me ernstig afvragen of het dan wel genoeg kwaliteit heeft. Het hangt verder simpelweg af van wat je wilt. Als je je boek letterlijk tot elke prijs uitgegeven wilt zien en een investering van enkele duizenden guldens geen probleem vindt, dan is er natuurlijk ook geen probleem. Dan heb je de uitgevers voor het uitzoeken, want uiteraard willen die allemaal heel graag geld aan jou verdienen. Kort gesteld, ik denk dat vrijwel elke reguliere uitgeverij betrouwbaar is, simpelweg omdat zij door het dragen van het uitgeefrisico bewijzen dat zij vertrouwen in jou en in je boek hebben. Dat wil niet zeggen dat omgekeerd per definitie elke POD/eigenbeheeruitgeverij onbetrouwbaar is. Maar over het algemeen zijn ze niet echt geïnteresseerd in jouw boek, maar des te meer in de winst die zij er op kunnen maken. Wat bedoel je eigenlijk met een 'indie-uitgeverij'? Dat intrigeert mij best wel.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juni 2015 - 14:17
Hoi Fenneke, De keuze is inderdaad zoals hierboven al is aangegeven. Als je perse je verhaal als een papieren boek in de boekhandels wil zien liggen, dan is traditioneel de optie. POD-uitgeverijen hebben vaak niet de mogelijkheid om je boek in alle boekhandels te krijgen. Deze sturen vaak een email rond naar de boekhandels in de hoop dat deze het boek dan in het assortiment opnemen. Veelal is het aan de schrijver om zelf bij de boekhandels langs te gaan en te vragen of je boek er verkocht mag worden. Je zult begrijpen dat dit onmogelijk is om voor heel Nederland te doen, dus komt het er vaak op neer dat je boek dan alleen (misschien) in de plaatselijke boekhandels terecht komt. Maar waarom geen ebook? Dit is echt een hele makkelijke manier om een boek zelf uit te geven. Promotie e.d. moet je dan zelf doen. Het voordeel is echter dat het bijvoorbeeld via Bravenewbooks nagenoeg gratis is om een ebook én papieren boek uit te geven. Zij doen de distributie naar Bol.com en Kobo. Smashwords is gratis en doet de distributie naar Kobo, Apple e.d. Via Createspace kun je een papieren boek uitgeven (POD) en die wordt dan gedistribueerd naar Amazon. Via KDP kun je een ebook uitgeven en dan is de distributie naar alle Amazon websites. Keuze zat dus, om Indie te gaan, maar dan ligt de nadruk meestal wel op ebooks en minder op het papieren boek. De keuze is aan jou. Succes! Maria Re: Hay. Een Indie is geen uitgeverij, maar iemand die zelf zijn eigen boeken uitgeeft (dus niet via een POD-uitgeverij). Hier op dit forum wordt de term self-pubber hiervoor gebruikt, maar de Engelse term is Indie, van independent.

Hay

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juni 2015 - 15:18
Ja, Fritztheknife, natuurlijk weet ik globaal wel wat met het woord indie aangeduid wordt, al is het maar door de vele bands die onder die noemer gepromoot worden. Als het om uitgeven gaat, vind ik dat Engelse begrip vooral verwarrend werken en kies ik toch liever voor 'in eigen beheer uitgeven'. Dan weet iedereen wat er mee bedoeld wordt. De term POD is ook verwarrend, omdat het meer over de technische wijze van uitgeven zegt dan over de uitgever zelf. Ook reguliere uitgevers maken best wel eens gebruik van printing on demand.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juni 2015 - 16:00
De term Indie is in de Engelstalige wereld dé aanduiding geworden de laatste jaren voor iemand die zijn boek uitgeeft in eigen beheer. In Nederland is deze term nog niet zo 'doorgedrongen', maar het valt me op dat er wel steeds vaker self-pubben wordt gebruikt. Uiteraard kan 'uitgeven in eigen beheer' ook, maar m.i. heeft dat een wat negatieve klank. Maar dat is persoonlijk. Wellicht vinden andere schrijvers hier dat niet. Ik noem mijzelf vaak een Indie, omdat ik Engelstalig schrijf en mijn boeken zelf uitgeef in de Engelstalige wereld. De term POD is super verwarrend en wordt in het Nederlands vaak onterecht gebruikt om een type 'uitgeverij' aan te geven. M.i. is dit niet correct, maar helaas lijkt het erin geslopen te zijn en nu is het moeilijk weer te veranderen. M.i. is POD een technische term, zoals jij zegt. Maria

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2015 - 17:28
Bedankt ook voor jullie reacties. Ik zal nog even rondkijken op het internet, maar ik hou jullie advies in gedachten :) Trouwens sorry voor de verwarring, ik dacht dat POD ook onder indie viel. Ik spreek eigenlijk alleen maar Engelstalige schrijvers, daarvan ken ik de term indie.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juni 2015 - 10:44
In de Engelstalige wereld valt POD ook onder Indie, maar dan wordt er het technische proces mee bedoelt. Als Engelstalige Indie kun je dus je boek uitbrengen als POD (papieren boek) of/en als ebook. Met POD wordt er daar niet een uitgeversvorm mee bedoelt, zoals hier in Nederland helaas wel het geval is, en wat voor veel verwarring zorgt. In elk geval succes met je keuze! :) Maria