Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Cover

Hallo iedereen, Hebben jullie onlangs een boek gekocht omdat de cover jullie erg aantrok? Zo ja, welk boek? De vraag is niet geheel onbaatzuchtig. Ik wil een beeld krijgen van welke covers in de smaak vallen, omdat ik van mijn uitgever ideeën mag aanbrengen voor de cover van mijn boek. (Het genre is suspense.) Ikzelf val voornamelijk voor de covers van Ambo Anthos, merk ik. Het Diner van Koch, De Wilden van Pauw, Uitgeteld van West... Hebben jullie nog aantrekkelijke, intrigerende of gewoon mooie covers gezien? Voor welke boeken gingen jullie visueel overstag?

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor mij zouden die covers die jij als voorbeeld geeft, ook heel erg aanspreken. Ik vind dat er niet teveel poes pas bij moet komen kijken. Ik heb enkele weken geleden een cover aangemaakt voor mijn ebook. Witte achtergrond, Venetiaans masker in kleur en daaronder de titel in de hoofdkleur van het masker. Meer moet dat niet zijn, vind ik persoonlijk.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je weet wat ze zeggen: 'Don't judge a book by it's cover!' Maar ik begrijp wel een beetje wat je bedoeld en nu moet ik erkennen dat ik zelf graag door de winkels struin en boeken waarvan ik de cover er mooi vind uitzien, eerder uit het rek pak om te kijken waar het verhaal over gaat. Ik zou echter niet zo ver willen gaan dat ik dan ook meteen het boek koop. Uiteindelijk gaat het toch om de inhoud. Als je mooie covers wil zien, kan ik je aanraden om eens in Engelstalige boekenwinkels te gaan kijken. Ik krijg altijd het idee dat ze veel inventiever omgaan met de ruimte en er ook meer geld insteken dan Nederlandse uitgevers dat doen.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je weet wat ze zeggen: 'Don't judge a book by it's cover!'
Ik ben het sowieso niet met die uitspraak eens. Althans, ik ben het eens met dat je mensen niet moet beoordelen op hun buitenkant, maar boeken... Tja, als ik met 20euro in de boekhandel sta kan ik niet alles gaan kopen om thuis aan de inhoud maar eens uit te zoeken of ik het boeiend vind. Alles wat ik heb is de buitenkant. De buitenkant bestaat dan uit het plaatje en de teksten erop. Wat betreft het plaatje, dat moet mij inspireren, prikkelen - het zou goed zijn als de sfeer daaruit blijkt. Wat betreft de tekst, als ik een boek tegenkom met enkel en alleen maar teksten van andere autheurs en kranten etc over hoe het goed het boek is én niet waar het boek daadwerkelijk over gaat, dan is het voor mij over en pak ik iets anders. Als er wel een goeie blurb staat die mij aanspreekt dan koop ik het.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik koop boeken omdat ik het verhaal goed vind. Of omdat ze in de media aangeprezen worden. Of omdat ik eerder boeken vandezelfde schrijver gelezen heb. Zoals ik al zei kom ik graag in boekenwinkels. Maar ik zal niet impulsief een boek kopen omdat ik de cover mooi vind. Ik doe eerst een beetje onderzoek aan de hand van recensies voordat ik mijn geld uitgeef. Zo kom ik ook niet voor verassingen te staan. Bovendien liggen de meeste boeken vaak op hun zij rekken. Je ziet dus alleen de ruggen en niet de covers. Natuurlijk worden er ook veel boeken uitgelicht, maar van de meeste zie je de cover niet eens. Een mooie cover heeft voor mij als schrijver een toegevoegde waarde. Maar het zal de lezer over het algemeen een rotzorg zijn hoe een cover eruitziet.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Boeken kopen doe ik ook nooit alleen op de cover. Maar als ik in de bibliotheek een boek ontleen, dan wordt die sowieso toch eerst geselecteerd op cover. En soms durf ik die wel eens gewoon meenemen, omdat ik de cover geweldig vind.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn veel motieven om een boek te kopen. De cover is er daar een van. Het covermotief speelt bijvoorbeeld sterk wanneer iemand een boek cadeau wil doen. In dat geval geeft een geslaagde cover prettiger weg dan een minder geslaagde cover. Algemener gesteld kan de cover een doorslaggevende rol spelen bij impulsaankopen. En een mooie cover maakt een grotere kans langer op de tafel te blijven liggen in de boekhandel en het boek dat op de tafel ligt, is zichtbaarder dan het boek in de kast en maakt dus een grotere kans om te worden verkocht. Ik ben de afgelopen weken nogal in de weer geweest met de cover van mijn debuutroman. Die roman verschijnt waarschijnlijk in oktober of november. Vandaar dat dit onderwerp mij bezighoudt op het moment.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Lore! Ik koop persoonlijk zelden of nooit een boek omdat de cover mij aanspreekt. Ik volg al jaar en dag maar één gebod: "Beoordeel een boek niet op de kaft." :rolleyes: Mijn favoriete verhalen heb ik gevonden onder de saaiste, leegste, meest absurde covers. Even vaak heb ik al prachtige covers gezien, waar alleen maar een oersaai, voorspelbaar vertelseltje achter zat. Mijn tactiek voor het kiezen van een nieuw boek, is nog steeds: als de winkeluitbater even niet kijkt, al snel aan het eerste hoofdstuk beginnen. Haak ik na twee zinnen al af, snel terugleggen. Als ik mezelf erop betrap dat ik al meteen vijf pagina's heb gelezen, weet ik dat ik niet verder hoef te zoeken. Als ik dan toch een cover moet noemen, die mij echt ontroerde, zou ik zeggen: Das Parfum van Patrick Süskind. Niet zozeer de cover van het boek, maar de afbeelding bij de verfilming was pure poëzie (gaf de inhoud van het boek vreemd genoeg beter weer dan de cover van het boek zelf :confused: )

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het hangt er van af hoe een boek verkocht wordt. Is dit via webwinkels dan is de cover wel degelijk erg belangrijk. Op een website is de cover hetgene wat het eerst in het oog springt en dat moet dus goed zijn. Het moet nieuwsgierig maken en prikkelen en ook nog de sfeer van het genre aangeven. Als dat het doet (en wel in enkele seconden) dan is de kans groter dat de lezer doorklikt en de flaptekst gaat lezen. Dan is daarna de kans weer groter dat hij het gaat kopen. Maria

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat ligt er maar net aan hoe je zoekt, Maria. Je zou bijvoorbeeld kunnen zoeken op best verkochte boeken binnen het genre thriller. Dan ga je volgens mij gewoon het lijstje af en begin je dus met nr. 1. Sfeer is iets wat voor jou als schrijver telt. De sfeer die jij in je boek probeert weer te geven als je het schrijft, hoop je al op de cover terug te kunnen zien. In werkelijkheid zal een lezer hooguit een cover mooi of lelijk vinden en misschien dat dat resulteert in het lezen de van de inhoud. Maar ik denk niet dat een lezer al meteen sfeer proeft. Zoals gezegd zijn boeken overal op genre te vinden, maakt niet uit of je je literatuur nu in de winkel of op de webshop. Ik zou me kunnen voorstellen dat een boek waarvan een verfilming in de bioscopen draait, opnieuw met de filmposter als cover wordt uitgegeven. Dan hoop je als uitgever nog snel een graantje van het succes van de film mee te pikken. Daar zijn genoeg voorbeelden van: Gone Girl, World War Z, Komt een vrouw bij de dokter, Het diner. Maar ook dan is er geen sprake van sfeer op de cover, eerder van herkenbaarheid. Ik denk dat herkenbaarheid een heel belangrijk woord is bij boekencovers. Zeker in Nederland. Als je nu het laatst genoemde voorbeeld onder de loep neemt. Het boek dat de doorbraak van Herman Koch als schrijver betekende had van origine een felgekleurde achtergrond met daarop de foto van een kreeft. Ook de typografie op die cover had een eigentijdse uitstraling. Of je dan van sfeer kunt spreken weet ik niet maar het viel wel op in de schappen. Vervolgens wordt Het diner een hit en de uitgever steekt alle eerdere publicaties van Koch in een nieuw jasje. Hetzelfde jasje als Het diner. Sterker nog, de volgende roman van Koch (Zomerhuis met zwembad) kwam ook in dat jasje in de rekken. De kreeft transformeerde in een stethoscoop en de achtergrond veranderde weliswaar van kleur maar niet van felheid. Ook de typografie bleef gehandhaafd. Dat heeft niks meer met sfeer of genre te maken maar met marketing: herkenbaarheid voor de mensen die op een zonnige zaterdagmiddag nietsvermoedend de boekenwinkel inlopen (of op een regenachtige zondag even snel een ebook willen bestellen) en een cover zien die ze aan iets doet denken. Verrek! De nieuwe van Herman Koch is uit. En zo zijn er nog meer voorbeelden. Zo is de achternaam van de schrijver op de boeken van Stephen King vaak een van de meest in het oog springende elementen op de cover. Een tijd geleden werden de boeken van Haruki Murakami in Nederland steevast uitgebracht met een cover die bestond uit een kleurencombinatie. Geelzwart voor Kafka op het strand bijvoorbeeld. Of blauwgeel voor Norwegian Wood.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zelfs als je op een webshop zoekt op genre, ziet de lezer in eerste instantie een thumbnail van de cover. Als die cover er niet uitspringt, scrolled de lezer er voorbij zonder er aandacht aan te schenken. Als je als onbekende schrijver je boek onder de aandacht wilt brengen op een webshop, dan is de cover je sterkste wapen. Maar dit is denk ik een kwestie van 'agree to disagree', HHJT. :) Maria

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
het gaat een zwart witte cover worden, hebben we net overlegd met de grafische vormgeefster. Ik zal het hier wel posten, zodra ik zelf een voorbeeld heb. Ik ga voor de cleanere look, zoals die 'kom hier dat ik u kus' cover, maar dan nog ietsjes anoniemer. Heb een oudere vrouw als HP, daar zie je enkel een silhouet van, dus geen gezicht. Ben benieuwd wat jullie ervan zullen vinden. Als het me lukt, dan post ik hier binnenkort een voorbeeldje.