Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#51 - Café

Nog steeds scan ik het publiek als ik binnenloop. Het schap zit aardig vol. Vijf kostgangers, een verdwaalde westerling, een stuk of zeven chauffeurs, een groepje biljarters die terug zijn van een uitwedstrijd. En uiteraard het clubje van vaste gasten; nuchtere Achterhoekers die stomdronken zijn. Er heerst een door drank gegund wederzijds begrip. Een prachtig evenwicht. De sfeer kan ieder moment omslaan. Misschien ook niet. De ruimte voelt nog steeds vertrouwd. Hier ben ik gelukkig geweest, heb ik gelachen, gepraat, gewerkt en geleerd. Iedere dag een nieuw feestje. Op den duur misschien een te beperkt feestje. Ik bestel een koud kratje Grolsch. Aangezien het bier nog steeds op dezelfde plek staat, moet ik het zelf maar pakken. Of ik nog even een paar jongens naar huis wil brengen? Ze mogen echt niet meer rijden. De weg naar huis wordt langer dan verwacht. Als ik heb betaald roep ik mijn passagiers. 'Tijd om naar huis te gaan, schatjes. Op weg naar moeder de vrouw’. Ik hoor de demonstratieve reacties aan en van binnen moet ik lachen, maar blijf streng kijken. Nog even kijk ik door de ruimte. Eigenlijk is er niets veranderd de laatste jaren. Hooguit de komst van een pinautomaat. Mijn school, kantoor en spreekkamer.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Joanna, jij bent precies wel een nachtraaf? Sierlijk in zijn eenvoud. Raak gekozen zinnen (...door drank gegund wederzijds begrip.) Veel mooie en kwalitatieve stukjes, deze schrijfopdracht. Onder de indruk. Is ook weer zo'n pareltje.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
ik probeer me jouw strenge blik voor te stellen ... :D maar wel een goed stukje; de sfeer heel simpel duidelijk neergezet (moest ik toch denken aan de tijd dat ik zelf nog achter de bar stond ... ik lijk Donald Duck wel; heb echt teveel baantjes gehad.) (typo: dezekfde plek)

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Marcker, Eigenlijk niet. Meestal ben ik een dagraaf tegenwoordig. Dank voor jouw reactie. @Schrijvenmaar, Streng kijken schijnt een specialisme van mij te zijn. Veel baantjes, veel ervaring. Ik ken dat.

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Op ten duur misschien een te beperkt feestje.
Op den duur? Het is mooi geschreven, maar ik geloof niet dat ik het snap, maar misschien is dat ook de bedoeling. Is het een kroeg, supermarkt, school, kantoor, spreekkamer, huiskamer? De nuchtere Achterhoekers die stomdronken zijn, zijn in ieder geval prominent aanwezig.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna, hoewel ik niet kan achterhalen wat voor ruimte het is, is het toch heel herkenbaar. de type's, en dit:
Er heerst een door drank gegund wederzijds begrip. Een prachtig evenwicht. De sfeer kan ieder moment omslaan. Misschien ook niet.
Heel goed samengevat. Mooi fragment.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Nyceway en Jan P., Hier gaat iets verkeerd. Wat mij betreft had het duidelijk moeten zijn dat het over een café ging. Dus ik ben niet duidelijk genoeg geweest. Misschien moet ik de titel aanpassen. Is het eigenlijk duidelijk wat een schap is in dit geval? Of kan ik beter bar of tap schrijven? In ieder geval bedankt voor jullie reacties.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna B. Café, dacht ik inderdaad tot hier:
Ik bestel een koud kratje Grolsch
dat kan toch niet in een café (?)
Het betrof een café met slijterijvergunning :).

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna,
Het betrof een café met slijterijvergunning smile
Dergelijke cafés zijn mij onbekend. Ik vermoed dat deze etablissementen uitsluitend in de Achterhoek voorkomen. ;)

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna,
Het betrof een café met slijterijvergunning smile
Dergelijke cafés zijn mij onbekend. Ik vermoed dat deze etablissementen uitsluitend in de Achterhoek voorkomen. ;)
Het is hier een gekkenbende. Echt waar.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna, ik voeg me bij de lovende commentaar van Schrijvenmaar en Marcker. Het stukje heeft een enorm leuke deining en leest vlot weg. Ik heb zelf ook in de horeca gestaan en ik moet eerlijk zeggen dat ik die jaren ook wel als een 'leerschool' heb gezien :)

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Leuk. Ik kreeg zelf een gevoel van nostalgie, hoewel ik nooit een stamkroeg heb gehad. Welja, een hele krat grolsch tegelijk. Handig, hoef je niet steeds naar de bar.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Johanna, leuk stukje met mooie zinnen die hierboven al zijn aangehaald. Ik dacht dat het de wachtkamer van een arts was :confused: Hier in Vlaanderen is "een schap" de boezem van een vrouw, vooral van een vollere vrouw! Je kunt er iets opzetten :o

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een voortreffelijk stukje! :thumbsup: Voortreffelijk is een ouderwets woord maar hier wel van toepassing! :D Het schap en de aankoop van het kratje bier kon ik in eerste instantie niet plaatsen, na jouw uitleg wel. Jij bent gewoon met je tijd meegegaan: jouw school/ kantoor en spreekkamer is verplaatst naar de plek waar je internet hebt! Het biertje is altijd gebleven, schat ik in! :p :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, ik sluit me ook aan bij de positieve commentaren. Grappig dat een westerling gelijk ook verdwaald is. Kan deze daar nooit thuis zijn? Dit was een pietsie onduidelijk voor mij: "De weg naar huis wordt langer dan verwacht."->al onderweg? "Als ik heb betaald roep ik mijn passagiers."->toch niet.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Lilithx, Veruit het meeste heb ik geleerd achter de bar. Dank voor jouw reactie. @PetraO, Nostalgisch past ook precies. @Blavatski, Gelukkig zaten alle cafégasten niet aan de boezem van een vrouw, dat zou raar zijn. :) Dank voor jouw reactie. @Marietje, Ik heb een ander kantoor, dat klopt. Maar het nieuwe kantoor is lang niet de school en de spreekkamer zoals toen. Overigens is dit geen waargebeurd verhaal. Maar het had gekund want het is daadwerkelijk lange tijd mijn werkplek geweest. En inderdaad, het biertje is er nog steeds. Dank voor jou reactie. @Marcus, Een westerling kan daar zeker thuis zijn. Maar de dwalers herken je direct. Het betrof de toekomstige rit naar huis. Maar dat klinkt zo ongelukkig. Dank voor jouw reactie.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ha Johanna, Ik was ook even de weg kwijt. Door de titel leek het me duidelijk, maar net als anderen raakte ik in de war door het schap en het kratje bier. Ook omdat je ineens mensen thuis moet brengen, waarvan het lijkt alsof het kinderen zijn, maar tegelijkertijd moeder de vrouw wacht. Ook de manier waarop je in de ruimte rondkijkt, lijkt het deels alsof je er lang niet geweest bent, en deels alsof je er werkt. Het bracht mij daarom dit keer vooral verwarring.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Tearz, Je bent niet de eerste die het niet helemaal duidelijk vindt. Vermoedelijk is dat het geval. Normaal gesproken schrijf ik eigenlijk altijd fictie, nu ook, maar ik had wel een bestaande en voor mij vanzelfsprekende situatie voor me. Misschien dat het daar mee te maken heeft. Volgens mij ben ik nu al schrijvende aan het denken. Dus stop ik nu, anders wordt dit dadelijk een dagboekfragment. In ieder geval bedankt voor jouw reactie.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna. SORRY, er is iets misgegaan bij het bewaren. Helaas kan ik de foutieve reacties niet meer verwijderen. Dit is de tekst die ik je wilde geven: Hallo Johanna. Aanvankelijk dacht ik dat je een vroegere medewerkster van het café was, of als kind in het café van je ouders bent opgegroeid en nu met een deskundig oog de mensen in de ruimte beschouwt. Maar gezien jouw laatste reactie blijkt de werkelijkheid toch anders te zijn. Desalniettemin vind ik het een heel mooi verhaaltje. En dan die zin: Er heerst een door drank gegund wederzijds begrip. Geweldig!

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@Jules, MAAKT NIETS UIT! Dat klopt wel zo'n beetje. Ik ben er deeltijd opgevoed. Vanaf mijn vijftiende ongeveer. Alle wijsheid die ik bezit, allemaal opgepikt in de kroeg. :)

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
maar ik vond de 'huiskamer' wel mooier; dat gaf me een duidelijk sfeerbeeld een cafe kan ook iets met neon en formica zijn ...
Daar ben ik het mee eens. Zeker ook omdat het voor veel mensen een huiskamer is. Bijvoorbeeld voor kostgangers, chauffeurs en stamgasten. Omdat de verwarring klaarblijkelijk groot was, heb ik de titel aangepast. Nog niet volledig genoeg trouwens. Het had moeten zijn 'Café, restaurant, hotel en zaal met slijterijvergunning'. :) Maar ja, dan had ik maar duidelijker moeten schrijven.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een sfeervol plekje heb je gecreëerd, Johanna, met enkele mooie zinnen: 'En uiteraard het clubje van vaste gasten; nuchtere Achterhoekers die stomdronken zijn. Er heerst een door drank gegund wederzijds begrip. Een prachtig evenwicht. De sfeer kan ieder moment omslaan.' :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Vlot geschreven.,volgens mij is jouw lievelingsplek het café want ik heb wel meer belevenissen over het café in je andere verhalen gelezen. Alleen de laatste zin ..mijn school, mijn kantoor, mijn spreekkamer snap ik niet helemaal. Slaat dit op de vernieuwingen ? Of?

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi beeld geschetst. Voor mij is het ook niet helemaal duidelijk welke ruimte is. Maar ik had ook niet het idee dat dit explicitiet in de opdracht omschreven staat dat je dit duidelijk moet vermelden. Ik dacht zelf eerder dat het om een soort zuipkeet gaat, maar zoals al eerder gezegd misschien noemen ze die zuipketen in de Achterhoek cafe's. Ik had trouwens wel het idee dat je in het stukje met alcohol op achter het stuur bent gaan zitten, gezien je eerst Grolsch had besteld en vervolgens passagiers meenam. Of had je zelf niet van de Grolsch gedronken?