eef

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Boekenbeurs Antwerpen

31 oktober 2007 - 9:59
Gaat er nog iemand naar de boekenbeurs in Antwerpen?

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 november 2007 - 12:26
Helemaal mee eens Marriejeanne. Maar hoe je het ook wendt of keert, de schrijver van de prulroman is een schrijver. En ik vind hem/haar meer schrijver dan iemand die iets aan een ghostwriter vertelt die het voor hem/haar op papier zet.

5 november 2007 - 13:10
Ja, als je het zo bekijkt, heb je gelijk. Een ghostwriter is meer schrijver dan de bedenker van het verhaal. Maar ik geloof dat zo'n bedenker (Konsalik bv) toch zelf ook geschreven heeft en het ambacht beheerst. Ook de schilderingen van de leerlingen van Rembrandt zijn soms ondertekend met Rembrandt. Ghosttekenaars. Toch was Rembrandt de meester, en misschien Konsalik ook wel. Ikzelf zou mijn verhaal liever niet door een ghostwriter laten schrijven. Hij heeft mijn persoonlijke stijl niet, mijn woordkeus niet, mijn metaforen niet, mijn humor niet. Dan blijft alleen het verhaal over. Ik vind dat kaal. Maar als het puur gaat om het vertellen van een spannend verhaal en ik had geen zin om in het schrijven daarvan al mijn tijd te steken en een ander wilde dat wel doen, en kreeg in ruil daarvoor een paar promille van de hoge royalties... ja, dan is het een overweging waard. Maar het zou ten koste gaan van mijn schrijverschap en ik zou het alleen (laten) doen voor het geld. Een leuk onderwerp voor een nieuw topic? Wie wil een ghostwriter of wie is er een?

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 november 2007 - 14:37
Ik ken mensen die meesterlijke verhalen kunnen bedenken, maar het nooit op papier zouden kunnen zetten. Wat zijn wij dan begaafd dat we het allebei kunnen. Het is toch zo dat je pas schrijver bent als je het op papier kunt zetten? Ik ga er een nieuwe topic van maken.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 november 2007 - 15:22
Ariadne zei: Zijn doelgroepenschrijvers niet eigenlijk gemankeerde schrijvers? Dank je, Ariadne. :O Ik spoed me nu maar snel weg van dit forum, want ik vrees dat ik als gemankeerde schrijver (en nu ontmaskerd) niet meer op jullie waardering kan rekenen.

5 november 2007 - 15:49
Kreupelend dan toch, Zjors. Grapje. (Grapje!). Iedereen is een doelgroepenschrijver. Als je geen doelgroep hebt, voor wie schrijf je dan?

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
5 november 2007 - 15:56
Dat is ook weer waar, marriejeanne. :) Volgens mij is het met elk beroep zo dat je mensen met talent hebt, en mensen die hun vak uitoefenen. Of je nu chirurg bent, stratenmaker of schrijver. En zijn er voor elk 'product' criteria aan te leggen die tot op zekere hoogte 'objectief' zijn. Daar dachten we voor de literatuur misschien vanaf te zijn door opeens de literatuur te democratiseren... Maar een kwaliteitsoordeel geldt ook voor boeken. Een smaakoordeel is wat anders. Marriejeanne schreef:
Het is met boeken net als met woningen: je hebt krotten (pulpromans), rijtjeshuizen (de Kameleon, Donald Duck), buitenwoningen (Guus Kuijer, Mulisch, Vroman) en paleizen (Vondel - die staat al eeuwen) en nog van alles daartussen in.
Prachtig. Ik kan me er helemaal in vinden. :) Ik denk niet dat ik een ghostwriter zou willen, de lol van het schrijven is toch vooral zelf mooie (!) zinnen bedenken. :) ---- Die bewering over doelgroepenschrijvers als gemankeerde schrijvers komt overigens niet van mijzelf. Die had ik geleend... oeps, nogwel zonder bronvermelding. :O Hij komt van Sjoerd Kuyper, de schrijver van onder andere Het zakmes. Kennen jullie dat? Prachtig boek en ook prachtig verfilmd! Het is natuurlijk te kort door de bocht geformuleerd om te zeggen dat doelgroepenschrijvers altijd gemankeerde schrijvers zijn. Leuk voor een discussie misschien, maar niet helemaal juist gezegd. Het gaat dan over de boeken die zoals marriejeanne zegt als rijtjeshuizen in een saaie straat staan. Netjes gedaan, niets op aan te merken, helemaal volgens de ambachtelijkheid gemaakt - en natuurlijk in series te krijgen. Maar er zit kraak noch smaak aan. Voor mij is taligheid hét bewijs van een echte schrijver. Die zie ik meestal niet bij doelgroepenschrijvers. Maar dan heb ik het over de schrijvers die ik kén. Mariejeanne noemde al de Kameleon, ik denk bijvoorbeeld ook aan de boeken van Billy Bradley en Pitty - van mijn jeugd. Schrijven voor educatieve doeleinden valt voor mij trouwens helemaal buiten deze discussie. Het is een prestatie op zich om een boek te schrijven dat precies goed is voor die leeftijd, kennisniveau enz enz... Zeker als het ook nog op scholen gebruikt gaat worden. Ik doe dat met plezier en passie, maar... Voor mij voelt dat niet als het 'echte' schrijven, maar als educatief schrijven. Mara en Zjors, ik ken jullie niet en jullie werk ook niet, dus daar kan ik niets over zeggen. Dat heb ik ook niet gedaan. Vooral lekker schrijven hoor. :) :) Ariadne

5 november 2007 - 16:29
Ik vraag me dan toch af wat Sjoerd Kuijper bedoelt met 'doelgroepenschrijvers'. Wat je zegt over kwaliteitsoordeel, stem ik mee in.

5 november 2007 - 16:32
Eigenlijk kan die zin van mij dan ook wel in het SalonCitatenboek, als jij hem mooi vindt, Ariadne. Ik bedoelde hem niet mooi, meer als uitleg.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 november 2007 - 16:49
Misschien eens in het topic boekpresentaties kijken, Ariadne, als je het werk van Mara en mij niet kent? *is nog steeds boos*

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 november 2007 - 18:11
Vandaag naar de boekenbeurs geweest en gelukkig viel het met die drukte wel mee. Er liep veel jong grut rond, gewapend met vragenlijst en pen, die gauwgauw hun lijstje wilden afwerken. Het liefst mét hulp van de achteloze bezoeker. Wij maakten ons ook druk over het feit dat al die bekende Vlamingen zonodig een boek moeten schrijven. Het zou leuker zijn als de schrijvers wat meer in de spotlights komen te staan. Die bekende Vlamingen komen er zonder boek al genoeg in. Maar het is natuurlijk wel zo dat hun naam een boek verkoopt. Ik heb weer een Aspe (dit keer zonder handtekening, want hij was nergens te bekennen) en een berg andere boeken. Het boek van Rapid ben ik deze week twee keer tegengekomen. Eén keer in onze bieb en op de boekenbeurs. Mijn verlanglijstje is weer een beetje langer. :)

eef

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2007 - 20:48
Fré, misschien wel ja,...goed plan! En ik zal terug zwaaien.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
10 november 2007 - 21:07
Ik ben vandaag dus geweest en heb een geweldige dag gehad ;) Ben met een stapel boeken thuisgekomen waar je u tegen zegt (heb een lamme arm van het sjouwen ermee...)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2007 - 8:20
Eef, moest je dit nog lezen, vertel ik je graag dat ik vandaag niet op de boekenbeurs zal zijn, aangezien mijn vriendin (die me ging vergezellen) ziek op bed ligt te kotsen. Zeer jammer. Als je kunt, mag je het brievenmoment opnemen op tape of digitaal formaat. Je zou er me een plezier mee doen.

eef

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2007 - 20:23
Fré: Allereerst, beterschap aan je vriendin. Ik hoop toch wel dat ze een emmer gebruikt en niet heel je bed onder k...... (sorry, kon het niet laten, sterkte ermee) ...ik lees jou berichtje nu ik net terug ben uit Antwerpen. Het brievenmoment was zeer leuk. Ik heb er helaas niets van opgenomen. (digitaal) Ik vermoed wel dat er nog iets van terug te zien is op de site van 1001 brieven, want er stond een fotograaf zeer veel foto's te nemen. De site komt als het goed is 1 december in de lucht. De muziek erbij was een leuke aankleding en de twee acteurs konden zeer goed voorlezen vond ik. Het werd soms net gebracht als een klein toneelstukje.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2007 - 21:57
Jammer, Fré, er viel anders best veel te bekotsen dit jaar. 'Op Drift' (Aspe) en 'SOS Piet' (u weet wel) bestsellers op 71ste Boekenbeurs. Aldus DM.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2007 - 22:00
Ik ben wel geweest dit jaar, maar niet vandaag (hoewel dat het plan was). Op dit moment ben ik de BoekenbeursPodcast met sospiet aan't luisteren. Toch niet zo'n intelligent persoon, als je't mij vraagt. Maar wat hij doet, doet hij wel goed, dat moet je'm nageven.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2007 - 22:17
Beterschap met je vriendin, Fré! Heeft ze 'gewoon' de buikgriep? Dan is het met een weekje wel over.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2007 - 22:30
Ik denk dat het zenuwen zijn, ze vertrekt binnenkort naar Noorwegen om er te werken in een boerderij (voor zolang ze dat volhoudt).

eef

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2007 - 10:17
@Fré: nee, ze hebben mijn brief niet voorgelezen. Ik had hem enige tijd geleden al digitaal naar ze toe gezonden. Ze gebruikten veel brieven die net geschreven waren. "Vers uit de stand", zoals ze het noemden. De twee acteurs zaten soms ook nog te bladeren, welke brief ze voor zouden gaan lezen, terwijl de muziek speelde. Persoonlijk vond ik dat het enige minpuntje. Ze hadden ruim 500 brieven binnen gekregen liet de organisatie weten. De kans om voor gelezen te worden was dus ook redelijk klein.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2007 - 11:05
Maar Eef: het hele gebeuren 'leeft.' @Fré: dat lijkt me ook heel erg spannend. Noorwegen ... En in de winter kan het er nog behoorlijk koud worden ook. (Sorry, off-topic.)

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 20:16
Wat ik hier lees is niet allemaal positief. Kan iemand mij vertellen of een bezoek aan de boekenbeurs twee uur rijden waard is?