Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 36 Roodkapje (De rechten van de natuur)

7 januari 2015 - 10:27
Geschrokken draait ze zich om en ziet een aantal levensgrote bulldozers. Je weet wel van die gele Caterpillars. Ronkend staan ze achter haar en roodkapje wordt rood van woede. Eén van de voormannen schreeuwt naar haar. ‘Hey klein meiske ga ens aan de kant, we hebben nog veel hectaren te gaan.’ Roodkapje verroert zich voor geen meter. ‘Ik blijf vierkantig staan, verdomme. Het moet eens afgelopen zijn met jullie destructieve gedrag. Ik kom hier al jaren bloemen plukken voor mijn oma en alle dieren die hier leven hebben straks geen onderkomen meer.’ ‘Luister het moet van de gemeente, wij krijgen ook maar de opdracht.’ ‘De gemeente kan me niets schelen, er gaat al genoeg natuur naar de haaien. Draai je om nu je nog een kans hebt.’ De voorman begint te lachen. ‘Jongens,’ roept hij, ‘we gaan verder, dit kleine wicht zal uiteindelijk bezwijken voor onze grote stoet.’ Terwijl de bulldozers hun toch willen voortzetten gooit Roodkapje haar kap naar achter en neemt twee Uzi’s die ze in een leren riem op haar rug heeft. Deze richt ze op de bulldozers en een storm van kogels ketst langs het gele metaal. De werklui geven geen kik en zetten nog een tandje bij. Roodkapje blijft al schietend voor hun uitrennen en raakt in het proces een stuk of drie werklui. De bulldozers stoppen weer en de voorman geeft een halt. ‘Je hebt deze slag gewonnen, Roodkapje, maar de oorlog zal je verliezen.’ Roodkapje kijkt hem stoïcijns aan. ‘Zolang ik leef blijf ik vechten voor de rechten van dier en natuur!’ Een paar jaar later richtte Roodkapje, of Marianne, zoals ze echt heet, de Partij voor de Dieren op.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2015 - 11:27
Hallo Richard, Ik geloof niet echt dat Marianne Thieme echt bulldozers te lijf ging met Uzi's, al had ze het misschien wel willen doen. Roodkapje is in jouw sprookje in ieder geval geen lief meiske, maar een vrouw die weet wat ze wil. Ze vloekt er ook nog bij. Het verhaal heeft zo iets satirisch en dat zie ik vaker in jouw stukjes. Ik hou er wel van en ik zie graag vrouwen die wat minder damesachtig zijn. Het accent (Limburgs?) werkt hier trouwens goed.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2015 - 18:43
Zo, Roodkapje is niet meer het brave meisje in je verhaal :D. Je hebt een enorm fantasievol verhaal geschreven in die vijf minuten, dat vind ik erg knap van je, petje af! Het Limburgs kwam weer terug, dat viel mij ook al op ;). Je hebt er een leuke wending aan gegeven door de Partij voor de Dieren erbij te halen. Goed gevonden!

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2015 - 21:24
Alles voor het goede doel! ;) Jouw stukjes bevatten vaker geweld waardoor jij de lezer laat 'opspringen'. Het maakt ze interessant. Ik trek daaruit de conclusie dat jij graag choqueert Strijdbaar vind ik jouw schrijfstijl. Jij belicht graag hoe een HP voor zijn passie of doel gaat. Jij schrijft vlot en snel: er zit tempo in jouw verhalen. Avontuurlijk ook. Ik lees graag jouw echte mannen verhalen! ;)

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2015 - 21:44
Nu lijkt het net of Marianne Thieme een held is. Als ik nadenk over jouw voorgeschiedenis met konijnen die jou in het zuur wouden verorberen, dan is dat minimaal merkwaardig. Ik bedoel, als ik jou was geweest was ik juist jager geworden. Maar dat terzijde. Dit is een echte Richard Otten. Het verhaal eindigt in iets wat niet voor de hand ligt. Ik moet altijd om je lachen.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2015 - 22:34
Dames, bedankt voor jullie reacties. Vind het leuk dat het Limburgse aspect wel word gewaardeerd, wil het niet te veel uitmelken, maar zo hier en daar vind ik het leuk. Choqueren...of wakker schudden, het ligt kort bij elkaar. Ja, ik vind het heerlijk om expliciet te schrijven, maar het moet ook een doel hebben. Het doet me goed om lezers aan lachen te krijgen. Een emotie los krijgen is waar schrijvers naar streven. Sommige stukken (zoals dit) zijn lekker overdreven en om te lachen, anderen mogen best om gehuiverd worden.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 11:56
Richard, Ik schrok me dood en moest gelijk ook lachen (hoewel... na de aanslag gisteren in Parijs?) Bij dit stukje moest ik eerst aan het Tienanmen plein in Bejing denken, daarna aan Femen en tenslotte zelfs heel even aan Ulrike Meinhof (al ging die voor minder eerbare doelen en met nog minder eerbare middelen te keer). Dit is weer echt jouw stijl en wat ik toch fantastisch vind is dat je heel erg origineel een heel andere Roodkapje neerzet. Alle cliché's worden meteen ongenadig overboord gegooid en meedogenloos bij het huisvuil gezet. Bij dat melige meisje zoiets bedenken is werkelijk heel erg knap en creatief. In het begin vond ik jouw stukjes op een bepaalde manier een beetje te confronterend, nu zie ik het als een grote kwaliteit bij jou. Je gaat er gelukkig ook altijd net genoeg overheen om het grappig te maken en het als satire te doen klinken. Je hebt in elk geval een heel eigen stem die je tussen duizenden andere schrijfsels meteen kan herkennen.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 10:50
Ryn, bedankt voor je mooie woorden. Je vergelijkingen zijn wel op z'n plaats, heb er zelf niet al te sterk bij nagedacht, maar ze passen er wel bij. Dat in Parijs is natuurlijk vreselijk en een klap in de samenleving. Toen ik dit gister schreef was ik net uit bed en zag ik een berichtje van Johanna staan dat er een nieuwe opdracht was. Dus dit is wat ik met mijn suffe slaapkop had geschreven... Denk als ik later had begonnen en het nieuws wist, was het een heel ander verhaal geworden.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 11:54
Ja natuurlijk, geen probleem hoor Richard. We schrijven hier fictie! En precies omwille van Parijs moeten we creatief blijven schrijven zonder terughoudendheid. Maak je geen zorgen.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 12:21
Ben het met je eens, we blijven creatief. Ik ben iemand die bijna geen nieuws volgt (soms is dat best heerlijk), als ik gister niet toevallig het had zien langs flitsen wist ik het nu nog niet eens.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 13:11
@Richard, als ik je reacties zo zie, dan weet jij zelf behoorlijk goed wat jouw stijl is. Ik lees jouw stukjes altijd graag, omdat ze me verrassen door je originaliteit en jouw insteek. Ik denk dat ik jouw verhalen er ook zo uit zou kunnen plukken, want je steekt er altijd wel een twist in. Aanzetten tot denken, wakker schudden... Je bent een schrijver met inhoud.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 15:38
@Richard, goed dat je zegt dat je nog niet van het laatste nieuws op de hoogte was. Dat maakt het e.e.a. duidelijk. Jouw schrijfstijl: je bent vermakelijk, choquerend, van de geijkte paden aftredend, je kijkt vaak je teksten niet na op taalfouten, :), ik moest eerlijkheidshalve knap aan je wennen in het begin, weet je nog, ;) en nu zie ik je als een 'enfant terrible' die ik nooit oversla. Succes met het schrijven!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 16:01
RichardOtten, je bent steeds origineel, soms wat grof, je mijdt clichés. Je drijft met alles de spot en bent soms wat slordig omdat je - denk ik - heel snel schrijft. :)

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 16:09
Ik lees je teksten vaak alhoewel ik je niet altijd van feedback voorzie. Soms vind ik het moeilijk te reageren, vanwege de grofheid of het choquerende. Hoe dan ook vond ik het prettig je toelichting te lezen betreft Parijs en jouw verhaal. En zijn je teksten verrassend origineel.

Tja

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
8 januari 2015 - 17:01
Jouw verhaal deed me ook denken aan de aanslag in Parijs, hoewel dit natuurlijk heel anders was. Wat een hardnekkige dame is roodkapje geworden. Je wilde een punt maken en dat is je goed gelukt. Het grove en choquerende vind ik nu juist wel weer interessant. Haha, Roodkapje met een paar Uzi's. Heb jij haar aangeraden wat ze moest doen?

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 17:19
In antwoord op jullie fijne reacties: Ik schrijf idd (zie hier een afk. om het te bevestigen) snel. Het geen wat in me opkomt gaat op papier, ligt vaak aan mijn humeur welke kant het verhaal opgaat. Slordig en taalfouten, door mijn enthousiasme kijk ik er wel eens overheen :). Vooral weekopdrachten wil ik meteen kwijt, voor schrijfwedstrijden en eigen werk laat ik het wel altijd checken. Wakker schudden zoals Lilith aangeeft, vind ik belangrijk, samenleving of individuen een spiegel voorhouden moet kunnen, maar je moet ook je eigen zwaktes (en sterke punt natuurlijk ook) op papier kunnen brengen. Zonder zelfreflectie is het vaak niet mogelijk. Het is niet altijd mijn bedoeling om te choqueren, Maddbrug, er zijn ook wel tedere stukjes ;) Tja, Roodkapje is een sterke meid, ze heeft mijn advies niet nodig :)

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 17:42
Ik kan het beeld van jou op een podium als komiek sinds gisteren niet meer van me afschudden. Alleen weet ik niet of je wel grappig bent, een mening heb je in ieder geval en een scherpe pen ook :) Ik schrijf ook steeds snel, dus dat kijken over foutjes, ken ik als de beste :)

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 18:30
Ik heb nog niet op het podium gestaan als komiek, dus ik weet niet of dat wat gaat worden :P, ben meer van de rustige omgevingen en niet van de grote bravoure. Denk dat dat vaak het geval is. Haastige spoed is zelden goed, zeggen ze wel eens, maar als het eruit moet, moet je niet te lang wachten ;)

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 18:47
Verrassende, totaal onverwachte wendingen, absurd en over de top en daardoor zo ontzettend humoristisch. Ik moest denken aan een film, Kick ass, heb je die gezien? Een tegendraadse ivulling van het sprookje, met verwijzingen naar de realiteit en actualiteit

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 19:04
Je zit goed in de buurt Henny :), ik kijk graag over de top films met veel humor. Kick Ass vond ik wel een oké film, mijn smaak neigt meer naar de Coen Brothers qua humor.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 20:29
Hallo Richard. Wat een fantasie in één verhaaltje. Totaal absurd, maar ook erg actueel, en dat allemaal verwerkt in een lief sprookje met dat lieve Roodkapje. En ondanks de harde acties, toch ook nog genoeg gevoel voor humor op je vroege ochtend. Heel knap.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 20:54
Zo, dat is verrassend! Helemaal niks geen zoet sprookje, maar een regelrechte activiste! Ik heb verder nog niets van je gelezen volgens mij, maar het lijkt erop dat jij graag out-of-the-box denkt en overal je eigen(wijze) creatieve draai aan geeft. Leuk!

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2015 - 21:28
@Jules, ben meestal wel vrolijk als ik opsta (zelfs als ik moet werken ;) ) @Allie, ligt er denk ik aan welk verhaal je als eerste van mij leest, Mili bijvoorbeeld las meteen het heftigste verhaal, maar wendde uiteindelijk aan me :D. Eigenwijs :P, goed gespot. Dank voor het lezen!

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2015 - 9:06
dat we het hier nog steeds over jouw eerste bijdrage hebben, zegt ook iets over de kracht van je pen ... maar daarop volgde dan weer een ingetogen stukje over een jongen die zijn moeder moest begraven, en ik herinner me van jou vooral een pareltje over rassenhaat en vooroordelen. Je bent dus best veelzijdig, eigenlijk. Je schrijft vaak humoristisch (mens int zuur; Richard wordt gered door Annie Wilkes), maar volgens mij bovenal met veel oog voor detail en sfeer - je zet prachtige scenes neer, die de lezer moeiteloos meenemen naar je onverwachte -en niet zelden absurde- wendingen. En daarbij heb je een fantastische fantasie, want van alle invullingen die ik eventueel bij een gegeven opdracht zou kunnen verzinnen, blijft de jouwe altijd onverwacht. (je schrijft dus idd een beetje Coenbroertjesachtig, maar niet gelijk naast je schoenen gaan lopen, hoor ;))

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2015 - 19:06
Begin helemaal te blozen van je commentaar... :) Nooit echt de uitdrukking begrepen, naast je schoenen lopen... lopen je schoenen dan mee? Is er iemand (zoals bij de Muppets) touwtjes gebruikt om ze naast je in beweging te krijgen? Meestal staan ze gewoon stil... :S Paradox!