Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijf-CV

24 november 2014 - 19:09
Een poos geleden attendeerde iemand mij erop dat er zoiets bestaat als een schrijvers-CV. Ik ben toen aan de slag gegaan en heb er iets van gemaakt in de vorm van een website. Maar ik twijfel nog of het zo de bedoeling is. Ik heb het even gezocht hier op het forum en de meeste mensen zetten er rijtjes succesverhalen op. Die heb ik nog niet. Ik ben net begonnen met meedoen aan schrijfwedstrijden maar daar heb ik nog geen resultaten van en ik ben nog in de herschrijfronde van mijn boek bezig. Wel ben ik eerder dit jaar met een column in een tijdschrift gekomen, dus die zou er nog op kunnen. (maar om nou een hele pagina aan te maken met één item erop...) Zouden jullie er eens naar willen kijken? Ik ben benieuwd wat jullie van mijn CV vinden zoals die er nu is en of jullie tips hebben hoe het nog beter kan of wat er nog aan ontbreekt. *link verwijderd*

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 november 2014 - 20:31
De bedoeling van een schrijvers-cv - literair cv is dat je er aan wérkt. Eerst publiceren, wedstrijden winnen, dan je cv steeds bijwerken. Ik heb een paar jaar over de mijne gedaan, en hij is nog lang niet af. Want zolang je schrijft werk je 'm bij. Natuurlijk heb je om te beginnen een leeg cv. Dat is ook zo met een 'gewoon' cv. Iemand die nog geen werkervaring heeft, vult zijn cv met relevante opleidingen of cursussen, of doet een stage. Probeer dat te vertalen in een schrijf-cv, door bijvoorbeeld stukjes te schrijven voor websites waar ze je onbetaald willen publiceren. Succes :)

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 november 2014 - 16:02
Okey even verder gezocht op het forum over publiceren van stukken in bladen enzo, maar ik kom daar niet echt verder mee. Om je CV te vullen moet je aan wedstrijden meedoen en zorgen dat je gepubliceerd wordt. Hoe pak ik dat laatste aan? (en dan heb ik t niet over een roman, ik snap dat ik daarvoor naar een uitgever moet, maar dan bedoel ik verhalen/artikelen/columns etc)

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 november 2014 - 0:14
Om je CV te vullen moet je aan wedstrijden meedoen en zorgen dat je gepubliceerd wordt. Hoe pak ik dat laatste aan?
Er zijn er velen hier op SOL die dat kunstje inmiddels verstaan. Volg bijvoorbeeld @Mirandala [eerste feedback] - lees en huiver - om je te verdiepen [graaf diep in haar publicaties] in het profileren op een ingetogen - bescheiden perfecte wijze.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 november 2014 - 23:27
Onze Yrret is altijd zo heerlijk duidelijk. Je kunt toch op je cv zetten dat je cv bij die uitgever begint, Allie? Je bent niet verplicht om aan wedstrijden mee te doen, hoor. En als je dat wel doet, is het nog maar afwachten of je kans maakt.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 november 2014 - 20:20
Ik heb die CV niet nodig voor een uitgever nog hoor, ik ben nog niet met uitgevers in gesprek. Ik vind het gewoon leuk en handig om te zorgen dat ik er een heb als t nodig is. En schrijfwedstrijden vind ik juist heel leuk, dan kan ik even met iets anders bezig zijn zonder dat het veel tijd kost. Meedoen is al leuk, feedback is nuttig, en verder zie ik wel :) Maar aangezien veel mensen het voor elkaar krijgen om dingen gepubliceerd te krijgen, dacht ik dat er mss ook mensen waren met tips over hoe je dat aanpakt :)

Via

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 november 2014 - 21:03
Door mee te doen aan schrijfwedstrijden maak je soms kans op publicatie in een bundel, bijvoorbeeld. Daarvoor kun je even kijken bij het overzicht. Je kunt natuurlijk ook zelf verhalen online publiceren. Op je eigen site of op sites als literairwerk.nl.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
9 februari 2015 - 14:46
Ik wilde hier eerst een aparte topic voor openen maar nu zie ik dat er al een soortgelijke topic is. Als je als schrijver je manuscript inlevert bij een uitgever, verlangt met ook vaker een soort van cv, een korte samenvatting wie jij (de schrijver van het ingestuurde manuscript) is. In hoeverre controleert men of dit klopt? Op dit forum lees ik vaker verhalen dat uitgevers niet verder komen dan de eerste bladzijde van het manuscript of dat ze alleen maar de synopsis lezen. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat een taaltechnische achtergrond je een klein voordeel geeft. Nu kan ik me voorstellen dat onwaarheden in je cv niet op veel sympathie kunnen rekenen, als ze het al controleren. Maar hoe zit het met halve waarheden? Bijvoorbeeld je zet in je cv dat je een studie Nederlands hebt gevolgd maar je vermeldt er niet bij dat je die studie nooit hebt afgemaakt. Of dat je bij verschillende journalistieke bladen hebt gewerkt, maar dat je achterwege laat dat dat als vormgever was, of als secretaresse.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 februari 2015 - 15:39
@HHJT Waarom denk je dat iemand zich interesseert voor je arbeidsverleden? Je schrijft verhalen en boeken en die spreken voor zich. Ik ben redelijk hardcore IT'er, maar dat interesseert uitgevers niet, tenzij ik een boek over hardcore IT aan het schrijven ben, dan zijn die credentials wel interessant. Uitgevers zal het worst zijn wat je ooit geweest bent. Ze willen boeken verkopen, liefst veel. Daar leven ze van. Relevant is alleen dat wat ze helpt meer boeken te verkopen. Heb je eerder een bestseller gehad? Mooi. Heb je een verhalenwedstrijd gewonnen? Geweldig. Heb je veel volgers op social media? Ook goed. Al het andere is gewoon overbodig, tenzij het helpt voor een bepaald imago dat je wil hebben. Dus maak je niet druk, kijk naar wat andere schrijvers doen en pak eruit wat je denkt nodig te hebben om je lezers te kunnen informeren over wat je schrijft en uitgeeft.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 februari 2015 - 16:37
Ik zou niet gaan liegen. Maar anderhalf jaar Nederlands studeren vind ik wel iets wat erop mag, ook al was het maar anderhalf jaar. Maar uiteindelijk is het natuurlijk het mooist, als je er gewoon dingen op kan zetten waar je zelf trots op bent. Dus inderdaad een schrijfwedstrijd waar je de longlist hebt gehaald (of mss nog beter!), dat je ooit meeschreef aan de schoolkrant, etc. Ik heb ervoor gekozen om mijn CV te koppelen aan een portfolio. Omdat ik nog niet zoveel op mijn CV heb staan, ziet het er zo toch niet heel karig uit. (zie mijn onderschrift)

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
10 februari 2015 - 8:59
Ik was ook niet van plan om te gaan liegen. Zoals Meznir al aangeeft is zo'n cv bijzaak. En dat wil ik wel geloven. Maar dan wordt de vraag waarom het erbij moet voor mij alleen maar prangender.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 februari 2015 - 9:03
Ik weet het niet hoor, ze vragen daar niet voor niets naar toch? Ik zou gewoon proberen om een mooi visitekaartje te maken van jezelf, en dan vooral focussen op dingen die je gedaan hebt die positieve eigenschappen/vaardigheden laten zien die gerelateerd zijn aan het schrijversschap. Vind je het zelf niet tof om een schrijfcv te hebben waar je trots op kunt zijn?

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
10 februari 2015 - 11:41
Volgens mij ben jij wat intensiever met het schrijversbak bezig dan ik. Voor mij is het gewoon een hobby. Af en toe heb ik een idee en dat zet ik op papier. Ooit zal ik wel iets naar een uitgever sturen, wetende dat het wellicht in de papierversnipperaar verdwijnt. Een schrijf cv heeft in mijn geval weinig nut. Daarvoor ben ik er te weinig mee bezig.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 februari 2015 - 11:53
Ah okey ik snap het :) maar als het er dan toch niet veel toe doet, hoef je het ook niet mooier te maken dan het is met halve waarheden toch? Hoewel ik niet denk dat dat een heel groot probleem zou zijn.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
10 februari 2015 - 13:52
Dat is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. Jij had het net over een studie Nederlands. Ik weet niet of je het toen over jezelf sprak maar laat ik dat eens als uitgangspunt nemen. 'Studie Nederlands op de UvA' 'Anderhalf jaar Nederlands gestudeerd op de UvA' Er is niks gelogen aan beide zinnen maar de tweede zin oogt een stuk lelijker (hoe goed destijds de redenen om te stoppen ook waren) en ik kan een me de fronsende blikken van uitgevers al voor me zien, mocht men aan je cv toekomen.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 februari 2015 - 13:56
Nee jij begon over een studie Nederlands dus ik nam jou als voorbeeld :P Ik poets dingen ook wel eens een beetje op hoor, als ik ergens een jaar heb gewerkt, zet ik er ook niet altijd bij als dat maar een paar uur per week was. Ik zou dan gewoon doen waar jij je goed bij voelt.