Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Van beginner tot boek – Introductie
In juli deed ik mee aan de winactie van DMI Books. Ik had net één van mijn eerste korte verhalen geschreven, en had al besloten dat dat verhaal misschien wel een complete roman waard zou zijn. Als oefening schreef ik de flaptekst die bij dat boek zou horen en stuurde het in. Geen seconde heb ik er rekening mee gehouden dat ik zou kunnen winnen.
Begin oktober (het was op mijn verjaardag) kwam ik net thuis van de eerste les van mijn eerste schrijfcursus, toen ik de e-mail van DMI Books in mijn inbox vond: gewonnen. Ik schrok me rot.
Wat ik had gewonnen, was namelijk een self-publishing pakket voor het boek bij die flaptekst. Het boek dat ik nog moest schrijven... Bij die gedachte sloeg de paniek pas echt toe: binnen een jaar moet ik een boek af hebben!
Slechts enkele maanden geleden besloot ik schrijven tot officiële hobby te ridderen. Ik schrijf nog met zwembandjes om. En nu moet ik ineens die grote, diepe zee trotseren, waar van alle kanten emmers vol tips en informatie over me heen gekiept worden. Alsof dat ooit gaat lukken, dacht ik.
Als een waar hoofdpersonage heb ik de weerstand tegen mijn klaarblijkelijk onmogelijke missie inmiddels overwonnen. Ik ben in beweging gebracht. En zoals elk hoofdpersonage, en waarschijnlijk elke schrijver, zal ik een hoop conflicten te verduren krijgen. Mijn chronische gebrek aan tijd (ik heb een fulltime baan, sport en een sociaal leven) en gebrek aan planning (ik heb ADD) zullen wat dat betreft niet eens de grootste uitdaging vormen. Waarschijnlijk wel mijn gebrek aan ervaring.
Ik sta aan het begin van een avontuur, en niet alleen die van het schrijven van een boek. Binnen een jaar moet ik het hele proces doorlopen hebben: van het bedenken, uitwerken, plannen, schrijven en redigeren van een boek, tot het bepalen van de vormgeving, omslag, het overleggen met een uitgever en het maken van keuzes met betrekking tot de promotie.
Hierin zal ik voortdurend voor besluiten komen te staan over zaken waar ik nog geen kaas van heb gegeten.
In deze terugkerende blog zal ik af en toe mijn ervaringen met jullie delen. Niet omdat ik denk dat ik de wijsheid in pacht heb, en niet omdat ik denk dat ik die ooit in pacht zal krijgen. Wel omdat ik denk dat het voor andere beginnende schrijvers fijn kan zijn om te lezen wat je allemaal te wachten staat als je een boek wilt uitgeven. Van het begin tot het eind. En ook omdat ik mezelf op deze manier dwing om echt bewust na te denken over de keuzes die ik maak, zodat er uiteindelijk een boek op de planken komt waar ik echt trots op kan zijn.
Over één ding hoef ik me in elk geval geen zorgen te maken: de flaptekst is al klaar.
Angela van Leersum is een beginnend schrijfster en volgt momenteel een schrijfcursus bij de SKVR in Rotterdam. Veel heeft ze nog niet gedaan op schrijfgebied, maar een maand geleden won ze de 2e winactie van DMI Books. Op het moment is ze bezig met het schrijven van haar eerste boek, dat binnen een jaar af moet zijn. Haar proces kun je volgen via haar weblog: angelavanleersum.wordpress.com
Uitgeven
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Comments
Geweldig, Angela!
Geweldig, Angela!
Dankje, Leonardo
Dankje, Leonardo
Ik heb de flaptekst net even
Ik heb de flaptekst net even