het marktaandeel van de POD boeken.

22 oktober 2007 - 15:56
Hoeveel boeken worden er geleverd door de POD uitgevers? Dat lijkt me een belangrijk gegeven. Een boek is duur. Ieder boek dat we met zijn allen kopen via POD uitgevers gaat ten koste van een boek bij de klassieke uitgeverijen. De gevestigde uitgevers missen een groeiend aandeel. Daar komt nog bij dat de succesvolle Sonja's Bakker ook al een leuk stuk voor hun rekening nemen. Sonja schrijft geen romans, maar als iemand haar boek koopt, koopt zij of hij geen roman. De meeste mensen kunnen hun geld maar een keer besteden. Ben benieuwd naar uw reacties.

24 oktober 2007 - 9:41
Ellis, ik weet niet of de eigenbeheeruitgeverijen wel zulke goede zaken doen, hoor. Niet beter dan de gemiddelde copyshop, lijkt me. Ga maar eens met een bundel tekst naar de een en naar de ander en vraag wat het printen kost. Met omslagje, fotootje, etcetera. En vergelijk de prijzen. De copyshop kan dan nog wel eens duurder uitvallen (is mijn ervaring). Verder is het op de markt zo, lijkt me, dat er altijd verschuivingen zijn. Enkele decennia geleden was het ondenkbaar dat je je eigen boek zou kunnen uitgeven. Verder dan de kwaliteit van een gestencilde schoolkrant kon je niet komen en de inkt van een kopieerapparaat hield maar kort vast op het papier. Een nietje erdoor en dat was het mooiste dat je kon krijgen. Maar toen kwam er een veredeld stencilappaaraat met vier verwisselbare kleurendrums (hoe heette dat ding ook weer! O ja: de Risograph!) en het werd al wat mooier. Je kon een kleurtje toevoegen. Ondertussen ontwikkelde zich de printmachine-industrie en die geeft een behoorlijk goed resultaat, echter nog niet te vergelijken met het loepzuivere drukken. En nu kun je zelf tegen een redelijk tarief je eigen boek te vervaardigen, inclusief opmaak (wat voorheen een vakopleiding was) en mooi laten uitrpinten. Maar zou je datzelfde boek in dezelfde oplage laten drukken, dan was je een meervoud van die prijs kwijt. Omdat een goede drukpers een veelvoud kost van een goede printer en de opleiding van het personeel eveneens. Dus ik twijfel nog of de eigenbeheeruitgeverijen betere zaken doen dan copyshops en drukkerijen. Ik denk dat ze er tussenin zitten, letterlijk en figuurlijk. Want ik vermoed dat elke drukkerij tegenwoordig behalve zijn Speedmaster of AbDick of Heidelberg ook een goede printer heeft staan. En zo kunnen ze de hele markt bedienen. En dat is ook mooi.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 9:54
Je kan ook altijd zelf het nodige materiaal aankopen, misschien dat dat goedkoper is. Een beetje laserprinter is zo duur niet meer, de kaft kan je met een gewone printer maken, een ISBN vraag je zelf aan en de promotie is sowieso meestal voor jezelf. Waarom niet.

24 oktober 2007 - 9:59
En hoe snijd je op formaat, godje? En lijmen? Als je alles zelf koopt en doet, weet je wat er dan gebeurt? :) Dan richt je je eigen eigenbeheeruitgeverij op want alleen voor jezelf koop je al die dingen niet.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 10:06
Daar ben ik zo zeker niet van. Je print op a5, voor het lijmen is vast een oplossing, ik ben zo technisch niet. Maar alles bij mekaar zal je voor een aanvaardbaar bedrag je eigen boek in mekaar kunnen steken. En daarbij, kijk eens rond, als je met enkele mensen samenlegt is het zeker goedkoper. Neenee, Marriejeanne, ik vind dit zo gek nog niet van mezelf. Eh, met zout he, veel zout.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 11:43
Ja maar Godje, als je dat zo doet komen je vrienden ook bij jou. Kun je het voor mij ook even doen? En je buurvrouw, en de tante van de zus van de buurvrouw, en de dominee uit de naburige kerk. En voor je het weet, heb je een eigenbeheeruitgeverij en verwaarloos je je studie :)

24 oktober 2007 - 11:45
Nu was ik vanochtend toch even in de stad. En ik kwam terecht in een kledingzaak. Ik kon er niets aan doen dat de gedachte door me heen ging: Hé, vroeger maakten de mensen hun eigen kleding (een generatie terug), nu kopen we alles. Bij de bakker al hetzelfde. Bij de slager. Godje, je gaat terug in de tijd! ;)

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 11:58
Ach, 't zou niet joviaal zijn t.o.v. de lieve, oprechte, betrouwbare mensen van de POD-industrie.

24 oktober 2007 - 16:53
Dit is een leuke discussie. Veel interessante ideeen. Bedankt. Een enkele opmerking begrijp ik niet helemaal: "Door de POD wordt de markt overvoerd met middelmatigheid." De reguliere uitgevers en boekhandels verkochten en verkopen al alles, kwalitatief goed of niet. Iedere enigzins bekende Nederlander is meteen ook altijd een schrijver. Een TV presentator schrijft een boek als "Oppasopa". Te flauw voor woorden. Maar kassa. Welke kwaliteit bij de reguliere uitgever?

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
24 oktober 2007 - 18:42
Mijn verhalen, gedichten en zakelijke teksten staan tot nu toe in de schoolmethodes en studieboeken van educatieve uitgeverijen als Wolters-Noordhoff en Thieme Meulenhof. Daar ontvang ik keurig mijn royalties over. Dat verloopt allemaal prima. (Ik moet er trouwens niet aan denken dat iedereen per onderwijsinstelling maar haar eigen studiemateriaal gaat uitgeven bij een POD-uitgever. :( Het onderwijs heeft het al zo zwaar...) Nu is mijn eerste zorg om een jeugdboek af te schrijven en dat natuurlijk uitgegeven te krijgen. Mijn inzet is wel degelijk bij een reguliere uitgever. En graag een met de VPRO-status. ;) Waarom? Eigenlijk is dat puur gevoelsmatig. :)

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2007 - 19:05
Oh Godje! Ik zie het al helemaal voor me. Zelfgeplakt ruggetje, niet netjes op elkaar aansluitende zijkanten. Lullig niet geplastificeerd kaft eromheen. En dan langs de deuren. 'Tja mevrouwtje, ik doe alles zelf ziet u. In deze wegwerpmaatschappij is dat echt heel bijzonder.' 'Huh, vindt u het niet mooi?' 'Toch een knap boek voor een slordige 12.50 euro? In de winkel zijn ze veel duurder.' 'Toch maar niet zegt u? Ik beloof u dat u daar spijt van krijgt. Ik word namelijk beroemd ooit.' Nee, sorry godje dan maar wat investeren en een behoorlijk product haha.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
24 oktober 2007 - 19:10
Het kan aan mij liggen, maar is dit nu een serieuze kwestie? Het komt meer en meer over als 'luchtfietserij', zoals iemand al eerder opmerkte. Much ado about... uhhh... beats me? :( Waar gaat het nu om? Please, enlighten me!

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
25 oktober 2007 - 20:20
*ROFL* Maar inderdaad, ik zie de kern van dit topic niet meer. Heeft het er een? :) Ariadne

26 oktober 2007 - 16:56
De kern van de topic is het al of niet groeiende marktaandeel van POD uitgevers of zelf uitgeven zoals Sonja. Dat alles tesamen gaat om enorme aantallen boeken. Dat moet wel tenkoste gaan van de reguliere uitgevers. Waarom is dat belangwekkend? Omdat die reguliere uitgevers eindelijk eens wat gaan doen aan die antieke manier van "Het zoeken naar nieuw talent". Duizenden manuscripten worden geretourneerd met standaard inhoudsloze briefjes. Slechts 1 of 2 personen hebben er mogelijk een stukje in gelezen. En dan bepaalt die ene persoon dat het niet past in het fonds. Alleen de posterijen worden wijs van dit oeverloos heen en weer sturen van manuscripten. Gelukkig groeien de aantallen lezers. Het is aan de uitgeverijen om eens een beter selectiesysteem in te stellen, in plaats van het huidige systeem, wat in de tijd van Vondel al antiek was.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 oktober 2007 - 21:34
Welke kant gaan de uitgevers dan op, Rosen? Het probleem met Pod vind ik het gebrek aan fondsen, hoe gek het ook klinkt. Stel, ik heb zin in een literaire thriller. Wat ga ik dan doen? Alle duizenden boeken op de site van boekscout, lulu en free musketiers doorspitten? Met een levertijd van dagen tot weken? Waarmee ik moet afwachten of het geschreven is door iemand die zichzelf zwaar overschat of goddank toch door een van de talenten? Of fiets ik naar de boekwinkel en kies ik een boek van Anthos of Sirene. Dat boek heb ik meteen. De uitgever heeft al bekeken of het niveau van het boek de moeite waard is en gezien hun fonds weet ik vrij zeker dat ik op zijn minst een spannend verhaal krijg. Een Pod boek kan net zo mooi zijn als een regulier boek, maar het is voor vreemden bijna onvindbaar. Nu zal dat in veel gevallen ook gelden voor reguliere boeken, maar die staan tenminste nog in de computer van de boekwinkel. Ik geloof niet dat boekwinkels boeken van pod-uitgeverijen inkopen.

26 oktober 2007 - 23:48
Tot nog toe gaan 'reguliere' uitgevers puur ordinair commercieel te werk. Het hele gedoe om de kunst, het literaire, zal hun een commerdiele rotzorg zijn. Het gedoe om het boekenbal, de literatuurprijzen, alles is gericht op h u n tweede huis en h u n vierde vakantie. Grote waardering voor Jan Wolkers, die o n d a n k s de uitgevers succes boekte en de commerciele Grote Prijzen ... W E I G E R D E ! In mijn favoriete boekhandel is nog geen 5 procent van de aanwezige boeken als 'literair' aangemerkt. Maar rotzooi is er in overvloed. Maar aan de a u t e u r s worden de H O O G S T E eisen gesteld. En die kronkelen en dingen onbezoldigd met hun slavenarbeid naar de gunsten van een redacteur, die zelf nog nooit een boek heeft geschreven en de journalist, die hem zal maken of breken. Dat is toch niet meer te pikken ?!! R.

27 oktober 2007 - 0:41
In antwoord op Ceridwen: Daarom moet iemand die in eigen beheer uitgeeft, zo uitgekiend en creatief mogelijk de markt opgaan met zijn boek, zodat het niet onopgemerkt blijft. Tegelijkertijd moet hij ervan overtuigd zijn dat hij met een heel goed product komt, want alle goede reclame ten spijt: afgebrand word je als je (zelf) met een boek vol structuurstruikelingen en spelfouten aan komt zetten. Dus van een ambitieus iemand die in eigen beheer uitgeeft, worden extra inspanningen gevraagd. Zijn die op te brengen? Ik denk het wel, maar het zijn uitzonderingen. En in je eentje lukt het - denk ik - niet.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 oktober 2007 - 0:55
Sonja Bakker deed het goed. Haar boek was professioneel en ze was niet bang om te investeren. Ergo; zonder startkapitaal lukt het ook niet. En als ik heel eerlijk ben denk ik dat een themaboek meer kans maakt dan een literaire roman. Toch kan ik iedereen aanraden om eens een pod boek te maken, al was het alleen maar voor jezelf. Je leert er ontzettend veel van.

27 oktober 2007 - 1:16
Uitgeverijen zijn commerciele bedrijven. Ja dat wisten we al. En in "vredesnaam" ( over pathos gesproken ) haal ik vandaan bij die uitgevers waar een manuscript aan h e e f t te voldoen. En de "begeleidende brief" En de "Synopsis" en verder zie hun "sites". (Zou het Nederlands zijn, dat wat je ook zegt, er onmiddellijk iemand het tegenspreekt of het onderuithaalt?) O, er worden n i e t de hoogste eisen gesteld? Dat is weer nieuw. En er worden n i e t duizenden manuscripten heen en weer gestuurd. (Namens de posterijen hartelijk dank. De posterijen vinden dat alles zo moet blijven: echt fantastisch!) En door dat ongefundeerde tegenspreken, moet je alles weer gaan herhalen. Dat ik erop uit ben dat er eens een meer intelligente selectieprocedure wordt ingesteld. Maar uitgevers zijn daar nog niet zo mee bezig. Men stuurt toch wel gratis de manuscripten, die men voor 98 procent terugstuurt, maar alleen op kosten van de schrijver. Dus zoekt Sonja een andere weg. Met succes. En Wieringa zorgt ook voor eigen succes. En via de POD steeds meer anderen. Terecht Want uitgevers zijn gewoon ordinair commercieel ondank dat ze zich heel 'profesioneel', 'elitair' en 'literair' voordoen. R.

27 oktober 2007 - 1:20
Pod/eigen beheer moet ook commercieel zijn. Als je tenminste een wijder bereik wilt vinden dan je familie- en kennissenkring.

27 oktober 2007 - 15:19
Het onderwerp w a s en i s het groeiende marktaandeel van de POD boeken en andere uitgaven b u i t e n de tradionele uitgeverijen om. En wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben. Ik ben blij met de relevante reakties van onder andere Marriejeanne, Petra, met name ook Zjors, vooral ook Ellis en zeker Ceridwen. Zou er gezamenlijk een idee ontwikkeld kunnen worden voor een meer intelligente selectieprocedure bij de uitgeverij? R.