Wekelijkse schrijfopdracht #14 - Brief naar huis van

4 juni 2014 - 16:55
Dag liefste, Een brief uit Sidney deze keer. De zaal zat ook hier weer vol. De kaartjes waren in een half uur tijd uitverkocht volgens de organisatoren. Als hij zes keer zo groot was geweest, zouden ze nog mensen hebben moeten teleurstellen. Kun je je het voorstellen? Mij bevreemdt het niet. De mensen hebben behoefte aan helden, aan moed, aan een uitweg, hoop. Ze luisterden echt ademloos, hingen aan mijn lippen. Het applaus na afloop, het duurde maar voort. Sommigen riepen zelfs om een toegift. Vreemd, vind je niet? Günther vond het komisch. Maar hij was dan ook niet de eerste die voet heeft gezet op Mars. Hij was nummer twee. Zou het daardoor komen dat hij er beter mee om kan gaan? De reis was zo lang. Maar dat weet jij als geen ander; jij die al die jaren op me hebt gewacht. Wat heeft het uiteindelijk opgeleverd? De wetenschap dat we er heen kunnen en weer terug. Meer niet. Ze hebben het nog steeds over een geslaagde missie, denken dat nu alles mogelijk is, het onverbiddelijke geloof in technologie. Maar weet je? De aarde, met zijn veertien miljard bewoners, was vandaar niet eens te zien. Laat staan dat daar een oplossing voor de problemen te vinden was. Een extravagante geruststellende publiciteitsstunt, meer was het niet. En meer is dit lezingencircus evenmin. Hier zit ik, in de mooiste suite. Gratis drank, dat wel. Volgende week, meld ik me aan bij de AA. Tot volgende week. Liefs, De brief uit Normandië, 6 juni 1944, werd verstuurd vanaf #9

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juni 2014 - 17:33
Dit is een mooie brief. Met name dit stukje spreekt mij aan (knap bedacht en het klopt precies). -Wat heeft het uiteindelijk opgeleverd? De wetenschap dat we er heen kunnen en weer terug. Meer niet.- De emotie zou kunnen zijn dat het hem tegenvalt. Is hij helemaal naar Mars gevlogen en vervolgens komt hij erachter dat het helemaal niks toevoegt. Nog steeds voelt hij een grote leegte en bovendien smaakt de drank ook nog eens te goed. Deze man kan weleens depressief zijn.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juni 2014 - 22:04
Ai. Zoiets groots meemaken en dan die teleurstelling dat er niets wezenlijk veranderd is. Dat je alleen heel lang van huis was, en nu nog langer weg moet om de hele wereld erover te kunnen vertellen. Iedereen weet wat je gedaan hebt, en het is volstrekt uniek, maar jij bent de enige die zich wil bedenken hoe weinig het feitelijk waard is. Je begint met vrolijk meeproosten op het succes en uiteindelijk moet je het succes in de fles zoeken. Schrijnend.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juni 2014 - 22:12
Mooi geschreven. Zou hij het nu echt zo ervaren? Zoja dan denk ik idd dat hij zwaar depressief is geworden door zijn reis. Hij ziet de uniekheid van zijn kans niet in denk ik. Vreselijk om tot deze conclusie te moeten komen dat er niets verandert is, feitelijk. Hij heeft er in ieder geval moeite mee om deze mediacircus te moeten doorstaan. Tof onderwerp, blijft zeker wel beklijven.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 juni 2014 - 1:11
Een brief over desillusie. Als hij opnieuw kon kiezen en dit wist, had hij bij haar gebleven. Zat deze persoon ook jarenlang in het ruimteschip met het pas getrouwde echtpaar? Onderwerp om over te blijven fantaseren! :thumbsup:

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 juni 2014 - 18:13
Mooi geschreven. Een man die naar Mars is geweest en nu wordt beschouwd als een held, terwijl hij dat zelf absoluut niet vindt. Hij wil meer in zijn leven en ziet het nut van deze reis niet in. Hij is lang van huis weggeweest en moet nu, eenmaal terug, nog langer wachten. Ik hoop dat hij snel thuis mag zijn.

5 juni 2014 - 19:24
Normandië, 6 juni 1944 Dag Pap, Snel een krabbel. Let niet op de vlekken op het papier. Het is van het zeewater. Dat is hier rood vandaag. We zijn dus geland. Waar precies, dat is de vraag. Volgens mij wist de kapitein het ook niet. Het is een beetje zoals jij Verdun beschreef; het gaat om de wet van de getallen. Hier hebben we nog het voordeel van de verrassing, maar de aantallen waarmee we het strand op gedreven werden, tellen zeker mee. Drie maten die voor me renden werden neer gemaaid vanuit een mitrailleursnest. Volgens mij moesten die moffen net herladen toen ze mij in het vizier hadden. De vier achter me werden even later ook neergeschoten. De kapitein heeft me bij zich geroepen om me tot sergeant te bevorderen en gezegd Tim te vertellen dat hij nu korporaal was. Toen hij me terug wilde sturen naar de mortierkrater waar Tim op me wachtte werd die plek weer getroffen door een mortiergranaat. Ze schieten zoveel granaten af dat soms dus echt twee keer precies dezelfde plek getroffen wordt. Brian is nu korporaal. Ook zoiets. Brian had Larry Simons, je weet wel; de zoon van de dominee van Little Crossing, in zijn armen. Stervende. Aalmoezenier Kindrake boog zich voorover om Larry de laatste sacramenten toe te dienen en ving het schot op dat voor Brain bedoeld was. Dood. Dat is oorlog volgens mij: aantallen en toeval. Ik denk niet langer dat God, eer of moed echt een rol spelen. Groet,

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 juni 2014 - 22:21
Een brief die je volgens mij niet als ouder ontvangen wilt. Het aantal doden wordt voor mijn gevoel een beetje achteloos opgesomd, dat maakt me ongemakkelijk, maar ik denk dat je in de oorlog, zoals de laatste zin ook zei, geen andere keuze hebt.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2014 - 9:32
Ik vind het een schitterende brief. Het begint met een opvallend detail, het papier met bloedvlekken. Zet ons meteen midden in D-day neer, een verschrikkelijke plaats, waar wel om de belangrijke vrijheid gevochten wordt. De absurditeit van het sterven vind ik invoelbaar in deze brief. Hoe wil je anders dan onderkoeld door deze situatie heen geraken, schrijvenmaar? Ooit zei een toneelregisseur mij dat als je zonder te veel emotie speelt, het publiek des te meer voelt. Het is vandaag 70 jaar geleden dat D-day plaatsvond.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2014 - 10:30
Het is inderdaad een vrij koele brief. Het kan logisch zijn dat als je veel geweld ziet en/of meemaakt dat je afstompt natuurlijk. Het lijkt me een brief die daadwerkelijk verstuurt had kunnen zijn. Knap geschreven.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juni 2014 - 14:49
De absurditeit van het sterven vind ik invoelbaar in deze brief. Hoe wil je anders dan onderkoeld door deze situatie heen geraken, schrijvenmaar? .
dat kan ook niet dat is nu juist wat het zo naar maakt wat mensen elkaar aandoen en wat dat met mensen doet ik neem ook niet aan dat woodpecker meende een vrolijk verhaal neer te zetten, dus neem ik wel aan dat hij zich in zijn opzet geslaagd ziet in mijn reactie de brief is beladen het onvoorstelbare voorstelbaar gemaakt, maar ik wil het me helemaal niet voorstellen hu dat betekent dat het me raakt hu!