Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Welke Uitgeverij past bij mij?

Hee allemaal, Melanie hier, Ik weet dat deze vraag al honderden malen gesteld is, maar toch blijft het antwoord specefiek per persoon, dus stel ik hem ook nog maar eens: Welke uitgeverij past bij mij? En vooral, nog belangrijker: welke uitgeverij past bij mijn boek? Elke uitgeverij heeft wel zo'n beetje zijn eigen stijl en genre. Dat is vooral hetgene waar ik mee zit. Want past je boek niet bij hun collectie, dan is de kans vrijwel "zero" dat ze je boek gaan uitgeven. Het genre waaronder ik mijn nieuwe boek schrijf is Fantasy. Dit zijn de uitgeverijen die ik ken: -Van Goor -Leopold -Kluitman -De Eekhoorn -De Harmonie Maar bij elke uitgeverij die ik hierboven heb opgenoemd kom ik langs een probleem... -Van Goor is erg streng in hun selectie: onbekende schrijvers maken bijna geen kans, en ik denk een meisje van twaalf zeker niet. -Kluitman, Leopold en De Eekhoorn zijn bijna hetzelfde: ze geven grotendeels boeken uit voor kinderen tot negen á elf jaar en vrijwel niets heeft met Fantasy te maken, op de boeken van Paul van Loon (maar dan doel ik vooral op "Raveleijn"; dat lijkt nog het meeste op het soort Fantasy dat ik schrijf) bij Leopold na. Daar zie ik mijn boek nog niet tussen liggen. -De Harmonie schijnt enkel boeken te vertalen van schrijvers die in andere landen succes hebben gehad: Harry Potter is daar een voorbeeld van. Ik heb daar eens op de site rondgekeken, en heb niet één Nederlandse schrijver kunnen ontdekken. Ik ben vooral op zoek naar een uitgeverij die mijn genre uitgeeft, maar ook de boeken actief aanbiedt aan een boekhandel. En die zijn momenteel moeilijk te vinden, aangezien je daar als onbekende schrijver moeilijk aan de bak komt. Heeft iemand ideeën?

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
aangezien je daar als onbekende schrijver moeilijk aan de bak komt.
En wellicht is dat voor jou nog moeilijker aangezien je aangeeft dat je twaalf bent. Ik wil je niet ontmoedigen, maar de kans is natuurlijk vrij groot dat je niet dezelfde schrijfkwaliteiten hebt als een gemiddelde volwassene. Simpelweg omdat je veel minder lang met taal bezig bent. En een gemiddelde volwassene heeft het zoals jij zegt al zwaar om uitgegeven te worden. Vraag jezelf af of dit het beste is dat je kunt. Of gaan je schrijfkwaliteiten iedere week nog met sprongen vooruit? Zo ja, dan is het nog geen tijd om over een uitgever na te denken. Sowieso zou ik eerst een aantal volwassen proflezers zoeken. Mensen die eerlijk zijn naar jou toe (dus niet je opa of je moeder) en je tips kunnen geven of de publiceerbaarheid van je verhaal. Wellicht kun je hier op de site een oproep doen (kies de juiste forumrubriek). Maar goed, dat is je vraag niet. Hier een lijstje met uitgevers die zich wel eens aan Fantasy wagen: http://www.fantasywereld.nl/uitgevers/

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dries heeft veel ervaring met het onderwerp. Wat hij schrijft is zinnig. Op jouw leeftijd is je taal ook nog volop in ontwikkeling. Ik vind jouw bericht erg goed voor jouw leeftijd. Maar er zitten taalfouten in die je over een paar jaar als je doorgaat met je ontwikkelen niet meer zult maken. Heb je je verhaal in een keer opgeschreven, of heb je het herschreven? Ik ben op dit moment bezig om een verhaal van mezelf van 50000 woorden te herschrijven. Het is niet slecht geschreven, maar ik vind dat het beter moet worden wil ik het naar een uitgever sturen. Ik heb het een paar jaar geleden geschreven en sinds die tijd is mijn taal en mijn kennis op schrijfgebied verbeterd. Vooral ook op het gebied van het verhaal zelf. Er zijn zoveel fouten die beginners maken met verhalen, die je niet van jezelf ziet als je enthousiast je eerste verhaal schrijft. Daarvoor zijn cursussen nuttig en schrijfboeken. Dat behoedt je voor deze fouten. Ik zeg je dit niet om je te ontmoedigen, maar om je aan te moedigen om te leren. Er zijn ook wedstrijden voor jongeren. Ga daar maar eens kijken, dan kun je oefenen met korte verhalen en je daarin ontwikkelen. Stop niet meteen als iets niet lukt. Probeer zelfkritisch te worden en jezelf op te bouwen. Zoek de balans tussen zelfkritiek en creativiteit.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn nog veel meer uitgeverijen hoor, sommigen zijn zelfs gespecialiseerd in fantasy. ;) Je noemt nu vooral de hele grote. Kijk eens hier op Schrijven Online boven aan de pagina. Er staat in het rood een kopje "Advies" met daaronder "Schrijfgids" kijk in die schrijfgids eens bij "uitgeverijen". Daar staat een lijst van alle uitgeverijen in Nederland en België, en daaronder staat wat ze allemaal uitgeven. Heel handig! Ik kan er nu alvast een paar noemen: Luitingh Fantasy is de allergrootste uitgeverij van fantasy in ons land, hoewel ze zich ook veel met vertalen bezighouden. Kleinere uitgeverijen die mij wel heel fijn leken (persoonlijke aanpak, gezellig, leuke boeken) zijn Zilverspoor en Books of Fantasy, beiden vergelijkbare, kleinere uitgeverijen. Kijk maar eens op hun sites! Dan heb je bijvoorbeeld ook nog Mynx, dat is ook een grote fantasy-uitgeverij, waar je zou kunnen kijken. Bedenk wel dat je twee vormen van uitgeven hebt: POD en regulier. Als je erin slaagt om regulier uitgegeven te worden, komt je boek vanzelf in de winkels en de bieb en wordt de promotie dus voor jou geregeld. Maar binnenkomen bij een regulieren uitgeverij is echt heel moeilijk, ook als de uitgeverij klein is. Ik weet dat je al eens hebt uitgegeven via Boekscout Yo. Beviel dat? POD-uitgeven kan ook een oplossing zijn, het enige verschil is dat je zelf voor de promotie moet zorgen. Maar als je boek echt goed is, dan heb je wel een kans dat het in winkels en de bieb komt. Ik denk wel dat je uitgegeven kan worden. Als je het echt wilt en je bent goed, dan kan dat. De vraag is alleen hoe (POD of regulier), bij welke universiteit en wanneer. Je hoeft namelijk niet nú al uitgegeven te worden. Je kunt ook wachten totdat je nog beter bent. Want beter wordt je sowieso nog, je bent pas twaalf! Toen ik zo oud was had ik ook die ambities, precies hetzelfde. Maar ik ben blij dat ik toen niets heb opgestuurd naar een uitgever. Ik dacht toen dat ik echt goed genoeg was, maar als ik het nu teruglees, besef ik dat het niet goed genoeg was geweest voor uitgeven. Nu schrijf ik al veel beter dan toen. Er is geen haast bij. Geniet gewoon van het schrijven en schrijf erop los, uitgeven kan altijd nog wel. En wanneer je echt zeker bent dat je er klaar voor bent, als je je hebt ontwikkeld en eindeloos hebt geoefend en een volledig verhaal op papier hebt, dan kun je er echt voor gaan. Het belangrijkste is: schrijf dat verhaal! Daarna kun je altijd nogmaals nadenken over uitgeven. Maar zolang je geen goed verhaal hebt, kan dat natuurlijk niet. ;) O, en nog een tip: luister goed naar de anderen die hebben gereageerd, ze hebben goede ideeën. ;) En Dries reageert niet snel in een topic om advies te geven, dus ik zou zeggen, doe er je voordeel mee!

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
De andere leden geven veel nuttige tips, weinig aan toe te voegen. Ik hou het bij een suggestie: er lopen nu relatief veel schrijfwedstrijden voor jouw genre, sommige met kans op publicatie (zie forum). Misschien een spannende manier om je kracht te testen?

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Girlofchaos, neem alle tips die hierboven staan ter harte! Er wordt uitgebreid en serieus op je gereageerd, daar kun je je voordeel mee doen. De laatste tip van Odysseia is een goede en wil ik nog even extra benadrukken, dit is namelijk je allereerste taak. Ga mee doen aan wedstrijden, stuur korte fantasyverhalen naar (online)magazines die plaats bieden aan jong talent. Waarom? Voor jezelf om erachter te komen of je wel over echt talent beschikt en voor uitgevers in de toekomst die in je CV een lijst willen zien waarin je publicaties zijn opgenomen. Dit noemen ze "wapenfeiten". Hiermee toon je aan dat je een constante kwaliteit kunt leveren die voor een schrijver onontbeerlijk is. Om bij erkende uitgevers je boek gepubliceerd te krijgen is een hele mooie droom maar de weg er naartoe is een stuk langer en weinig hoopgevend in deze tijd. Zelfs gevestigde schrijvers hebben hier tegenwoordig moeite mee. Boeken worden steeds minder verkocht en bibliotheken sluiten helaas steeds vaker hun deuren. Dit is een rechtstreeks gevolg van Internet en de digitale wereld waarin we leven. Over tien jaar praten we waarschijnlijk alleen nog over E-books. Met jouw leeftijd is dat iets om serieus rekening mee te houden. Succes!

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Jullie weten wel hoe je iemand moet ontmoedigen :( . Melanie vraagt toch helemaal niet of ze een kans maakt? Het staat haar net zo vrij als ieder ander om bij een reguliere uitgever te solliciteren. Het advies dat ik iedereen geef die vraagt: welke uitgever? geldt ook voor Melanie. Ga naar de bieb, kijk welke boeken lijken op het werk dat jij maakt en noteer de uitgever. Maak een goeie sollicitatiebrief, presenteer je verhaal zo netjes mogelijk en probeer het gewoon.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij is niemand Melanie aan het ontmoedigen, maar gaat het meer om realistisch zijn. Het is nou eenmaal een feit dat het voor volwassenen die al jaren schrijven, tig cursussen gedaan hebben enz. moeilijk om bij een uitgever binnen te komen. Laat staan als je twaalf bent. Natuurlijk zijn er altijd natuurtalenten die op zeer jonge leeftijd al geweldige prestaties laten zien. Maar ik ben het met de rest eens. Ontwikkel jezelf, doe mee aan wedstrijden, kijk of er ergens een schrijfcursus is die je kunt volgen en heb vooral veel plezier in het schrijven. Ik denk dat er echt niemand is die Melanie wil ontmoedigen om te schrijven, eerder aanmoedigen om zich eerst verder te ontwikkelen in het schrijven

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Jullie weten wel hoe je iemand moet ontmoedigen :( . Melanie vraagt toch helemaal niet of ze een kans maakt? Het staat haar net zo vrij als ieder ander om bij een reguliere uitgever te solliciteren. Het advies dat ik iedereen geef die vraagt: welke uitgever? geldt ook voor Melanie. Ga naar de bieb, kijk welke boeken lijken op het werk dat jij maakt en noteer de uitgever. Maak een goeie sollicitatiebrief, presenteer je verhaal zo netjes mogelijk en probeer het gewoon.
:thumbsup:

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Jullie weten wel hoe je iemand moet ontmoedigen :( . Melanie vraagt toch helemaal niet of ze een kans maakt? Het staat haar net zo vrij als ieder ander om bij een reguliere uitgever te solliciteren.
Ik denk dat ze meer ontmoedigd wordt door vruchteloze pogingen haar boek uitgegeven te krijgen. Als ze nu al weet dat ze zich nog heel veel kan verbeteren en dat lekker doorschrijven de manier is, dan houdt ze ook plezier in het schrijven. Bij een uitgever krijg je geen feedback. Alleen een heel duidelijke NEE. Als je doorschrijft, aan wedstrijden meedoet en je schrijfsels laat proeflezen dan krijg je een realistisch beeld van je kwaliteiten, waardoor je zo'n NEE ook beter kunt hebben.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ieder wandelt zijn eigen pad. Bij schrijven hoort afwijzingen incasseren en successen vieren. De vraag was duidelijk: welke uitgeverij past bij mij en heeft iemand ideeën erover? Topicstarter, ongeacht haar leeftijd, willen behoeden voor een mogelijk 'NEE' van uitgeverijen, zonder te weten hoe zij schrijft, is geen antwoorden geven op haar vragen. Op mij komt het betuttelend over, eerlijk gezegd. Meid: gewoon doen! Overal heensturen. Je weet nooit wanneer een uitgever een nét anders dan anders boek wil en volgens mij zoeken meer uitgeverijen naar andere boeken dan ze in hun fonds hebben dan wordt aangenomen. Levenservaring komt vanzelf. Een goed schrijver blijft zich ontwikkelen, al is hij honderddrie. En blijven schrijven.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijven is een talent, een hobby, een passie, een beroep. Iets wat je kunt worden, en ook iets waar je talent voor kunt hebben. Voor alle beroepen geldt, dat je je erin moet bekwamen voordat je het kunt worden. Je bekwamen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Je werk in de markt zetten, dat hoeft niet vandaag al. Succes en schrijf ze :)

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijven is een talent, een hobby, een passie, een beroep. Iets wat je kunt worden, en ook iets waar je talent voor kunt hebben. Voor alle beroepen geldt, dat je je erin moet bekwamen voordat je het kunt worden. Je bekwamen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Je werk in de markt zetten, dat hoeft niet vandaag al. Succes en schrijf ze :)
AMEN :thumbsup: :)

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hey Melanie. Ik ben het eens met de nuttige tips die andere forum leden al hebben gegeven. Vorig jaar had ik ook mijn eerste 'boek' geschreven (toen was ik nog maar 11 ) en wilde ik het ook graag laten uitgeven, maar toen ontdekte ik SOL en man wat ben ik blij dat ik SOL ontdekt heb. Sindsdien heb ik veel geleerd en voor mijn gevoel ben ik veel beter geworden! Plaats een keer een stukje op proeflezen en kijk wat voor commentaar je krijgt. Ik ben erg benieuwd naar je verhaal! Succes.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Het zou Melanie, oftewel GirlofChaos99999 sieren als ze de moeite zou nemen om onder haar eigen topic ook eens een reactie te plaatsen..... Bijvoorbeeld: Heel hartelijk bedankt dat iedereen zo meedenkt en uitgebreid antwoord geeft....... Tja... :confused:

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi allemaal! Bedankt voor de goede tips en aanmoedigingen! Ik weet dat het een tijd geleden is dat ik heb gereageerd, maar dat was omdat ik het druk kreeg met schoolwerk en het schrijven tijdelijk een beetje links had laten liggen. Maar nu kan ik er weer (bijna dan; nog drie weekjes) vol tegenaan! Ik zal binnenkort eens een paar stukjes van wat ik tot nu toe geschreven heb op proeflezen zetten. Nogmaals bedankt allemaal! :D Ik ga al jullie tips ter harte nemen.