Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Ilegaal/legaal

5 februari 2014 - 1:33
Ik zal wel weer op het verkeerde onderwerp hebben gedrukt, maar ik weet niet waar ik anders met deze vraag terecht moet. Ongetwijfeld hebben jullie ook in de krant gelezen of op de tv gezien dat er veel boeken 'gestolen' worden. Daarmee bedoel ik dus dat boeken gratis gedownload kunnen worden. Aangezien er illegaal boeken van internet zijn te halen, blijken er van 117 boeken maar 11 betaald te worden. Daarom maken betaalde E-books in Nederland slechts 4,5% uit van de boekenomzet. Susan Smit zegt dat ze twee jaar aan haar laatste roman heeft gewerkt, en dit niet met de bedoeling heeft gedaan om het gratis weg te geven. Ze is van mening dat er een soort spotify voor boeken moet komen. Esther Verhoef is van mening dat de prijs voor E-books omlaag moet en vraagt slechts 7,99 euro. Waar blijf ik dan als onbekende schrijfster van een uitgeverij die mijn E-book voor 9,95 aanbiedt? Hoewel ik heb voorgesteld om het bedrag te verlagen, werd mijn voorstel niet gehonoreerd. Ik kan ook heel veel boeken downloaden, maar aangezien ik geen E-reader heb, heeft dit geen zin om dit te doen. Hoe denken jullie over gratis boeken downloaden? Auteurs zijn toch niet voor noppes bezig?

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 8:32
In mijn optiek is het ongeveer dezelfde discussie als over muziek en mp3. De wereld verandert en uitgevers blijven star vast houden aan bestaande structuren. Ik las in het artikel dat het tijd werd voor een 'bookify'. Dat lijkt me een prima plan. De prijs van ebooks blijft hoog en vaak amper lager dan een fysiek boek. Ik denk dat men zich misrekent en niet erkent dat kopers kritisch beoordelen wat voor produkt ze krijgen voor hun geld. Het is en blijft slechts een miniem, vluchtig databestandje. Ik denk dat het tijd is voor verandering.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 9:04
Te beginnen met de btw. Die is voor ebooks 21%, tegenover 6% op fysieke boeken. Het zou al schelen als de btw op ebooks naar beneden kon. Het enige kleine voordeel van ebooks: geen vaste boekenprijs. Je kunt dus "shoppen" om te kijken waar een ebook het goedkoopst wordt aangeboden, terwijl dat bij een nieuw fysiek boek geen enkele zin heeft. Ik download niet. Wel gedaan, cd's, films, meestal was dat ook om te luisteren/zien wat het was en het vervolgens echt te kopen, maar ik doe het niet meer. Behalve dat het de industrie sloopt, kleven er ook risico's aan (je weet nooit wat er meelift met je download). Het is heel eenvoudig om met het vingertje naar uitgeverijen te wijzen, maar in de kern zit het probleem toch echt bij de consument. Blijkbaar vinden "we" het doodnormaal om te stelen. Want dat is wat je doet, als je illegaal downloadt. Terwijl diezelfde consument echt niet zomaar een boekhandel in zou lopen om daar een fysiek boek zonder te betalen mee te nemen. Dat vluchtige databestandje heeft ook een redactie gehad, daar is ook allerlei werk aan vooraf gegaan voordat het als ebook op de markt werd gebracht. Niet in de laatste plaats de uren van de auteur. Het is niet zo dat die alleen maar op een knop hoeft te drukken en dat er dan een boek staat.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 9:07
Ik vind het een lastige discussie. Ik heb een e-reader en ik heb met mezelf afgesproken dat ik niet illegaal download. Dat doe ik ook niet, en toch staat er momenteel geen enkel e-book op waar ik voor heb betaald. Ik download boeken uit het publieke domein en boeken die legaal gratis worden aangeboden, regelmatig ook bij acties van uitgevers. En ik ben lid van de bieb, daar kan ik ook e-books lenen, al is het aanbod daar nog echt belabberd. Voor mij is er dus genoeg gratis te krijgen, zelfs zonder illegaal te downloaden. Daarnaast heb ik ook het gevoel dat e-books ontzettend duur zijn in verhouding tot wat je krijgt. Dat slaat niet echt ergens op, want het zou om de inhoud moeten gaan, maar dat komt echt doordat je een papieren boek vast kunt pakken en een e-book niet. Een e-book lijkt zo vluchtig, zoals Hahou ook al zegt. Ik ben absoluut bereid voor boeken te betalen, maar ik zal nog altijd een papieren exemplaar kopen als ik een boek wil hebben.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 februari 2014 - 9:07
Tja, ik heb het gisteravond ook gehoord / gezien op tv. Bookify lijkt mij vooral mooi voor de aanbieder: all-you-can-read voor 10 dollar per maand. Wat ziet de schrijver daarvan terug? Krijgt hij per aangeklikt miniem, vluchtig databestandje een centje of vijf? Zoals per uitgeleend boek in de bieb? Van de belasting die geheven wordt op informatiedragers zouden producenten zoals schrijvers betaald worden. Ik weet niet hoe ver men daar al mee is?

Hay

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 9:22
We moeten niet de rare situatie vergeten dat in Nederland het downloaden voor eigen gebruik legaal is. Daarmee zijn we met Spanje blijkbaar de enigen in Europa. Ik download daarom wel rustig een boek dat ik ooit gelezen heb en nog eens wil herlezen, al dan niet in de oorspronkelijke taal. Ik zit niet zo ruim bij kas dat ik het opnieuw zou gaan kopen. Maar ondanks de rare Nederlandse wetgeving ervaar ook ik het als diefstal om een boek te downloaden dat ik anders gewoon gekocht of in de bieb geleend zou hebben. Ik denk dat er minimaal twee dingen moeten gebeuren. Ten eerste natuurlijk het strafbaar stellen van de huidige praktijk van onbeperkt downloaden én (misschien nog wel belangrijker) een realistischer prijs voor ebooks. Dan zouden in elk geval de echte boekenliefhebbers zich nog eens achter de oren krabben en gewoon weer gaan kopen in plaats van downloaden. Dat zou wel eens de redding voor de hele boekenbranche kunnen betekenen.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 februari 2014 - 10:21
We moeten niet de rare situatie vergeten dat in Nederland het downloaden voor eigen gebruik legaal is.
Maar uploaden (van auteursrechtelijk beschermd werk niet) niet.
Ongetwijfeld hebben jullie ook in de krant gelezen of op de tv gezien dat er veel boeken 'gestolen' worden. Daarmee bedoel ik dus dat boeken gratis gedownload kunnen worden.
Je kunt iets alleen downloaden wanneer het beschikbaar is, lees: geüpload. Het is best ingewikkeld, want iemand die downloadt, is in feite meer een heler dan een dief. De dief is de uploader.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 10:26
Een film is ook een miniem, vluchtig data bestandje. Een game ook. En sla is water met een beetje cellulose. 'Ik vind de kwaliteit van de e books slecht, dus wil ik ze gratis,' las ik ergens. Ik vind de sla van de AH belabberd, dus die wil ik gratis. 'Ik download om uit te proberen en dan koop ik pas. Dus ik koop meer dan vroeger.' Ik maak make up open bij de drogist en de kleur die ik wil, koop ik. Dus ik koop meer dan vroeger. Downloaden is niet illegaal. Dus mag ik alles downloaden, ook dat boek. Proeven is niet illegaal. Dus mag ik alles proeven, ook de chocoladerepen in de winkel. Gelukkig heeft het gros van de mensen geen stapel smoezen, maar gewoon geen idee. Ze staan niet stil bij al het werk dat in een boek zit. Ik weet zeker dat bewustwording helpt, zoals het ook hielp bij films en games. Tegelijkertijd moeten uitgeverijen ook iets doen. Andere prijzen, bookify of bookflex, downloadplatforms.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
5 februari 2014 - 10:52
>> Verplaatst naar Financiën en juridische zaken. Ik vind dat je het recht moet hebben een e-book gratis te downloaden als je het fysieke boek al bezit. Net als bij de discussie rond mp3's vraag ik me af welk deel van die miljoenen illegale boeken daadwerkelijk misgelopen inkomsten zijn. Volgens mij veel minder dan de helft. Alle boeken die ik nog niet op papier bezit koop ik netjes. Lastig is wel dat sommige boeken alleen voor Kindle te krijgen zijn, of alleen als iBook. ePub lijkt toch het grootste aanbod te hebben (gelukkig heb ik een ePub reader) Ben het eens dat het BTW-tarief naar beneden moet, al is dat volgens mij echt niet de reden van het misbruik.
Downloaden is niet illegaal. Dus mag ik alles downloaden, ook dat boek. Proeven is niet illegaal. Dus mag ik alles proeven, ook de chocoladerepen in de winkel.
Feit is dat een chocoladereep proeven in de winkel wel illegaal is en downloaden van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is in Nederland (nog) niet. Dat moet snel gaan veranderen natuurlijk. Voor veel mensen is dat een reden om er niet mee te stoppen. Ondertussen uploaden (verspreiden) die mensen het materiaal vaak ook en dat is wel illegaal.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 11:03
Tja, hier valt zoveel over te zeggen. Ik snap eerlijk gezegd die drang niet om boeken als e-book uit te brengen. Ik heb toch het idee dat er vaak naar toe geredeneerd word, dan dat er echt een noodzaak is. Een boek is gewoon een heel handig medium voor een groot verhaal. Je maakt een ezelsoor (of gebruikt netjes een boekenlegger) om snel terug te komen bij de pagina waar je was. Een boek kun je laten vallen, naar iemands hoofd gooien, kan een beetje tegen vocht en leen je makkelijk uit. Allemaal onderdelen van de beleving van het lezen. In het verleden hebben uitgevers ook wel eens geprobeerd om een boek in een ander medium uit te geven. Ik heb bijvoorbeeld een boek van Mulisch als krant en er zijn sowieso een aantal boeken op magazineformaat gedrukt. Dat werd niets. Anderzijds schijnt er nu wel veel vraag te zijn voor de 'dwarsliggers'. Meestal is kostenreductie de reden, maar als uitgever kan ik dan wel veel mensen uit de droom helpen. Een boek downloadbaar maken is niet veel goedkoper dan het drukken van een paperback. In redelijk hoge volumes duikt de stuksprijs voor een romannetje snel onder de euro en daar kun je dan wel 14,95 of meer voor vragen. Downloadbaar maken van een boek, waarbij het nodige dataverkeer komt kijken en diverse andere tussenpartijen bovenop de boekhandelskorting van 40% is misschien een paar cent goedkoper. Drukken is gewoon niet zo duur meer. En dan kom je terug bij de eerste vraag: een fysiek boek laat zich lastig digitaliseren. -------------------------------- En ik heb er nog veel meer over te vertellen. :-) Zo zijn e-books heel geschikt voor korte verhalen waar je dan een dollar oid voor vraagt op amazon. Nederlands taalgebied is te klein, maar als je Engels schrijft, dan komt je verhaal altijd wel bij de juiste terecht. En je moet zelf gewoon kiezen wat je medium wordt. Misschien maak jij wel een klapper met een boek dat er uitziet als een tijdschrift. Misschien wil jij je grote boek wel lekker illegaal digitaal laten verspreiden want je wilt het cultcircuit in met lezingen en bonte avonden.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 11:08
Het is best ingewikkeld, want iemand die downloadt, is in feite meer een heler dan een dief. De dief is de uploader.
Er is geen heler, want er wordt niks verkocht. Er is geen dief want er is niks weg. Een uploader is gewoon een moderne prometheus, die het vuur van de gode onder de mensen verspreid.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 11:13
BTW is niet de reden, maar zeker wel onderdeel van het probleem. De meesten downloaden illegaal omdat ze de prijs van ebooks belachelijk hoog vinden. (Lees: net zo duur of misschien wel een euro goedkoper dan een fysiek boek). Bijkomend nadeel: een ebook kun je niet uitlenen/weggeven. Dat is echt geweldig irritant. Probeer iemand op een verjaardag maar eens een ebook te geven. Veel succes ermee... Een chocoladereep proeven in de winkel wordt pas een probleem als je die reep teruglegt. Als je die reep vervolgens koopt, is er ook niets aan de hand. Probleem met veel ebooks: geen mogelijkheid tot inzage. En ik ga geen boek kopen als ik er niet minstens een paar bladzijden van heb kunnen "scannen". Bij de drogist staan ook proefmonsters "open" van make-up, zodat je die kunt uitproberen. Bewustwording zou inderdaad al een deel van de mensen een duwtje in de goede richting geven. En dat moet denk ik vanuit de uitgeverswereld komen, maar tot nu toe hebben die het heel druk met achter de feiten aan hobbelen. Het komt op mij over als de kop-in-t-zand-politiek. Ze roepen van alles (nu weer die bookify-actie) maar zelf doen ze weinig. Of zo komt het over, op mij als consument. En daar gaat het om, niet eens om wat ze daadwerkelijk doen, maar om het beeld dat er is. Het gevoel dat je erbij hebt. En voor mijn gevoel zitten uitgeverijen en schrijvers nu vooral heel erg in de slachtofferrol, met de handjes in de lucht en een tekstballonetje erbij: 'wat verschrikkelijk dat jullie ons dit aandoen! Hou daar toch eens mee op, stelletje pestkoppen!' Voorlopig leen ik vooral boeken in de bieb.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 februari 2014 - 11:53
Meestal is kostenreductie de reden, maar als uitgever kan ik dan wel veel mensen uit de droom helpen. Een boek downloadbaar maken is niet veel goedkoper dan het drukken van een paperback. In redelijk hoge volumes duikt de stuksprijs voor een romannetje snel onder de euro en daar kun je dan wel 14,95 of meer voor vragen. Downloadbaar maken van een boek, waarbij het nodige dataverkeer komt kijken en diverse andere tussenpartijen bovenop de boekhandelskorting van 40% is misschien een paar cent goedkoper. Drukken is gewoon niet zo duur meer.
Nu ga je alleen van de prijs voor het drukken uit - maar dat is maar een deel(tje) van de kostprijs. Dat éne deeltje kun je niet afzetten tegen het geheel dat nodig is voor het vervaardigen van een (e-)boek. Maar ik weet niet of het topic moet gaan over kosten en baten?

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 12:04
Behalve dat het sec downloaden van boeken niet illegaal is, vind ik het toch iets anders dan 'stelen'. Bij stelen wordt iemand iets afgenomen; het is weg. Dat is juist het nare van diefstal. E-books downloaden is een kopie maken van een bestand. En dat mag in NL dus voor eigen gebruik, als je het bestand niet zelf weer deelt. Daar kun je het vervolgens mee eens zijn of niet, maar het is iets anders dan diefstal. Je kunt ook niet stellen dat je door elke niet-betaalde download geld misloopt. Veel downloaders zouden jouw boek gewoon nooit gekocht hebben. Ik denk dat veel uitgevers te veel vragen voor e-books (en dat is ook wat ik om me heen hoor). Ik zou ook graag willen dat de prijs voor mijn e-book omlaag gaat. In sommige gevallen kosten e-books zelfs meer dan het fysieke boek. Goed vind ik dat de uitgevers nu eindelijk mee willen gaan in het model van de bibliotheek, dat in feite al een soort Spotify voor boeken is. Jammer is alleen dat het aanbod nog zo te wensen overlaat en dat boeken in veel gevallen niet te downloaden zijn voor gebruik op een e-reader (wel via de app leesbaar op een smartphone of pc). Ook valt aan de gebruiksvriendelijkheid nog veel te verbeteren. Ik sluit me bij Hahou aan: het wordt tijd dat uitgevers meegaan in de ontwikkelingen, in plaats van vast proberen te houden aan een verouderd model. Daarbij spreekt het voor zich dat ik net als jij, Tja, van mening ben dat auteurs niet voor noppes bezig zijn.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 12:05
Nu ga je alleen van de prijs voor het drukken uit - maar dat is maar een deel(tje) van de kostprijs. Dat éne deeltje kun je niet afzetten tegen het geheel dat nodig is voor het vervaardigen van een (e-)boek. Maar ik weet niet of het topic moet gaan over kosten en baten?
Welke kosten zouden er dan nog meer zijn? E-book moet ook opgemaakt worden. Misschien de verzendkosten, maar daar staat tegenover dat een e-bookhandel er ook weer een opslag op drukt. Maar de kosten vond ik in zoverre belangrijk omdat ik niet inzie waarom auteurs/fictieuitgevers e-books zouden willen maken met alle downloadrisico's van dien. Maak toch gewoon boeken.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 12:12
Daarbij spreekt het voor zich dat ik net als jij, Tja, van mening ben dat auteurs niet voor noppes bezig zijn.
Ja, dan zal mijn mening niet zo populair zijn. :-) Slechts een heel klein deel van de Nederlandse schrijvers die van het schrijven kunnen leven, leven van de opbrengsten van hun boek. En dat hele kleine deel kan er ook maar een bepaalde periode van leven. Schrijvers leven hier van opdrachten, redactiewerk, lezingen, columns, scenario's en heel belangrijk: subsidies. Een goed verkopend boek zet al die deuren een beetje open, maar garandeert niks en levert in beginsel ook niet heel veel op. Het gedoe om auteursrechten met betrekking tot gedownloade e-books vind ik dan ook lichtelijk overdreven. Je loopt weinig tot niks mis. Sterker nog, als je boek echt goed gedownload wordt, dan zijn er vast mensen die het alsnog kopen voor zichzelf of als cadeau en het opent bovengenoemde deuren wellicht ook.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 februari 2014 - 12:15
Het is best ingewikkeld, want iemand die downloadt, is in feite meer een heler dan een dief. De dief is de uploader.
Er is geen heler, want er wordt niks verkocht. Er is geen dief want er is niks weg. Een uploader is gewoon een moderne prometheus, die het vuur van de gode onder de mensen verspreid.
Dat is een mooie redenering, die echter niet binnen de (Auteurs)wet past. Er is wel degelijk iets weg, namelijk het product - ook al wordt het tig keer vermenigvuldigd. Iets wat gestolen is (bijvoorbeeld een gouden ketting) is in jouw redenering dan ook niet weg - want die ketting is nog ergens, immers? Alleen niet bij de rechtmatige eigenaar. En dat is waar het om gaat, ook in boekenland. Alle rechten ten aanzien van een 'werk' berusten bij iemand, en dat is niet bij degene die illegaal kopieën maakt en ze verspreidt.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
5 februari 2014 - 12:18
Nu ga je alleen van de prijs voor het drukken uit - maar dat is maar een deel(tje) van de kostprijs. Dat éne deeltje kun je niet afzetten tegen het geheel dat nodig is voor het vervaardigen van een (e-)boek. Maar ik weet niet of het topic moet gaan over kosten en baten?
Welke kosten zouden er dan nog meer zijn? E-book moet ook opgemaakt worden. Misschien de verzendkosten, maar daar staat tegenover dat een e-bookhandel er ook weer een opslag op drukt.
Dat is een topic apart. Er valt veel over te zeggen.
Maak toch gewoon boeken.
:) :thumbsup:

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 12:46
Er is wel degelijk iets weg, namelijk het product - ook al wordt het tig keer vermenigvuldigd. Iets wat gestolen is (bijvoorbeeld een gouden ketting) is in jouw redenering dan ook niet weg - want die ketting is nog ergens, immers? Alleen niet bij de rechtmatige eigenaar. En dat is waar het om gaat, ook in boekenland. Alle rechten ten aanzien van een 'werk' berusten bij iemand, en dat is niet bij degene die illegaal kopieën maakt en ze verspreidt.
Volgens de wet niet hoor. In feite bestaat een kopie niet totdat je het uit de privé-sfeer trekt. Dat is ook die hele privacydiscussie dus. In je eigen huis mag je songteksten in je dagboek zetten, liedjes zingen onder de douche en hele romans overtikken. Je mag er alleen niet mee naar buiten. Mooie regelgeving wel. Ik ben ook van mening dat hameren op auteursrecht ook veel mensen inspiratie ontneemt. Maar dat terzijde. Sommige indianenstammen geloven dat je ziel gestolen wordt, wanneer iemand een foto van je maakt. Dat is een geinige gedachte in deze context, maar niet de wet. De ketting is idd bij iemand anders en de eigenaar heeft het niet meer. Dat is diestal en dat is bij het kopiëren dus niet zo. Je zou wel de hypothese aan kunnen hangen dat van een oneindig aantal potentiële toekomstige kopieën, iemand zich er een zonder toestemming heeft toegeëigend. Dat zou kunnen en dat zou juridisch interessant zijn, maar doet in Nederland niet ter zake.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 februari 2014 - 13:56
Het niet maken van ebooks is geen oplossing. Dan lekken de pdf-bestanden wel uit of worden er gewoon scans (ja, mensen zijn zo gestoord dat ze hele boeken inscannen) online gezet. Dus ook als een boek niet als ebook beschikbaar is, wordt dat boek gedownload.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 februari 2014 - 20:59
E-books zouden op z'n vroegst een half (tot een heel) jaar ná de verschijning van een boek op de markt moeten verschijnen. Dat lijkt mij goed voor de verkoop van het gewone boek, terwijl het illegale downloaden daardoor waarschijnlijk ook wel zal verminderen.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
7 februari 2014 - 1:38
Ik ben van plan om een boek gratis als Epub aan te bieden. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan, maar daar heb ik mijn redenen voor. Ik maak er geen gewoonte van. De btw is ook schandalig hoog. Het voordeel van gratis aanbieden is dat niemand zich een dief hoeft te voelen. Vermoedelijk doet ook niemand dat. Dat er kosten aan verbonden zijn, wist ik niet. Toch niet als je het zelf aanbiedt? Toch ben ik wel benieuwd hoeveel mensen het zullen downloaden. Daar kom ik waarschijnlijk niet achter.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 februari 2014 - 10:06
O, kom op. Ja, er staat make up open in de winkel, maar er zijn ook zat e books waar je de eerste pagina's van kan inkijken. En dat van die reep is handig gevonden, Dries. Ja, een reep opeten in de winkel is illegaal. Maar proeven is echt niet illegaal. Ik noemde het voorbeeld juist omdat het zo krom is. Mensen weten best het verschil tussen iets proeven dat je al gekocht hebt, en iets proeven dat je nog moet kopen. Als het op uploaden en downloaden aankomt is het ineens heel lastig. En toegeven, het zou ook niet zo erg zijn, je zou mij niet horen, als het niet zoveel was. 90%!!!

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
7 februari 2014 - 10:55
Behalve dat het sec downloaden van boeken niet illegaal is, vind ik het toch iets anders dan 'stelen'. Bij stelen wordt iemand iets afgenomen; het is weg. Dat is juist het nare van diefstal. E-books downloaden is een kopie maken van een bestand.
Maar het eigenlijke stelen - om in die term te blijven - gaat niet om het downloaden, maar het uploaden. Wie geeft iemand het recht om andermans tekst (dat is: zijn intellectueel eigendom) te verspreiden, al dan niet tegen betaling? Dat recht heeft alleen iemand die het gekregen heeft van de rechtmatige eigenaar; dat is de schrijver. Heel persoonlijk: wanneer ik een tekst van jou kopieer en die (te koop) aanbied op het internet - wat zou je daarvan vinden? En: wat vindt de wet daarvan?

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 februari 2014 - 15:49
Waarom? Waarom mag het wel als ik het gratis aanbied? Stel, ik tik een nieuwe boek van JK Rowling op de kop, vertaal het, tik het uit, maak de tekst op, draai er een e pubje van en up load het. Ergens waar wie dat wil het gratis kan downloaden. Gewoon omdat ik vind dat ze al rijk genoeg is, of zo. Hoezo mag dat?

8 februari 2014 - 18:18
Ik lees dat slechts 10 % van de boeken op de e-readers in Nederland legaal zijn aangeschaft. Dan lijkt het me simpel als schrijver en uitgever in het Nederlandse taalgebied: je brengt een boek alleen in de conventionele vorm uit. Klaar.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 februari 2014 - 18:30
Ja, tuurlijk Tja, dat mag absoluut! Maar t is toch een beetje te zot als een ander dat voor je gaat bepalen.