Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Volksverhalen

Ik heb een vraagje over volksverhalen, sprookjes, mythen, legenden, sages, operateksten, ... Steeds weer zie je nieuwe versies opdoemen (onder de vorm van boek, e-book of luisterboek), of worden verhalen ten tonele gebracht. Dit dichtbij of net veraf van de 'oorspronkelijke' versie. Nu vraag ik mij af in hoeverre je die vage verhalen opnieuw mag vertellen, in je eigen woorden of met je eigen toets erbij, wel te verstaan? Ik probeer mij dan ook voor te stellen of je in dit geval aan bronvermelding moet of kan doen ...

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor zover ik weet rusten er geen rechten op. Ik gebruik zo nu en dan wel eens een 'traditional' en geef er mijn eigen wending aan.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En wie is dan de bron? Vreemde vraag. Natuurlijk mag je volksverhalen, mythes en legenden hervertellen. Sterker nog, soms lijkt het wel of dat alles is wat schrijvers doen. Elk verhaal heeft wel een onschuldig Roodkapje, een grote boze wolf of een monster in een labyrint. West Side Story is een hervertelling van Romeo en Julia. Ulysses is een hervertelling van de Odyssee. De wereldliteratuur is één grote inspiratiebron voor schrijvers.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De vraag is dus niet of het mag, maar of je een vorm en/of invalshoek weet te vinden die het de moeite waard maakt om een stokoud verhaal nog eens te 'herkauwen'.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Op de meeste mythen is het copyright wegens ouderdom vervallen, als ik zou moeten gokken. Maar even serieus. Je mag ermee doen wat je wil. Ik denk dat bekende motieven vaak verteld en herteld worden omdat ze een fijn referentiekader zijn. Ik zeg Sneeuwwitje, jij ziet meteen een scala aan associaties voor je. Daar kun je als schrijver op inspelen. Je kunt - om maar een voorbeeld te noemen - een bepaald thema ophangen aan de kapstok van een sprookje - ken je Finding Neverland? Daarin is het verhaal van Peter Pan gebruikt om het thema van achterblijven na overlijden uit te werken. Zo zie ik het; het zijn handvaten die je kunt gebruiken om een verhaal te vertellen, een vorm waarin je de taart bakt.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vergis je alleen niet in de "nieuwere" sprookjes. Die zijn er namelijk ook. Dus altijd even de herkomst checken, bij twijfel. Ik zou het in Nederland trouwens over auteursrecht hebben, niet over copyright: http://www.deauteurs.be/over-auteursrecht/wat-is-… Auteursrecht vervalt 70 jaar na overlijden van de schrijver. http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22234/ In bijv. Amerika ligt dat weer anders (dan heb je ook met copyright te maken, dat ook bij een bedrijf kan liggen ipv een auteur - denk aan Disney). Echte volksverhalen zijn allemaal ouder. En de bekendste schrijvers die ooit sprookjes opschreven, de gebroeders Grimm en natuurlijk Andersen, zijn langer dan 70 jaar dood. http://www.efteling.com/NL/Over-de-Efteling/Sproo… Mythen en legenden zijn zéker ouder :)