Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De eerste zin

6 januari 2008 - 14:09
Ik schrijf al een aantal jaar. Als kind vlogen er simpele verhaaltjes uit zonder na te denken. Nu ik ouder ben, ben ik veel meer aan het nadenken over mijn verhalen en vallen ze niet zomaar meer op papier. Het gene waar ik de meeste moeite mee heb (en dit klinkt misschien echt belachelijk!) is de eerste zin van je verhaal. Naar mijn idee is de eerste zin of alinea crusiaal voor je verhaal. Het is het gene wat een lezer als eerste leest en daarmee bepaald of het door gaat met lezen of stopt. Nu heb ik dus echt de meeste grote moeite met de eerste zin en alinea op papier te zetten dus mijn vraag is; Wat zijn de do en don'ts van een eerste zin/alinea.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 augustus 2010 - 14:52
Ik ben het eens met Sabarinde: je weet pas echt wat een goede eerste zin is, als je het verhaal of het boek af hebt. Gek, eigenlijk, eerst naar het eind schrijven, en dan het vertrekpunt bepalen, maar zo werkt het wel. Ik heb ooit gelezen dat Oek de Jong, na het schrijven van zijn manuscript 'Hokwerda's kind', pas de proloog schreef. Pas toen hij het personage zo goed kende dat hij het hele boek met haar mee was gegaan, wist hij welke gebeurtenis voor haar zo bepalend was geweest, waardoor ze is geworden wie ze was. Maak je over een beginzin niet druk, die komt wel als je verhaal af is!

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2010 - 12:03
De eerste zin moet intrige oproepen bij je lezer, zodat hij automatisch verder leest. Hij moet zich gaan afvragen "waar gaat het over?" W.F. Hermans deed het wel goed met beginzinnen:
Omdat het vandaag de laatste dag is, zal ik je sparen.
of:
Als Clemens bij uitzondering eerder uit zijn bed kwam dan Sita, ging hij naar de keuken om thee te zetten en terwijl hij wachtte tot het water kookte, dacht hij: Ik ben toch eigenlijk een goed mens, dat ik haar niet vergiftig.
of iets anders nog:
Het eerste waar Nederlanders aan denken, als ze iets willen verkrijgen dat hun eigen land niet oplevert, is niet het zelf te gaan maken, maar het te zoeken in den vreemde.
Ikzelf schrijf ofwel een (kort)verhaal rond iets wat ik als een goede beginzin ervaar. Ofwel begin ik gewoon te schrijven, en denk achteraf na over welke beginzin het krijgt. Beide zijn mogelijk. Bij andere genres ligt het vaak anders: scenario vraagt in de opening een "show the world", column vraagt de conclusie,..

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2010 - 13:03
De openingszin is wel het laatste waar ik me druk om maak. @DeSprinkhaan: ik zou geen (delen van) PHP verhalen (of andere wedstrijden) online zetten, dat kan tot diskwalificatie leiden. Je herschreven versie maakt gebruik van een proloog, maar het is jammer dat je de inhoud herhaalt in het stuk erna. Ik zou zijn begonnen met: "Het was precies zoals in de Voorspelling". Vervolgens wat er in de voorspelling staat en nu dus ook uitkomt (onweer etc). En de alinea besluiten het wat de hoofdpersoon er van denkt. Vermoedelijk een "Schompus, ben ik dat?!"
Oh dat wist ik niet, moet ik die delen er maar afgooien dan, of kan ik ze laten staan? Die proloog heb ik eruit gehaalt, het klikte niet goed. Zelf zou ik niet "het was precies zoals in de Voorspelling" neerzetten, want mijn begin (op een donkere avond gebeurde het) zin heeft veel te maken met het eind. Wat is een "Schompus?"

6 September 2010 - 22:02
Oh dat wist ik niet, moet ik die delen er maar afgooien dan, of kan ik ze laten staan?
Lees de regels van de betreffende wedstrijd door. Voor de PHP: "Deelnemende verhalen mogen niet zijn gepubliceerd op enig medium"
Wat is een "Schompus?"
Schompus/Schompes. Betekenis: het schuim op de bek.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 September 2010 - 15:23
@ schlimazlnik : Bedankt dat je een openigszin van mij tussen grote auteurs als Stephen King & Hella Haasse zet. Ik hoop dat ik ooit zo goed als hen zal worden. :o

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2010 - 12:12
Zolang je maar niet begint met de woorden 'Die avond'. "Kitschaanduiding vanwege de suggestie van iets definitiefs, het alternatief 'Toen' maakt het nog zwaarder, wellicht gewoon tijdsaanduiding weglaten? Uit: Marc Kregting, Zij zijn niet van Jeremia

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
2 oktober 2010 - 18:20
Er zijn geen regels. Ik ben het er ook niet mee eens dat het de lezer moet uitnodigen om verder te lezen. Ik hou niet van pseudo intellectuele zinnetjes, maar ik ga me er toch aan bezondigen: het doel van verhalen is niet gelezen te worden, maar geschreven te worden.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2013 - 7:47
Veel mensen hier zeggen dat de eerste zin cruciaal is, helaas ben ik het daar niet 100% mee eens. Mensen lezen eerst de achterzijde en proberen dan het eerste hoofdstuk uit om te kijken of ze het leuk genoeg vinden of niet. Overigens, elke schrijver heeft hier wel eens last van, ik denk daarom dat de eerste zin het belangrijkste is voor de schrijver en niet voor de lezer.

16 September 2013 - 9:48
Ik krijg leesfragmenten (het eerste hoofdstuk of het begin ervan) via Nieuwzoet. Heel interessant, omdat je geen omslag hebt en evenmin een flaptekt, zelfs de titel en de schrijver staan niet bij het fragment. De bedoeling is onbevooroordeeld een tekst lezen en beslissen of het je aanstaat. Dan is het begin toch wel van belang. De schrijfstijl lees je vaak al uit de eerste zinnen af, bevalt dat niet dan lees je niet verder.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2013 - 10:32
Vind het zelf prettig om met een pakkende zin/dialoog te beginnen, geldt overigens niet alleen voor het lezen, maar ook voor het schrijven. Het trekt je gelijk het verhaal in en maakt, als het goed is nieuwsgierig naar de rest. Verder ligt het er ook aan of je voor (hele jonge) kinderen, jeugd of volwassenen schrijft en uiteraard je persoonlijke :nod: voorkeur. Een thriller die maar niet op gang komt leg ik na een paar hoofdstukken weg. Echter bij een voorleesboekje voor de allerkleinsten lijkt een te pakkende c.q. spannende eerste zin me niet zo handig.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2013 - 10:34
Ik denk dat ik mijn mening vorm na de eerste pagina. Pas nu ik schrijf let ik meer op de eerste zin, maar als 'gewone leer' deed ik dit nooit zo. Na het lezen van de eerste pagina besluit ik of ik de bladzijde om wil slaan, of een ander boek kies uit het immens grote aanbod...

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2013 - 22:31
Een eerste zin zet de toon. Het is de eerste indruk die de lezer krijgt van het verhaal. Het is ook in veel gevallen de laatste zin die de schrijver schrijft. Het is onzin om te worstelen met het perfecte begin als je het geheel nog niet hebt.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2013 - 23:19
Goede tip, Leonardo. Ik stop vaak veel energie in de eerste zin, ook als het niet de eerste zin is die ik af heb. Ik denk dat de eerste zin een verwachting schept. Daarna moet er wel iets komen dat een antwoord is op de verwachting.