Zoeken jullie ook zoveel op?

6 augustus 2013 - 22:58
Ik ben toch al weer een week of vijf met wat probeerseltjes bezig, vooral uit het Grote schrijf-doe-boek van Stiller. Ik merk nu dat ik toch wel vaak de behoefte heb om allerlei informatiebronnen te raadplegen om mijn verhalen een beetje geloofwaardig over te laten komen en zo te schrijven dat mensen er zich een "beeld" bij kunnen vormen. Ik vraag me af of jullie dat ook hebben (of hadden als beginners). Een voorbeeldje: in een aantal opeenvolgende opdrachten uit het boek worden als "ingrediënten" gegeven: een hotel aan de rand van een dorpje dat ver van andere steden afligt, en een chique gekleed paar dat op een dag bezweet bij dat hotel aankomt en daar een kamer vraagt. Vragen zijn dan onder meer: hoe ziet dat echtpaar er uit, en hoe ziet het hotel er uit. Over dat echtpaar: De man heb ik vrij snel "aangekleed" , die krijgt een grijs pak maar heeft wel zijn stropdas half losgemaakt (ook moeilijk te formuleren trouwens) maar de vrouw zie ik graag in een mantelpakje. Ik vraag me dan af welke kleur, en ga bij een aantal online winkels kijken want voor kleuren gangbaar zijn. En dan dat hotel: Ik vind dat uithangborden maar bijvoorbeeld ook kamernummers en die wegwijzers naar verschillende ruimten zoals in de hall een wat klassieke uitstraling moeten hebben. Ik dacht aan lettertypes zoals het Gothic-font. Ik ga dan op zoek naar online winkels voor uithangborden en kan niet meteen het type uithangbord vinden dat ik in gedachten had maar zie wel een aardig voorbeeld van een bordje in leisteen. Dat lijkt me ook wel wat maar het wordt dan hooguit een los zinnetje als
"De man wees naar het leistenen uithangbordje boven de deur in de linkervleugel. 'Daar is de receptie'" .
Vóór het internet-tijdperk was ik misschien zelfs wel een keer een middagje naar het winkelcentrum in de stad gegaan om zowel bij beletteraars als in kledingzaken even te kijken. Herkennen jullie dat gevoel dat je van alles op moet zoeken? Of zijn er andere tips?

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 augustus 2013 - 23:50
Ik herken dat wel, dat altijd op (onder)zoek gaan naar. Het is ook wel ergens logisch, vooral dingen die je niet of minder kent ... bijvoorbeeld kledij van vrouwen als je een man bent, of details over een hotelinterieur indien je daar zelden komt of nooit eerder echt op gelet hebt. 'Of zijn er andere tips?' In welke zin bedoel je? Als je iets niet weet of ergens over twijfelt, is het toch beter dit op te zoeken? Dit vormt immers een leuk, interessant en belangrijk onderdeel van het schrijven, naar mijn mening althans :p. Trouwens, is het geen must om je eerst zelf een beeld te kunnen vormen alvorens dit over te kunnen brengen naar (of is het 'op'?) de lezer?

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
6 augustus 2013 - 23:49
Ik combineer opzoeken met mijn fantasie. Vind ik iets niet, dan fantaseer ik iets. Ja, ik zoek ook veel op.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 augustus 2013 - 0:12
Dat opzoeken doe ik ook wel. Maar als ik lekker aan het schrijven ben, dan ga ik tussendoor geen afbeeldingen van leistenen uithangbordjes googelen. Iedereen werkt natuurlijk het fijnst op zijn of haar manier, maar ik maak dan een korte notitie bij de betreffende zin of alinea. Dat zou er dan zo uitzien: er hing een uithangbord ( leisteen, hout?)aan de gevel. Wie weet herschrijf ik het hotel wel in een plantsoen in mijn tweede versie. Dan heb ik voor niets allerlei uithangborden zitten bekijken. Eerst het verhaal, dan de details. Anders wordt het, als je een verhaal schrijft waarin het uithangbord heel belangrijk is. Het uithangbord valt op het hoofd van de man in pak. Hoe zwaar is dat bord? Laat ik zijn verpulverde hersenen over het gebroken uithangbord druipen? Is leisteen donker of licht van kleur, breekt die steensoort gemakkelijk? Hoe zit zo'n bord bevestigd? In dat geval zou ik wel eerst het uithangbord researchen. Dit doe ik dan vooraf het schrijven.

7 augustus 2013 - 0:21
'Of zijn er andere tips?' In welke zin bedoel je? Als je iets niet weet of ergens over twijfelt, is het toch beter dit op te zoeken?
Ik krijg nu een paar leuke reacties waar ik wat mee kan dus heb bijna de neiging om dat "zijn er andere tips" even als niet geschreven te kwalificeren. :)

7 augustus 2013 - 0:29
Dat opzoeken doe ik ook wel. Maar als ik lekker aan het schrijven ben, [...] Dat zou er dan zo uitzien: er hing een uithangbord ( leisteen, hout?)aan de gevel. Wie weet herschrijf ik het hotel wel in een plantsoen in mijn tweede versie.[...] Anders wordt het, als je een verhaal schrijft waarin het uithangbord heel belangrijk is.
Dank je Mirandala heel leuke tips! Ik ben zo vrij een beetje op mijn eigen manier met het citeren om te gaan in de hoop dat het leesbaar blijft maar ter zake: je brengt me weer op een idee. Ik wil me aan de schrijfopdracht in het boek houden, het hotel ligt aan de rand van een afgelegen dorpje, en het is en blijft een hotel dus dit wordt geen plantsoen. Je brengt me op het volgende idee: misschien heeft het hotel wel een heel moderne uitstraling ( kunststof bordjes met Arial-achtige letters) en heeft het veel kwaad bloed gezet bij de dorpelingen omdat het zo enorm het vertrouwde dorpsbeeld ontsierde. En het uithangbord is inderdaad niet zo belangrijk, misschien komt dat echtpaar wel in het kader van een vete die ontstond bij het toekennen van bouwvergunningen . Leuke vorm van meedenken zie ik vanavond!

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 augustus 2013 - 0:59
Soms 'moet' je jezelf even terugfluiten, vooral bij vrij schrijven. Jij schrijft nu een opdracht uit. Ik heb nog nooit een cursus gedaan, maar een wedstrijdthema werk ik het best zo uit: pak dat thema, schrijf grofweg het verhaal dat je wilt schrijven, geheel conform dat thema en ga daarna pas gedetailleerd invullen. Dus eerst een personage in pak, later de kleur en de snit, indien nog steeds relevant voor het verhaal. Sommige mensen weten van tevoren al precies hoe hun verhaal gaat lopen, maar mij lukt dat niet. Ik begin met een idee en gaandeweg vormt zich het verhaal ( ik heb het nu over een kort verhaal). Als ik tijdens de eerste schrijf erg lang stil sta bij details of van alles ga opzoeken, saboteer ik mijn 'flow'. Vandaar dat ik dit zo doe, maar dat wil niet zeggen dat jij of een ander dat ook zo moet doen. Het is even zoeken, maar je vindt vast wel een manier die voor jou het beste werkt :)

7 augustus 2013 - 1:55
Helemaal mee eens Mirandala, ik ga niet meer elke zin van je laatste berichtje citeren maar: een echte cursus vond ik een beetje te veel van het goede, een goed zelfstudieboek dan weer wél en dan wil ik me af en toe toch aan een oefenopdracht kunnen houden. En dat "saboteren van de flow" is inderdaad iets om waakzaam voor te zijn, maar als de flow er niet is kunnen wat striktere opdrachten - althans zo werkt het bij mij - wel eens helpen de boel weer aan het "flowen" te krijgen. :)

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
7 augustus 2013 - 1:59
Ik begin zomaar en al schrijvend komen er allerlei ideeën bij me op. Wel zoek ik dingen op als het nodig is om er meer van te weten.

7 augustus 2013 - 2:16
Ik begin zomaar en al schrijvend komen er allerlei ideeën bij me op. Wel zoek ik dingen op als het nodig is om er meer van te weten.
Het kan ook best een beginnersprobleem van mijn kant zijn dat ik vaak niet kan beoordelen of het nou wel of niet nodig is.

Via

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 augustus 2013 - 10:11
Alleen als het van belang is. En nooit in eerste versies, tenzij het nodig is om verder te gaan met het verhaal. (Zoals dat ik pas een keer een paar personages een halve dag heb laten rijden over een stukje waar je volgens Google Maps nog geen half uur over doet, dat is dan weer niet handig.) In mijn eerste versie staan dan ook diverse aanwijzingen naar mezelf zoals *hotel beschrijven* of *uithangbord beschrijven*.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
7 augustus 2013 - 10:26
Ik zou het niet handig vinden om dingen niet op te zoeken die wel van belang zijn in een verhaal - en dingen wel op te zoeken die niet van belang zijn in een verhaal. Wanneer je zo'n uithangbord wil beschrijven, moet dat een reden hebben, anders hoef je het niet te beschrijven. Beschrijf je het daarentegen wel, dan kun je het beter ook meteen goed doen. Stel dat - bijvoorbeeld - de kleur van de letters cruciaal is, en de kleur is Delfts blauw; dan moet je weten of die kleur kán binnen de context van je verhaal. Delfts blauw heeft niet altijd bestaan (dat heb ik opgezocht :) ). Dan moet je dat weten voordat je verder kunt, omdat anders je verhaal uit het lood gaat lopen. Stel dat het niet uitmaakt welke kleur die letters hebben, dan hoef je dat niet te noemen - en niet op te zoeken. Dus ja - ik zoek zelf ook heel veel op. Omdat het nacorrigeren van details heel ingewikkeld kan worden voor het geheel van het verhaal. Check = voorbereiding.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
7 augustus 2013 - 10:35
Een voorbeeldje: in een aantal opeenvolgende opdrachten uit het boek worden als "ingrediënten" gegeven: een hotel aan de rand van een dorpje dat ver van andere steden afligt, en een chique gekleed paar dat op een dag bezweet bij dat hotel aankomt en daar een kamer vraagt. Vragen zijn dan onder meer: hoe ziet dat echtpaar er uit, en hoe ziet het hotel er uit.
Het mooie - én moeilijke - aan opdrachten van iemand anders is dat je feiten moet zoeken, invullen, die niet uit je eigen bron afkomstig zijn. Een hotel beschrijven en een sjiek gekleed echtpaar zou je au naturel alleen doen wanneer je zélf iets over die twee in die setting wilt schrijven. Dan heb je meestal al meer ingrediënten in je hoofd: wat dat sjieke paar daar doet, en waarom daar. Je hebt waarschijnlijk al de kern van je verhaal in je hoofd; de rest is aankleding. Nu - met een opdracht - moet je het doen met de aankleding, zonder kern. Ik ken de opdracht niet, hoor. Maar ik zou er meteen twee figuren uit een volksbuurt bij bedenken die op rooftocht zijn, en enkel voor dat doel één sjiek pak in de kast hebben hangen. Dat afgelegen hotel is een prima plaats om elkaar te ontmoeten en 'de zaken' te bespreken, en en passant de dommige waard een pootje te lichten, waarna ... et cetera ... Pas als je die dingen weet, kun je de kleding gaan beschrijven, bijvoorbeeld die mayonaisevlek die de man er niet uit heeft kunnen krijgen, en een veeg vette lipstick op de kraag van mevrouws deux-pièce, waardoor de lezer meteen weet: écht sjiek zijn ze niet.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 augustus 2013 - 10:52
Onlangs liet ik ergens jonge ratjes geboren worden. Maar ik heb echt de ballen verstand van ratten. Dan verzand ik dus in uitgebreid onderzoek en uiteindelijk heb ik die hele geboorte niet geschreven, het verhaal hervat toen ze al een week oud waren. Het hield me tijdens het schrijven vreselijk op, maar ik heb dan nu wel een brok rattenkennis erbij :D Dat opzoeken doe ik het liefst voor ik ga zitten om te schrijven. Kom ik tijdens het schrijven iets tegen, zet ik het tussen haakjes en zoek ik het later op. Tenzij het dus ratten betreft. Wikipedia is echt een gevaar voor mij. Ik lees, kom een link tegen, klik, lezen, volgende link en voor ik het weet ben ik ver weg van hetgeen ik wilde opzoeken. En dat houdt me heel erg van het schrijven weg.

7 augustus 2013 - 16:07
Ik ken de opdracht niet, hoor. [...] Pas als je die dingen weet, kun je de kleding gaan beschrijven, bijvoorbeeld die mayonaisevlek die de man er niet uit heeft kunnen krijgen,ze niet.
Het aardige is dat er elke dag een stukje wordt onthuld. Ik ga opzettelijk niet spieken bij de volgende dag. De eerste dag wordt gevraagd het hotel en het nabijgelegen dorp te beschrijven, de tweede dag gaat het vooral om die man en vrouw maar er wordt ook meteen onthuld dat het een bergdorp is, de derde dag blijkt dat ze alleen maar een niet al te zware koffer bij zich hebben terwijl ik ze daags tevoren allebei voorzien had van een rugzak enz. enz. (maar een middelgrote koffer die in een grote rugzak past is ook een leuk attribuut om jezelf de ene keer als zakenlieden, de andere keer als backpackers voor te doen, dat heb ik er toen maar bij verzonnen :) ) Erg leuk om te doen maar in dit geval is het een beetje onduidelijk wat ik wél en niet uitgebreid zou moeten opzoeken. Voor de rest zijn de tips in ieder geval zeer helder. Ik leer uit de antwoorden dat het inderdaad best goed is om na te denken wanneer research wel en niet van belang is. Ik kan me, nu ik dit alles lees, bijvoorbeeld heel goed voorstellen dat ik een keer voor een verhaal een hotel "nodig heb" maar dat het helemaal niet uitmaakt of het midden in het zakencentrum van New York staat of aan de rand van een of ander slaperig zuideuropees dorpje, laat staan dat de gebruikte huisstijl voor het uithangbordje er toe doet :)

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2013 - 13:18
Opzoeken kan nooit kwaad. Maar: wat Anaïd zegt: afdwalen van de ene link naar de andere gebeurt mij ook nog wel eens. Dan moet ik uitkijken dat het zijn doel niet voorbij schiet en dat ik wel aan het schrijven blijf ;) Ik zoek vooral dingen op die de geloofwaardigheid van het verhaal zouden kunnen aantasten als ik de plank mis zou slaan. Zo moesten mijn personages eens een tocht door de woestijn maken en toen heb ik alles opgezocht over hoeveel water je nodig hebt, de symptomen van uitdrogingsverschijnselen en wat je daartegen moest doen enzo. Bij zoiets als een bordje in een hotel drijf ik meer op mijn eigen ervaring of ik verzin zelf iets wat mij leuk zou lijken. (Leuk in gedachten een heel hotel inrichten!)

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2013 - 12:42
Bij het schrijven werk ik met Word2013. Het fijne daarvan (en dat heb je ongetwijfeld ook bij andere versies van Word of bij andere schrijfprogramma's) is dat je opmerkingen kunt toevoegen. Bovenin zit een kopje (bij mij) met 'Controleren'. Je kunt dat een stukje tekst citeren en dan op 'Nieuwe opmerking' klikken. Zo kun je heel makkelijk opmerkingen toevoegen aan je verhaal en tijdens het herschrijven ook weer makkelijk opsporen. Dan hoef je tussen het schrijven ook niet steeds internet te openen. Bij mij werkt dat namelijk heel afleidend. Ik weet dat het opzoeken van iets soms maar 5 minuten hoeft te duren, maar ik ken mezelf: ik ga dan uren lopen surfen op het net om blogs en artikelen te lezen die absoluut niets te maken hebben met mijn verhaal. ;-)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 augustus 2013 - 23:51
Bij het schrijven werk ik met Word2013. Het fijne daarvan (en dat heb je ongetwijfeld ook bij andere versies van Word of bij andere schrijfprogramma's) is dat je opmerkingen kunt toevoegen. Bovenin zit een kopje (bij mij) met 'Controleren'. Je kunt dat een stukje tekst citeren en dan op 'Nieuwe opmerking' klikken. Zo kun je heel makkelijk opmerkingen toevoegen aan je verhaal en tijdens het herschrijven ook weer makkelijk opsporen. Dan hoef je tussen het schrijven ook niet steeds internet te openen. Bij mij werkt dat namelijk heel afleidend. Ik weet dat het opzoeken van iets soms maar 5 minuten hoeft te duren, maar ik ken mezelf: ik ga dan uren lopen surfen op het net om blogs en artikelen te lezen die absoluut niets te maken hebben met mijn verhaal. ;-)
Heel herkenbaar. Dat is voor mij de hoofdreden om ouderwets te schrijven met pen en papier.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 augustus 2013 - 10:41
Heel herkenbaar. Dat is voor mij de hoofdreden om ouderwets te schrijven met pen en papier.
Nee, dat zou ik dus echt nooit kunnen! Dan zou ik handmatig de woorden moeten tellen, dan zou ik niet snel nog even iets kunnen toevoegen, ik zou heel snel pijnlijke handen en polsen krijgen en ik zou veel te veel krassen... Geef mij maar mijn computer. :-)