Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe krijg je inspiratie en bouw je die uit?

Hoi Ik loop met schrijven vaak vast, omdat ik moeite heb met het uitbouwen van een idee, plot, personages etc. Hebben jullie misschien tips en tricks? Lex p.s. ik ben nog maar 12, misschien heeft het daar mee te maken :)

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Lex, leeftijd is onbelangrijk. Ik denk dat het er meer mee te maken heeft dat je eerst een duidelijk doel moet hebben. Waarom wil je dit? De drang tot schrijven begint toch juist met de behoefte om een idee of plot uit te werken? Dus bepaal eerst de vorm. Begin bijvoorbeeld met een kort, overzichtelijk verhaal.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hey Lex, Ik ben het niet helemaal met Jacqueline eens. Ik krijg ook vaak inspiratie voor een verhaal zonder dat ik dan nog enig idee heb waar ik heen wil gaan. Wat ik altijd doe is gewoon schrijven totdat de inspiratie op is. Vervolgens ga ik kijken naar de tekst die ik uit deze 'vrije' sessie heb gekregen. Misschien zit er al wel een basis in voor een plot of een karakter waar ik heel graag mee verder wil gaan. Vervolgens gebruik ik deze basis om een uitgebreide verhaalopzet te maken met een plotuitwerking en karakterbeschrijvingen etc. Zo kan ik uiteindelijk met de losse ideeën waar ik mee begonnen ben een verhaal gaan schrijven dat niet per se hoeft te stranden (soms gebeurt dit alsnog maar dat geeft niet omdat niet ieder verhaal een boek waard is, soms is een verhaal gewoon een verhaal voor jou alleen).

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ik bedoel dat ik de titel van je topic heb ingekort zodat hij op de regel in de lijst Recente reacties past.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
ooooh

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het ligt zeker niet aan je leeftijd hoor, ik ben ook nog maar 13! Het gaat er om dat je inspiratie hebt! ga eens naar buiten en kijk om je heen, schrijf bijvoorbeeld wat kenmerken op van mensen die daar lopen! Misschien wat kenmerken voor je verhaal? neem ook de natuur goed in je op en schrijf gewoon eens wat dingen op! Stel je voor je wilt een fantasie verhaal vertellen en je ziet een man lopen met een lange jas een bril en een baard of snor... Een tovenaar? Bedenkt dan eens wat voor eigenschappen die man kan hebben! Is het een strenge tovenaar? gevaarlijk? aardig? oud? dik/dun? Probeer dan eens te bedenken wat die man doet op die plek waar je bent. Ben je in het winkelcentrum? Misschien moet hij wel nieuwe kruiden "ruilen" voor zijn toverdrank of misschien bezoekt hij net even zijn vriendin die hij in een kikker heeft veranderd! Of misschien tovert hij wel geld voor de arme mensen! gebruik de mensen en dingen om je heen, observeer ze en schrijf het eens op en dan kun je daar iets van maken. Misschien kun je een een cafe gaan zitten en om je heen luisteren naar de gesprekken van mensen? Misschien kun je daar dan wat problemen van op doen die je in je verhaal kunt gebruiken? soms helpt dit ook: Begin in de morgen met alles wat je doet op te schrijven en dit kun je dan bijvoorbeeld om zetten in de middeleeuwen. eet je nu een boterham met hagelslag? dan eten ze daar misschein wel zelf geplukte bessen als ontbijt. Je kunt ook googlen naar gewoonte's in die tijd. deze "normale" dingen kun je dan tussen in je verhaal plakken en hoe jou hoofdpersoon het uitvoert dat kan je dan weer helpen om het karakter van je persoon te beschrijven. Hé! ik hoop dat je er wat aan hebt, groeten sabine :)

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij maak je wel heel veel nieuwe topics aan, en proefleesstukken, ik zou het iets rustiger aan doen en al je gedachten op een rijtje zetten. Dan kun je beginnen met je verhaal, dat heb ik ook gedaan, ben inmiddels bij hoofdstuk 3. Het is maar een tip hoor.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Wel :ontopic: blijven; de laatste twaalf reacties doen niet echt / echt niet terzake.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat je gewoon lekker door moet schrijven, om maar weer even ontopic te gaan doen. Als mijn inspiratie op is, gooi ik een random nieuw karakter in het verhaal en dan kan ik weer even verder, of laat ik eens een leuke plotwending plaatsvinden( ik ben niet een heel gedisciplineerde schrijver :D). Dat kun je later altijd weer dumpen, als het toch niet blijkt te werken.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je zou eens kunnen beginnen met het maken van een tekening. Op een groot vel papier teken je omgeving waar je verhaal zich afspeelt en ook de personages. Vervolgens kun je het verloop van het verhaal op papier zetten punt voor punt maar je kunt ook gewoon beginnen. Terwijl je bezig bent, komen er vaak automatisch vervolg scenes in je op. Succes. :)

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb zelf nu een paar keer spannende muziek op gezet, het helpt mij met schrijven. Gewoon YouTube. Film muziek, dan voel je de spanning. Maar dat kan natuurlijk ook met droevige muziek, of vrolijke. Net waar je verhaal over gaat.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ga ervoor zitten, zet muziek op die past bij het verhaal dat ik wil schrijven, doe eventuele research van tevoren en meestal komen er dan wel woorden. De ene keer sneller dan de andere keer. Er moet echt iets bijzonders gebeuren wil het digitale papier wit blijven. Het (de?) plot en de personages komen meestal tijdens het schrijven. Als ik die van tevoren bedenk gaat het schrijven een stuk minder snel. Dit is volgens mij ook het enige voordeel van een gedachtenstroom die begint als je wakker wordt en pas eindigt als je in slaap valt :\\