Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Leeftijdvermelding bij proefleesstukjes

13 februari 2013 - 12:34
Hoe staan mensen tegenover leeftijdsvermelding bij proefleesstukjes? Of in ieder geval aangeven of iemand onder of boven de zeg twintig is? Voor mij is dat voor de beoordeling namelijk belangrijk.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 12:55
Het lijkt mij een kwestie van wat de plaatser van het fragment wil. Als diegene graag wil dat er rekening wordt gehouden met zijn of haar leeftijd, dan zet-ie het erbij. Meestal zetten jongere mensen hun leeftijd ook in hun voorstelpost, dus je kunt altijd daar even kijken als het je echt intrigeert.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:11
Hoe staan mensen tegenover leeftijdsvermelding bij proefleesstukjes? Of in ieder geval aangeven of iemand onder of boven de zeg twintig is? Voor mij is dat voor de beoordeling namelijk belangrijk.
100% tegen vermelding. Zie Bio als het je interesseert. De woorden zijn belangrijk. Het verhaal. Een lezer zal dat ontdekken. Maar ik geef toe. Er zijn hier op SO een aantal jonge menschen die anders mooier schrijven dan menig volwassen mens. Hoe oud ben je Marjaw? Wil je ook een vermelding dat 'het' een vrouw is of een man? Ga je die ook anders beoordelen? Schaam je!

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:13
Deze vraag is wel vaker gesteld. Maar vaak kwam het er vervolgens op neer dat zowel de "jeugd" als de "volwassenen" het meestal niet echt zagen zitten en het beheer er ook niet echt het nut van in zag. Ik denk dan ook niet dat het binnenkort ingevoerd zal worden.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:36
Als schrijfster schreeuwt alles in mij 'nee!'. Ik ben 17 en ik moet er niet aan denken dat mensen allemaal aardige dingen over mijn fragmenten gaan zeggen omdat ik minderjarig ben. Daar zit ik echt niet op te wachten en daar wordt ik zeker geen betere schrijver van. Ik wil beoordeeld worden zoals iemand van 25, van 40 of van 60 ook beoordeeld zou worden, want alleen daardoor kan ik groeien. Als ik complimentjes wil, laat ik mijn verhaal wel lezen aan iemand uit de brugklas. Een fragment op Proeflezen zetten vind ik dan ook moeilijk om deze reden want ik weet dat er mensen zijn die eerst kijken hoe oud ik ben. En aangezien ik me op SOL aanmelde toen ik net 15 was, vraag ik me soms oprecht af of ik toen eerlijk commentaar gekregen heb. Ik zie niet goed in waarom je iemand die minderjarig is andere, 'lievere' feedback zou moeten geven dan iemand die meerderjarig is. Een jury weet mijn leeftijd vaak ook niet. Bij de Fantasy Strijd Brugge wist de jury bijvoorbeeld helemaal niets van mij en daar kreeg ik ook commentaar. Die feedback heeft me ook niet in elkaar doen storten en mijn verhaal werd 'zelfs' uitgekozen voor publicatie in de wedstrijdbundel. Pas toen alle 28 verhalen bekend waren, werden mijn naam en leeftijd vrijgegeven. Dat laat voor mij zien dat leeftijd voor een jury helemaal niet belangrijk is en dat je ook als minderjarige een goed verhaal in kunt zenden. Aan de andere kant snap ik de vraag wel, want je zult wellicht je feedback anders verpakken als je weet dat je tegen een twaalfjarige praat. Ik kan niet ontkennen dat ik zelf vaak kijk hoe oud iemand is voor ik een proefleesfragment lees, maar als ik reageer zal ik altijd eerlijk zijn. Ik ga een twaalfjarige niet de hemel in prijzen omdat hij of zij 'pas' twaalf is, terwijl ik zie dat er nog heel veel schort aan het fragment. Bovendien zet ik altijd bij mijn proefleesstukjes dat de schrijver zich niets hoeft aan te trekken van mijn commentaar als hij/zij het er niet mee eens is en probeer ik altijd opbouwende feedback te geven en dus ook de elementen te noemen die wél goed zijn. Ik zal hoogstens bij een jonger persoon aangeven dat ik zijn/haar leeftijd gezien heb en dat hij/zij nog genoeg tijd heeft om zich te verbeteren, maar dit geldt uiteraard ook voor iemand van 60. Dit soort discussies worden zo vaak gevoerd op dit forum. Ik vind nog steeds dat leeftijd niet belangrijk is. Oké, ik heb minder levenservaring dan de meeste personen die ouder zijn en op dat punt kan ik me waarschijnlijk nog enorm verbeteren, maar het verhaal en de schrijfstijl zijn ondergeschikt aan de leeftijd van de schrijver, daar blijf ik bij.
Meestal zetten jongere mensen hun leeftijd ook in hun voorstelpost.
Ja, mijn leeftijd stond ook in mijn voorstelpost en het staat nog steeds in mijn profiel. Daar heb ik een tijdlang (in de periode dat dit soort topics om de week opdoken) heel veel spijt van gehad, want ik was bang dat er daardoor anders naar mij en mijn proefleesfragmenten gekeken zou worden. Er is een tijd geweest dat ik mijn leeftijd ook heel bewust uit mijn profiel gelaten heb (hoewel dat weinig zin had, want het staat in genoeg topics). Ik vind het echter onzin mezelf zo te 'verstoppen' (want zo ervaarde ik het). Het moet niet nodig zijn, er moet gewoon geen onderscheid zijn. Leeftijd is voor mij in dit geval maar een getal. 'Gelukkig' ben ik over een maand jarig; dan wordt ik 18 en ben ik meerderjarig. Misschien is dit soort 'gezeik' (want dat vind ik het zo langzamerhand echt) dan voorbij en hoef ik niet meer bang te zijn dat iemand die mijn leeftijd opgezocht heeft mijn verhalen anders beoordeelt.
Als diegene graag wil dat er rekening wordt gehouden met zijn of haar leeftijd, dan zet-ie het erbij.
Hmm... misschien moet ik dan toch maar weer bewust bij mijn proefleesfragmenten gaan vermelden dat ik niet wil dat er rekening gehouden wordt mijn mijn leeftijd. :p

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:34
Even mijn intenties: uiteraard zou dit geen verplichting maar een optie moeten zijn. Ik vind het niet fair een stukje van iemand van twaalf op dezelfde manier te beoordelen als van iemand van dertig. Maar ok, Yrret, je hebt gewonnen. Ik stop als forum lid.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:47
Ik vind het niet fair een stukje van iemand van twaalf op dezelfde manier te beoordelen als van iemand van dertig.
Waarom niet? Omdat iemand van twaalf misschien instort en nooit meer een pen aanraakt als jij zegt dat zijn/haar verhaal cliché is, een enorme infodump bevat of dat er het een en ander schort aan de schrijfstijl? Zo gauw gebeurt dat niet, hoor. Zie mijn vorige post; bij de FSB wisten ze mijn leeftijd ook niet. Zeker niet alle feedback was positief, maar daar ben ik niet aan onderdoor gegaan. Lees voor de grap de juryrapporten van Write Now! maar eens; deze wedstrijd die bedoeld is voor jongeren van 15 tot 25 jaar geeft best wel 'harde' kritiek. Algemene kritiek, dat wel, maar niet bepaald zachtzinnig. Ik schreef al toen ik op de basisschool zat en sinds ik besefte dat dit echt een hobby van me is waar ik wat mee wil bereiken, heb ik nooit gewild dat iemand me anders zou beoordelen vanwege mijn leeftijd; niet toen ik 12 was, niet toen ik 15 was en nu nog steeds niet. Dat is over vijf jaar niet anders. Ik denk dat de meeste twaalfjarigen die zich hier aangemeld hebben en een proefleesfragment geplaatst hebben hier niet anders over denken. Als ze geen ambities zouden hebben, hadden ze dit namelijk niet gedaan. Ook jongere personen hebben er veel meer aan als jij je eerlijke mening geeft want daar leer je juist van. Je hebt er niets aan als je je niet kunt verbeteren vanwege de te milde feedback en je tien jaar later dus nog steeds op hetzelfde (waarschijnlijk redelijke lage) niveau zit terwijl je denkt dat het fantastisch is - want dat was het tien jaar geleden wel. Dat jij jouw eerlijke feedback wat anders verpakt en de schrijver wat meer aanmoedigt, moet jij weten, zolang je in ieder geval maar eerlijk bent. Van deze discussie heb ik wel weer geleerd wiens feedback ik ga negeren als het mij te overdreven positief in de oren klinkt.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:47
Marja, kom op... Yrret drukt zich soms wat warrig uit waardoor het bot overkomt, maar zelfs als hij bot is, laat je je daar toch niet door uit het veld slaan? Je hebt ook een sneertje naar hem uitgedeeld als ik het goed las... Je hebt een paar interessante discussies geopend over fantasy, doe gewoon lekker mee joh. Over je laatste post: Je hebt het over een optie, maar het IS toch een optie? Iemand kan het boven het fragment gewoon aangeven hoor. En over het beoordelen... Tsja, volgens mij beoordeel je een verhaal en niet een schrijver. Die is ondergeschikt. Ik ben overigens tegen leeftijdsvermelding. Period.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:54
Ik vind het niet fair een stukje van iemand van twaalf op dezelfde manier te beoordelen als van iemand van dertig.
Waarom niet? Ik geef op dezelfde manier feedback bij een 12-jarige als bij een 30-jarige. Of je nou 11 of 111 bent, ik zal je stuk op dezelfde manier beoordelen. Leeftijd maakt bij mij niets uit, feedback geven doe ik vanuit mijn persoonlijkheid, visie en eigen ervaringen al schrijver en daarbij geef ik feedback op de tekst, niet op de persoon. Als feedback opbouwend wordt gegeven en gericht is op de tekst en niet op de persoon, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit hoe oud iemand is. Daarbij denk ik, dat als iemand harde kritiek geeft, dat net zo hard zal aankomen bij een 11-jarige als 111-jarige. De ene kan er misschien net wat beter mee omgaan i.v.m. levenservaring, maar dat gaat ook niet altijd op. Ik heb genoeg volwassenen gezien die (veel) slechter tegen kritiek kunnen dan de gemiddelde tiener/puber.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:55
Ah nee, Marja, je gaat toch zeker niet weg? Rudez heeft helemaal gelijk: je hebt in één week meer interessante discussies geopend dan ik in een jaar doe. En ik hou van discussies. Blijf je alsjeblieft?

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:58
Ik denk niet dat je jongeren met fluwelen handschoentjes moet aanpakken, ik denk dat je anders naar hetgeen zij presteren moet aankijken. Je kunt het werk van iemand van twaalf niet op dezelfde manier beoordelen als het werk van een volwassene. Ik laat me niet uit het veld slaan door mensen als Yrret, ik heb gewoon geen zin in ze. Succes allemaal!

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 13:56
Hmm... misschien moet ik dan toch maar weer bewust bij mijn proefleesfragmenten gaan vermelden dat ik niet wil dat er rekening gehouden wordt mijn mijn leeftijd. :p
Waarvan nota. Ik ben trouwens bijna 60 jaar. En dat ik wel wil dat er rekening gehouden wordt met mijn leeftijd. Respect voor een stokoude man ajb.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 14:01
Je kunt het werk van iemand van twaalf niet op dezelfde manier beoordelen als het werk van een volwassene.
Maar waarom kan dat volgens jou dan niet? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 14:01
Je kunt het werk van iemand van twaalf niet op dezelfde manier beoordelen als het werk van een volwassene.
Jij misschien niet. Laat die jonge menschen daar zelf maar over beslissen. Ik kan dat wel. Mensen als Yrret bestaan niet. Yrret is uniek.

13 februari 2013 - 14:27
Ik denk niet dat je jongeren met fluwelen handschoentjes moet aanpakken, ik denk dat je anders naar hetgeen zij presteren moet aankijken. Je kunt het werk van iemand van twaalf niet op dezelfde manier beoordelen als het werk van een volwassene. Ik laat me niet uit het veld slaan door mensen als Yrret, ik heb gewoon geen zin in ze. Succes allemaal!
Ik ben van mening dat je iedereen opbouwende feedback op een normale toon moet geven, dus dan zou ik geen verschil maken tussen een twaalfjarige of een tachtigjarige. Het gaat mij om het verhaal, waaruit de schrijfervaring van iemand is af te leiden, en op basis van de ervaring die ik daarin zie geef ik mijn feedback. Als iemand hier een verhaal plaatst, betekent dat dat diegene serieuze ambities heeft. Ik vind het dan oneerlijk tegenover de schrijver om diegene niet de feedback te geven die hij of zij verdient, omdat de lezer zich laat afleiden door een leeftijd die in het profiel staat. Waar haal je die twintig vandaan? Waarom zou je zo'n leeftijdsvermelding willen? Wil je mijn foto er ook bij? Mijn opleiding? Mijn stamboom?

13 februari 2013 - 14:40
Waar haal je die twintig vandaan?
Mensen van boven de twintig zijn mentaal volwassen; wee hen!
:( Ik zal een kaarsje voor ze branden.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 15:23
off topic ik ben boven de twintig maar nog lang niet mentaal volwassen hoor. Ik denk dat ik dat nog heel lang ga uitstellen ; ) Het is veel leuker om met een kinder blik naar de wereld te kijken. Never loose your sense of wonder!!! on topic mij maakt het niet zo veel uit of mensen hun leeftijd bij de stukjes zetten. Bij de hele jonge schrijvers ben ik wel iets zachtzinniger in mijn meningen maar dat is gewoon goede opvoeding : P (en angst voor de wraak van puberale mensen want die kunnen snoeihard uit de bocht komen, getuige mijn zusje van dertien haha). En bij de volwasennen (of de stukjes die volwassen aandoen) geef ik mijn soms ongezoute mening in de hoop dat die er beter mee om kunnen gaan dan de jongere mensen. Hoewel die hoop soms vals blijkt ; ). Anyhow: mij maakt het dus niet zo veel uit.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 15:36
Ik kijk naar een tekst en geef feedback zoals ik die bij de tekst vind passen. Een leeftijdsvermelding vind ik alleen maar afleiden, wat mij betreft laat iedereen die liever weg.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 15:38
Ik denk dat het dan zinniger is dat de auteur aangeeft hoeveel ervaring hij/zij met schrijven heeft. Maar daar is ook plaats voor in de introductie, als men wil dat daar rekening mee gehouden wordt.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 16:22
Er is wel zoiets als verwachtingspatroon. Van iemand van 14 verwacht ik minder perfectie dan van iemand die een academische titel heeft. Als ik een stuk niet goed vind, reageer ik meestal niet, tenzij ik denk dat de persoon er wat aan heeft (bijv. iemand die jong is en duidelijk nog kan/zal leren). Ik ben het met Xuchie eens dat het beoordelen zelf en de manier van fb op zich geen verschil zouden moeten maken, maar samengevat heb ik met jonge schrijvers in spé wel meer geduld en consideratie. Hmmm, ik lijk wel een mens.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 16:29
Maar als iemand 35 is, weet je daarmee toch niet of die inderdaad een academische titel heeft of dat het een arbeider met dyslexie is?

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 16:29
Waar haal je die twintig vandaan?
Mensen van boven de twintig zijn mentaal volwassen; wee hen!
Volgens de wet ja :p
Ik ben altijd al voor wetteloosheid geweest! Anarchie en eeuwige jeugd! Jubel!

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 16:37
Maar als iemand 35 is, weet je daarmee toch niet of die inderdaad een academische titel heeft of dat het een arbeider met dyslexie is?
Dat klopt. Dat klopt. Hoe heet dat ook weer? Een leeuw is een roofdier, maar een roofdier hoeft geen leeuw te zijn. Leeftijd zegt niks, behalve als het wat zegt. Een academische titel trouwens ook niet (in zijn algemeenheid).

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 februari 2013 - 17:20
Ik begrijp de vraag van marjaw heel goed. Ik ga ook op een andere manier feedback geven aan iemand van bv 12. de feedback zal qua inhoud niet anders zijn dan bij een volwassene, alleen de manier waarop ik het verwoord zal anders zijn, zodat ik zeker ben dat de persoon er ook daadwerkelijk iets aan heeft en er iets van kan leren.