Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Storytelling is het nieuwe olifantenpaadje
Alles wat met verhalen te maken heeft is me lief. Behalve dan het woord storytelling.
Woorden verhelderen, maar vertroebelen ook. Zo schreef ik als dagbladjournalist eind jaren negentig consequent over ‘uitbreidingswijken bij de grotere steden’. In een precieze bui schreef ik soms ook over wijken, zoals die gepland waren in de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra.
‘Oh, je bedoelt vínexwijken!’, zei op een dag iemand tegen mij.
Daar stond ik dan met mijn pogingen om jargon te vermijden. Hardnekkig een woord omzeilen terwijl iedereen over vinexwijken praat, dat is potsierlijk. Maar het blijft natuurlijk een gruwelijk woord.
Een soortgelijke haatliefdeverhouding heb ik met ‘storytelling’. Het is te vaag, te Engels en te hyperig. Ik heb lang geprobeerd dit woord te mijden. Maar ja, als zoekwoord is het een buitengewoon handige term. Ik ken bovendien geen Nederlands woord dat dezelfde lading heeft.
Strikt gezien draait storytelling om de toepassing van verhalen en verteltechnieken. Dat deze verhalen allerlei verschijningsvormen hebben, daar kan ik prima mee leven.
Wel heb ik er moeite mee dat alles nu ineens storytelling heet. Zoals illustraties, die als visual storytelling de wereld in geslingerd worden. Of mysterieuze posters die overal opduiken. Dat blijkt guerillamarketing te zijn met verhalen als belangrijkste bouwstenen. Storytelling is het nieuwe zwart.
Voor mij is de aanwezigheid van een verhaallijn – hoe miniem ook – essentieel bij verhalen. Dat betekent een vorm van regie. Er doen echter ook heel andere definities de ronde. Zo las ik laatst dat storytelling ‘een opeenvolging van berichten is in woord, beeld en geluid, verspreid over een langere periode’. Dan valt elke reclamecampagne daar ook onder.
Nu iedere conceptbedenker of productontwikkelaar zich storytelling toegeëigend heeft, verslijt het begrip net zo snel als te heet gewassen truien. Hoog tijd dus voor een nieuwe term, die beter past.
Maar ik vrees dat het al te laat is. Storytelling is het olifantenpaadje in ons geheugen geworden: een uitgesleten route, die iedereen inslaat omdat het zo gemakkelijk is. Net zoals we nooit meer van de term vinexwijk afraken. Tenzij iemand met een compleet nieuw bouwplan komt.
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in de toepassing van verhalen in informatieve teksten en in creatief denken. Haar website is www.verhaallijnen.nl.
Beeld slider: Werner Vermaak via Flickr.
- Login of registreer om te reageren
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Comments
Hoi Sigrid, Een verhaal naar
Hoi Sigrid,
Een verhaal naar
Op het olifantenpaadje
Op het olifantenpaadje
Dit artikel gaat in op de
Dit artikel gaat in op de
Hoi naamgenote, Ik ben het
Hoi naamgenote,
Ik ben het
Hallo Sigrid, Je hebt
Hallo Sigrid,
Je hebt
Mooi om te lezen dat mijn
Mooi om te lezen dat mijn