Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Crisistijd vraagt andere boeken?

6 december 2011 - 17:33
De enorme economische crisis die is toegeslagen, de ergste sinds ''The Great Depression'' beschouw ik als een zegen voor de literatuur. Het is juist in moeilijke tijden dat mensen creatiever worden. Moeilijke tijden gaan i.m.o ook gepaard met andere boeken. De tijden zijn veranderd. Mensen krijgen het zwaarder, de dreiging in de wereld neemt toe. De angst in de samenleving is voelbaar. Het vertrouwen in de samenleving neemt af. Na moeilijke tijden zie je vaak een hausse in absurdistische boeken. Dit zag je na de eerste wereldoorlog en na de tweede wereldoorlog in Europa, en na de Vietnam-oorlog in Amerika. Ook zie je soms dat de ''moraal'' terugkeert in verhalen en boeken, zoals dat na de Franse revolutie het geval was. Op dit forum zie ik steeds meer absurdistische verhalen en verhalen met een moraal opduiken. Misschien is dit overanalyse, maar het valt me op. Zou dit met de crisis te maken kunnen hebben en het toenemende angstgevoel? Proberen schrijvers de grenzen te verleggen in moeilijke tijden, een soort escapisme, of juist terug te vallen op een bepaalde moraal in hun verhaal? Is de literatuur een reflectie van de samenleving en de tijd waarin we leven? En is de nihilistische literatuur van lekkere weglees-thrillers of verhalen zonder moraal, zoals we die de laatste 30 jaar hebben gekend, binnenkort voorbij? Wat is jullie mening?

dwe

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2012 - 14:54
Hmm, juist van de laatste zin vraag ik me af of het waar is. Is dat werkelijk de tragiek van de mens? Zelf lig ik namelijk niet wakker van de vraag in welke politieke, artistieke of wat dan ook voor tijd ik leef. Sterker nog ik ben juist blij dat ik het niet weet. Als ik van dit moment wist dat ik leef in de Neo-Karolingische Romantiek en ik zou me met deze stijl niet verwant voelen en een andere stroming aanhangen en een ander soort kunst maken. Dan wist ik nu al zeker dat, wat ik ook zou maken, voor de vergetelheid zou zijn. De generaties na mij zouden vanuit hun tijd, terug kijkend naar mijn tijd, altijd wijzen op het N-K Romantisme en kunstenaars uit die stroming bewonderen. Alles wat daar naast gebeurde zal voor hen irrelevant zijn, iets in de marge. Ik vind het als mens, schrijver, timmerman,... juist fijn dat ik niet weet wat er gebeuren gaat, niet weet hoe men terug zal kijken en genieten van de vrijheid die me daardoor gegeven wordt. Bovendien zitten wij altijd nog in een volgende generatie en hebben ook de mogelijkheid terug te kijken. Alleen kunnen we niet meer deel uitmaken van hen die ons vooraf gingen.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2012 - 16:06
Hmm, juist van de laatste zin vraag ik me af of het waar is. Is dat werkelijk de tragiek van de mens? Zelf lig ik namelijk niet wakker van de vraag in welke politieke, artistieke of wat dan ook voor tijd ik leef. Sterker nog ik ben juist blij dat ik het niet weet. Als ik van dit moment wist dat ik leef in de Neo-Karolingische Romantiek en ik zou me met deze stijl niet verwant voelen en een andere stroming aanhangen en een ander soort kunst maken. Dan wist ik nu al zeker dat, wat ik ook zou maken, voor de vergetelheid zou zijn. De generaties na mij zouden vanuit hun tijd, terug kijkend naar mijn tijd, altijd wijzen op het N-K Romantisme en kunstenaars uit die stroming bewonderen. Alles wat daar naast gebeurde zal voor hen irrelevant zijn, iets in de marge.
Mjah...kijk naar het interbellum, begin twintigste eeuw en hoeveel stromingen daar zijn ontstaan juist door zich af te zetten tegen de vorige stroming(en). Het interbellum is misschien wel het hoogtepunt in de kunst en literatuur, en de stromingen die toen zijn ontstaan, zoals abstracte kunst, dadaïsme, surrealisme, absurdisme, magisch realisme, kubisme en noem maar op, hebben elkaar aangestoken inspiratie gegeven, beïnvloed etc. Het is dus niet zo dat de geschiedenis vaststaat en dat je je daarom maar moet aanpassen. De geschiedenis wordt gemaakt, elke dag, door mensen. Misschien ook door jou.