Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

ISBN

14 februari 2012 - 17:09
Ik heb een jeugdboek geschreven en ga dat in eigen beheer uitgeven. Niet via een internet uitgever maar via een lokale drukker met wie ik prima afspraken heb gemaakt. Ook heb ik zelf een illustrator gevonden en heeft iemand mijn boek geredigeerd. Nu is de vraag: als ik bij Bureau ISBN alleen een ISBN aanvraag, hoe vinden boekwinkels mijn boek dan? Aanmelden bij CB is veel te duur (ik laat er 1000 drukken). Ook zag ik dat je via Uitgeverij Digitalis een ISBN kunt aanvragen.Heeft iemand hier ervaring mee?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
14 februari 2012 - 20:13
Als je alleen een ISBN aanvraagt gebeurt er inderdaad niks. Boekwinkels kunnen je opzoeken in de centrale database met ISB-nummers, maar bijna geen enkele boekhandel zal dat doen. Mocht iemand naar jouw boek vragen in een boekhandel (ook maar een kleine kans zonder promotie), dan zullen ze eerder zoeken in de database van hun leverancier (CB en/of Scholtens). Kortom, een ISBN is een automatiseringsmiddel om een boek met een unieke code te kunnen herkennen. Verder niks. Als je in eigen beheer uitgeeft zul je dus zelf promotie moeten maken en zelf boeken moeten versturen. Een andere mogelijkheid is je aansluiten bij een cluster-uitgeverij (gebruik de zoekmachine voor meer info). Dan bundel je de krachten met andere kleine uitgevers. Als je niet van plan bent meer boeken in eigen beheer uit te geven is ook dat wellicht een beetje overdreven.

14 februari 2012 - 20:22
Als je besluit géén ISBN te nemen, let dan heel erg goed op je naam/pseudoniem en de titel van het boek. Een ISBN is uniek, maar er is in Nederland geen "titelrecht", dus kan het voorkomen dat een ander boek dezelfde titel heeft, of iets dat er op lijkt. Als dan óók nog je naam weinig uniek is, en je zit in hetzelfde genre als naam- en titelgenoten, dan is je boek moeilijk te onderscheiden.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
15 februari 2012 - 9:04
Misschien is dat juist een voordeel als onbekend schrijver ;-) Maar inderdaad, je zou er problemen mee kunnen krijgen.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 februari 2012 - 14:34
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb gekeken bij diverse clusteruitgeverijen op internet. Maar ook zij vragen een bijdrage per maand varierend van 25 tot 75 euro. Terwijl bij CB Compact zelf het 28 euro per maand is. En dat vond ik al te kostbaar. Zie ik iets over het hoofd?

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2012 - 15:14
Het klopt dat alle clusters verschillende tarieven hanteren, ze hebben vaste kosten en variabele kosten (hoe meer titels, hoe hoger die laatste), soms ook aansluitkosten. Ik heb ze naast elkaar gezet, ook het CB-compact abonnement, maar kom er niet uit! Als een van jullie een beslissing heeft gemaakt voor een bepaald cluster (mag zonder de naam te noemen hoor) verneem ik graag de beweegredenen. Zo helpen we elkaar verder. Trouwens, alleen een ISBN levert weinig op als het nergens gescand wordt. Hannah

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2012 - 17:23
Hannah, bedankt voor je reactie. Ik besloten het zelf te doen. Een cluster is te duur en een aansluiting bij het CB ook. Ik wil in ieder geval proberen uit de kosten te komen (winst is uiteraard nog leuker). Ik heb diverse boekwinkels benaderd en mag mijn boek in consignatie neer leggen. Ik hoop ook via mijn website te verkopen en wellicht via scholen.