Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

In de steek gelaten door uitgeverij na debuutroman

Eind 2010 kon ik bij uitgeverij Manteau mijn debuutroman uitgeven. Een hele ervaring, een droom die werkelijkheid was geworden. De reacties op mijn roman waren lovend, maar de verkoopcijfers bleven al snel steken op enkele honderden, wat normaal is voor een debuut, zo werd me verzekerd. Mijn uitgeefster spoorde me dan ook maandenlang aan om werk te maken van een tweede roman. Tot in de lente van 2011. Toen ik halverwege mijn tweede roman was, kreeg ik een telefoontje van mijn uitgeefster. 'Er is een grote crisis in de boekensector,' zo werd me gezegd. 'We hebben besloten alleen nog maar verder te gaan met onze bestsellerauteurs. Je mag direct stoppen met schrijven. Van jou geven we dus geen tweede boek uit.' De ontgoocheling was enorm. Ik was van mening dat ik met een gerust hart kon werken nu ik een uitgeverij had en een contract dat me met hen verbond. Plots was dit allemaal niet meer van tel. We zijn alweer een half jaar verder en ik heb een groot deel van mijn roman af. De ervaring leert me echter dat ik toch weer van nul moet beginnen in mijn zoektocht naar een nieuwe uitgever. Eén voor één wijzen ze mijn manuscript af. Zijn er nog mensen die hetzelfde meegemaakt hebben? Hoe pak ik het best aan om toch nog mijn tweede boek uitgegeven te krijgen?

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Eveline, Ik begrijp je frustratie helemaal. Je zou eens kunnen overwegen om met een literaire agent in ze te gaan. In het laatste Schrijven magazine heeft daar een artikel over gestaan, wat mij tenminste aansprak. Google maar eens op Lolies van Grunsven of Paul Sebes. Maar het is wel de realiteit dat de uitgevers steeds kritischer zijn. Succes! Daarnaast kun je altijd overwegen om zelf je boek uit te geven, als je daarop Googlet kom je tal van mogelijkheden tegen .

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat een vervelende ervaring, dat lijkt me echt verschrikkelijk om mee te maken. Trouwens, welkom op het forum! Ik heb er zelf geen ervaring mee, misschien andere mensen hier op het forum.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik snap dat je eventjes helemaal van de kaart bent na zo'n bericht, maar toch... Het contract dat je uitgever met jou sloot voor je eerste boek, had alleen betrekking op dat boek, niet op jou als persoon. Dat wil dus zeggen dat er (in juridische zin) nog helemaal geen sprake was van een contract voor het uitgeven van een tweede. Mondelinge afspraken kunnen natuurlijk een hele andere indruk hebben gewekt, maar zijn (hoewel ze wel juridisch bindend kunnen zijn - afhankelijk van wie de uitspraak heeft gedaan) moeilijk te bewijzen. Ik denk dat je daar wat te naïef in bent geweest. En wat betreft het vinden van een nieuwe uitgever. Jij hebt - ten opzichte van duizenden anderen - het voordeel dat je kunt wijzen op een reeds uitgegeven boek bij een behoorlijke uitgeverij. Dat is natuurlijk geen garantie, maar daar zal je het mee moeten doen. De suggestie van Jeanette is een goede, evenals veel geduld hebben. Je kan het opsturen naar een manuscriptbeoordelaar en zien of er nog verbetermogelijkheden zijn. Ik zou mijn best doen om het tweede boek zo goed mogelijk te maken, het opsturen naar een uitgeverij die qua fonds er het beste bij past en aan de slag gaan met een derde verhaal. Sterkte.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ja, een flinke domper! Ik sluit me aan bij wat Zjaan zegt, maar bekijk het ook eens van deze kant: stel, je boek was af en de uitgeverij was in zó zwaar vaarwater gekomen dat hij het hoofd niet boven kon houden? Dan zonk jouw manuscript mee de diepte in. Eigenlijk heel eerlijk en legitiem, dus, om je te waarschuwen. In dit geval: moed scheppen, koers wijzigen, andere kusten bevaren.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heb daar zelf ook wat harde ervaringen in gehad. Mijn conclusie is dat de meeste contracten per boek gaan, en zolang er geen contract is, dat niets zeker is. Zélfs al ziet het er nog zo mooi en veelbelovend uit, en zelfs al zit je al 'in het traject'. Zeker als je een 'beginner' bent (debutant, of nog maar heel weinig boeken hebt uitgebracht), durven uitgevers (met het oog op de huidige markt) niet zo snel met je (nieuwe boeken) in zee te gaan. Je moet voor hen dan echt commercieel (super)interessant zijn. Begrijpelijk, maar leuk is natuurlijk anders. Ik vind het ook zonde voor de kwaliteit en diversiteit op de boekenmarkt, maar dat is een andere discussie. Het enige dat je kunt doen is accepteren dat het zo is. En als je schrijver bent in hart en nieren en daarmee koste wat het kost, door wil blijven gaan: je boeken zo goed mogelijk maken, je blijven ontwikkelen en (blijven) uitkijken naar andere uitgevers en mogelijkheden. Blijf er ook de liefde en het plezier in houden! Als schrijver moet je heel sterk in je schoenen (leren) staan.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor de reacties, Judy, Thérèse, Zjaan, Jeanette en Jopiedopie. Het is inderdaad zo dat een contract altijd maar voor één boek is. Zelf werd ik er wel in verplicht om mijn volgende werken eerst aan de uitgeverij aan te bieden voor ik naar een andere uitgeverij zou stappen, maar van hun kant was de verplichting om volgende werken van me uit te geven er niet. Naïef ben ik niet geweest. Ik wist dat het zo was, maar ik had wel gedacht dat je als schrijver van die slopende onzekerheid af bent of je boek al dan niet uitgegeven zal worden eens je met iemand in zee bent gegaan. Dat ze je eerst erg onder druk zetten om zo snel mogelijk met een tweede roman klaar te staan en je dan midden dat schrijfproces laten vallen, zoiets verwacht je niet, al was het maar uit menselijk oogpunt. Financieel winstbejag komt jammer genoeg altijd op de eerste plaats. Als ik zie wat een rommel er tegenwoordig in de boekhandel ligt, meestal op de meest prominente plaatsen, ... De kwaliteit is duidelijk van secundair belang geworden. In elk geval zal ik mijn roman volledig afwerken en het op alle mogelijke manieren blijven proberen om het uitgegeven te krijgen. Het voorstel om zelf mijn boek uit te geven, spreekt me niet zo aan omdat ik niet weet hoe je zo'n boek dan verkocht krijgt. In de boekhandel zal het in elk geval moeilijk belanden. Een literair agent lijkt me ook heel duur. Die Paul Sebes, daar heb ik al erg vaak over gehoord. Maar ik wil er ook geen financiële kater aan overhouden. Weet iemand hoe dat in zijn werk gaat?

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Daarvoor kun je even op de site van Sebes kijken, Eveline: www.sebes.nl Je betaalt hem niet, maar ze verdienen hun geld door een percentage in te houden op de verdiensten van het boek. Het voordeel is dat zij contacten hebben en weten hoe ze een boek kunnen promoten. Is er door Manteau wel voldoende gepromoot in Nederland? Bij bol.com staat er niet eens een beschrijving bij jouw boek en ik kom online ook geen recensies tegen. Jammer, want als ik de omschrijving op jouw site lees, is mijn interesse wel gewekt.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt ook TenPages proberen. Er zijn door hen intussen zo'n 40 schrijvers aan een uitgever geholpen, waaronder ikzelf. Met een debuutroman op zak moet het voor jou niet moeilijk zijn voldoende aandeelhouders te vinden. Als je meer wilt weten, stuur maar een PB

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Johan Ik heb een stukje van mijn manuscript op TenPages gezet. Nu maar duimen! Dank je voor de info.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik was van mening dat ik met een gerust hart kon werken nu ik een uitgeverij had en een contract dat me met hen verbond.
Lees nog wel even goed na wat erin staat, en welke beloften dus zijn gedaan. Dat ze je tweede alsnog kunnen uitgeven is onwaarschijnlijk, maar wat een uitgever wel kan is in zijn netwerk zoeken naar iemand die je verder kan helpen. Misschien hebben ze suggesties voor geschikte collega-uitgeverijen, of hebben ze contacten met een literair agent waar je bij aan kunt kloppen. Met een kruiwagen kom je daar al makkelijker binnen. En vergeet Ten Pages: voor de 10.000 euro die je moet ronselen kun je zelf een redacteur betalen, hou je geld over voor promotiemiddelen, en laat je zelf je boek drukken.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Johan Ik heb een stukje van mijn manuscript op TenPages gezet. Nu maar duimen! Dank je voor de info.
Duimen is niet genoeg. Je zult zelf aan de slag moeten om je manuscript te promoten.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb ook niet zulke goede ervaringen met Ten Pages, je moet jezelf heel erg promoten om daar aan de bak te komen. En ja sommigen zijn daar goed in. Ik niet dus ik had na de verplichte tijd maar 10 aandelen verkocht. Ik ben toen toch maar weer op de 'gewone' manier bij uitgevers langs gegaan en ben daar uiteindelijk toch geslaagd.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Idem hier, ik had geen enkel aandeel verkocht - nu moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat ik steeds het gekriebel voelde alsof mijn fantasy-thriller met horroraspecten niet serieus werd genomen, dus heb ik daar ook geen inspanningen voor verricht. Toen ik het ms er na vier maanden eindelijk vanaf kon halen, heb ik het gehele boek herschreven, het aangeboden aan een uitgever, die dit genre in zijn fonds heeft... en iInmiddels ben ik uitgegeven, ik heb enkele kwalitatief fijne recensies en nog meer erg hartverwarmende reacties (naast uiteraard de niet zo fijne recensies, maar daar ontkom je niet aan 8) ), en ik ben inmiddels met mijn tweede boek bezig, dat waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar uitkomt bij dezelfde uitgever. Zoals ik het zie is TenPages is echt voor de chozen few en het moet je passen, denk ik. Voor mij was het niet de gouden formule, maar ik ben nu op een andere manier redelijk goed terechtgekomen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
'Er is een grote crisis in de boekensector,' zo werd me gezegd. 'We hebben besloten alleen nog maar verder te gaan met onze bestsellerauteurs. Je mag direct stoppen met schrijven. Van jou geven we dus geen tweede boek uit.' [...] Zijn er nog mensen die hetzelfde meegemaakt hebben?
Herkenbaar. Mijn deadline voor het inleveren van mijn manuscript (een non-fictie debuut) was 1 mei 2011. Dat was ook ongeveer het moment waarop mijn uitgever concludeerde dat de boekensector in een crisis zat en ze moest gaan reorganiseren. In eerste instantie waren er plannen om geen non-fictie meer uit te geven en het heeft een aantal maanden geduurd voordat de nieuwe strategie bekend was: nog maar een kwart van het normale aantal boeken uitgeven, maar met dezelfde totale omzet als vroeger. In augustus kreeg ik te horen dat ze toch non-fictie blijven uitgeven en dat mijn boek bij de 25% overblijvende boeken hoorde. Uiteindelijk komt ie in mei 2012 uit, ruim een jaar na inlevering. Ik kan me dus heel goed voorstellen hoe jij je voelt, want ik heb ook vier maanden het gevoel gehad voor niets aan een manuscript te hebben gewerkt. Dat voelt niet goed.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bah, wat vervelend voor je. Het blijft inderdaad een risicovak, schrijver zijn. Mijn eerste boek komt in najaar 2012 uit en er is mondeling toegezegd dat mijn tweede boek dan in voorjaar 2013 uitkomt (heb namelijk al twee manuscripten af), maar dat staat ook nergens. Ik vertrouw mijn uitgever wel, dat lijkt me een erg integere man, dus ik voel me niet zenuwachtig na jouw bericht. Wel ben ik het eens met wat er eerder in deze thread is gezegd: er is bar weinig aan promotie gedaan. Op bol.com staat niet eens een beschrijving van de inhoud van het boek, en geen enkele recensie van kopers van het boek. Daar hadden ze bij Manteau toch wel even aan kunnen denken? Misschien moet je maar blij zijn dat je bij ze weg bent, als ik het zo zie. Mooie website heb je trouwens! Ik vind je boek er heel erg interessant uitzien. Maar als ik het nu online koop, heb jij daar dan nog wel wat aan? Of strijkt Manteau dan de meeste centen op? Ik zal je boek in elk geval liken op Facebook :)

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb ook een zogeheten titelcontract, dus alleen voor die ene uitgave. Er speelt ook mee dat van veel schrijvers na hun debuut weinig meer te verwachten valt. Overigens ben ik wel bezig met een nieuw manuscript en hoop dat t.z.t. ook bij mijn uitgever onder te kunnen brengen.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Er speelt ook mee dat van veel schrijvers na hun debuut weinig meer te verwachten valt.
Is dat zo? Dit heb ik nog niet eerder gehoord. Kun je daar wat meer over vertellen, kiksgreggel?

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er speelt ook mee dat van veel schrijvers na hun debuut weinig meer te verwachten valt.
Is dat zo? Dit heb ik nog niet eerder gehoord. Kun je daar wat meer over vertellen, kiksgreggel?
Dit gaat vaak om persoonlijke verhalen die iemand goed op papier weer te krijgen (juist omdat hij/zij er persoonlijk bij betrokken is). Is dat verhaal eenmaal vertelt, dan hoeft zo iemand niet zo nodig nog eens een boek te schrijven. Of misschien wil hij/zij dat wel, maar ontbreekt het dan aan inspiratie. Een tweede boek is niet voor niets vaak veel moeilijker te realiseren dan het eerste. Dit is wat ik hoor uit het 'uitgeverswereldje'. Ook bij mij heeft de uitgever geïnformeerd wat er na mijn debuut nog meer te verwachten viel. Als je écht schrijver wilt worden (als beroep), zorg je er natuurlijk wel voor dat je doorzet na het eerste succes.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ah, zo bedoel je het! Dank voor de uitleg. Ja, dat een tweede boek moeilijker te schrijven is dan een eerste, kunnen denk ik veel mensen beamen. Dat het om die reden bij een debuut blijft ... kan. Hoeft niet.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het duurt natuurlijk vaak zo lang eer je een uitgever gevonden hebt voor je debuut, dat je tegen die tijd al een tweede (half) af zou kunnen hebben. Het lijkt me normaal dat een uitgever daarnaar informeert, en als je die tweede dan binnen een paar maanden na uitgave van het debuut kunt klaar hebben, is de kans wellicht ook minder groot dat ze inmiddels al beslist hebben dat ze toch niet verder willen met je? Ik heb nog geen ervaring met uitgevers van romans, dus dit is maar een gok, maar het lijkt me sowieso verstandig om meteen te bewijzen dat je meer in je mars hebt dan dat ene manuscript. Zo streef ik er ook naar om ongeveer tegelijkertijd een roman en een verhalenbundel klaar te hebben.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk niet dat ze bij voorbaat beslissen dat het bij 1 uitgave blijft, maar die beslissing kan natuurlijk wel vallen als gevolg van tegenvallende verkoopresultaten. Is je boek ook voor de uitgever een succes, dan zal hij eerder geneigd zijn je 2de manuscript te publiceren.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Het hangt er wel vanaf wat je onder succes verstaat, kiksgreggel. Geld verdienen wil iedereen wel, en om handel te drijven heb je geld nodig, maar er zijn meerdere soorten van succes waar uitgevers - en auteurs - bij gebaat (kunnen) zijn. In dit topic lijkt het echter wel voornamelijk om geld te draaien:
'Er is een grote crisis in de boekensector,' zo werd me gezegd. 'We hebben besloten alleen nog maar verder te gaan met onze bestsellerauteurs. Je mag direct stoppen met schrijven. Van jou geven we dus geen tweede boek uit.'

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heel sympathiek van je, Jeminkman, dat je mijn boek zou willen bestellen. Ik heb er geen idee van of ik er nog iets zal aan verdienen. Voor die anderhalve euro is dat voor mij ook niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is gewoon dat mensen mijn boek lezen en dat ze achteraf vaak zeggen dat ze er erg hebben van genoten. Daar doe ik het voor. In mijn geval is het echt wel een kwestie van gebrek aan bekendheid dat me genekt heeft. Iedereen die ik ken en die mijn roman gelezen heeft, was erover in de wolken. De één na de ander vertelde me dat ze tot een gat in de nacht verder hadden gelezen omdat het onmogelijk was midden in het verhaal te stoppen. Werkelijk niemand heeft me een negatieve of zelfs maar lauwe reactie gegeven. En dat maakt het nu net nog eens zoveel moeilijker voor me: te weten dat mensen echt wel houden van mijn boek en dat er toch geen verkoopsucces van gekomen is omdat ik niet bekend was. Vele boekhandels weigerden mijn roman aan te kopen als ik het hen vroeg. Ze waren bang om het niet verkocht te krijgen. Zo krijg je natuurlijk geen nieuwe lezers. Een vicieuze cirkel. Het is inderdaad ook waar dat een tweede roman veel moeilijker is dan een eerste. Zelf had ik ook het gevoel dat ik alles wat ik in me had in die eerste roman had gestopt, alhoewel er niets autobiografisch in zit. Maar ik weet dat de tweede nu nog een stuk beter zal worden. Opgeven wil ik niet, maar het is erg lastig als je niet weet of het nog zal lukken om een nieuwe uitgever te vinden. Overal zijn er tegenwoordig besparingen. Vandaag las ik in de krant dat dit ook het geval is bij Linkeroever/Houtekiet, een zoveelste uitgeverij die aankondigt minder titels te zullen gaan uitgeven. Ondertussen wordt de grootste rommel uitgegeven in Vlaanderen. Elke bekende Vlaming geeft tegenwoordig een kookboek uit en er verschijnen biografieën van mensen die nog dertig moeten worden. Allemaal mogen ze hun boek in de meest bekeken tv-programma's komen aanprijzen. Het is eigenlijk triest om te zien. Talent is van geen tel meer.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In dit topic lijkt het echter wel voornamelijk om geld te draaien:
'Er is een grote crisis in de boekensector,' zo werd me gezegd. 'We hebben besloten alleen nog maar verder te gaan met onze bestsellerauteurs. Je mag direct stoppen met schrijven. Van jou geven we dus geen tweede boek uit.'
Het aardige is dat het met de kleine uitgevers goed lijkt te gaan, die groeien tegen de klippen op. Althans dat is wat ik om me heen hoor van kleine uitgevers, dat ze het werk niet aankunnen. Vooral de groten zijn aan het bezuiningen, fuseren, etc.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tot welke kleine uitgeverijen zou ik me volgens jullie dan het best kunnen wenden met mijn tweede roman?

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er speelt ook mee dat van veel schrijvers na hun debuut weinig meer te verwachten valt.
Is dat zo? Dit heb ik nog niet eerder gehoord. Kun je daar wat meer over vertellen, kiksgreggel?
Dit gaat vaak om persoonlijke verhalen die iemand goed op papier weer te krijgen (juist omdat hij/zij er persoonlijk bij betrokken is). Is dat verhaal eenmaal vertelt, dan hoeft zo iemand niet zo nodig nog eens een boek te schrijven. Of misschien wil hij/zij dat wel, maar ontbreekt het dan aan inspiratie. Een tweede boek is niet voor niets vaak veel moeilijker te realiseren dan het eerste. Dit is wat ik hoor uit het 'uitgeverswereldje'. Ook bij mij heeft de uitgever geïnformeerd wat er na mijn debuut nog meer te verwachten viel. Als je écht schrijver wilt worden (als beroep), zorg je er natuurlijk wel voor dat je doorzet na het eerste succes.
Dat is inderdaad de praktijk. Soms gebeurt het dat een uitgever zoveel in de auteur ziet dat deze een two book deal aangeboden krijgt, dus een bod voor zowel het debuut als voor een nieuwe roman, ook als de auteur daar alleen nog maar een idee voor heeft, maar dat gebeurt steeds minder vaak. Dan hebben we het natuurlijk niet over een vervolgverhaal, want daar wordt sowieso eerder de hele cyclus aangekocht (bijvoorbeeld in een keer de hele trilogie). De reden waarom die two book deals alleen nog maar bij uitzondering worden gegeven is dat je als uitgever er natuurlijk wel twee boeken lang aan vastzit en als het debuut toch niet doet wat het had moeten doen, dan is de kans groot dat de tweede roman helemaal ongelezen achterin de boekenkast verdwijnt: een debuterend auteur heeft namelijk tenminste nog iets van noviteitswaarde, bij een tweede boek heeft hij zelfs dat niet meer waardoor de pers ook eigenlijk niet meer te interesseren is. Dus zelfs al heb je twee goede manuscripten klaar als de ene door de uitgever wordt goedgekeurd, dan kan het nog zijn dat hij eerst de resultaten van het eerste boek afwacht voor hij een contract voor het tweede aangaat. Maar ze vinden het natuurlijk altijd wel erg prettig om te horen dat je als schrijver van plan bent om verder te gaan. Je investeert als uitgever namelijk niet alleen maar in boeken, maar ook in auteurs!

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ga je boek zeker bestellen, Eveline. Tip voor als je je tweede boek wel weer bij een uitgever kwijt zou kunnen: dan moet je je hele netwerk inschakelen (vrienden, collega's, familie) die jouw boek zouden willen kopen, en ze dan allemaal bij een stuk of vier redelijk grote boekhandels laten bestellen. Een boekhandel zal namelijk eerder geneigd zijn een titel aan te schaffen als ze denken: 'verrek, dit is al de vierde persoon deze week die dat boek wil hebben!' en op die manier kan je dus je kans om in de winkel te komen liggen, vergroten. Zelf zit ik bij uitgeverij Ellesy. die veel van dit soort familie-thriller-romantisch-achtige verhalen uitgeven in de serie Ellessy-Relax. Bovendien hebben ze alleen maar Nederlandstalige boeken in hun fonds, ze geven geen vertalingen uit en willen investeren in talent van eigen (en ook Belgische) bodem. Als je je manuscript instuurt, moet je wel even wachten op een reactie, want het is een kleine uitgever met lange wachttijden. Ikzelf heb na een flink aantal maanden stilte zelf weer contact opgenomen en ben zo (na rigoreus aanpakken van mijn eerste, veeeeel te lange manuscript) bij hen terechtgekomen voor mijn eerste roman. Als je ze aanschrijft, laat dan weten dat je al bent uitgegeven, en noem vooral ook de doelgroep van je boek (ik zou het gooien op vrouwen van alle leeftijden, want daar geven ze o.a. voor uit) .

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Tip voor als je je tweede boek wel weer bij een uitgever kwijt zou kunnen: dan moet je je hele netwerk inschakelen (vrienden, collega's, familie) die jouw boek zouden willen kopen, en ze dan allemaal bij een stuk of vier redelijk grote boekhandels laten bestellen. Een boekhandel zal namelijk eerder geneigd zijn een titel aan te schaffen als ze denken: 'verrek, dit is al de vierde persoon deze week die dat boek wil hebben!' en op die manier kan je dus je kans om in de winkel te komen liggen, vergroten.
Bedoel je bestellen en niet ophalen?