Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijven voor de markt?

14 juli 2007 - 8:16
Veel schrijvers schrijven om vroeg of laat een boek van hun hand uitgegeven te zien worden. Dit bracht me op een vraag, ik ben nieuwsgierig naar jullie antwoorden. Schrijf je met in je achterhoofd de vraag of er een markt voor je boek is? Ofwel: schrijf je dingen waarvan je weet / denkt dat (evt. onderzocht hebt of) er een markt voor is? Of schrijf je gewoon wat je leuk vindt en zie je wel of er een markt voor is? Ikzelf schrijf wat ik leuk vind. Ik denk wel aan mijn doelgroep, maar eigenlijk niet veel aan de markt. Tot nu toe kwamen de verhalen ook niet verder dan de huiskamer of het leslokaal. Ik denk dat broodwinning moeilijk is in dit vak. En aangezien ik al enkele jaren niet kan werken, speel ik de laatste tijd wel eens met de gedachte hoe het zou zijn schrijver van beroep te zijn. Of het lukt is een tweede, natuurlijk. Maar hoever gaan jullie daarin? Gewoon een nieuwsgierige vraag, dus.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 9:25
Ik schrijf wel met in mijn achterhoofd het idee of het mensen interesseerd. Ik schrijf momenteel aan een boek, dat ik zelf graag zo wil schrijven en daarbij hou ik erg aan mijn eigen waarden vast. Daarnaast ben ik bezig met een ander boek, waarvan ik denk dat het commercieel kan zijn in de hoop daar ooit een beetje geld mee te verdienen. Beetje van beiden dus. Is toch niet erg?

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 9:31
Nu zou ik eigenlijk een heel intelligent antwoord willen geven, maar het is slechts "nee". Nee, ik schrijf niet, met in mijn achterhoofd, of het wel eens commercieel zou kunnen zijn. Verre van dat! Er komt een idee bij me naar boven borrelen en dat moet er dan uit.

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 9:39
Ik denk dat uitgeven inmiddels ook een keiharde zakenwereld is geworden. Of misschien was dat altijd al zo en had ik nog mijn roze bril op waardoor ik alles wat romantischer zag. Een uitgeverij moet ook overleven. Ik meen dat ik dat hier las; op de tien commerciële boeken kan er één gedichtenbundel van af. Als er daar 50 van worden verkocht, is het mooi meegenomen. Die andere tien beter verkopende boeken vangen dat financiële gat dat het gedichtenbundel maakt, wel weer op. Dus ook al lijkt schrijven nog een puur vak, ook daar komt de boekhouder langs die een blik over zijn bril werpt en zegt dat er -liefst dit jaar- nog brood op de plank moet komen. Daarnaast kan ik geen verhaal schrijven waar ik geen affiniteit mee heb. Ik schrijf waar ik mij in kan inleven en waar ik eventueel onderzoek naar wil doen.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 10:43
@10000: Nee, ik zou het geloof ik ook niet erg vinden, al moet het heel dicht in de buurt blijven van mijn eigen stijl en onderwerpkeuze. Er moet bij mij wel een klik zijn, zal ik maar zeggen. Ik vind alleen het gevoel erbij zo anders, dat ik me afvraag of ik het zou kunnen. Nu hoef ik er de kost voorlopig niet mee te verdienen, want gelukkig loopt hier een kostwinner rond. @Pluisebol: Is dat geen intelligent antwoord, dan? ;) @Jommeke: Alhoewel begrijpelijk, eigenlijk is het jammer dat de uitgeverswereld zo hard is geworden. Zeker als dat een gedichtenbundel steeds minder kans geeft. Het mooiste zou zijn als je zonder dat je het in de gaten hebt een stijl ontwikkelt waar een markt voor is, maar dat is voor slechts weinigen weggelegd.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 11:22
Uiteraard moet er wel een klik zijn. Anders zou ik het erg moeilijk vinden en niet leuk vinden. En ik ben bang dat ik, als ik mijn eigen stijl overboord moet gooien, er geen druppel meer uit mijn pen komt... Alleen hele rijken kunnen op hun gemakje gedichentenbundels schrijven en zelf uitgeven, zoals vroeger de adel. Maar de rijken van nu zijn snelle, grijze zakenmannetjes. Ben benieuwd wat die voor poezie gaan schrijven...? Sonnet in 2 zinnen (want tijd is geld) Al is de belastingdienst nog zo snel, mijn accountant achterhaalt haar wel.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 11:55
Ik denk als je je boterham wil verdienen marktonderzoek zeker nodig is. En dan maar hopen dat je iets kan met de resultaten. Schrijf je voor je lol dan denk ik ook dat je de vraag moet stellen of het van enige waarde is voor anderen voor je uitgevers gaat benaderen. Al was het alleen om teleurstellingen te voorkomen. Zodra je een voet tussen de deur hebt en goed genoeg kan schrijven lijkt het me mogelijk een eigen markt te creëren. Ik schrijf voor mijn plezier. Maar als ik van te voren wist dat niemand het zou willen lezen geloof ik niet dat ik het lang vol zou kunnen houden.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 14:23
Ik schrijf mijn verhalen puur en alleen omdat ik het leuk vind om ze op te schrijven. Maar mijn langste verhaal is enkel en alleen voor mezelf, denk niet dat het ooit uitgegeven wordt. En of er ooit een markt voor mijn ander everhalen zal zijn zal wel blijken wanneer ik ze (eindelijk) afheb, nadat ik het naar een uitgever heb gezonden.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juli 2007 - 14:45
Ik ben nieuw, maar dacht dat het leuk was op mijn verjaardag te beginnen en wat te posten. Ik heb geen geldzorgen hoor, dus hoe niet te schrijven wat anderen graag lezen. Maar zou het natuurlijk wel leuk vinden als jullie graag lezen wat ik dicht: Geluk Geld brengt geen geluk dat weet iedereen Liefde een hoeksteen Alleen zijn dodelijk Liefde is gratis Leegte is gemeen Warmte een fenomeen; Onvoorwaardelijk Geld maakt niet hard en kil Kaviaar is uit, Bentley’s stillen geen pijn Ook met minder botox En slechts 1 huis Zou ik gelukkig zijn

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 0:46
Allebei. Schrijven wat ik wil én wat commercieel is. Ik heb geleerd dat er wel een markt voor moet zijn wil je iets publiceren. En ik mag het nu echt als mijn werk zien dus ja: ook commercieel. Hoewel je van enkel schrijven niet kunt leven... Meestal niet tenminste.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 13:51
Schrijven moet leuk zijn. Een verhaal waar je niet achter staat... wel dat zou ik in ieder geval niet af krijgen. Nu, laat me maar eens eerst kijken hoe het me vergaat met een verhaal waar ik wel achter sta :) het is moeilijker als ik dacht toen ik eraan begon, maar het is plezant dus worstelen we ons er wel door :) Het is natuurlijk altijd leuk mee genomen dat er toevallig ook een gat voor is, maar schrijven naar dat gat toe... neen danku.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 14:56
Ik zou ook wel willen dat ik altijd maar kon doen waar ik zelf zin in heb, maar zo werkt het nergens. Voorbeeld; Ik zoek nu al een paar maanden naar een 4+ boekje met als thema verhuizen, maar dan voor het kindje wat achterblijft. Kan het niet vinden. Is een gat. Zou een uitgever zelf ook kunnen bedenken, om vervolgens een geschikte schrijver uit te zoeken en die de opdracht te geven om het te maken. Hoe het voor grote mensen werkt weet ik niet maar kinderen kan je soms echt helpen met een goed thema boek. Een gat, een opdracht, centjes. Zou je daar nee tegen zeggen of probeer je het beste verhaal te maken wat je kan? (ps, als iemand wel zo'n boekje weet - graag!).

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 15:35
Leuke discussie, vind ik. Het lijkt mij een raar gevoel om echt te werken met 'wat wil de markt' in mijn achterhoofd. De doelgroep heb ik altijd al in mijn achterhoofd, omdat ik mijn verhalen ook wel thuis en op school gebruikte. Maar de markt is voor mijn gevoel nog een stap verder. Dan schrijf je a.h.w naar een uitgever toe. Stel, je kunt met je verhaal twee kanten op. De ene lijkt je persoonlijk intrigerender, maar je weet wel zeker dat de markt er niet massaal op zit te wachten. De andere kant zou meer kansen in de markt bieden, maar voor je gevoel maakt het je boek niet beter. Wat dan? Gewoon hypothetisch, hè. Allemaal denksels die boven komen drijven als ik denk aan schrijversschap voor de (bij)verdienste. Ceridwen: Leuk onderwerp! Zal ik er één schrijven? :D

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 18:46
Stel, je kunt met je verhaal twee kanten op. De ene lijkt je persoonlijk intrigerender, maar je weet wel zeker dat de markt er niet massaal op zit te wachten. De andere kant zou meer kansen in de markt bieden, maar voor je gevoel maakt het je boek niet beter. Wat dan? Gewoon hypothetisch, hè. Allemaal denksels die boven komen drijven als ik denk aan schrijversschap voor de (bij)verdienste.
Ik denk (!) dat ik het betere einde zou kiezen. Maar waarom zou de markt voor het mindere boek kiezen?

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 19:45
je kunt natuurlijk ook een alternatief einde schrijven... een soort uitbreiding. Zou dat niets zijn? boeken op maat :)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 21:28
Quote: Appel Maar waarom zou de markt voor het mindere boek kiezen? Dit ging mij puur even om de verdienste, sommige boeken zijn 'simpeler', bereikbaarder, maar worden in veel grotere aantallen verkocht dan boeken met een ingewikkelder plot. Dan denk ik voor het gemak even aan de kinderboekenbranche. Mijn dochter is bijv. stapelgek op paardenseries als "De Hoefslag" en "De Bleshof". Ik heb wel ideeën waar ik bijv. een serie van zou kunnen maken, maar daar zou ik toch wel wat meer in willen stoppen dan 'Kees breekt zijn been en nu kan hij het feest niet meer organiseren, hoe lossen de kinderen dat op'? Als je weet dat dergelijke series verkopen als een trein en dat je kansen op hogere verkoopaantallen minder worden naarmate er meer diepgang komt, wat doe je dan? Met dat idee schreef ik mijn vorige vraag. Maar misschien heffen (bij meer diepgang) een hogere boekenprijs en een lager aantal verkochte boeken elkaar dan wel op.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juli 2007 - 23:20
Is goed, 't begon als geintje, maar ik vind 't wel een leuke uitdaging. Kan ik meteen mijn vraag over het schrijven voor de markt in praktijk brengen en kijken of het bevalt. Vierplus zei je, hè? Is hier iemand die leuk kan tekenen voor kinderen? Iris Bee of iemand anders? Als ik nl. de tekeningen zelf moet maken, weet ik zeker wat het verkoopcijfer zal zijn 8). Ieder zijn vak, hè. Of bepalen uitgevers dat? Ik geloof het wel, hè?

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2007 - 10:16
Zo, wat een paar uur wakker liggen door een mug al niet doet. De opzet is gemaakt, zondag ga ik op vakantie, dan ga ik schrijven.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2007 - 10:25
Sigyn, go go go!
Stel, je kunt met je verhaal twee kanten op. De ene lijkt je persoonlijk intrigerender, maar je weet wel zeker dat de markt er niet massaal op zit te wachten. De andere kant zou meer kansen in de markt bieden, maar voor je gevoel maakt het je boek niet beter. Wat dan? Gewoon hypothetisch, hè. Allemaal denksels die boven komen drijven als ik denk aan schrijversschap voor de (bij)verdienste.
Oei, lastige. Weet van tevoren nooit hoe het gaat eindigen (behalve bij mijn langste verhaal). Maar ik zou voor de betere versie kiezen, het is mijn verhaal en het moet mooi worden. Dan maar geen goede ontvangst op de markt, dan maar niet uitgegeven. Als ook maar één mens het mooi vindt, is het voor mij een mooi boek geworden.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2007 - 11:18
:D :D :D Zo voelt het voor mij ook. Je moet zelf achter de kwaliteit kunnen staan.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2007 - 11:49
Nee, da's waar, het was een hypothese die bij series van het 'Bleshof-type' vaak opgaat voor mijn gevoel.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 juli 2007 - 15:52
Gewoon schrijven hoe jij denkt dat het het beste overkomt, Sigyn. Je hebt je eigen stijl, dus... wat let je?

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juli 2007 - 16:56
Ik ben benieuwd of het een mug zal worden die verhuist! Ik kan me de verleiding voorstellen, snertzoemertjes. Het is inderdaad een beste test. Anders dan een schrijfwedstrijd, waarbij je nog kan kiezen tussen al dan niet meedoen en je vaak alleen het onderwerp krijgt zodat je nog kan spelen met doelgroep en genre. Sigyn heeft nu een duidelijk profiel, een echt themaboek. Natuurlijk heb ik zelf ook een poging gedaan. Ik kom er niet uit. Het worden telkens flauwe, ongeinspireerde verhaaltjes.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juli 2007 - 17:51
Effe gegoogled op kinderboeken en verhuizen. http://tinyurl.com/2nxwp8 "Jubelientje krijgt een brief van Dirk-Jan. Hij schrijft: Ik ga in een nieuw huis wonen. In een nieuwe straat. Verhuizen? Dirk-Jan weg? Nee! Jubelientje ontploft. In Jubelientje ontploft staan vijftien verhalen en dertien bijzondere brieven. Om voor te lezen of om zelf te lezen na ongeveer een jaar lees-onderwijs. Leeftijd: 4+" Zocht je zoiets?

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juli 2007 - 18:27
Bijna. Alleen verhuist het vriendje van Jubelientje dichterbij, het vriendje van mijn kindje raakt hem echt kwijt. Waar er voor mijn kind handenvol leuks tegenover staat is er voor het vriendje alleen een leeg huis.