Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Vier verschillende boeken bij drie verschillende uitgevers, nadelig?

Ik heb een vraagje over verschillende uitgevers. Ik heb al zitten zoeken, maar kan niet echt een antwoord vinden. Ik schrijf voor verschillende doelgroepen, van peuters tot volwassenen, en daar passen dus ook verschillende uitgevers bij. Mijn eerste boek (een detective voor 10-12 jarigen) is verschenen bij een uitgeverij, die zich helemaal op kinderboeken richt. Mijn tweede, een historische jeugdroman (voor 13+ en volgens de uitgever ook zeer geschikt voor volwassenen) verschijnt in april bij een uitgever die zich richt op volwassenen en maar af en toe wat voor de keugd doet. En mijn derde en vierde boekjes (2+) komen in september bij een uitgever die heel veel kartonboekjes en dergelijke uitgeeft. Ik ben naar alle drie de uitgevers volledig transparant geweest en ze weten ook wat waar verschijnt en waarom, maar ik vraag me af of het voor mezelf en een eventueel op te bouwen schrijfcarrière wel handig is om bij verschillende uitgevers te zitten. Wat denken jullie?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Lezers kijken niet naar uitgeverijen, meestal, en zeker in deze onzekere crisistijden is het juist handig om je "kansen" te spreiden. Verder denk ik dat je nu drie uitgeverijen hebt die wat meer moeite voor promotie doen dan als het een uitgeverij was geweest waar je al je boeken uitgeeft, maar dat is subjectief.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zie het probleem niet. Ik zit zelf ook bij diverse uitgevers. Geeft alleen maar voordelen. Risicospreiding is er daar inderdaad een van. Verder is het handig om te weten hoe dingen bij andere uitgeverijen verlopen. Kun je je voordeel mee doen bij een uitgever waar er aan een bepaald facet minder aandacht wordt besteed. Waarom zou het nadelig voor jezelf kunnen zijn? Kom je al dingen tegen waarvan je denkt: dat is nou niet handig?

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als het voor verschillende doelgroepen is, zou ik me niet teveel zorgen maken. Maar met promoties is het misschien handig alles bij één concern onder te brengen, omdat je bijvoorbeeld op de kinderboekenmarkt niet in 3 stands tegelijk kunt signeren. Of lezers naar de naam van de uitgever kijken is afhankelijk van het soort lezer. Een heel concreet voorbeeld: een christelijk lezer die (zijn kinderen) christelijke boeken wil (laten) lezen, zal eerder kijken of het boek bij een christelijke uitgever is uitgegeven. Omdat de lezer dan zelf niet door het boek heen hoeft om te kijken of de inhoud wel deugt, dat heeft de uitgever al gedaan. Zoiets kan ook spelen als je weet dat het fonds dat de uitgever voor ogen heeft aansluit bij je persoonlijke wensen als lezer.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Waarom zou het nadelig voor jezelf kunnen zijn? Kom je al dingen tegen waarvan je denkt: dat is nou niet handig?
Nee, niet concreet. Het is meer onzekerheid van mijn kant, omdat ik het gevoel heb dat ik niet loyaal genoeg ben naar de uitgever toe.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nee, niet concreet. Het is meer onzekerheid van mijn kant, omdat ik het gevoel heb dat ik niet loyaal genoeg ben naar de uitgever toe.
Dat klopt natuurlijk. Maar hebben ze een alternatief voor je? Heeft een van de drie een fonds waarin je andere boeken ook passen? Zo nee, dan moet je er niet moeilijk over doen. Zo ja, vraag dan eens aan je uitgevers of er een overeenkomst kan komen zodat je door één vertegenwoordigd wordt. Kost hen ook minder tijd, dus geheel negatief zullen ze daar niet tegenover staan.

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wil de uitgever waar je loyaal aan wilt zijn ook alles publiceren wat je schrijft? In alle genres? Zo ja, dan zou je naar exclusieve loyaliteit kunnen zoeken. Zo niet, dan kun je heel goed loyaal zijn naar meerdere uitgevers. Ik heb mijn hart verpand aan een aantal uitgevers van me en zal ook al hun wensen van nieuw werk meteen honoreren. Als ze ergens een nieuw deel bij willen dan schrijf ik dat. Maar ondertussen schrijf ik ook allerlei andere genres en boeken. Wat ik leuk of zinnig vindt. En dat past daar dan weer niet.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Verder is het handig om te weten hoe dingen bij andere uitgeverijen verlopen. Kun je je voordeel mee doen bij een uitgever waar er aan een bepaald facet minder aandacht wordt besteed.
Herkenbaar. Ik heb tot nu toe altijd bij 1 uitgever gezeten, maar voor een themaverhalenbundel heb ik nu contact met een andere uitgever. Dan valt gelijk op dat het contractproces anders is en de contractvoorwaarden ook. Dat is heel nuttig om te weten en maakt de onderhandelingen makkelijker. Zodra het onderhandelingsproces wat lastig werd, wierp mijn reguliere uitgever zich op als mijn auteursvertegenwoordiger en ik moet zeggen dat ik dat erg fijn vind: dat is beslist een voordeel van bij 1 uitgever zitten.