Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Zelf een e-boek maken en verspreiden

16 augustus 2011 - 11:24
Wat vinden jullie van het idee om met speciale software die je kan downloaden van internet met Linux, zelf een echt e-boek te maken van je eigen werk? Volgens mij zijn er wel voordelen te noemen: je omzeilt het moeizame proces van het vinden van een uitgever, je houdt zelf in de hand hoe het boek eruit gaat zien en het kost je niets. Natuurlijk moet je een weg vinden om het boek te promoten, maar dat lijkt mij nou juist weer een uitdaging. Ik heb ergens gelezen dat iemand in de V.S. dat had gedaan en zijn boek via internet aanbood voor 1 dollar per stuk en zo 100.000 exemplaren heeft verkocht! Ik wil niet zeggen dat ons dat hier zou lukken, maar ik vind het toch een mooie ontwikkeling. Anna Barbara

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 11:40
Het hangt er helemaal van af wat voor soort boek je wil verkopen. Er zijn mensen die een flinke duit verdienen met het verkopen van strategiegidsen voor spellen als World of Warcraft door PDFs via ebay aan te bieden. Gaat het je echter om fictie, dan is een eigen beheer uitgave zinloos en er rijk mee worden gaat je echt niet lukken. Je loopt namelijk tegen een aantal problemen op: Geen enkele landelijke krant besteedt aandacht aan eigen beheer uitgaven en aangezien een e-book per definitie niet in de winkel ligt, zal niemand opmerken dat je het boek verkoopt. Daar komt bij dat je als eigen beheer e-book concurrentie hebt van echte e-boeken waar wel marketing achter zit. Als debutant (al kun je daar niet van spreken met eigen beheer) concurreer je bovendien met gevestigde schrijvers. De vraag is eigenlijk heel simpel: hoe vaak koop jij zelf een e-boek waarover je niets weet van een particuliere website van een schrijver die je niet kent? Hoewel ik nu al heel wat protesterende vingers over toetsenborden hoor roffelen zal ik het maar heel duidelijk zeggen: er is geen 'shortcut' bij het uitgeven van een boek. Wie serieus genomen wil worden als schrijver volgt de weg van de reguliere uitgevers. Wie tevreden is met minder dan vijftig verkochte exemplaren kan echter zijn hart ophalen met het Eigen Beheer circuit. Maar dan ben je niet uitgegeven.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 12:01
Je hoeft niet eens een apart programma te downloaden. Je kunt het verhaal opmaken in Word, opslaan in pdf.bestand en vervolgens uploaden naar betreffende website. Alleen je hebt dan - bij mijn weten - geen bescherming op je werk, tenzij de aanbieder dat realiseert. Speciale software van Linux ken ik niet. Welke bedoel je? Ik heb dit niet geprobeerd, maar ben wel benieuwd naar de ervaringen van mensen die dit wel hebben gedaan. Het heeft in NL wel toekomst, maar als het auteurwerk gekopieerd kan worden, weer niet. Dan kun je het net zo goed gratis weggeven... @Harry: tijden veranderen. Wat was, dat was, maar wat er nog gaat komen... dat is nog maar de vraag!

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
16 augustus 2011 - 12:09
Harryhol: Wellicht nemen de kansen wel toe voor individuen om in E-bookwinkels terecht te komen. Ik heb geen idee wat de toelatingseisen zijn voor E-books in de Apple Store of de Kindle Store, maar dat zal in de toekomst ongetwijfeld makkelijker worden. Chris10: Een pdf wordt niet heel mooi weergegeven op veel E-readers. Het beste kun je een echte Epub of Mobi-file maken (beiden is nog beter). Heeft te maken met de 'reflow'. Een functie die lang niet alle E-readers ondersteunen. Overigens kun je ook in PDF beveiliging aanbrengen, maar ook dat ondersteunen veel E-readers niet.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 12:18
Voor degene die software zoeken om van hun ms een e-book e maken, kijk hier eens: http://calibre-ebook.com/ Met deze software is het heel simpel om van bv je Word document, RTF bestand, PDF etc. etc. een e-book te maken. Deze software is er voor: Windows, Linux en OS X. P.s. de software is gratis.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 13:03
Het maakt niet uit of je in de Kindle of de Apple store komt. Het helpt je niet om je boek te verkopen. Een boek dat via een uitgever verschijnt voldoet aan bepaalde eisen: kwaliteit, verkoopbaarheid, relevantie. Zeker beginnende schrijvers zijn niet in staat om dat over hun eigen verhaal goed in te schatten. Om mijn mantra maar aan te halen: Het feit dat je een boek hebt geschreven wil niet zeggen dat het uitgegeven moet worden. P.S.: Er is een plugin voor OpenOffice die je tekst omzet in een EPUB. Ik heb dat ook gebruikt om mijn manuscript op mijn iPad terug te lezen, en het werkt prima. Ook weer zonder DRM beveiliging trouwens, ik weet niet hoe je zelf je ebook kan beschermen.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 13:07
@ Harry: ik deel - voor een deel - je mening, maar je kunt het ook als een opstapje naar het echte werk beschouwen. Hoeveel mensen zijn wel niet op Youtube ontdekt? Het is maar een voorbeeld. Daarnaast kun je kennismaken met vele zaken die gerelateerd zijn aan schrijven en publiceren (vormgeving, pr, etc...). Hierdoor snap je beter wat er allemaal bij komt kijken eer jouw verhaal (boek) op de markt wordt gebracht. Derhalve denk ik wel dat de digitalisering nog veel meer invloed gaat krijgen, bijv. online winkelen. Dat het iemand in Amerika is gelukt, wil nog niet automatisch zeggen dat het hier ook lukt, want de Engelse taal kent een veel groter afzetgebied. Ook denkend aan E-learning... ook dat is niet echt van de grond gekomen. Het is er wel, maar wordt weinig gebruik van gemaakt. @Dries: met Epub zit je vast aan dure programma's die boeken kunnen vormgeven. Niet iets om even aan te schaffen. @Richard: bedankt. Ik ga het programma eens bekijken. PS. Ik lees dat diverse uitgevers juist af willen van die DRM beveiliging, want anders kun je het verhaal niet op andere apparaten zetten, bijv. naar je pc om het uit te printen.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 13:14
@Richard: bedankt. Ik ga het programma eens bekijken. @ Harry: ik deel - voor een deel - je mening, maar je kunt het ook als een opstapje naar het echte werk beschouwen. Hoeveel mensen zijn wel niet op Youtube ontdekt? Het is maar een voorbeeld. Daarnaast kun je kennismaken met vele zaken die gerelateerd zijn aan schrijven en publiceren (vormgeving, pr, etc...). Hierdoor snap je beter wat er allemaal bij komt kijken eer jouw verhaal (boek) op de markt wordt gebracht. Derhalve denk ik wel dat de digitalisering nog veel meer invloed gaat krijgen, bijv. online winkelen. Dat het iemand in Amerika is gelukt, wil nog niet automatisch zeggen dat het hier ook lukt, want de Engelse taal kent een veel groter afzetgebied. Ook denkend aan E-learning... ook dat is niet echt van de grond gekomen. Het is er wel, maar wordt weinig gebruik van gemaakt.
Nee, zo werkt het niet. De Youtube vergelijking gaat mank. Je kunt gratis iemand drie minuten horen zingen op Youtube. Dat is mijlenver verwijderd van de enorme drempel om geld te betalen voor iets waarvan je niets weet. Het 'kennismaken met gerelateerde zaken' is ook niet nodig. Een schrijver schrijft, een uitgever geeft uit. Mijn uitgever gaf me bijvoorbeeld wel inspraak bij het ontwerp van de kaft, maar dat is wat anders dan dat ik zelf leerde een kaft ontwerpen. En dat hoef ik ook helemaal niet te leren want dat is mijn vak niet. Het is juist een misverstand dat iemand die schrijft 'dus wel even' alle activiteiten van een uitgever op zijn nek kan nemen. Uiteraard verandert de manier van uitgeven. Uiteraard verandert de rol van de uitgevers. Historisch gezien waren uitgevers degenen met toegang tot de infrastructuur: de drukpers, het distributie netwerk. Dat valt allemaal grotendeels weg bij een e-book. Maar er zijn twee aspecten waar de uitgever alleen maar belangrijker wordt: selecteren en promoten. Een recensent zal best een boek van een onbekende schrijver willen recenseren als hem dat aangeboden wordt door Amstel Uitgevers. Als die onbekende schrijver zelf bij de krant aanklopt gaat de deur niet eens open. Dit allemaal terzijde. De cijfers spreken op dit moment voor zich. De enige Eigen Beheer uitgave van de afgelopen tien jaar die succes had was Sonja Bakker. En we hebben het over een land waar een miljoen "schrijvers" wonen, waarvan er al een substantieel deel ieder jaar hoopvol eigen beheer boekjes de markt in wrikt. Dus vergeet het. Schrijf een beter boek in plaats van geld en tijd te verdoen aan eigen beheer.

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
16 augustus 2011 - 13:19
@Dries: met Epub zit je vast aan dure programma's die boeken kunnen vormgeven. Niet iets om even aan te schaffen.
Helemaal niet. Dat kan dus gratis met het programma dat Richard net linkt. Maar goed, beveiliging is dan nog wel een probleem, maar wie weet kun je dat ook regelen. Die beveiliging omzeilen is overigens ook heel simpel (met Calibre). Dus of het nog zin heeft om te beveiligen is ook maar de vraag. Net als bij muziek kun je misschien beter de mensen bestrijden die je werk illegaal weggeven ipv een hele strikte beveiliging te gaan zoeken die ook de legale kopers tot last is.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2011 - 13:26
@Dries: met Epub zit je vast aan dure programma's die boeken kunnen vormgeven. Niet iets om even aan te schaffen.
Helemaal niet. Dat kan dus gratis met het programma dat Richard net linkt. Maar goed, beveiliging is dan nog wel een probleem, maar wie weet kun je dat ook regelen. Die beveiliging omzeilen is overigens ook heel simpel (met Calibre). Dus of het nog zin heeft om te beveiligen is ook maar de vraag. Net als bij muziek kun je misschien beter de mensen bestrijden die je werk illegaal weggeven ipv een hele strikte beveiliging te gaan zoeken die ook de legale kopers tot last is.
In mijn geval besloten de uitgever en ik dat we geen drm wilden. Het treft alleen de eerlijke klanten (bijvoorbeeld omdat het bestand niet overal op draait) terwijl hackers de beveiliging er toch meteen afslopen.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
16 augustus 2011 - 13:38
Net als bij muziek kun je misschien beter de mensen bestrijden die je werk illegaal weggeven
Dat lijkt me een ondoenlijke zaak voor een eenling.
(...) ipv een hele strikte beveiliging te gaan zoeken die ook de legale kopers tot last is.
Als je werk zeer superieur is, zou ik dat liever doen. Liever een uiterst beperkte oplage van iets bijzonders - dat (veel) geld mag kosten dan een weggevertje creëren of in het andere geval het plagiaatgilde bestrijden. En dan kom je waarschijnlijk op een papieren boek uit - maar dat was de vraag niet. Mijn antwoorden op Anna Barbara:
Wat vinden jullie van het idee om met speciale software die je kan downloaden van internet met Linux, zelf een echt e-boek te maken van je eigen werk?
Dat lijkt me leuk om te doen.
Volgens mij zijn er wel voordelen te noemen: je omzeilt het moeizame proces van het vinden van een uitgever,
Dit is een heel ander verhaal. Je omzeilt vooral de mogelijkheden van het vinden van lezers voor je boek.
(...) je houdt zelf in de hand hoe het boek eruit gaat zien
Klopt. Maar ben je beroepsvaardig? Heb je de kennis, de ervaring, de handigheid om dat te doen?
en het kost je niets.
Klopt ook. Het kost niets, maar wordt het ook iets?
Natuurlijk moet je een weg vinden om het boek te promoten, maar dat lijkt mij nou juist weer een uitdaging.
Hier zijn veel topics over op SO. Lees ze eens door; er kan veel van je gading bij zitten.
Ik heb ergens gelezen dat iemand in de V.S. dat had gedaan en zijn boek via internet aanbood voor 1 dollar per stuk en zo 100.000 exemplaren heeft verkocht! Ik wil niet zeggen dat ons dat hier zou lukken, maar ik vind het toch een mooie ontwikkeling.
Een enkeling lukt dat inderdaad, misschien omdat hij een van de eersten was die zoiets deed? En een paar goede mensen om zich heen had om het te realiseren? Helemaal in je eentje gaan deze dingen niet vanzelf goed.

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
16 augustus 2011 - 13:44
In mijn geval besloten de uitgever en ik dat we geen drm wilden. Het treft alleen de eerlijke klanten (bijvoorbeeld omdat het bestand niet overal op draait) terwijl hackers de beveiliging er toch meteen afslopen.
Precies, helemaal mijn idee. Jij kent als gamer ook vast wel de Humble Bundle. Is ook DRM-loos en des te prettiger. Zal niet de eerste keer zijn dat een aanbieder ermee ophoudt en alle DRM-producten waar je voor betaald hebt ineens niet meer werken (ik herinner me nog het Planet Music Stream debacle).

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2011 - 9:22
Persoonlijk denk ik dat het vooral ligt aan het doel van je e-boek. Wil je alleen info verspreiden over een bepaald onderwerp (zoals de strategiegidsen van World of Warcraft) dat vind ik e-boeken een heel goed medium. Maar als je info wil verspreiden, wijsheid wil delen, dingen door wilt geven, dat vind ik eigenlijk dat je dat gratis zou moeten doen, omdat verspreiding je doel is, en niet geld verdienen. Het is waar dat mensen tegenwoordig op bijzondere manieren ontdekt worden. De een via youtube, de ander via een weblog. En ik geloof er zeker in dat de uitzonderingen de regel bevestigen. Deze gevallen zijn zeker uitzondering, geen regel. Maar wat brengt de toekomst in dit digitale tijdperk? Je weet het niet. :-)

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2011 - 10:45
Maar als je info wil verspreiden, wijsheid wil delen, dingen door wilt geven, dat vind ik eigenlijk dat je dat gratis zou moeten doen, omdat verspreiding je doel is, en niet geld verdienen.
Waarom zou informatie gratis moeten zijn? Waarom zouden de 'For Dummies' boeken geen geld mogen kosten? Of LOI cursussen? Of WoW gidsen? Informatie is geld waard en er is niets mis mee om daar geld aan te verdienen.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2011 - 13:26
Ik vind alle reacties heel interessant. Bedankt hiervoor. Zowel de voor- als tegenstanders hebben goede argumenten. Al bespeur ik toch nog wel veel huiver op dit moment. Ik moet bekennen dat ik zelf ook nog steeds het liefst met een papieren exemplaar in de hand zit. We zullen zien wat de toekomst brengt

Lid sinds

19 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2011 - 21:15
We zullen zien wat de toekomst brengt
Ik geloof heilig in de toekomst van het Ebook, zeker na een vakantie waarin ik opnieuw merkte hoe heerlijk zo'n ereader (met heel veel keuze) leest onder een tentluifel. Ik ga zelf mijn boeken ook als ebook uitgeven en hoop binnenkort ook op deze site hier iets over te kunnen melden.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 augustus 2011 - 13:11
Clement Roorda, Schrijf je fictie of non-fictie? Laat weten wat je ervaringen zijn. Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat aanpakken. Hoe ga je het dan doen met het promoten van je boek? Vraag je ook een ISBN nr. aan? enz. enz. Ik heb deze vraag natuurlijk niet voor niets gesteld. Het gebruik van de e-reader is vooral in Nederland nog niet zo heel wijdverspreid. Het aanbod in de openbare bibliotheek is ook nog erg summier. We zullen zien...

Lid sinds

19 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 augustus 2011 - 21:23
Hallo Anna, ik schrijf fictie, fantasy om precies te zijn. Op SOG heb ik ook een topic over mijn boek 'De Tovenaar' (zie boekbespreking) waar ik ook mijn activiteiten rond het Ebook heb gepost. Verder heb ik een eigen site waar ik meer info geef over mijn schrijfsels (zie mijn homepage). Natuurlijk heb ik ISBN aangevraagd voor mijn boeken, zowel voor de papieren versie als de Ebook versie. Heb je meer vragen, stel ze gerust.