Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Taalminnendst of meest taalminnend? Over vergrotende en overtreffende trappen.

Ik wéét dat er keiharde regels voor zijn; pas bij 4 of meer lettergrepen mag je de vergrotende en overtreffende trap met 'meer' of 'meest' aanduiden. Voor de overige bijvoeglijke naamwoorden geldt: vergrotende trap: -er, overtreffende trap: -st. Toch gaat dat vaak tegen mijn taalgevoel in, óók bij drie of minder lettergrepen. Uiteraard kan ik nu geen voorbeelden verzinnen... maar wat zal ik doen, mijn gevoel volgen en gewoon schrijven hoe ik het lekker vind klinken, in de hoop dat een redacteur de echte missers er wel uit zal ziften? Of stug de spellingsregels toepassen en een (in mijn ogen) onleesbare tekst krijgen?

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens de Schrijfwijzer van Renkema kun je bij een vreemd woordbeeld het best de vorm met 'meest' gebruiken. Zo wordt 'verloederd' dan niet 'verloederdst' maar 'meest verloederd'. Ik denk dat je 'taalminnend' daar ook onder kunt laten vallen. Over 4 of meer lettergrepen schrijft Renkema helemaal niets, overigens. Woorden op -isch, -sk, -st, -sd krijgen 'meest'. Vreemde woordbeelden ook. Naamwoorden eindigend op een deelwoord gaan als volgt: dichtstbevolkt. Verder geen extra problemen, de rest eindigt gewoon op -st. Volgens Renkema dan, hè ;) .

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kreeg de opmerking dat het een Anglicisme was toen ik dat een keer gebruikte omdat het er raar uitzag. Weet alleen niet meer welk woord ik het voor gebruikte. Ik ben het wel met Renkema eens. Als het er stom uitziet, of je kunt het amper uitspreken, dan kun je toch net zo goed "meest" gebruiken?

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Renkema gaat aardig gelijk op met mijn taalgevoel, dus dat zit wel het snorst. :) Was Renkema ook niet het boek waar ik die geweldige uitdrukking "fantastischst" las?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Renkema is een hele uitkomst als je veel teksten schrijft. Je hebt snel je 'probleem' gevonden doormiddel van het register en je krijgt een heldere, compacte uitleg!

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Quote Eufdrie: Renkema gaat aardig gelijk op met mijn taalgevoel, dus dat zit wel het snorst. Was Renkema ook niet het boek waar ik die geweldige uitdrukking "fantastischst" las? Nou, als ik zijn regels in de Schrijfwijzer mag geloven dus niet....maar wie weet?

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja... ik had natuurlijk gewoon het geluk dat ze mijn stijl leuk vonden. De luchtige toon. (En schandalig maar waar: ik ken het boek van Renkema helemaal niet...)