'debuteren'op je vijftigste. Zinvol of zinloos?

13 november 2010 - 18:24
ER zijn weinig schrijvers die op latere leeftijd debuteren bij een uitgever. is dat toeval? Of hebben uitgevers geen zin in een vijftiger. IK denk er de laatste tijd veel over na. Op twitter en facebook word ik weliswaar steeds meer gevolgd door uitgevers en boekhandels, maar de vraag is, waarom. Dooddoeners als 'je schrijft toch lekker voor jezelf', daar heb ik niets aan. Mijn vraag is, of al mijn inspanningen op schrijfgebied en de daarbij horende promotieactiviteiten, kunnen leiden tot publicatie bij een reguliere uitgever. ER even van uitgaand dat mijn talent voldoende is. Kortom; speelt leeftijd en rol of is dat onzin?

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 18:45
Ach jee, asdale, wat vreselijk als je gediscrimineerd wordt op je leeftijd. Wat een naar toekomstbeeld! (ik ben nog wel ouder dan jij). Ik hoop toch uit de grond van mijn hart dat leeftijd geen rol speelt, nooit, in je hele leven, wat je ook maar doet of wil gaan doen. snik ...

13 november 2010 - 19:05
Ik denk zelf niet dat 50 een leeftijd is waarop veel gediscrimineerd wordt. Je kunt dan nog een jaar of 50 mee, als je positief denkt. :D Vanaf de 60 jaar denk ik wel dat uitgevers hun wenkbrauwen even optrekken, evenals ze waarschijnlijk doen bij een enthousiaste schrijver van onder de 20. Leeftijdsdiscriminatie komt jammer genoeg vaak voor bij het schrijven. Als jij je erdoor benadeelt voelt, kun je jouw leeftijd weglaten/geen nadruk opleggen/onopvallend noemen/de voordelen (veel levenservaring, personages van dezelfde leeftijd, etc.) op de voorgrond zetten of iets in die richting. Je zou het een uitgever ook nog face to face kunnen vragen als je denkt dat je afgewezen bent vanwege je leeftijd. Succes ermee!

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 19:45
Asdale wat naief van je. Je ziet toch wel de huidige maatschappij om je heen? Jonge swingende figuren maatje 36 die de modetrend op de voet volgen. Schoonheden uit een potje of vanonder het mes van een deskundige chirurg. Dat ze het verschil niet weten tussen een D of een T maakt hun niet uit. Zolang ze de C van Cupsize maar hebben aangepast aan de U van uitgever, en hun spierwitte blinkende tanden, het verstand van de resecenten maar verblinden. Nee Asdale, grijze haren en kunstgebitten horen er in deze tijd er echt niet meer bij. Maar als deze valse glitter en glamour is uitgezakt dan... Ja dan? Dan is het grijze intellect het enige wat nog overeind is gebleven. Dan is de U van uitgever ineens Uw verhaal! Totdat dat moment is aangebroken schrijven wij verbitterd door. Overtuigd dat leeftijd en ervaring, deze onnozelheid zal overleven. Bobcat.

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
13 november 2010 - 20:17
Ik heb eerlijk gezegd helemaal niet het idee dat er weinig mensen boven de 50 debuteren. Maar dat is puur een idee. Volgens mij zijn er geen cijfers over. Ik zal Louis eens vragen.

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 20:31
Ha, ha. Ik debuteer volgend jaar, op mijn vijftigste. Vrij laat, maar ik heb een lange weg moeten gaan en heel veel geduld moeten hebben. Ik ben gewoon een laatbloeier, denk ik dan maar. In het verleden heb ik mijn schrijfsels regelmatig aangeboden aan tijdschriften met een jongere doelgroep als lezeressen. Het kwam soms voor dat men naar mijn leeftijd informeerden. Dat schrok zeker af, want daarna hoorde ik vervolgens niets meer. Ach, de Zweedse schrijfster Marianne Frederiksson debuteerde trouwens ook rond haar vijftigste en zo zullen wel meer voorbeelden zijn. Zjors bijvoorbeeld.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 20:55
Er zijn inderdaad meer voorbeelden. En ik heb het idee dat hier eerder een topic over is geweest, maar zou niet zo goed weten wat voor zoekwoorden je zou moeten gebruiken ... :confused: Misschien iets als "te oud om te schrijven?" Of juist "te jong om te schrijven?" (Dries, het zou zo verschrikkelijk handig zijn als je meerdere zoektermen zou kunnen gebruiken, of bijvoorbeeld de OR-functie, zou het hel erg veel werk zijn om zoiets in te stellen?) En ik ben 36 en mijn eerste boek is uitgekomen. Dan ben ik toch niet super jong? Als kinderboekenschrijver ben ik nog lang niet doorgebroken, maar ik zet door. Misschien ben ik op mijn vijftigste goed genoeg? :P

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 21:27
Bobcat, dit lijkt wel een soort omgekeerde leeftijds- of uiterlijkdiscriminatie! In jouw woorden klinkt een suggestie door dat iemand die mooi en/of jong is niet goed zou kunnen schrijven en dat deze mensen alleen maar gepubliceerd worden om hoe ze eruit zien of omdat ze mediageniek zijn. Daarmee doe je ze tekort en het klopt volgens mij ook niet, misschien speelt het bijvoorbeeld binnen de muziekwereld maar niet in het schrijversvak. Een tijdje geleden noemde Schrijven Magazine een gemiddelde debuutleeftijd van 38 jaar (gemiddeld, dus laten we zeggen dat tegenover elke 25-jarige die debuteert een 51-jarige staat), en echt overdreven opgespoten/opgetutte jonge schrijvers die er niets van kunnen ken ik überhaupt niet (misschien BN-ers die op een gegeven moment een boek schrijven maar verder niet). Waarom zou een uitgever daar ook voor gaan? Daarmee maken ze zichzelf alleen maar minder geloofwaardig. Ik ken zowel talentvolle jonge schrijvers als oudere, en ik denk dat het voor iedereen die net begint moeilijk is om onder de aandacht van een uitgever te komen. Iedereen die iets "eigens" heeft, iets waar mensen graag naar kijken of wat nieuw is, heeft daarbij een streepje voor, dat is wel zo, maar volgens mij staat dat los van leeftijd. En voor Asdale denk ik dat een goed teken is dat ze op internet gevolgd wordt door uitgevers en boekhandels. Leuk, ik ben heel benieuwd hoe dat verdergaat en ik hoop voor je dat het inderdaad tot een reguliere publicatie leidt! :) EDIT: of je (Bobcat) bedoelde het ironisch en ik ga er veel te serieus op in. In dat geval snap ik alleen je laatste zinnen niet.

13 november 2010 - 21:10
Leeftijd is onzin. Als je goed schrijft wordt het uitgegeven, ook al ben je tachtig. Gepruts in de letteren is nooit te wijten aan leeftijd

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 21:46
Nou Asdale, Je ziet aan de reacties dat mijn bewust op deze manier ingezonden stukje de haren/pennen overeind doet komen. Is leeftijd dan nog belangrijk? Bobcat.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 21:48
Trouwens, er heeft nog nooit een uitgever naar mijn leeftijd gevraagd. Ik denk dat de meeste uitgevers van mij geen flauw idee hebben hoe oud ik ben. Ik zet het er ook nooit bij in mijn begeleidende brief.

13 november 2010 - 22:08
Even voor de duidelijkheid: Ik voel mij persoonlijk helemaal niet gediscrimineerd. Naïef ben ik ook niet. het is gewoon iets dat ik me afvraag. WEl goed om te lezen dat er vijftigers zijn die hun debuut hebben gemaakt. En Trenke,jouw boek is bij een niet reguliere uitgever uitgegeven,daar heb ik het niet over. Bij FM kun je ook uitgeven als je 180 bent, bij wijze van spreken. Bobcat, inderdaad,je hebt de pennen losgemaakt.Heel goed!

Ing

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 22:12
En Trenke,jouw boek is bij een niet reguliere uitgever uitgegeven,daar heb ik het niet over. Bij FM kun je ook uitgeven als je 180 bent, bij wijze van spreken.
Het boek van Trenke is wel regulier uitgegeven. Verder op dit moment weinig toe te voegen aan de interessante discussie, te moe om na te denken. :D

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 22:30
Als je topliteratuur schrijft wordt het heus wel uitgegeven. Als het middelmatig is, dan kun je een probleem hebben als je je leeftijd moet vermelden...

13 november 2010 - 22:54
En Trenke,jouw boek is bij een niet reguliere uitgever uitgegeven,daar heb ik het niet over. Bij FM kun je ook uitgeven als je 180 bent, bij wijze van spreken.
Het boek van Trenke is wel regulier uitgegeven. Verder op dit moment weinig toe te voegen aan de interessante discussie, te moe om na te denken. :D
Excuus. Je hebt gelijk Ing. Ik was in de war met iemand anders!

Ing

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2010 - 23:30
@ Asdale: Ken beur'n. :nod: Heeft iemand trouwens de ervaring dat er gevraagd wordt naar hun leeftijd als een uitgever interesse toont in het ms? Bij mij niet namelijk (net als bij Zjors) en ik heb het ook niet zelf genoemd.

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 0:31
Ik maak me totaal niet druk over die vraag. Mijn eerste zelfstandige publicatie zit er aan te komen en ik ben de 60 toch echt voorbij. Als er al uitgevers zijn die hun wenkbrauwen fronsen, dan lig ik daar niet van wakker. Ik zie het gewoon positief. Over een klein jaar heb ik alle tijd van de wereld om te schrijven en dat is heerlijk! :) Ik schrijf op het moment vooral jeugdverhalen en vreemd genoeg heb ik juist daar niet erg het idee dat leeftijd van belang is. Tonke Dragt is intussen ook ijverig aan een nieuw boek bezig, las ik in de Volkskrant. ;) Misschien dat leeftijd bij sommige genres een grotere rol speelt. Het zij zo, denk ik dan. :p

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 10:54
Slordig taalgebruik en grammaticale fouten schrikken volgens mij véél meer af dan leeftijd ;) Een manuscript dat het verdient om uitgegeven te worden, zal echt niet ineens belanden in de papierversnipperaar zodra blijkt dat de auteur de grens van 49 jaar is gepasseerd. Natuurlijk is een uitgever bij een debutant nieuwsgierig naar zijn of haar plannen, en logischerwijs heeft iemand van vijftig jaar geen compleet leven meer voor zich. Maar dat kan onmogelijk een goede samenwerking in de weg staan. Het lijkt me absoluut niet zinloos op je vijftigste nog een debuut na te streven bij een reguliere uitgever.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 7:26
Heeft iemand trouwens de ervaring dat er gevraagd wordt naar hun leeftijd als een uitgever interesse toont in het ms? Bij mij niet namelijk (net als bij Zjors) en ik heb het ook niet zelf genoemd.
Nee, er heeft nog nooit iemand naar mijn leeftijd gevraagd en ik heb het ook nooit actief gemeld. Ik geloof ook niet dat het echt een rol speelt, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Zeker in promotionele zin zal je uitgever je leeftijd uitbuiten als daar iets bijzonders mee is.
Er zijn inderdaad meer voorbeelden. En ik heb het idee dat hier eerder een topic over is geweest, maar
Er is inderdaad recent een aanverwant topic geweest: http://www.schrijvenonline.org/forum/106191

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 9:10
Favake scheef:
Er is inderdaad recent een aanverwant topic geweest:
Dat topic heb ik ook even gevolgd. Ik was verbaasd over het feit dat zoveel mensen bezig zijn met die leeftijd en blijkbaar denken dat die echt een rol speelt. Misschien zijn sommigen bewust of onbewust op zoek naar verklaringen voor hun tegenvallende schrijfresultaten? Maar als je de verklaring dan, al is het maar ten dele, in die leeftijd gaat zoeken, doe je jezelf tekort, denk ik. Je zadelt jezelf tussen de oren op met een 'handicap' waar je niets tegen kunt beginnen en die elk jaar een beetje erger wordt. Kortom, leeftijd wordt enkel een punt als je dat er zelf van maakt.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 10:02
Heeft iemand trouwens de ervaring dat er gevraagd wordt naar hun leeftijd als een uitgever interesse toont in het ms? Bij mij niet namelijk (net als bij Zjors) en ik heb het ook niet zelf genoemd.
Hier ook niet. Pas later, toen het contract allang getekend was, werd gevraagd naar een korte biografie. Tegenwoordig is het blijkbaar "in" om het geboortejaar van de schrijver/schrijfster op de achterflap te vermelden.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 10:30
Gisteren twijfelde ik nog. Zou ik het zeggen? Nu aarzel ik niet meer. Er is helemaal niemand die de moeite neemt om asdale te wijzen op de enorme grammaticale fout in haar openingsbericht.
Op twitter en facebook wordt ik ...
Ze mag dat op een forum als dit best aanpassen :o

Hay

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 10:51
Dargor schreef:
Gisteren twijfelde ik nog. Zou ik het zeggen? Nu aarzel ik niet meer. Er is helemaal niemand die de moeite neemt om asdale te wijzen op de enorme grammaticale fout in haar openingsbericht.
Dargor, nu vraag je er wel om! :) Daar is een spreekwoord voor. De pot... :p Dargor schreef:
Een manuscript dat het verdiend...
Het zij je vergeven. Dat schreef je in de late uurtjes. Toen had ik ook slaap. :D

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 10:55
Oh! Ja, dat komt echt door het late tijdstip... :confused: Goed hoor, dat je mij erop wijst! :nod: Is aangepast. Ik ben ook maar een mens.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
14 november 2010 - 11:02
Ik begrijp niet waarom debuteren tussen aanhalingstekens staat in de titel. Je debuteert of niet. Schrijven is een bezigheid die niet leeftijdsgebonden is en ik heb de hoop ( :o ) dat je als schrijver alleen beter wordt als de jaren verstrijken. Om te debuteren in het regulieren circuit heb je een uitgever nodig en die zal niet -zoals een hypotheekverstrekker- de leeftijd zwaar laten meetellen om te bekijken of het de investering waard is. Een goed boek is een goed product en een schrijver is als alle andere investeringen: één goed boek is geen garantie voor de toekomst. Leeftijd lijkt me van ondergeschikt belang. Ik heb geen idee of dit realiteit is, maar ik leg in de discussie liever de bal bij de schrijver. Als je graag wilt debuteren doe je dat. Wat houdt je tegen?

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2010 - 11:08
Ik wil op mijn zevenenvijfstigste gaan debuteren en ik zet mijn leeftijd in als pluspunt!

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
26 december 2010 - 1:50
:-)

14 november 2010 - 13:44
Ik begrijp niet waarom debuteren tussen aanhalingstekens staat in de titel. Je debuteert of niet. Ellabella: Ik beschouw mijn roman Snaren - uitgegeven bij een niet reguliere uitgever- als mijn debuut. Maar áls ik bij een reguliere uitgever terecht kom zal dat niet als zodanig beschouwd worden. Vandaar de aanhalingstekens.

14 november 2010 - 13:46
Gisteren twijfelde ik nog. Zou ik het zeggen? Nu aarzel ik niet meer. Er is helemaal niemand die de moeite neemt om asdale te wijzen op de enorme grammaticale fout in haar openingsbericht.
Op twitter en facebook wordt ik ...
Ze mag dat op een forum als dit best aanpassen :o
Hahaha, Dargor. Had het maar meteen gezegt,dan hat ik hed meteen verbetert. Ik was op de late avont ook een beedje moe en ik tiep nogal snel ook. :D