Ik betwijfel het. Probeer jij je ms eens bij een andere uitgever te slijten. Je hebt er nu één en dat is je geluk.
Als ik de uitgevers bekijk wordt er ontzettend veel vertaalwerk uitgegeven.
Ik heb nog nooit gelezen -misschien dat ze er wel zijn- dat uitgevers zeggen dat
ze alleen Nederlands werk accepteren. Waar ik me ook ontzettend aan stoor is dat er
uitgevers zijn die nooit weer iets van zich laten horen.
Naar zo'n uitgever stuur je natuurlijk voor de tweede keer niet weer iets.
Ook duurt het soms een jaar. Ongeduldige types zoals ik willen dan niet nog eens een jaar wachten.
Vorig jaar heb ik een paar hoofdstukken opgestuurd naar een uitgever. Ik kreeg vlot een mailtje
dat ze de rest ook graag wilden lezen. Daarna niets weer gehoord. Misschien vonden ze het niets,
maar een berichtje was wel op zijn plaats geweest. En zo gaandeweg begin je de
reguliere uitgevers zat te worden. Waarom daar dan nog zoveel tijd en geld aan verspillen?
Een boek schrijven zoals Heleen van Royen doet? Waarom heeft zij succes?
Ooit een boek van haar gelezen? Ik bedoel maar. Als ik naakt ga dansen op de
tafel van Paul en Witteman zullen er ongetwijfeld veel meer boeken
verkocht worden dan wanneer ik dat niet deed. Iedereen wil dan
wel weten wat zo'n maffe vrouw schrijft. Dat ik sowieso al maf ben, is bij de meeste Nederlanders
niet bekend.
Kromme vergelijkingen? Misschien wel.
Op de site van Bol.com zie ik bij de eerste oogopslag drie (ja! 3!!) boeken in beeld. Met volledige schermgrootte zijn het er maar liefst zeven! Ik weet zeker dat de meeste boekhandels er meer in de etalage hebben, om van showtafels en dergelijke maar niet te spreken, boordevol bestsellers, nieuwe boeken, uitverkoop/ramsj, opvallende boeken, actuele boeken, enz.
En je hebt natuurlijk POD en POD, om te beginnen al het verschil tussen Print on Demand en Publish on Demand. Er zijn min of meer reguliere kleine uitgevers die van PrintOD gebruik maken.
Vandaag las ik (weer eens) dat er in Nederland een miljoen amateurschrijvers zijn waarvan een derde zijn boek wil uitgeven. Dat zijn pakweg 350.000 boeken. En dan hebben ze nog niet eens de smaak van het tweede boek te pakken. Met zo'n vraag naar uitgevers is het logisch dat een groot deel niet bij reguliere uitgevers ondergebracht kan worden. Als de uitgevers wel aan de vraag van de schrijvers zouden voldoen, wat dan? Je bent uitgegeven, maar bijna niemand leest het, want de markt wordt volledig overspoeld met boeken.
Het zou interessant zijn als POD gebruikt wordt om de boeken die niet in een reguliere uitgave meekunnen (past niet in het fonds, onvoldoende markt voor), maar dan is en blijft het de taak van de uitgever om voor kwaliteit te waken. En dat is wat nu bij veel POD niet gebeurt. Dus ik ben het wel eens met de uitspraak dat de schrijvers zich niet zo veel van het etiket bagger moeten aantrekken, het is de uitgever die moet zorgen dat een pennevrucht uit de bagger groeit en gaat bloeien.
@ Chinouk: gefeliciteerd. Maar als ik jouw was zou ik eerst even de tekst van je homepage redigeren (het boek... die).
Dat ik hierop ben teruggekomen heeft te maken met een gesprek dat ik had met iemand van een uitgeverij (niet FM).
Je snapt toch wel dat iemand van FM niet geheel objectief is he?
Het is echt niet zo dat er alleen maar super-commerciële pageturners worden gemaakt en dat de enige manier om een kwaliteitsmanuscript uit te geven mogelijk is door het omzeilen van grote literaire uitgevers.
Er wordt nog genoeg moois uitgegeven. Vaak moet je gewoon wat beter zoeken. Het ligt niet tussen de MIllennium trilogieën en misschien niet op ooghoogte in de boekhandels, maar er worden ook door grote uitgeverijen nog gewoon pareltjes uitgegeven.
FM heeft je een verhaal verteld wat hun goed uitkomt en er is wellicht een zwakke trend in die richting, maar zoals je het beschrijft ben ik het echt niet met je eens.
Dries,
Ik denk dat je het niet goed heb gelezen: niet FM.
Schlimazlnik: als ik jou was dan zou ik deze tekst even aanpassen: @ Chinouk: gefeliciteerd. Maar als ik jouw was zou ik eerst even de tekst van je homepage redigeren (het boek... die).
Men denkt kennelijk dat je met een andere pod hebt gesproken, Parrot.
Is dat zo of was het een reguliere uitgever?
Schlimm, dat jouw was ook het eerste wat mij bij jou opviel.
Van jou had ik dit niet verwacht. Dit kun je echt niet maken, hoor.
Van jou verwachten we feilloze berichten. :D
Je hebt helemaal gelijk Chinouk, jongens, zullen we aub :ontopic: blijven en elkaar geen vliegen afvangen? Nergens voor nodig en vertroebelt de discussie!
Dat klopt Tja, en daar is dit topic niet voor. Daarvoor hebben we het altijd gezellige AMK toch?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar andere meningen over Literoza en soortgelijke initiatieven. Iemand nog? Als niemand er nog iets over zeggen wil, zakt dit topic vanzelf weg in de vergetelheid. Ik vind het vervelend als topics vervuilen met flauw gedoe naar elkaar. Daar is dit forum gewoon niet voor. Sorry als ik een beetje frikkerig doe, maar dit gebeurt mij hier te vaak. Is niet aardig, niet constructief en niet ok.
Dus nu aub weer :ontopic: of naar AMK.
Flauw doen naar personen is nooit goed.
On topic: Literoza lijkt me een prima alternatief, maar komt inderdaad ook wel op mij over alsof FM dan zelf tegen degenen die niet onder het label Literoza uitgegeven worden, onder de maat schrijven. Ik schrijf maar onder de maat, ik wil niemand boos maken, maar soms zit er natuurlijk wel echte bagger tussen. Nee, vast niet van de mensen die jarenlang schrijven en herschrijven, maar ik weet vanwege dit forum dat er ook mensen zijn die in drie maanden even iets in elkaar flansen en dan denken: Hoppekee, ik stuur het naar een uitgever.
Ik ben zo iemand die met een PODder in zee ging en verblind was door het woord "uitgever". De PODder ind at geval was Boekscout, maar de werkwijze heeft een grote overlap mat FM. En ja, ik vind dat FM en Boekscout de schrijvers misleiden. Goed, als je even nadenkt kunt je ook wel bedenken dat een uitgever die 90% of meer van de manuscripten "uitgeeft" wellicht geen goede uitgever is, maar ik was zelf destijds onder invloed van hormonen. Voor mensen die goed weten wat ze aan FM en Boekscout hebben, bijvoorbeeld de mensen die hier alle topics hebben gelezen, kan het een prima mogelijkheid zijn om boeken in kleine kring te verspreiden.
En Ivar, aannames komen niet vanuit de lucht vallen, veel leden lopen hier al jaren mee en hebben heel wat topics gevolgd over FM en Boekscout. Het is dus niet alsof de sollers niet weten waar ze het over hebben.
Verder vind ik ook dat FM best een reactie zou kunnen geven op wat nou het verschil is tussen Literoza en "gewoon" FM. Ik wet het, FM wordt hier negatief belicht, maar dit is dan toch dé kans om positief voor de dag te komen? Wellicht komen er dan ook goede schrijvers bij, want juist schrijvers die er zeer serieus mee bezig zijn, komen op deze site af. Ook vaak de doorzetters, die veel willen leren.
En ik vind het ook van belang of de Literozaboeken redactie krijgen, of dat ze zelf al parels moeten zijn. Hoewel het feit dat Chinouk is benaderd daar wellicht antwoord op geeft. ;)
Ik betwijfel het. Probeer jij
Lid sinds
15 jaar 7 maandenRol
Op de site van Bol.com zie ik
parrot schreef: Dat ik hierop
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Dries, Ik denk dat je het
Lid sinds
15 jaar 3 maandenRol
Men denkt kennelijk dat je
Lid sinds
15 jaar 7 maandenRol
Reguliere uitgever.
Lid sinds
15 jaar 3 maandenRol
schlimazlnik schreef: @
Lid sinds
18 jaar 1 maandRol
Je hebt helemaal gelijk
Lid sinds
17 jaar 4 maandenRol
On topic valt er volgens mij
Lid sinds
15 jaar 7 maandenRol
Dat klopt Tja, en daar is dit
Lid sinds
17 jaar 4 maandenRol
Flauw doen naar personen is
Lid sinds
17 jaar 1 maandRol