Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Paar vraagjes over een kinderboek

16 februari 2010 - 12:54
Ik heb besloten om mijn kinderboekje uit te geven bij een POD-uitgever. Het wachten duurt me te lang. En ik word er niet jonger van. ;) Het boekje is bedoeld voor kinderen van 3-6 jaar. Er staan ook illustraties in. Mijn vragen zijn: 1- Is het beter een harde kaft te nemen of is dat niet per se nodig? 2- Komen de illustraties aan de linker- of rechterkant? 3- En wat is een mooi formaat? Er zijn hier ervaringsdeskundige, dus ik hoop op een antwoord. :) PS: Dries, als het niet goed staat, verplaatst het dan maar. ;)

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2010 - 12:59
Een harde kaft is handiger, want kinderen van die leeftijd slopen nogal veel. Verder zou ik eens naar de bieb gaan en een hele plank boeken uit de kast trekken en dan beslissen welk formaat je leuk vindt en hoe je de illustraties zou willen. Alles is mogelijk, aan jou om de keuze te maken.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2010 - 14:24
Het boekje is bedoeld voor kinderen van 3-6 jaar. Er staan ook illustraties in.
Ik neem aan dat het om een prentenboek gaat?
Tja, prentenboek? Het zijn 26 A4-tjes en ongeveer 24 tekeningen. Het is dus een kort verhaaltje. Zjors, ik vind het echt moeilijk. Ik vind een hoop formaten leuk. :confused:

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
16 februari 2010 - 14:39
Heeft die p.o.d. een aantal opties waaruit je kunt kiezen? De vraag is wat je met het boek wilt, Wolfje. Wordt het een prentenboek, dan kun je een niet al te groot formaat en dik papier kiezen, zodat het kind het boek zelf in zijn handen kan houden. Wordt het een voorleesboek, dan kan het wel groter, want meestal houdt de voorlezer het boek vast. En dan heb je ook niet per se dik papier nodig. Waar de illustraties komen, hangt af van de tekst. Soms wordt de tekst gemonteerd in de illustratie; dan hoef je niet te kiezen uit links of rechts of midden. Kun je niet bellen met die p.o.d. voor advies? Of loop anders een copyshop of drukkerij binnen. Opmaak is een vak apart. Als illustrator of auteur zou je je daar niet mee bezig moeten houden - ook al willen veel mensen graag zo veel mogelijk zelf doen. Een slecht opgemaakt en vormgegeven boek kan al je prachtige tekenwerk en tekst tenietdoen.

Dev

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 februari 2010 - 21:11
Ben zelf naar enkele drukkerijen binnen gelopen. Daar hebben zij vaker boeken op de plank liggen als voorbeeld.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2010 - 10:12
[quote=Wolfje]
Het boekje is bedoeld voor kinderen van 3-6 jaar. Er staan ook illustraties in.
Ik neem aan dat het om een prentenboek gaat?
Tja, prentenboek? Het zijn 26 A4-tjes en ongeveer 24 tekeningen. Het is dus een kort verhaaltje. 26 A4-tjes is wel erg veel voor een prentenboek, zeker wanneer ze van boven tot beneden volgeschreven zijn. Een prentenboek heeft over het algemeen niet teveel tekst op een bladzijde staan. En voor die leeftijd 3-6 (al zit er veel verschil in de ontwikkeling) kan een verhaal zo'n 10 minuten duren, om voor te lezen dan. Dan is zeker, bij de drie jarigen, de concentratie echt op. Mijn prentenboek komt volgende maand uit en ik mocht maximaal 24 halve A4-tjes. Heb je echt 26 volgeschreven bladzijdes, dan zou ik nog eens goed nadenken over hoe het er uit moet zien en wat je doelgroep is. Succes.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2010 - 10:28
Het zijn niet 26 volgeschreven A4-tjes. Ik weet het ook niet meer hoor. Ik heb helaas nooit kinderen gekregen. Ik heb nu gewoon een dip. :(

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
17 februari 2010 - 11:41
Je zou denk ik het beste met je werk naar iemand toe kunnen stappen, van wie je kunt verwachten dat hij / zij enige kijk heeft op kinderen uit die leeftijdsgroep en (prenten)boeken, bijvoorbeeld een peuterjuf / kleuterjuf / leerkracht laagste groepen basisonderwijs, een bibliothecaris/esse, een boekhandelaar, een manuscriptbeoordelaar. Die kunnen je vast inspireren. Aan het werk => uit de dip. :)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2010 - 16:06
Zeker niet dippen! De illustraties zijn meestal verdeeld over beide pagina's, maar ik vond er een aantal in mijn kast met de plaatjes rechts. Wil je niet wachten op een kans bij een gewone uitgever, kan je niet keizen uit al die pods en heb je een budget; loop dan eens de plaatselijke multicopy binnen. Vraag een stoel, een tafel en een gespekspartner en leg je plan en idee voor. Je krijgt dan vast feedback waar je wat aan hebt. Ik heb al meerdere mooie producties uit de multicopyshop zien komen. Een andere drukkerij mag natuurlijk ook!

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2010 - 17:06
Dipje is weg. ;) Ik heb nu 2 offertes aangevraagd bij POD. Dan ben ik ook nog van plan om naar een drukkerij te gaan. Maar dan moet je alles weer zelf regelen zoals ISDN enz. Bij de POD zit dat er allemaal al in, ook CB. Als ik jonger was geweest dan had ik zeker meer reguliere uitgevers een manuscript gestuurd. :confused:

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
17 februari 2010 - 18:57
Maar wat maakt het nu uit hoe oud je bent? Er zijn zoveel oude mensen die prachtige dingen maken. Juist oudere mensen, soms.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2010 - 14:49
Als ik jonger was geweest dan had ik zeker meer reguliere uitgevers een manuscript gestuurd. :confused:[/quote] Hoezo als je jonger was geweest???? Je bent nooit te oud, ook niet voor het schrijven van een goed boek. Gewoon proberen bij een uitgever. En wie weet krijg je nog tips om je werk te veranderen of verbeteren. Wanneer je manuscript wordt uitgekozen om te drukken, hebben ze nog 'commentaar' genoeg hoor. Dus niet alle manuscripten die uitgegeven worden zijn direct goed. Achteraf gezien stond in mijn manuscript ook nog wel wat foutjes...dom, dom, dom, ik weet het. Maar blijkbaar kijken ze daar toch doorheen, mochten ze een verhaal binnen krijgen dat ze aanspreekt. Gewoon opsturen en afwachten. En geen dipjes meer, afgesproken..?? :)

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2010 - 17:09
Ik wacht nu de offertes af. Ik heb met dit boekje al zo lang gewacht en nu moet het er maar van komen. Dank jullie wel voor de reacties. Waar zijn de smilies gebleven???

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 maart 2010 - 21:56
Wolfje, ik schrijf zelf kinderverhalen voor alle leeftijden. Ik heb een verhaal uit kunnen geven. Deze was wel voor de leeftijd vanaf 8 jaar, maar er zitten ook verhalen in mijn ordners voor jongere kinderen. Als ik een boekje zou maken voor kinderen van 3-6 jaar dan zou ik de illustraties op beide pagina´s willen en dan erboven of eronder of er dwars doorheen de tekst. Dan heb ik het over een prentenboek, maar dan gaat het inderdaad om een boek met veel platen en weinig tekst. Gaat het om een voorleesboekje dan zou het niet uitmaken waar de illustraties zouden zitten. Het ligt aan het verhaal. Of er een illustratie bij dat stukje tekst hoort. Het kan ook midden op een pagina bijvoorbeeld. Verder heb ik niet veel ervaringen en zeker niet met boekjes met illustraties maar ik hoop dat je toch iets aan mijn verhaaltje hebt als je al niet klaar bent want 18 februari is natuurlijk al een tijdje geleden. Groetjes Hexcaja :)

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
14 maart 2010 - 8:52
Hexcaja, het boekje is wel af, maar er moeten nog een paar tekeningen gemaakt worden. Ik ben nu bezig met de opmaak en ik denk dat er tekeningen op beide pagina's komen. Anders kom ik zo raar uit. ;)

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 maart 2010 - 17:40
Volgens mij is het ook heel normaal om illustraties op beide zijden te doen. In mijn "bibliotheek" zitten namelijk veel kinderboeken waar op beide pagina´s illustraties te zien zijn. Sorry voor de late reactie. De tijd gaat ok zo snel en ik zit momenteel op zoveel forums te "chatten" dat ik van voor niet meer weet dat ik van achteren leef. Ik weet het is geen excuus, maar toch nog mijn reactie.