Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

opmaak, letter etc..

wat is een gangbare lettergrootte en lettertype voor een leesboek? het boek wordt A5 formaat of 16x23 met zo'n 240 pagina's met korte verhalen wat is aan te raden? bij websites wordt er altijd de nadruk gelegd op het gebruik van een leesbare letter. dat lijkt me in boeken nog belangrijker Arial 11 of wat is gangbaar?

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Is het voor een boek dat je in eigen beheer uitgeeft? Ik heb daarvoor times new roman 12 gebruikt. Als het via een uitgever gaat, bepaalt die welk lettertype het wordt. De meeste uitgevers willen het aangeleverd krijgen in times of Arial, dacht ik.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
in eigen beheer. waarom valt je keuze op times new roman? vind je dat gewoon een mooie letter of is dat het meest gangbare?

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind Arial heel prettig, ik schrijf altijd in Arial 10 en als ik iets opstuur gebruik ik Arial 11.
Arial (en andere sans-serif lettertypen) werken het beste op het beeldscherm, en letter met schreef juist op papier.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb juist ergens in een eigen beheer document gelezen dat de lettertypen zonder 'sans' rustiger zijn voor het oog.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kreeg als advies van de vereniging van Slechtzienden voro ons IVNblad: arial 12. Dat is een duidelijke letter, de grootte is voor iedereen goed te lezen, voor mensen met tunnelvisie is die te lezen zonder dat ze delen van letters gaan zien en voor mensen die een vergroter moeten gebruiken kan deze grootte gemakkelijk in de loeplens vergroot.

Lid sinds

19 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Als het via een uitgever gaat, bepaalt die welk lettertype het wordt.
Klopt. Soms gebruiken ze een lettertype dat niet standaard wordt meegeleverd bij Windows XP of Vista. Dat vind ik ook leuk. 't Zijn letters die je moet betalen (dat kan best wel kostbaar zijn), en dan heb je nét iets anders dan het geijkte - maar toch mooi, en prettig leesbaar.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kan ook altijd kijken in de boeken die je hebt. Het wordt soms vermeld welk lettertype gebruikt is.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb juist ergens in een eigen beheer document gelezen dat de lettertypen zonder 'sans' rustiger zijn voor het oog.
Ik heb het altijd begrepen zoals Micha het zegt: Voor op het scherm een schreefloze letter (bijv verdana) en voor op papier een letter met schreef (bijv times new roman). Ik moet zeggen dat een boek in TNR me niet lekker lijkt lezen, Arial is dan denk k beter.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Boeken in "arial" (om dat maar even als geijkte schreefloze letter te gebruiken) komen wel voor, maar zijn voor zover ik weet altijd kinderboeken. Ik ben er nu eentje aan het lezen, en als er meer dan 200 woorden op de pagina staan, is het veel. Veel ruimte tussen de letters, woorden en zinnen dus, waardoor al die vertikale lijntjes niet samenvloeien en lastig leesbaar worden.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En weer heb je gelijk, Arial is natuurlijk schreefloos en als scherm lettertype heel aardig voor grote blokken tekst. Toch zou ik niet voor Times New Roman gaan, het is wat priegelig en onrustig voor mijn gevoel. Georgia leest heel rustig, mooie ronde letters en maakt de ruimte mooi vol. Voordeel van Times New Roman is wel dat er wat meer ruimte tussen de letters zit.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb het onderstaande gekopieerd uit een eigen beheer verslag. Misschien heeft iemand er iets aan. What typeface should I use for my text? If you are doing your own layout, you should use a serif typeface, or font, if you want your text to be easy to read. Serifs are the small extensions or ticks on the bases and tops of letters. They lead the eye from one letter to the next, making the type easier to read. The typeface for this book is Veljovik Book, an elegant serif font. Many authors use Times New Roman because it is the default font in Microsoft Word. For book printing Times New Roman is somewhat unpredictable, however, and you won’t find many books in a store that use this font. Better to avoid it if you can. If you want something different, I suggest Century Schoolbook, Baskerville, Garamond, Goudy Old Style, or another easily readable serif font. Avoid sans serif fonts—sans from the French, meaning without. This sentence is written in Arial, a sans serif typeface, and reading several pages of it will tire your eyes. Serif fonts are good for body copy, and sans serif fonts are good for headers and subheaders, which is the scheme we’ve used throughout this book.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Arial is ongeveer de meest lelijke letter die er bestaat (naast de Comic Sans). Het is een vettige variant van de Helvetica die standaard op de Mac zit. Ook voor de Helvetica bestaan betere alternatieven, zoals de Neue Helvetica die veel fraaier is vormgegeven. Waarom gebruiken zoveel mensen de Arial en/of Times (New Roman) alleen maar omdat ie standaard op de (Windows) computer zit. Slechter argument kan je niet bedenken, sorry. Als je serieus een mooi lettertype zoekt, kan je allereerst de tweedeling maken: schreef en schreefloze lettertypen. Schreefletter kan je gebruiken voor boeken / romans die lekker weg moeten lezen. De typografie mag geen belemmering zijn. Schreefletters komen ook het dichtst in de buurt van ons handschrift. De Times is daar best wel een geschikte letter voor maar erg uitgekauwd. Garamond is een goed alternatief, al kan deze soms wat oudbollig overkomen. Geen probleem als dat de doelgroep is. Minion Pro wordt tegenwoordig met diverse programma's meegeleverd: Goed! Verder ben ik erg gecharmeerd van de Windows Vista letter: Cambria Palatino kan ook. Voor (zakelijke) handleidingen en kinderboeken wordt als stelregel een schreefloos lettertype geadviseerd. Mooie letters zijn de Frutiger, Franklin Gothic, Myriad Pro, Univers en de Neue Helvetica die ik al eerder noemde. Voor kinderboeken wordt ook wel veel de Gill Sans gekozen; heldere letter. Letter als Georgia, Verdana en Tahoma zijn gemaakt voor het beeldscherm. Niet gebruiken voor print of drukwerk dus. Nou hier maar eens mee beginnen...:) Succes, Maak er iets moois van...

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor (zakelijke) handleidingen en kinderboeken wordt als stelregel een schreefloos lettertype geadviseerd.
Toch kom ik nooit kinderboeken met een schreefloze letter tegen. Iemand anders wel?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor het schrijven gebruik ik het liefst Times New Roman. Ik heb mij namelijk laten vertellen dat het prettig leest, doordat de letters aan de onderkant afgebakend zijn door een streepje. Hierdoor blijft je oog op de zin en dwaalt het niet af. De streepjes onder de letters zijn zeg maar een soort leidraad/ houvast voor je ogen.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ehm....mag ik eerlijk zeggen dat dit voor mij grotendeels abracadabra is hehe....Ik ben begonnen met het schrijven van mijn eerste verhaal en ik moet zeggen dat arial idd lekker leest dan times new roman. Maar welke opmaak gebruiken de schrijvers hier meestal? Ik had al gekeken in de opmaak in words, maar eerlijk gezegd kom ik er echt niet uit...Voor school gebruikte ik altijd A4, maarja dat waren van die gigantische verslagen waarin de nodige informatie kwam te staan. Dit is toch wat anders.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

[quote=Esther1973]Voor het schrijven gebruik ik het liefst Times New Roman. Ik heb mij namelijk laten vertellen dat het prettig leest, doordat de letters aan de onderkant afgebakend zijn door een streepje. Hierdoor blijft je oog op de zin en dwaalt het niet af. De streepjes onder de letters zijn zeg maar een soort leidraad/ houvast voor je ogen.[/quote]

Dat klopt. Op papier in ieder geval.

Omdat echter de uitgever toch (doorgaans) bepaalt hoe de layout wordt en welke letter er gekozen wordt, moet je gewoon werken in de letter die [b]jij - op het scherm - het lekkerst vindt lezen/werken[/b].
Dat kan heel persoonlijk zijn en voor schermen gelden andere regels dan de standaardregels voor op papier.
Het beeldscherm beweegt namelijk enigszins, het vibreert minimaal.

Al zou je zelf voor de lay-out zorgen, niks van aantrekken, gewoon eerst werken in Arial - Times, maakt niet uit! Aan het einde komt pas de lay-out om de hoek kijken.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Okay, ik leg het misschien wat heel simpel uit, maar het gaat erom dat een scherm géén papier is.
Dat is het belangrijkste!

En af en toe denk ik wel eens dat er mensen met teksten bezig zijn, alsof het al in het boek staat.
Dat zou jammer zijn van hun energie (en later van het humeur van de zetter.....)

Zelf zal ik zelden iets anders dan een foto-onderschrift in een schreefloze zetten, maar op het scherm vind ik Arial héérlijk rustig aan mijn oogjes.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik schrijf mijn nieuwe boek met het font Tahoma, lettergrootte 10, de namen van de hoofdstukken schrijf ik met het font Poor Richard en dat ziet er dan zo uit: http://easy-upload.nl/f/UjiVb6LQ © Alle rechten voorbehouden

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind Arial zowel op het scherm als afgedrukt prettig lezen. Ik verander dan enkel de grootte, op het scherm 11, om af te printen 8. Nu heb ik het uiteraard wel over gewoon iets afdrukken om het eens op papier na te lezen, niet over een boek drukken, dat lijkt me toch niet de zorg van de schrijver, tenzij je in eigen beheer uitgeeft. Een uitgeverij of tijdschrift geeft meestal ook aan in wat voor lettertype, grootte, regelafstand, etc. je moet insturen, dus dan moet je je gewoon daar aan houden.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De meeste uitgeverijen vragen om een duidelijk leesbaar 12pt lettertype en dan regelafstand anderhalf. Ze geven op websites veelal als voorbeeld Times New Roman. Volgens mij staat dat ook in het handboek.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik schrijf in Courier new. Monospace vind ik fijn :) Later bij herschrijven enzo gooi ik het wel in iets anders, meestal book antiqua or calibri. Calibri is mijn favo schreefloos geworden (en dat vind ik stom want ik ben tegen Microsoft :')).

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik schrijf in Book Antiqua en de hoofdstuktitels doe ik in Augustus. Ik hou niet zo van schreefloze lettertypes, misschien omdat we toen ik klein was standaard met Arial schreven. Lettertypes met schreef voelen een stuk boekiger aan, schreefloze lettertypes passen naar mijn gevoel niet bij mijn verhalen. Eerlijk gezegd heb ik nog niets naar een uitever gestuurd, maar als ik dat doe neem ik gewoon een standaard lettertype, waarschijnlijk Times New Roman omdat ik zoals ik eerder al zei niet van Arial hou.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De lettertypes waar ik het liefst in schrijf zijn Georgia 12, Trebuchet MS 10 en Ubuntu 12 (of 10, dat herinner ik me niet precies). Ik weet dat Georgia een screen font is, maar de prints die ik maak zijn altijd helder en leuk om te lezen.