Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Opnieuw opsturen, is dat mogelijk?

Is het mogelijk een verhaal (na een maand of 8) opnieuw op te sturen naar een uitgever die het eerst heeft afgewezen? Een korte geschiedenis voor wie het interesseert: Ik heb een verhaal geschreven. Het is het eerste deel in een jeugd-fantasy serie. Vorig voorjaar dacht ik dat het verhaal af was en heb het naar enkele uitgevers gestuurd, met de bekende afwijzingen tot gevolg (een keer kreeg ik zelfs het manuscript teruggestuurd zonder enige begeleidende brief of afzender!) Omdat ik zelf overtuigd was (en nog steeds ben) van de kwaliteit van het verhaal wilde ik niet opgeven, maar door de afwijzingen dacht ik dat er vast wel iets te verbeteren zou zijn. Met dank aan SOL heb ik e.e.a. aangepast. Ik heb in de week van het schrijven gebruik gemaakt van een proeflees-sessie en ik heb een goede professionele proeflezer gevonden. (deze proeflezer was kritisch maar heel enthousiast over het verhaal en vond het erg spannend en bleef maar doorlezen) Dat alles heeft tot enorm veel tekstuele wijzigingen geleid. De verhaallijn is ongeveer gelijk gebleven, maar de tekstsen zijn aangepast. En hoe! Er is bijna geen zin ongewijzigd, een hoofdstuk is gesneuveld en er zijn stukken tekst bijgevoegd en ingekort. Soms deed het pijn, want het was mijn verhaal en in mijn naiviteit dacht ik dat het allemaal wel goed was. Ik weet nu beter, zie mijn fouten en probeer ze in de vervolgverhalen te voorkomen. Ik had me nooit beseft dat schrijven vooral herschrijven betekent (tenminste, voor mij) Kortom: na vele honderden uren herschrijven is mijn verhaal (zo'n 150 A4-tjes) enorm verbeterd. Binnenkort verwacht ik de laatste correcties en ga die verwerken. De volgende stap is het aanbieden bij uitgevers en indien het nog steeds hopeloos blijkt te zijn, uitgeven in eigen beheer. Wat ik me echter afvraag is of ik het totaal herschreven verhaal opnieuw kan aanbieden bij uitgevers. Hoe goed is hun geheugen? Of is het bij voorbaat zinloos? Graag jullie mening en eventuele ervaringen.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder

Ik denk dat dat afhangt van wat de uitgever in het antwoord heeft aangegeven. Als ze zeggen 'past niet in ons fonds' kan het zijn dat je niet in het juiste genre of voor de juiste leeftijdscategorie schrijft voor die specifieke uitgeverij. Dan heeft opnieuw opsturen weinig zin.

Soms hebben ze al genoeg boeken uitgegeven in een jaar. (ja sommige uitgevers houden zich aan een vast aantal titels).

En er kunnen nog andere redenen zijn. Persoonlijk zou ik het alleen opnieuw opsturen als een uitgever specifiek heeft aangegeven dat de afwijzing op basis van de kwaliteit was.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat let je om gewoon in de begeleidende brief te schrijven dat je het al eens hebt opgestuurd? Als je duidelijk aangeeft dat je flink hebt herschreven enz. lijkt me dat geen probleem. Bij de uitgeverijen waarvan je een onderbouwde afwijzing hebt gekregen, moet je natuurlijk ook aangeven wat je precies met hun kritiek hebt gedaan. Lijkt mij voor beide partijen eerlijker en duidelijker. Misschien dat er zelfs meer aandacht aan je manuscript wordt besteed dan wanneer je het zonder die opmerking opstuurt. Een uitgever leest het dan misschien, herinnert het zich vaag en denkt na één alinea: aan de kant ermee, dit ken ik al, heb ik afgewezen, dus ga ik niet opnieuw lezen! En dan nog iets wat ik me nu bedenk: Misschien houden sommige uitgeverijen wel een bestand bij van binnenkomende manuscripten incl. naam van de auteur en wat er mee is gebeurd. Dan val je dus al meteen door de mand nog voordat ze uberhaupt je begeleidende brief gelezen hebben.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Snelle reacties zeg! Bovendien kan ik er wat mee.
Inderdaad. Wat let me om het niet te doen? Het kost hooguit wat postzegels en kopietjes. Ik zal dan inderdaad wel in de begeleidende brief het toelichten.
Het verhoogt de attentiewaarde of het kan het dan direct retour :)
Wat de motivatie van het niet-uitgeven was werd slechts een keer duidelijk aangegeven, verder paste het niet in het fonds of werd er zoals gezegd totaal geen brief meegestuurd. Achteraf begrijp ik dat het niet in welk-fonds-dan-ook kon passen omdat de kwaliteit onvoldoende was.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Hallon,

de bovenstaande adviezen zijn al heel goed, maar zijn er ook uitgevers die je nog niet benaderd had, maar waar je verhaal ook zou passen? Dan zou ik zelf met die uitgevers beginnen. Tenzij je veelbelovende kritiek hebt gehad, als een uitgever veel tijd in je verhaal heeft gestoken heeft die er toch iets in gezien.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Goeie vraag! Ik zat er ook over te denken om het manuscript nadat het herschreven was, weer op te sturen. Ze vonden het toen een aardig verhaal, maar paste niet in hun fonds. :confused: Vraag me af of het dan wel zin heeft als het toch niet in hun fonds past. :rolleyes:

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

[quote=Wolfje]Goeie vraag! Ik zat er ook over te denken om het manuscript nadat het herschreven was, weer op te sturen. Ze vonden het toen een aardig verhaal, maar paste niet in hun fonds. :confused: Vraag me af of het dan wel zin heeft als het toch niet in hun fonds past. :rolleyes:[/quote]
Nee, als een uitgever je verhaal afwijst, terwijl hij wel zegt dat hij het een aardig verhaal vindt, hoef je het bij die uitgever niet weer te proberen. Je kunt dan zelfs zonder herschrijven andere uitgevers benaderen, want je verhaal is immers al goed?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Trenke, Inderdaad, er zijn ook uitgevers die ik nog niet benaderd heb en die ga ik ook benaderen. Mijn verhaal heeft echter een beperkte markt (fantasy voor de jeugd) dus is het aantal uitgevers niet onuitputtelijk. Een uitgever vond het destijds een 'indrukwekkend' verhaal, wat ze daar dan ook mee bedoelen, verder geen zinvolle motivaties over afkeuring gekregen.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

[quote=Trenke][quote=Wolfje]Goeie vraag! Ik zat er ook over te denken om het manuscript nadat het herschreven was, weer op te sturen. Ze vonden het toen een aardig verhaal, maar paste niet in hun fonds. :confused: Vraag me af of het dan wel zin heeft als het toch niet in hun fonds past. :rolleyes:[/quote]
Nee, als een uitgever je verhaal afwijst, terwijl hij wel zegt dat hij het een aardig verhaal vindt, hoef je het bij die uitgever niet weer te proberen. Je kunt dan zelfs zonder herschrijven andere uitgevers benaderen, want je verhaal is immers al goed?[/quote]
Jammer! :crybaby:

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Ik denk ook niet dat het nut heeft een verhaal weer naar dezelfde uitgever op te sturen, tenzij ze je gevraagd heben om het na herschrijven weer te sturen. Maar als jij van mening bent dat het wel in hun fonds past, zou je het onder een andere titel kunnen opsturen.
Eerst zou ik echter andere uitgevers benaderen. Het is inderdaad moeilijk om de juiste uitgever te vinden.
Succes.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Over het algemeen worden manuscripten pas helemaal gelezen als de uitgever interesse heeft, dus de kans dat ze je verhaal opnieuw herkennen aan de eerste alinea is volgens mij niet groot ;) Stuur het desnoods onder een pseudoniem op en zet er niet bij dat je het al eens bij hen geprobeerd hebt.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

'Past niet in ons fonds' is vaak een standaard afwijzing. Je weet dan niet eens of ze er goed naar hebben gekeken. Zelf ga ik een MS voor de derde keer naar dezelfde uitgever opsturen. Het past wel in hun fonds en ze vinden het thema belangrijk en het verhaal goed, maar schrijftechnisch viel er nog wat aan te verbeteren. Dan heeft het zin om met hun tips te gaan herschrijven. Maar in jouw geval zou ik goed kijken of het inderdaad niet in hun fonds past door wat boeken die zij hebben uitgegeven te bekijken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je beter voor een andere uitgeverij gaan. Mocht het wel passen, dan kun je het altijd nog een keer proberen.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik heb ooit een afwijzing gekregen waarin specifiek vermeld stond dat ik het verhaal na herschrijven nog eens op mocht sturen. Gedaan en toen is het alsnog niets geworden. Begrijp ik ook wel, want ook na herren is dat verhaal nog niet goed genoeg.
Bij een ander ms heb ik de afwijzing gekregen dat dit verhaal niet in het fonds paste, maar dat ik een nieuw manuscript weer in mocht sturen. (Nog) niet gedaan.

Als ik jou was, zou ik van tevoren bellen naar de uitgeverijen waar je het al eens geprobeerd hebt. Leg de situatie uit en vraag of het zin heeft. Succes!

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik zit in het zelfde schuitje en iedereen zegt," niet opgeven, eens zal het lukken. Ik ben zelf onder het wachten begonnen met deel twee van mijn verhaal.
" Don't give up! ," zou ik zeggen.

groet van gil

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Als ik het zo lees, Hallon, dan is het eigenlijk een heel nieuw manuscript geworden. Als dat het geval is zou ik aan het nieuwe verhaal een nieuwe titel hangen en het nog eens proberen. De manier waarop je het aangepakt hebt vind ik erg stoer, je bent er zo te lezen met veel vastberadenheid helemaal ingedoken en je hebt keihard gewerkt. Succes!

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Iedereen bedankt voor de opmerkingen.
Ik denk dat ik het bij geschikte uitgevers nogmaals ga proberen met een nieuwe titel.
Klein probleempje is dat ik destijds al moeite had de eerste titel te bedenken en ik nog steeds geen goede titel weet, maar ik ben nu extra gemotiveerd een nieuwe, betere en pakkende titel te verzinnen.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Over de titel zou ik me niet druk maken, alleen om het nu onderscheidend genoeg te maken van het origineel misschien. De kans is bijzonder groot dat de uitgever toch een andere titel bedenkt als het zover is, auteurs schijnen er om bekend te staan slechte titelbedenkers te zijn.