Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een man of een vrouw als hoofdpersonage?

13 januari 2007 - 0:09

Als jullie een boek lezen, waar gaat jullie voorkeur dan naar uit? Naar een mannelijke of vrouwelijke hoofdpersonage?

Vinden mannen het eigenlijk wel leuk als een vrouw de hoofdrol speelt?
Want als zij de voorkeur geven aan een man, en als het voor vrouwen niks uitmaakt... is het dan niet verstandiger om voor je verhaal een mannelijke hoofdpersonage te kiezen? Dan bereik je een groter publiek.

Rosali

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 0:27

Mij maakt het bij het lezen niets uit, ben een vrouw :wink: . Hoe de mannen dat zien, geen idee. Maar stiekem willen mannen toch weten hoe die andere vreemde wezens functioneren, dus? Uit mijn eigen kleine marktonderzoekje is gebleken dat jongens net zo lief boeken lezen waar een meisje de hoofdrol speelt, als het maar spannend is. In deze boeken werden de grote bijrollen wel door jongens ingenomen.
Mijn hoofdpersoon is nu een jongen, maar een meisje heeft een grote bijrol. Ze heeft nu een grotere rol dan eerst gekregen. In mijn tweede verhaal zal een meisje de hoofdrol hebben en haar broer de grootste bijrol. Ik hou er dus rekening mee, maar ga me niet in bochten wringen. Dan ga ik te technisch schrijven en dat remt de creativiteit. Ben benieuwd hoe anderen dit zien :P .

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 0:47

Ik vind het zelf geen verschil maken, zolang de personages maar goed uitgewerkt zijn. Wel merk ik dat als ik zelf schrijf ik sneller naar een mannelijk hoofdpersonage neig. Waarschijnlijk is dat echter een stukje gemakzucht, aangezien ik me als man makkelijker kan voorstellen hoe een man denkt. Hmmm, misschien wordt het wat dat betreft tijd om maar eens wat vaker een vrouw als hoofdpersonage te nemen. Eens kijken hoe goed dat lukt en bevalt.

Heh, psychologisch gezien zou je denken dat het voor mannen juist leuk is om een vrouw als hoofdpersonage neer te zetten en haar alles te laten doen wat je wilt :P

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 9:36

Tsss wat een grappige vraag. Daar heb ik nou nog nooit bij stil gestaan. Ik lees geloof ik om het verhaal en het heeft me nog nooit uitgemaakt of dat de hoofdpersoon een man of een vrouw was. Wat apart dat anderen daar een voorkeur in hebben...

Ik geloof dat het toch wel een enorm voordeel voor mij is geweest dat ik mijn boek geschreven heb zonder dat ik dit forum kende of schrijfcursussen heb gedaan. Aan de ene kant leer ik heel erg veel hier, maar aan de andere kant lees ik ook heel veel dingen waarvan ik denk, tjee is dat ook belangrijk dan? Ik heb mijn boek nu onbevooroordeeld kunnen schrijven. Een mogelijk volgend boek weet ik zeker dat ik nu ga tobben/nadenken of het hoofdpersoon een man of een vrouw moet zijn. Wat gek. En zo zijn er meer dingen waar ik me in een volgend boek over zal gaan buigen...

een man of een vrouw... nooit bij stil gestaan

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 9:48

Ik heb zowel boeken gelezen met mannen in de hoofdrol:
-interview with the vampier
-Harry Potter

Als vrouwen in de hoofdrol:
-Zilverwolf

Nooit echt op gelet wie de bijpersonen zijn en welk geslacht de hoofdrolspeler heeft. Wat ik belangrijker vind is dat je mee kunt leven met de hoofdrolspeler en het verhaal spannend is. Je moet getriggerd worden om verder te lezen.

Wat mijn eigen verhalen betreft. Ik heb 1 verhaal geschreven met een mannelijke hoofdrolspeler. Een hele hoop met een vrouwelijke en gisteren begonnen aan een kort horror verhaal met een mannelijke hoofdrolspeler. Ik kies mijn hoofdrolspelers niet bewust uit, moet perse een man of vrouw zijn. Ik denk dat ik onbewust meer vrouwen creeer omdat ik me daar beter mee kan inleven als vrouw zijndend.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 11:38

is een hoofdpersoon in je verhaal niet zo'n beetje het verslepen van je eigen ik? Zodat een man eerder een mannelijke hoofdrolspeler zou kiezen en een vrouw dan eerder een vrouwelijke hoofrolspeler?
Indien ze iets anders willen dan ze dat bewust, terwijl het kiezen van de eigen sekse eerder spontaan gaat? Lijkt dit wat?

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 11:42

Ik heb een voorkeur voor mannen, maar ik heb ook mooie boeken gelezen met een vrouw in de hoofdrol. Zoals al eerder aangegeven, als de karakters goed uitgewerkt zijn en het boek goed geschreven, maakt het mij niet zoveel uit of de hoofdpersoon mannelijk of vrouwelijk is.

Mijn eigen hoofdpersonen zijn over het algemeen mannen of jongens.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 12:19

Met alle respect, maar mannen zijn toch ingewikkeldere wezens dan vrouwen (hoewel het quasi altijd omgekeerd wordt verteld), een karakterroman over een vrouw is daarom des te boeiender (de uitzondering bevestigd de regel), maar een man brengt het realistischer.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 12:41

Cheops wrote:
is een hoofdpersoon in je verhaal niet zo'n beetje het verslepen van je eigen ik? Zodat een man eerder een mannelijke hoofdrolspeler zou kiezen en een vrouw dan eerder een vrouwelijke hoofrolspeler?
Indien ze iets anders willen dan ze dat bewust, terwijl het kiezen van de eigen sekse eerder spontaan gaat? Lijkt dit wat?

Ik denk dat dit zeker onbewust gebeurt. Zeker als je eigen gaat identificeren met de hoofdpersoon en wilt inleven, is dat makkelijk als het gaat om een personage van hetzelfde geslacht. Toch heeft elke vrouw een mannelijk en elke man een vrouwelijke kant. En die kanten zullen vast ook wel een identificatie persoon zoeken, waardoor je ook wel eens switched na het andere geslacht.

Overigens denk ik niet dat mannen ingewikkelder in elkaar zitten dan vrouwen. Of andersom vrouwen ingewikkelder dan mannen. Sommige mensen zitten gewoon ingewikkelder in elkaar dan andere. En dat geldt voor beide geslachten.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 12:44

Aerjen wrote:
Goh Fré, dat vind ik wel een boeiende stelling. Hoe kom je daar zo bij?

Gewaagd, hé? De extremiteiten in IQ en EQ liggen bij mannen groter uiteen. Daarom heb je meer mannelijke genieën, kunstenaars, chefkoks, etc. Ik zeg daarmee niet dat vrouwen dommer zijn (er is immers gebleken van niet), maar wel dat "de vrouw" gemiddeld gematigder is dan een man, en dus makkelijker in een 'gemiddelde vrouw' te proppen, en therefor ook "makkelijker" te begrijpen.

Romans gaan zelden tot nooit over "Jan Modaal" of "Maria Plain", en dus zijn de mannen realistischer (groter vertegenwoordigd) en vrouwen boeiend(er)

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 12:50

Mannen zijn qua intelligentie superieur aan vrouwen, dat ben ik met Fré eens. Ik heb een tijdje geleden - om mijn Nederlandse lerares dwars te zitten - een betoog gehouden over de demancipatie van de vrouw (ze moest terug achter het aanrecht). Dit is natuurlijk niet mijn werkelijke mening (mijn vriendin is op de meeste vlakken intelligenter en beter dan ik), maar ik kon mijn stelling redelijk goed beargumenteren. Ik gebruikte onder andere de volgende informatie (misschien ietwat off-topic):

De feministische beweging zal het niet graag horen, maar het IQ van mannen ligt gemiddeld vijf punten hoger dan dat van vrouwen. Mannen hebben ook grotere hersenen, concluderen professoren van de universiteiten van Manchester en Ulster.

Het verschil van vijf punten betekent dat drie keer meer mannen dan vrouwen een IQ hebben van boven de 130. Met een IQ hoger dan 155 is er maar één vrouw voor alle 5,5 mannen. Maar er is ook goed nieuws voor de vrouwen: met hetzelfde IQ presteert een vrouw beter, omdat vrouwen meer nauwgezet werken.

Volgens de onderzoekers kan dat verklaren waarom zoveel meer mannelijke Nobelprijswinnaars en schaakkampioenen zijn. Dat mannen meer hoge functies in het bedrijfsleven bekleden, kan dan weer niet door het IQ-verschil verklaard worden. Een IQ van 125 volstaat om alle functies op de arbeidsmarkt aan te kunnen.

Vanuit de emancipatie gedachte in de jaren 60 dacht men eerst dat alle verschillen tussen mannen en vrouwen het gevolg waren van opvoeding en cultuur. De laatste jaren echter blijkt dat de verschillen veel meer in onze hersenen zitten en dat het verschil in opvoeding en cultuur alleen de aangeboren eigenschappen versterken. Man en vrouw moeten gelijkwaardig zijn, ze zijn absoluut niet gelijk aan elkaar. Volgens John Gray zijn ze zelf zo verschillend dat het lijkt alsof ze van twee verschillende planeten komen. Gelijkwaardig is iets anders dan gelijk, met gelijkwaardigheid bedoel ik dat mannen en vrouwen dezelfde rechten, plichten, ontplooiing kansen en beloning moeten hebben. Als we leren om elkaars sterke eigenschappen goed te gebruiken en minder nadruk leggen op de zwakke kanten van beide geslachten kan de combinatie van beide geslachten heel positief werken.

De theorie over de evolutie is beschreven door Darwin in het beroemde boek "On the origin of Species. De struggle for life (strijd om te overleven) werd door Darwin gezien als de drijvende kracht achter het ontstaan en het veranderen van soorten. De essentie van de theorie van Darwin was dat organismen (waaronder dus ook de mens) door natuurlijke selectie veranderingen ondergaan. De soort past zich aan naar de omstandigheden doordat een individu die een bepaalde eigenschap heeft wel zal overleven terwijl anderen die niet zo goed aangepast zijn aan de leefomstandigheden niet overleven. Doordat de mens een sociaal wezen is dat al vroeg in gemeenschappen ging samenwonen (c.a. 3 miljoen jaar geleden) ontstond er ook een specialisatie tussen mannen en vrouwen. De mannen en vrouwen die het best aangepast waren aan die omstandigheden zorgden voor gezond nageslacht waardoor er ook een specialisatie in de hersenen van mannen en vrouwen ontstond. Aangezien de menselijke soort al c.a. 3 tot 5 miljoen jaar op deze aarde voorkomt hebben zich in deze periode tussen de 200.000 en 300.000 generaties hun genen doorgegeven en een natuurlijke selectie veroorzaakt.
Aangezien er in de oertijd een verdeling van taken tussen de mannen en vrouwen bestond, kunnen we aannemen dat hieruit niet alleen een fysieke maar ook een psychische specialisatie ontstaan is De mannelijke jagers specialiseerden zich in langdurige achtervolgingen en leerden zich te kunnen concentreren op lange termijn doelen. Ze leerden om zich met één enkel probleem bezig te houden en bijzaken te negeren. Ook moesten ze hun ruimtelijke oriëntatie verbeteren voor het rondtrekken voor de jacht en het inschatten van de afstand van een speer of pijl. De vrouw moest in de oertijd vooral aan verschillende dingen tegelijk kunnen denken en alles gelijktijdig kunnen organiseren. Ze moesten de groep in de gaten houden en op alle mogelijke gevaren van buitenaf letten. De specialisatie van vrouwen was dus sociale organisatie en communicatie. Er ontstond dus een verschillende specialisatie in de hersenen van mannen en vrouwen.

Mannen hebben gemiddeld 16 procent meer hersencellen dan vrouwen maar bij vrouwen is het limbisch systeem (het centrum van de emoties in onze hersenen) weer veel groter dan bij mannen. Ook is de hersenbalk (corpus callosum) tussen de twee hersenhelften bij vrouwen groter, waardoor deze twee helften beter kunnen samenwerken. Mannen gebruiken de beide helften van hun hersenen meestal voor specifieke doelen terwijl bij vrouwen de twee helften meestal samenwerken.
Er zijn onderzoeken die aantonen dat de verschillen in de bouw van hersenen van mannen en vrouwen worden veroorzaakt door geslachtshormonen in de eerste fase van het leven. De verschillen in de ontwikkeling van de hersenen zijn al op jonge leeftijd aan te tonen. Jongetjes van 4 jaar oud zijn bijvoorbeeld beter dan meisjes van dezelfde leeftijd in ruimtelijke oriëntatie terwijl meisjes van deze leeftijd weer beter zijn in het onthouden van woordenreeksen.
Mannen en vrouwen scoren over het algemeen even goed op een algemene IQ test. Maar wel is gebleken dat mannen en vrouwen op sommige deelonderwerpen afhankelijk van hun geslacht beter of minder scoren. Het is dus niet waar dat één van de beide geslachten slimmer zou zijn dan de ander.
Vrouwen kunnen zich beter emotioneel uitdrukken (zowel mondeling als schriftelijk) omdat hun hersenhelften beter samenwerken en hun limbisch systeem groter is.
Vrouwen ruiken beter dan mannen, omdat dit vermogen in het limbisch systeem ligt.
Vrouwen zijn beter met woorden en kunnen reeksen onsamenhangende woorden beter onthouden.
Vrouwen zijn beter in het gebruik van een routebeschrijving waar veel herkenbare punten op staan omdat ze hun goede visuele geheugen hiervoor gebruiken, mannen kunnen door hun goede ruimtelijke inzicht beter kaarten lezen.
Vrouwen zijn in staat om meerdere taken tegelijk uit te voeren omdat hun hersenhelften beter samenwerken.
Vrouwen zijn beter in het herkennen van gezichten.
Vrouwen kunnen sneller zien of twee afbeeldingen hetzelfde zijn.
Vrouwen hebben meestal een betere fijne motoriek.
Vrouwen gebruiken hun hersenen efficienter dan mannen, mannen compenseren dit met grotere hersenen.
Vrouwen hebben een breder blikveld terwijl mannen een verder blikveld hebben, ook kunnen mannen zich beter op één doel concentreren.
Vrouwen kunnen beter onsamenhangende informatie opslaan terwijl mannen beter zijn in het opslaan van geordend informatie.
Mannen zijn minder gevoelig voor depressies omdat ze zich minder bewust van hun emoties zijn.
Mannen hebben een beter ruimtelijk inzicht en kunnen objecten beter visualiseren.
Mannen kunnen beter complexe technische problemen oplossen.
Mannen zijn bij problemen meer op actie gericht terwijl vrouwen meer op communicatie gericht zijn.
Mannen hebben meer verbindingen tussen de hersencellen dan vrouwen waardoor de informatie overdracht tussen de cellen sneller verloopt waardoor ze beter complexere problemen kunnen oplossen.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 13:01

in·ge·wik·keld (bn.)
1 zeer samengesteld en daardoor moeilijk te doorgronden => complex, gecompliceerd, geleerd; <=> eenvoudig

Je impliceert het wel, volgens mij. Wat bedoel je anders met ingewikkelder?

Dat ze qua intelligentie superieur zijn is trouwens geen mening, maar een feit. Het is wetenschappelijk (door mannen ;)) bewezen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 13:07

Ju/strop-das wrote:
in·ge·wik·keld (bn.)
1 zeer samengesteld en daardoor moeilijk te doorgronden => complex, gecompliceerd, geleerd; <=> eenvoudig

Je impliceert het wel, volgens mij. Wat bedoel je anders met ingewikkelder?

Dat ze qua intelligentie superieur zijn is trouwens geen mening, maar een feit. Het is wetenschappelijk (door mannen ;)) bewezen.

ik insinueer niets. Noch impliceert het gebruik van het woord "ingewikkeld" dat ik dat denk. Wat ik er mee bedoel, heb ik reeds hierboven uitgelegd.

Het tegendeel is ook reeds aangetoont en bewezen. Op dit moment zijn er trouwens procentueel gezien meer vrouwen aan de universiteit.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 13:28

Wat een heerlijke discussie.

Het enige wat ik hierop wil zeggen is het volgende: Pas als een persoon zich bewust is van zowel de vrouwelijke als de mannelijke energieën en deze in balans heeft gebracht is er evenwicht.

Emancipatie gaat niet over eigenschappen maar over gelijke waardering hiervan.

Zo, moest ik gewoon effe kwijt. :roll:

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 13:49

Ju/strop-das wrote:

Dat ze qua intelligentie superieur zijn is trouwens geen mening, maar een feit. Het is wetenschappelijk (door mannen ;)) bewezen.

...

De feministische beweging zal het niet graag horen, maar het IQ van mannen ligt gemiddeld vijf punten hoger dan dat van vrouwen.

Ju/strop-das wrote:

Mannen en vrouwen scoren over het algemeen even goed op een algemene IQ test. Maar wel is gebleken dat mannen en vrouwen op sommige deelonderwerpen afhankelijk van hun geslacht beter of minder scoren. Het is dus niet waar dat één van de beide geslachten slimmer zou zijn dan de ander.

Ligt het aan mij, of spreek je jezelf tegen?

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 14:24

Mannen 16% meer hersenen? Als wij vrouwen ze nou eens zouden kunnen aanzetten tot het gebruiken van die hersenen waren we al een heel eind verder. :lol:

On-topic: ik lees voornamelijk boeken waar vrouwen een hoofdrol spelen.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 14:37

Zjors wrote:
Mannen 16% meer hersenen? Als wij vrouwen ze nou eens zouden kunnen aanzetten tot het gebruiken van die hersenen waren we al een heel eind verder. :lol:

On-topic: ik lees voornamelijk boeken waar vrouwen een hoofdrol spelen.

Mannen hebben over het algemeen ook 16% meer hoofd dan vrouwen, dus dat er procentueel ook meer hersens inzitten, daar kan ik inkomen. het gebruik van die hersenen heeft m.i. niets met de omvang te maken :mrgreen:

13 januari 2007 - 14:40

Sorry ik doe aan dit gesprek niet mee. Alles gewist. Niet omdat de vraagstelling niet leuk is - dat is hij wel - alleen er komen al gauw weer mannen aanzetten met waardeoordelen over mannen en vrouwen en IQ en evolutie ... dat is toch allemaal zó achterhaald, man.

Evolueer eens in je denken, mannen (als je dan toch 16% meer hersens hebt dan vrouwen ... weet je hoeveel % hersens een olifant meer heeft dan een man? Toch heeft de man het buskruit uitgevonden en de olifant niet ... zie dat soort opmerkingen krijg je dan ... nee beter doe ik hier niet aan mee .. doeiiii!)

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 14:59

Het maakt mij niet zoveel uit of het een man of een vrouw is. Waar ik wel een hekel aan heb is als mannen of vrouwen te stereotype worden neergezet; van die mannen die alleen maar aan seks en aan voetbal denken of vrouwen die alleen maar gevoelig en zwak zijn.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 16:24

Clueless wrote:

Ligt het aan mij, of spreek je jezelf tegen?

Ja, je hebt gelijk. Alleen dit:
Dat ze qua intelligentie superieur zijn is trouwens geen mening, maar een feit. Het is wetenschappelijk (door mannen ;)) bewezen.
waren mijn woorden, de rest kwam van het internet.

13 januari 2007 - 17:09

Pffft. Wat een gedoe *negeert het*

On-topic: Mij maakt het niet veel uit, in beide kan ik me wel inleven. Hoewel in de meeste boeken die ik heb de hoofdrol wel wordt vervuld door een jongen (Torak en Wolf, Kruistocht in Spijkerbroek, De Wereld van Darren Shan-serie, Demonata-serie, Kameleon-serie, Snelle Jelle-serie), maar bijna altijd is er dan een tweede hoofdrol of een grote rol aan een meisje toebedeeld. Maar ik heb ook genoeg meidenboeken (HOI-serie, MZZLmeiden-serie, De Drieling omnibus). Dus... Het ligt mestal niet aan de hoofdpersoon (tenzij het zo'n extreem modepopje is, dáár kan ik écht niet tegen), maar aan het verhaal :)

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 17:38

Zjors wrote:
Mannen 16% meer hersenen? Als wij vrouwen ze nou eens zouden kunnen aanzetten tot het gebruiken van die hersenen waren we al een heel eind verder. lol

On-topic ik lees voornamelijk boeken waar vrouwen een hoofdrol spelen.

Weet je waarom mannen 16% meer hersenen hebben? Omdat ze er meestal door gedrag (roken/drinken etc) meer van slopen. (wetenschappelijk bewezen) Vrouwen zijn zuiniger op wat ze hebben. Wat het IQ betreft, de persoon met het hoogst gemeten IQ (nog in leven) is op het ogenblik een vrouw. Ja ik weet het er is een hele waslijst met historische figuren (mannen) met een torenhoog IQ. Die zijn nooit getest toen ze nog leefden.

Maar even on topic, ik heb zelf geen voorkeur maar de meeste jongens/mannen die ik ken wel. Mijn vriendin, docent, heeft het wel eens gevraagd aan haar leerlingen. De meeste meiden zeiden geen voorkeur te hebben, de meeste jongens wel. (leeftijd 12-16 jaar)

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2007 - 18:38

Heb echt geen voorkeuren in boeken,
maar moet wel even kwijt dat vrouwen toch echt slimmer zijn..:D
Bedoel mannen jaagden (joegen?) alleen maar, vrouwen deden tenminste wat met de beesten die ze hadden gepakt... :wink: