Lid sinds

19 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

24 maart literaire avond Oldenzaal

16 november 2006 - 16:59

Een beetje vroeg misschien, en ook nog niet helemaal definitief, maar van mijn veel te late aankondiging van mijn boekpresentatie heb ik veel geleerd :? .

Op 24 maart 2007 wordt er in Oldenzaal een literaire avond gehouden in Stadstheater de Bond. Dat Adriaan van Dis, Huub van der Lubbe (de Dijk) en de dames Samsbeek (Zadelpijn, Het verwende nest) komen, is natuurlijk best leuk, maar dat ondergetekende - als vertegenwoordiger van schrijvend Oldenzaal - óók komt, is de reden dat ik dit even hier op het forum wilde plaatsen.

@Cobra: Misschien komt Susan Smit ook :wink:

Eufdrie

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 november 2006 - 17:15

Toch goed dat ik dit bericht lees!

Je bent uitstekende reclame aan het maken, Eufdrie.
Je hebt goed onthouden dat ik Susan Smit wel een mooie postzegel vind.
Ik hoop trouwens dat ik mij zo goed uitdruk.
Maar, het draait die dag wel volledig om jou en niet om iemand die reeds een sterrenstatus heeft.

Oldenzaal ligt helaas niet bepaald in de buurt van Maastricht. Ik zal er dus nog eens goed over nadenken.
Heel verstandig dat je deze keer zo vroeg melding maakt van jouw boekpresentatie. Slimme zet!

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 november 2006 - 20:03

Het lijkt mij erg leuk, maar net als Cobra is het voor mij een beetje te ver uit de buurt. Misschien als er zoiets in Zeeland georganiseerd wordt.

Ik zal aan je denken. :D

Lid sinds

19 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 januari 2007 - 10:57

Foei toch, Set! Iedereen weet toch dat Oldenzaal Twente ligt! :wink:

Inmiddels is er meer bekend:

Op zaterdagavond 24 maart zal de zaal van het Stadstheater vol zitten met lezers en boekenliefhebbers die dit festijn niet willen missen. Het wordt een avond met een mix van humor, moderne literatuur, prachtige poëzie, muziek, interviews en discussies. Vijf befaamde schrijvers en dichters geven acte de présence.
In een talkshowachtige ambiance zullen presentatoren Ben Siemerink en Marijke Waardenburg de gasten van de avond aan de tand voelen en uitspraken en nieuws ontlokken. Onder die gasten zijn er die tot de crème de la crème van de Nederlandse literaire wereld behoren. Zo zal de bekende literator en tv-persoonlijkheid Adriaan van Dis voorlezen uit zijn befaamde oeuvre, waaronder zijn nieuwste titel De Wandelaar. Hetzelfde geldt voor het schrijversduo Liza van Sambeek, schrijvers van o.a. Zadelpijn en ander damesleed, één van de succesvolste Nederlandse romans van de afgelopen jaren. Als muzikaal-literair hoogtepunt van de avond verzorgt Huub van de Lubbe, frontman van De Dijk, een aantal korte optredens waarin hij, zichzelf begeleidend met gitaar, poëzie ten gehore brengt.
Er is ook aandacht voor regionale talenten. Helena Rentmeester uit Oldenzaal zal voordragen uit haar in oktober 2006 verschenen magisch-realistische roman Pont du Gard. Deze roman kreeg goede kritieken in de Nederlandse pers. Heike van der Vliet uit Enschede zal voordragen uit haar pas verschenen dichtbundel Raakvlakte.
Tijdens de talkshow en interviews is er voor de bezoekers in de zaal volop gelegenheid tot het stellen van vragen aan de gasten op het podium.

De Boekenkast van……
Het ‘Twents lezersfeest‘ wordt om 19.30 uur geopend door burgemeester
F. Backhuijs met de onthulling van een door hem ingerichte boekenvitrine. Met het thema van de boekenweek “Lof der zotheid - Scherts, Satire en Ironie”, heeft hij een selectie gemaakt uit zijn eigen boekenkast. Om 20.15 uur start het zaalprogramma.

De kaarten à € 15,00 zijn te bestellen via de website van Stadstheater De Bond, telefonisch en aan de kassa. Aan de kassa van het Stadstheater en telefonisch via 0541 539190 van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur en vrijdagavond van 19.00 – 21.30 uur. Via de website onder stadstheaterdebond.nl

Informatie over de hoofdgasten
Adriaan van Dis werd in 1946 geboren in Bergen. Hij groeide op temidden van halfzussen en ouders met een Indische achtergrond. Landelijke bekendheid verwierf hij met het programma Hier is... Adriaan van Dis, dat op 16 maart 1983 zijn première op de Nederlandse televisie beleefde. Zijn intelligentie en deskundige wijze van interviewen werd door vriend en vijand geprezen. Vanaf 1992 wijdt hij zich vrijwel volledig aan de literatuur. Van Dis debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid.
Naast het toneelstuk Tropenjaren en de komedie Om geld omvat zijn oeuvre hoogtepunten als Casablance, Barbaar in China, Het beloofde land, In Afrika en Zilver of Het verlies van de onschuld. Zilver is inmiddels niet meer weg te denken van de 'literatuurlijst' van veel scholieren uit het voortgezet onderwijs.
In 1994 verscheen de dikke, uiterst succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Zesenveertig jaar later breekt bij hem de woede over zijn familie los. In 1999 verscheen de grote roman Dubbelliefde, de 'geschiedenis van een jongeman' (de ondertitel van de roman) die, opgejut door de roerige tijd - de jaren zeventig -, grenzeloos wil leven.Zeer binnenkort zal zijn nieuwe roman ‘De wandelaar’ verschijnen. Recensenten roemen regelmatig de humor in zijn werk en de stijl van schrijven.
Zie ook: adriaanvandis.nl

Huub van der Lubbe, dichter en musicus in hart en nieren, is frontman van de Nederlandstalige pop/rock/soulgroep De Dijk, die vorig jaar 25 jaar bestond. Meer dan 2 miljoen mensen hebben De Dijk live gezien, het is dan ook de Nederlandse live-band bij uitstek. Naast zijn concerten met De Dijk treedt hij solo op in het land, waarbij hij gedichten voordraagt, liedjes zingt en verteld over de achtergronden en ontstaansgeschiedenis van zijn liedteksten en poëzie. Hierbij gaat hij steevast vergezeld van zijn gitaar, waarvan hij tijdens de optredens veelvuldig gebruik maakt.
Huub van der Lubbe is in 1953 op Goede Vrijdag geboren in Amsterdam. Al op zijn vijftiende speelt hij samen met zijn broer in een popbandje. Hij wordt afgewezen bij de toneelschool en gaat dan maar Nederlands studeren. Hij is actief op tal van culturele vlakken zoals muziek, dichtkunst en hij acteert, o.a. in 'Brandende liefde', 'De aanslag' en recenter in de tv-serie 'Wij Alexander' en de korte horrorfilm 'R.I.P.'. s Hun laatste cd 'Muzikanten dansen niet' stond op 24 augustus 2006 op nr. 1 (!!) in de album top 100. Zie ook : dedijk.nl

Liza van Sambeek is een pseudoniem, want achter deze naam gaat het schrijversduo Ciel Heintz en Liesbeth van Erp schuil. Beiden hebben carrière gemaakt in het maatschappelijk leven. Van Erp studeerde geneeskunde en opende een gynaecologenpraktijk in Den Haag, totdat een burn-out aan die onderneming een einde maakte, waarna ze een consultancybureau begon. Heintz was eerst verpleegster, werd later dramadocente en begon haar eigen adviesbureau. Ze ontmoetten elkaar weer en maakten ook met een groep vrouwen fietstochten. Dat was de basis voor hun debuutroman Zadelpijn en ander damesleed. Deze roman beschrijft het verhaal van zeven vrouwen die samen zeven dagen fietsen in de Loirestreek in Frankrijk. Het is een van de succesvolste Nederlandse romans van de afgelopen jaren.
In 2004 verscheen Het verwende Nest, de naam van het grachtenpand dat vier fietsvriendinnen, bekend uit Zadelpijn en ander damesleed, verbouwen en betrekken. Het lijkt een stel elitaire verwende vrouwen, maar ze hebben naast hun gezin altijd gewerkt. Ze zijn van een generatie die alles wil, maar tegelijkertijd ook veel van zichzelf eist. Tijdens de verbouwing spelen zich vele hilarische en dramatische toestanden af.
Zie ook:lizavansambeek.nl

Helena Rentmeester woont in Oldenzaal en in oktober 2006 verscheen haar debuutroman Pont du Gard.
Julia ontdekt in haar tuin een vreemde man, gekleed als een Romein. Ze haalt hem naar binnen en ontdekt dat hij echt uit het oude Rome afkomstig is en op onverklaarbare wijze in de moderne tijd terecht is gekomen. Samen bezoeken ze Rome en andere plaatsten waar Decimus gewoond heeft. Terwijl Decimus zich probeert aan te passen aan de moderne tijd, wordt hij belaagd door een archeoloog die op de hoogte blijkt te zijn van zijn afkomst. Tussen de schrijfster en Decimus groeit langzaam een diepe liefde.. Deze bijzondere roman is vooral een liefdesverhaal. Met veel kennis van zaken wordt het dagelijks leven van de Romeinen verteld zonder dat het een historische verhandeling is. Een ontroerende en spannende roman met magisch-realistische trekjes.

Heike van der Vliet uit Enschede maakt ruim vier jaar na haar debuutbundel Verse sporen haar belofte ruimschoots waar met de bundel Raakvlak. Het thema, schrijven om te ontdekken wie je bent, is gebleven, maar nu is het meer in de omgang met de medemens. Zelf ziet ze het ongeveer zo: ‘Het is het in woorden aanraken van de ander en het aftasten van plekken waar je min of meer samenvalt. Kijken hoe ver je kunt gaan voor je elkaar opnieuw verkeerd begrijpt, of verliest. De poëzie schuilt in het maken en breken. Het mooie van taal is dat je nooit iets volledig kunt zeggen, zoals je elkaar ook nooit helemaal kunt raken, of zijn. Maar soms kunnen woorden de tussenruimte vullen, zodat je de ander toch bereikt.’ Heike schrijft gedichten die blijven hangen.

Bron

Niet slecht hè, om in één adem genoemd te worden met Adriaan van Dis en Huub van der Lubbe 8)

Ik zie jullie de 24e, tot dan!

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 januari 2007 - 12:48

Niet slecht, nee! Veel plezier en succes die avond. Helaas vind ik het een beetje uit de richting... Anders had ik je zeker willen aanschouwen.

Ik heb overigens ook een keer een verhaal van mij mogen lezen in een literair programma waar Adriaan van Dis na de pauze optrad.

Hij kwam in de pauze spontaan naar me toe (ontworstelde zich aan al die hotemetoten die aandacht van hem wilden) en vertelde me dat hij 'waarlijk' had genoten van mijn verhaal. Je begrijpt dat mijn wangen nog twee weken nagloeiden van trots!
Het is echt een aardige man. (Zeker als hij zoiets zegt)

30 januari 2007 - 7:52

Als het iets dichterbij was geweest had ik zeker gekomen.
Ik heb wel kaartjes voor 'Writers Unplugged' met Huub v/d Lubbe.
21 feb. in de Boerderij in Zoetermeer. Ook leuk.

Lid sinds

19 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2007 - 19:55

Als er nog mensen zijn die hier naartoe willen; helaas, het is uitverkocht!
Vandaag kreeg ik een mail van de organisator, of ik het leuk zou vinden om vooraf met dhr. Adriaan van Dis, Huub van der Lubbe, de dames Samsbeek en de overige gasten vooraf uit eten te gaan, om elkaar wat beter te leren kennen :shock: :shock: :shock:

Eufdrie

Lid sinds

18 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 maart 2007 - 20:03

@ Eufdrie:

Verslikte jij je al bij voorbaat bij het lezen van deze mail? Dat zou mijzelf namelijk zomaar gebeuren. Of een appelflauwte, zou ook zomaar kunnen bij zoiets.
Je gaat toch zeker wel, he?

Trouwens, Liesbet van Erp één van de dames van 'Zadelpijn' is trouwens een aantal jaartjes geleden mijn gyneacologe geweest tijdens de laatste periode zwangerschap van mijn oudste :wink: . Ze zal 'zadelpijn' toch niet hieraan hebben verbonden? 8)

Ik wens je in ieder geval ontzettend veel plezier tijdens dit etentje èn de rest van de avond uiteraard.

Groet,

Raven.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2007 - 0:50

Oh help Eufdrie daar ga ik van dromen!

Bestel niet iets moeilijks dat je over je kleren gaat knoeien en zo terwijl je geen kans meer hebt om je om te kleden.

Leuk leuk!!! Doen!!

Kim

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2007 - 11:43

Wat leuk, Euf!!!! Veel plezier!!!

PS Hij is trouwens inderdaad heel aardig, ik heb hem een paar keer meegemaakt, enorm sympathiek!

6 maart 2007 - 12:13

Kim wrote:
Hij is trouwens inderdaad heel aardig, enorm sympathiek!

Als je met 'hij' Huub bedoelt dan kan ik zeggen dat dat klopt. Ik heb pas ook een babbeltje met hem gemaakt.

Kim

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 maart 2007 - 17:24

Oscar Z. wrote:
Kim wrote:
Hij is trouwens inderdaad heel aardig, enorm sympathiek!

Als je met 'hij' Huub bedoelt dan kan ik zeggen dat dat klopt. Ik heb pas ook een babbeltje met hem gemaakt.

Oh hadden we het over Huub!! Sorry ik dacht aan Adriaan!!

Lid sinds

19 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 mei 2007 - 18:00
Oei, slordig van mij dat ik nooit meer op dit topic teruggekomen ben. Daarom knip en plak ik maar even - beter laat dan nooit - het verslag dat ik op Blanco Regel plaatste: Om de spanning te breken had de eigenaar van de plaatselijke boekhandel en een van de mensen die het allemaal geregeld hadden, een etentje vooraf in een nieuw geopend restaurent geregeld. Sjiek-hippe zaak, geweldig eten. En natuurlijk het idee dat Huub tegenover je zit en Adriaan schuin tegenover je. En de dames Sambeek aan mijn rechterzijde. De spanning zakte weg, maar toch voelde ik me maar een heel klein Helenaatje naast die literaire zwaargewichten met hun welbespraaktheid en hun uitgesproken meningen. Naderhand wandelden we met zijn allen (11 man totaal maar liefst) naar het theater, alwaar onze burgervader het toegestroomde publiek in de foyer bezig hield door hen vol vuur te vertellen over zíjn favoriete boeken. Vrijwel onopgemerkt wandelden wij geëlven achter al die ruggen langs en verdwenen achter de coulissen. In de kleedkamers nog even gepraat met Huub (Adriaan was me echt te hoog gegrepen, die straalde zoveel elite uit), een schat van een man, die Huub. Zo toegankelijk en geïnteresseerd. Het podium was heel leuk ingericht, er stond rechts een enorme, spierwitte bank met een salontafel er voor, waarop de gasten mochten plaatsnemen. In het midden stond een tafel met vier stoelen, en daar zaten de twee presentatoren/interviewers, en de gasten werden aan die tafel geïnterviewd. Schuin daarachter was een microfoon voor Huub, die zo nu en dan de boel opluisterde met een prachtig (onbekend) nummer, en op een verhoging aan de linkerzijde van het podium stond De Stoel. De Stoel, mijne dames en heren, verdient een aparte alinea. Deze Stoel heeft de vorm van een opengeslagen boek, en mag alleen 'bezeten' worden door personen met een literaire achtergrond. Mij zijn voorgegaan: niet alleen de dames Sambeek en Adriaan van Dis, maar ook Anna Enquist, Gerrit Komrij en andere grootheden. Enfin, met een soort van talkshow-achtige opzet werden de gasten geïnterviewd en mochten zij stuk voor stuk wat voorlezen uit hun werk. Ik heb slechts één werk en kon derhalve niet veel voorlezen, maar na terugkomst bij de grote witte bank pakte de heer van Dis (gut, die man is zó deftig, die zou je niet eens dúrven tutoyeren) meteen - na het beleefd vragen van toestemming aan de auteur - mijn boek om geïnteresseerd de achterflap te lezen en een bladzijde uit het midden. Na afloop mochten de mensen in de zaal - mensen in de zaal? Ach ja, die waren er natuurlijk ook, maar ik was ze bijna vergeten omdat de zaal in het donker was gehuld. Prima tegen de zenuwen! - vragen stellen. Helaas ben ik nog iets te onbekend (alhoewel ik literair Oldenzaal vertegenwoordigde) en is mij niets gevraagd, begrijpelijkerwijs ging de meeste aandacht naar Huub en Adriaan. Hierna kregen we, terwijl het publiek de zaal uitstroomde om te genieten van een drankje en de hapjes die verzorgd werden door streekgerechtenspecialist Landerijk, van de organisatoren ieder een presentje; elkaars boek. Ieder kreeg een boek van een van de anderen. Zo kreeg ik het boek Zadelpijn, en kreeg één van de twee autrices van dat boek mijn roman cadeau. Vervolgens - stel je voor, ik was die ochtend om half zeven vanuit Zwitserland vertrokken omdat mijn wintersportvakantie en de literaire avond elkaar overlapten, en het liep inmiddels al tegen middernacht - konden wij onze boeken voor de 250 gasten signeren. Ik raakte in gesprek met een mevrouw die tijdens het lezen van mijn roman het idee had gekregen dat Helena Rentmeester een wat oudere dame was, die een huis bezat in de Provence. Zijzelf ging al sinds 1974 naar de streek rondom Uzés op vakantie en was verrukt van mijn gedetailleerde beschrijvingen van de omgeving van de Pont du Gard. Nog kan ik glimlachen bij de herinnering aan de uitdrukking op haar gezicht toen ik haar toevertrouwde nog nooit in mijn leven in die streek geweest te zijn. Over goede research gesproken. Wat een compliment. Uiteindelijk was het tegen half twee toen we huiswaarts keerden, na uiteraard de verwachte hartverscheurende afscheidstaferelen van de schrijver, schrijfsters, zanger en de debutante uit Oldenzaal. Wat een onvergetelijke avond!