Nederlandse SF/F is niet erg populair. Geen idee waarom niet, maar die uitgeverijen publiceren voornamelijk werk dat zich in het buitenland al heeft bewezen, omdat de markt zo klein is. Toch geven zowel Mynx als Luitingh Nederlands werk uit, oa Maryson en Tais Teng.
Je kunt je vraag ook stellen op het forum van purefantasy.nl, daar weten ze vast meer ;)
Je had eerst ook nog Meulenhoff M voor fantasy en SF. Die zijn nu opgegaan in Uitgeverij M (samen met een crimefonds). Is wellicht ook interessant om je manuscript heen te sturen.
Hallo iedereen :)
Sinds enkele weken heb ik de uitgeverijen Mynx en Luithingh (Dromen en Demonen) in mijn gedachten, om daar mijn voltooide manuscript op te sturen. De reden dat ik een poging wil wagen bij deze uitgeverijen is, vanwege dat ze prima bij mijn boek passen. (qua genre)
[ ... ]
In elk geval raad ik je aan om het (door mij) gecursiveerde fragment in een begeleidende brief juist andersom te benoemen. :)
Je kunt het toch gewoon opsturen, als je denkt dat je werk hier op de goede plaats is? Of heb je nog alternatieven?
Je had eerst ook nog Meulenhoff M voor fantasy en SF. Die zijn nu opgegaan in Uitgeverij M (samen met een crimefonds). Is wellicht ook interessant om je manuscript heen te sturen.
Dries, naar mijn beste weten is Mynx de nieuwe naam van Uitgeverij M. Op de site van 'M' staat dat die nog in ontwikkeling is, maar de laatste informatie op die site dateert van 2006.
Als ik gelijk heb, is het wel slordig van die lui...
Luitingh stuurt (stuurde?) zijn nieuwsbrieven als een .doc bijlage :')
Volgens mij zijn de meeste uitgeverijen nog niet helemaal gewend aan het digitale tijdperk. Zowel bij leopold als Holkema moest ik regelmatig inspringen als er weer iets technisch niet werkte, en ik geloof niet dat dat sindsdien verbeterd is. In 2003 waren er nog auteurs die hun boeken in WP 5.1 schreven.
Hoi,
De reden waarom Nederlandse schrijvers weinig aan bod komen in SF omdat we zijn opgegroeid met de lering: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Daardoor hebben we weinig fantasy in onze belevingswereld. Zeker als je dat vergelijkt met de Amerikaanse stijl van schrijven. Daarbij lijkt het alsof ze het verhaal schrijven alsof ze het ook echt hebben meegemaakt. Dat kunnen Nederlandse schrijvers moeilijk. Die zijn meer van de realiteitsheidwaanzin en zin.
Hallo,
Ik heb vorig jaar mijn manuscript van "De steen van GOCE" (www.desteenvangoce.nl) naar Bruna en Luitingh gestuurd. Ik had deze uitgeverijen vanwege de portfolio en de snelle responstijd geselecteerd. Bruna gaf antwoord na twee maanden, maar bij Luitingh duurde dat toch wel een half jaar. Ik had bij beide uitgevers het manuscript digitaal gestuurd, maar Luitingh wilde een hardcopy. Uiteindelijk kreeg ik het retour met de mededeling dat ze een overvloed aan goede buitenlandse schrijvers hebben. Je komt daar haast niet tussen, tenzij je heel erg goed bent of een kruiwagen hebt.
Uiteindelijk ben ik teruggekeerd naar mijn oude plan om het bij Free Musketeers uit te geven en daar is het boek binnen een half jaar tot stand gekomen. De kwaliteit is prima en zoals die uitgever zegt: Als het echt een goed boek is, vindt het zijn weg naar de boekhandels vanzelf wel.
Tom
Tom. ik wil je niet ontmoedigen maar FM geeft naar mijn zin een wel heel optimistisch beeld van de gang van zaken. Slechts een enkeling lukt dat en ik ken er op dit moment maar één!
Nee hoor Asdale, mij ontmoedig je niet, want ik heb totaal geen verwachtingen voor wat betreft de verkoop. Vind ik ook eigenlijk niet zo belangrijk. Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan het schrijven van het boek en ik las ergens dat als er tenminste één persoon het boek met plezier leest, de missie eigenlijk al geslaagd is. Aangezien ik al van een aantal mensen erg leuke reacties op mijn boek heb gehad, ben ik al meer dan tevreden.
Ik wil nog wel wat pogingen ondernemen om mijn boek verder te promoten, maar heb absoluut geen zin om ermee te gaan lopen leuren.
Wat de uitgever bedoelt, is dat je natuurlijk gewoon een erg goed boek moet schrijven, wil het een succes worden. En er zijn maar weinig mensen die dat kunnen.
Er wordt dacht ik al van een bestseller gesproken, als er 4000 exemplaren verkocht worden. Gezien de percentages verdien je dan dus enkele duizenden euro's met je boek. Als je dat omrekent naar het aantal uren dat je erin steekt, kun je er net zo goed een krantenwijk bijnemen om aan dat geld te komen.
Mijn motto is dus: schrijf voor je plezier en niet om er rijk van te worden. En misschien heb je mazzel en schrijf je een voltreffer waar je toevallig wel rijk van wordt....
Tom
Nederlandse SF/F is niet erg
Lid sinds
17 jaar 9 maandenRol
Je had eerst ook nog
Lid sinds
20 jaarRol
Ravenswing schreef:Hallo
Dries schreef:Je had eerst
Lid sinds
18 jaar 10 maandenRol
*bericht verwijderd*
Lid sinds
15 jaar 11 maandenRol
Kramat in Belgie,
Lid sinds
17 jaar 9 maandenRol
Aha, lekker logisch, de oude
Lid sinds
20 jaarRol
Luitingh stuurt (stuurde?)
Lid sinds
17 jaar 9 maandenRol
Hoi, De reden waarom
Lid sinds
15 jaar 10 maandenRol
Hallo, Ik heb vorig jaar
Lid sinds
15 jaar 9 maandenRol
Tom Hoogendoorn schreef: ...
Tom. ik wil je niet
Nee hoor Asdale, mij
Lid sinds
15 jaar 9 maandenRol