Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

hoofdpersoon mannelijk of vrouwelijk

24 november 2008 - 0:12
(Ik ben een beetje op dreef vandaag, post-overload) Zeg, kiezen jullie aan het begin van een verhaal direct of je hoofdpersoon een man of een vrouw is? Is dat voor jou vanaf het begin duidelijk? Ik ben een verhaal aan het schrijven met een heel sympathiek hoofdpersonage (we noemen het X) (al zeg ik het zelf :P ) en ik vind eigenlijk dat het een vrouw moet zijn, omdat ik me voor kan stellen dat ik me niet genoeg in een man in kan leven om die het te laten zijn. Maar ik heb de indruk dat zodra de dingen die X doet al naar gelang van het geslacht van X in een heel ander perspectief komen te staan. Als X als man ergens over nadenkt lijkt het veel minder zeurderig dan als vrouw, bijvoorbeeld. Loop ik hier nu keihard tegen mijn eigen vooroordelen aan? Dilemma? (niet dat ik vind dat vrouwen altijd zeuren of zoiets, maar ik merk in mijn omgeving dat vrouwen bijvoorbeeld veel sneller als 'zeurkous' afgeschilderd worden als ze over iets praten dan mannen...dus ik ben een beetje bang dat ik teveel lezers in mijn achterhoofd heb, eigenlijk, die gaan denken dat mijn leuke X een zeurkous is).

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 november 2008 - 0:39
Ik zie geen enkele reden waarom een vrouw dit niet zou kunnen doen. Dat het geen stereotiep gedrag is voor een vrouw maakt het alleen maar interessanter naar mijn mening. @Micha, Komt dat niet simpelweg omdat als het niet ter zake deed, het ook niet vermeld hoefde te worden? Ter vergelijking: 'Goh, ik wist niet dat je een geladen geweer boven de schouw had hangen.' (dat principe)
Wat noem je dan "niet vermelden"? Een hoofdpersoon kan toch wel terloops vinden dat die ober er lekker uit ziet? Er zijn maar heel weinig personages waarvan je de geaardheid niet weet als je boeken leest, ook al doet het er niet toe. Waarom zou een personage alleen homo mogen zijn als je er "iets mee doet"?

28 november 2008 - 9:31
[ ... ] Waarom zou een personage alleen homo mogen zijn als je er "iets mee doet"?
Het gegeven dat je altijd reageert als alleen nog maar het wóórd 'homo' voorbijkomt, dat je er dus zelf altijd 'iets mee doet', is het antwoord op je eigen vraag. (Waar is de paraplusmiley?)

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 november 2008 - 10:17
Toevallig! Ik heb eergisteren een column geschreven die Maud heet. Die maud tioch!

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 november 2008 - 10:45
Verlorenletters, gefeliciteerd :) MichaM, mijn antwoord werd persoonlijker dan ik mij prettig bij voelde en dus heb ik hem gemaild in plaats van op het forum te posten.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 november 2008 - 18:26
[ ... ] Waarom zou een personage alleen homo mogen zijn als je er "iets mee doet"?
Het gegeven dat je altijd reageert als alleen nog maar het wóórd 'homo' voorbijkomt, dat je er dus zelf altijd 'iets mee doet', is het antwoord op je eigen vraag. (Waar is de paraplusmiley?)
Ach kom nou. Natuurlijk reageer ik altijd (alsof het zo vaak voorkomt), omdat het voor mij een belangrijk onderwerp is. Ik vind dit eigenlijk best een kutreactie.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 november 2008 - 13:15
Even een (vrolijke) aanvulling. Ik was gisteren naar een voorstelling van een theatergroep die zich een 'lesbische' theatergroep noemt. Daar komt het hele probleem van de terloopse lesbo niet voor: juist omdat die groep zich lesbsich noemt gaat iedereen ervan uit en is het dus in hun voorstellingen helemaal geen issue, maar vanzelfsprekend. Het zou eerder andersom zijn: een terloopse hetero zou vragen oproepen. Ook apart natuurlijk, het zou mooi zijn als het allemaal terloops kon. ;)

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 november 2008 - 22:42
Het is wel een goede vraag. Eigenlijk zou best iemand homo mogen zijn zonder er in het verhaal iets mee te doen, omdat personages in een verhaal vaak een afspiegeling van de maatschappij zijn. Tenminste, dat zou je denken. Ik ben momenteel wat aan het knutselen aan verre vervolgen van mijn verhaal en kwam erachter dat één vampier (bijrolletje) meer onder de indruk van een manspersonage is dan ik had verwacht. Toen kwam ook de vraag of ik dat wel kon gebruiken voor het verhaal, want verder heeft het geen functie. Toch lijkt het me erg leuk om wel te vermelden, want àls vampiers bestaan is het wel zo realistisch om ervanuit te gaan dat ze niet allemaal op blote damesnekken vallen. Nu ik dit hier schrijf, bedenk ik dat ik het waarschijnlijk gewoon moet doen in het kader van 'afspiegeling van de maatschappij'.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 november 2008 - 22:56
Als het een vrouwelijke vampier was geweest die onder de indruk was geweest van dat manspersoon, zonder dat je het kan gebruiken in het verhaal, had het toch ook gekund? Als niemand het doet zonder dat het een "functie" heeft (en het heeft natuurlijk altijd een functie, al is het maar je persnages realistischer maken), dan blijven mensen natuurlijk verwachten dat het een functie moet hebben.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2008 - 0:20
Als je zorgt dat je meteen bij de introductie van je karakter, die terloops homo is, aangeeft dat het een onderdeel van het karakter is en niet van het verhaal, dan moet het goed mogelijk zijn. ´En dit is Tim, de man van Allard.´ Gitta schudde alle handen en ging toen zitten. Nonchalant gebaarde ze dat de anderen ook plaats konden nemen aan de tafel. ´Jullie wilden weten wat er aan de hand is. Nu dan. Gisteravond hing er een vampier voor mijn raam. Daar. Nu weten jullie het.´ Moet kunnen, zo. Probleem is alleen dat ik, als hetroschrijver, niet vaak genoeg bedenk dat iemand ook een partner van hetzelfde geslacht kan hebben. Terug naar de vraag, blij dat je gekozen hebt. Ik vond het een heel merkwaardige gedachte, dat je zou kunnen starten met schrijven zonder dat belangrijke onderdeel van je karakter te kennen. Ik denk dat het de eerste beslissing is die ik neem als ik begin met een nieuw verhaal, dus ik kon me haast niet voorstellen dat je wilt wisselen. Maar toen je uitlegde waarom je niet kon kiezen begreep ik het. Was leuk om te lezen, leerzaam.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2008 - 14:12
Ceridwen: ik kan het niet bij de introductie gebruiken omdat ik in de tt vanuit een ik-persoon schrijf (hoezo is de ik-persoon beperkend? ;) ). Ik had het vooraf ook niet kunnen bedenken hoor. Het gebeurde gewoon ;). Ik had het natuurlijk in de kiem kunnen smoren, maar ik houd er ook wel van om me door personages te laten verrassen (soms ontstaan zo intrigerende figuren die vaker zullen opduiken - ik moet wel opmerken dat ik niet volgens strakke schema's schrijf: ik weet het begin, het eind en een beetje wat daartussenin gaat gebeuren)

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2008 - 16:07
Om nog even te reageren op de beginpost: Meestal weet ik wel of mijn personages mannelijk of vrouwelijk zijn. In een verhaal heb ik een vrouwelijk personage die heel erg mannelijk is qua doen en laten. Het is echt een stoer type, zegmaar.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 november 2008 - 18:44
Ik schrijf alleen over vrouwen.. Ik ken niet de denkwijze van mannen dus kga mij daar niet aan bezig houden... Khou het gewoon op het vrouwelijk geslacht..

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2008 - 8:45
Om nog even te reageren op de beginpost:
@Verlorenletters, Het geslacht van je personages niet kennen lijkt me heel raar. Ik heb het altijd wel duidelijk, nog voor ik zijn/haar naam weet, weet ik diens geslacht. Waar maar raar eigenlijk, jouw manier kan net zo goed maar daar had ik nooit aan gedacht... :confused: Gefeliciteerd met Maud :) :D

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2008 - 8:48
Ceridwen, mooie manier om zoiets terloops te introduceren :) Quote Ceridwen: Probleem is alleen dat ik, als hetroschrijver, niet vaak genoeg bedenk dat iemand ook een partner van hetzelfde geslacht kan hebben. Is dat niet gewoon logisch? Toen ik dacht dat ik hetero was had ik hetzelfde, kwam er geen homo in voor, dacht ik er ook niet bij na. Pas nadat ik die kant van mezelf ontdekte kwamen er homoseksuele personages in mijn verhalen.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 december 2008 - 17:15
Precies Waus, ik vind het ook logisch (al ben ik nog steeds niet goed in heteropersonages terwijl ik al twee jaar een vriend heb hahaha) (maarja, mijn personages hebben ook allemaal een genderidentiteitscrisis geloof ik. Maud lijkt toch ook weer langzaam Max te worden, ik weet het niet hoor :P )

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 december 2008 - 23:56
Maud lijkt toch ook weer langzaam Max te worden, ik weet het niet hoor :P )
Maak je er een hermafrodiet van :D