Afbeelding

Beeld: Nicolette Hendriks/Joey Brown

Vind inspiratie door beweging te creëren – 5 tips

Elke schrijver zal tegen dit probleem aanlopen: je wil schrijven, maar je bent inspiratieloos. Tijdens de schrijfretraite Schrijven en Herbronnen op het Griekse eiland door schrijfcoach Joey Brown heb ik als schrijfster en journalist ontdekt hoe ik mijn eigen schrijven weer op gang kan zetten. Mijn ervaringen deel ik graag. Hoe vind je inspiratie?

Inspiratie vind je terug in beweging. Je kan zelf voor die beweging zorgen. Hieronder zal ik enkele voorbeelden met jullie delen. Kijk en kies wat bij jou past. Experimenteer en wie weet wat voor mooie schrijfsels het je oplevert.  

Creëer chaos

Ja, je leest het goed: creëer chaos. Als alles netjes en gestructureerd is en je in het dagelijkse vastzit, dan kan het lastig zijn om inspiratie te vinden. Je kan letterlijk chaos creëren door je huis overhoop te halen. Wie weet wat je terugvindt van vroeger. Herinneringen die naar boven schieten, scenario’s die je voor een verhaal zou kunnen gebruiken of die rare trekjes van die ene oom die je kan gebruiken om je personage af te maken. Je kan ook voor chaos zorgen door uit je comfortzone te stappen. Zoek het avontuur op en neem je ervaringen mee in je verhaal.

Voeg elementen samen

Creativiteit en inspiratie ontstaan ook door elementen samen te voegen waarbij je dat in eerste instantie niet zou doen. Zo is er een berg op het Griekse eiland Ikaria die eruitziet als een dobbelsteen. Er was ooit een man die de blok op de berg zag en daar stippen op geschilderd heeft, waardoor er nu een reuzedobbelsteen op een berg staat. Door verschillende niet voor de hand liggende elementen samen te voegen, kun je tot verrassende uitkomsten komen.

Zoek de leegte op

Ga naar een plek waar je alleen kan zijn. Neem de stilte en rust in je op. Inspiratie zal vanzelf volgen. Zorg dat je je schrijfboekje bij hebt, zodat je meteen alle gedachten en ideeën op kan schrijven.

schrijfvakantieDans, schilder, beweeg

Ben je iemand die graag beweegt? Houd je ervan om te dansen of te schilderen? Dan is deze manier van inspiratie vinden misschien iets voor jou. Geef je over aan de muziek of aan het doek. Beweging zorgt ervoor dat je je hoofd leeg kunt maken, waardoor er ruimte is voor nieuwe ideeën.

Van rechts naar links schrijven

Je hebt geleerd om van rechts naar links te schrijven. Probeer het eens om van rechts naar links te schrijven. Je draait de woorden zelf niet om, alleen je schrijfrichting verandert. In het begin zal dit raar aanvoelen, maar algauw wen je eraan. Door iets nieuws te proberen en door tegen de richting in te gaan, kunnen er nieuwe inzichten tot je komen.

Last but not least, de belangrijkste tip van allemaal: sta open voor inspiratie.

Wil je meer weten over de schrijfretraite Schrijven en Herbronnen? Lees dan gauw de andere blogs of kijk op de Facebook-pagina van Schrijven Online voor de vlogs vol schrijftips!

Door Nicolette Hendriks
Schrijfster en journalist van Schrijven Online

Over de schrijfretraite op Ikariaschrijfvakantie

Joey Brown is schrijfcoach. Ze begeleidt je naar de kern van je schrijven. Aan de hand van groepsmeditatie en individuele begeleiding ontdek je je ware (schrijf)stem. Haar retraites zijn unieke combinaties van schrijven, stilte, creatief-expressief werk en meditatie. Joey woont momenteel op het Griekse eiland Ikaria.