Start » Blog » Ontdek je schrijfvrijheid

Ontdek je schrijfvrijheid

Door Nicolette Hendriks
 op 11-6-2018
 - reacties: 0

Joey Brown, schrijfcoach, laat je schrijfstem ontdekken door te experimenteren.Wie ben jij als schrijver en wat heb je nodig om vrij te kunnen schrijven? Dit zijn een van de vraagstukken waar we een antwoord op proberen te vinden tijdens de schrijfretraite ‘Schrijven en herbronnen’ op het Griekse eiland Ikaria bij Joey Brown. Als Schrijven Online-reporter neem ik jullie graag mee in de ontdekkingsreis naar je eigen schrijfvrijheid.

Schrijf je vrij

Zoals het woord schrijfvrijheid al zegt: de vrijheid om te schrijven. Als schrijver is het belangrijk om te weten wat jij nodig hebt om vrij in je schrijven te kunnen zijn. Schrijven zonder belemmeringen, zodat dat wat je op papier zet, én meer, uit je pen zal stromen.

Experimenteren

Je schrijfvrijheid ontdekken gaat gepaard met experimenteren. Je schrijfvrijheid zit in de brede zin van het woord, maar ook in het kleine. Met de brede zin van het woord wordt de fysieke ruimte bedoeld. Zit of lig je het liefst tijdens het schrijven? En als je zit, zit je dan graag op een stoel of op de grond? Maar denk ook aan geluiden of beweging. Moet het om je heen stil zijn tijdens het schrijven of mag er muziek aanwezig zijn? Helpt het jou als de omgeving om je heen beweegt? Bijvoorbeeld als je in de trein of een bus zit.

Joey Brown, schrijfcoach, laat je je eigen (schrijf)stem ontdekken.In de kleine zin van het woord wordt het schrijven zelf bedoeld. Hoeveel ruimte wil en durf je in te nemen tijdens het schrijven? Schrijf je het liefst op papier of op de laptop? Mag je schrijfschrift lijntjes hebben of niet, en hoe groot mag die zijn? Hoeveel ruimte krijgen je woorden letterlijk op papier? De ruimte die jij als schrijver inneemt op papier staat gelijk aan de ruimte die je inneemt in je eigen leven. De letterlijke ruimte die je inneemt, vertelt veel over jezelf.

Joey Brown, schrijfcoach, laat je experimenteren met schrijven met materiaal.Wat is voor jou de ultieme schrijfvrijheid? Experimenteer door van alles uit te proberen en blijf nagaan wat dat voor effect heeft op je schrijven. Het experimenteren zorgt ervoor dat je op ontdekkingsreis gaat. Zo kun je uiteindelijk voor jou de ideale schrijfsetting creëren om vrij te kunnen schrijven.

Joey Brown is schrijfcoach. Ze begeleidt je naar de kern van je schrijven. Aan de hand van groepsmeditatie en individuele begeleiding ontdek je je ware (schrijf)stem. Haar retraites zijn unieke combinaties van schrijven, stilte, creatief-expressief werk en meditatie. Joey woont momenteel op het Griekse eiland Ikaria.

Door Nicolette Hendriks
Schrijfster en journalist van Schrijven Online

« terug naar het blogoverzicht


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN