Afbeelding

Pixabay

Selfpublising - De P van Printen

Hoe snel we ook naar de maan reizen, hoe slim onze apparaten ook worden, de lezer blijft van papier houden. Er is zeker een markt voor e-books, maar die verschilt per genre, dus ga dat eerst na. Voor reisboeken is die markt klein en daarom heb ik me niet verdiept in de e-boekmogelijkheden voor de Nederlandse markt.

Je keuze voor een drukker en distributie hangen erg af van je doelen. Schrijf je alleen voor je familie, dan is een gedrukt stapeltje voldoende. Is je boek voor een nichemarkt dan kan je het zelf op markten en speciale websites aanbieden. Wil je een zo groot mogelijk publiek bereiken, dan kom je al snel bij de boekhandel en die werken, niet alleen, maar wel voornamelijk en bij voorkeur, via het Centraal Boekhuis. Via Bol.com kan je ook zelf verkopen zonder CB.

Er zijn selfpubbers die de hele distributie zelf doen. Dat betekent dat je bij elke bestelling een envelop moet pakken, adres erop schrijven, dichtplakken en naar het postkantoor. Hoe verder je daarvandaan woont, hoe langer je onderweg plezier hebt van het heugelijke feit dat iemand jouw boek heeft gekocht. Bij elk boek opnieuw. In weer en wind. Of je ziek bent of niet. Dan hoop je bijna dat het geen bestseller wordt.

Ik heb de volledige distributie uitbesteed. De huidige consument verwacht dat een bestelling snel geleverd wordt en als ik drie weken aan het backpacken ben door het Midden-Oosten, kan ik mijn lezers niet laten wachten.

Waar je op moet letten:

  • De verkoopprijs. Ik vind dat je die als selfpubber niet te hoog moet stellen, omdat je al 1-0 achter staat. Overtuig je publiek eerst van je kwaliteiten.
  • Wie eten er allemaal mee van 'jouw' werk: de boekwinkel krijgt 40% van de verkoopprijs, het Centraal Boekhuis een vast bedrag per boek en een bedrag per maand, de PostNL moet betaald worden voor verzending (van de drukker naar het CB of naar jou) en de drukker maakt kosten voor het printen/drukken en zijn werkzaamheden daaromheen. Dan is het niet heel raar dat je van een boek van 12 euro, maar 1,10 overhoudt als schrijver. Hoe meer je zelf doet, hoe meer je overhoudt, maar besef wel dat je zonder CB, Bol.com en boekwinkel nòg meer moeite moet doen om je publiek te bereiken.
  • Zorg dat je weet welke 'echte' uitgeverijen er zijn. Ga naar de boekwinkel of doe je onderzoek online. Deze namen geven jouw boek uit, zonder dat je daar kosten voor hoeft te betalen. Zij dragen het risico over de investering vooraf, ook als je boek slecht verkoopt. Alle anderen noemen zich uitgeverij of iets dergelijks, maar zijn dat in de traditionele zin niet. Hier zitten betere en slechtere bij, maar ze zitten er allemaal om geld te verdienen. Niemand steekt geld en tijd in jouw boek, zonder er zelf aan te verdienen. Als een traditionele uitgeverij dit commercieel niet met jou ziet zitten, is de kans héél klein dat een andere partij wel dit risico gaat lopen.
  • Stel van te voren een lijstje vragen op en ga pas met een partij in zee als je overal een duidelijk antwoord op hebt.
  • Is de partij open en duidelijk over de kosten van jouw kant en de investering van hun kant?
  • Gaat de partij alleen met jou in zee na een aanbetaling van jou voor vage of minder vage diensten? Verwijder hun mail.
  • Zeggen ze dat ze jouw boek geweldig vinden en het graag willen uitgeven? Ren weg. Zelfs een echte uitgever die interesse heeft, zegt dit niet, tenzij je Lize Split heet.
  • Voor de buitenlandse markt is Amazon erg handig. Je kan alles online regelen, zowel voor papier als digitaal, en de distributiekanalen zijn omvangrijk. De royalty's zijn relatief hoog. Via Amazon kan je boek ook op Bol.com komen, maar dit werkt niet heel goed. Via de Duitse Bod.de kan je ook alles zelf online regelen en komt je boek wel op Bol.com (met dank aan Ada Rosman voor deze tip). Daar kan je ook een e-boek publiceren dat vervolgens via verschillende aanbieders de lezer zou kunnen vinden.
  • Een paar grote aanbieders hebben een rekensysteem online staan om te zien wat de royalty's zijn bij een bepaalde dikte en bepaalde verkoopprijs. Je zult zien dat je weinig overhoudt aan je boek.
  • Vraag collega-selfpubbers naar hun ervaringen, vooral naar de slechte en leer daarvan.
  • Ik laat mijn boeken drukken bij en distribueren door Boekenplan. Zij bieden tegen betaling diensten aan als redactie en omslag, maar je kan ook alles zelf doen. Boeken zijn van goede kwaliteit en de royalty's beter dan bij veel andere partijen.

Het belangrijkste: wees en blijf kritisch. Je geeft je kind ook niet aan de eerste de beste voorbijganger mee die in vrolijke letters roept dat jouw kind geweldig is en hij de beste oppasdienst heeft. Koester je kinderen

Over de auteur 

Anika Redhed is afgestudeerd in de psychologie en heeft daarna in verschillende landen gewoond en (vrijwillig) gewerkt, o.a. in China, de Filipijnen, de VS en Duitsland. Ze heeft inmiddels door meer dan 60 landen gereisd. Anika heeft verschillende boeken uitgebracht over haar reiservaringen en een succesvolle reisgids over haar woonplaats: Secrets of Utrecht. Zie meer: www.anikaredhed.com

Meer van Anika Redhed

Het begin van de 4 p's: de droom
De P van Plannen
De P van Puntjes

Bron foto: Pixabay