Start » Blog » Selfpublising - Het begin van de 4 P's: De Droom

Selfpublising - Het begin van de 4 P's: De Droom

Door Anika Redhed
 op 11-4-2019
 - reacties: 0

Een zolderkamer vol boekenkasten, een typemachine, stapels papier op de vloer, een fles wijn en alle tijd van de wereld. Misschien droomde je er altijd van schrijver te worden en meesterwerken te scheppen in je eigen 'schrijverscave'. Of, als je wat jonger bent, een laptop en een grande latte met sojamelk in een koffietentje vol planten en retromeubels.Als je boek door een traditionele uitgever wordt geaccepteerd, komt je droom uit: je bent schrijver.Als dit niet gebeurt en je het toch wilt uitgeven, komt je droom ook uit: je bent schrijver. En tegelijkertijd uitgever, redacteur, ontwerper, projectleider, marketeer en manager.

Het is alsof je altijd piloot wilde worden en nu ook zelf het vliegtuig moet onderhouden, de bagage aan boord moet tillen, de slurf moet aansluiten én de drankjes moet bezorgen tijdens het vliegen. Onmogelijk? Ja. Toch kiezen veel schrijvers die weg.

Als je manuscript af is, en je droom op de drempel van de ochtend op de werkelijkheid ligt te wachten, begint het pas. Je wilt feedback om het te verbeteren, er moet een omslag komen, lettertype gekozen, verkoopkanalen gevonden, reclame gemaakt en net als je door de bomen het hele bos niet meer kan vinden, moet je ook nog kiezen welke papiersoort je wilt en hoe zwaar dat mag wegen.

Zelf uitgeven is topsport, terwijl je niet voldoende getraind bent en geen beschikking hebt over epo, anabolen, een coach en een arts. Tóch doe je het. Je gaat de Elfstedentocht rijden terwijl je al zes maanden niet buiten bent geweest, de marathon rennen op klompen, want de drang is te groot, je droom te dichtbij, er is geen keuze: je moet.

Gefeliciteerd! Je bent selfpubber. De komende weken volgen artikelen om je hiermee op weg te helpen aan de hand van de 4 P's: plannen, puntjes, printen en promotie.

Blijf dromen!

Over de auteur 

Anika Redhed is afgestudeerd in de psychologie en heeft daarna in verschillende landen gewoond en (vrijwillig) gewerkt, o.a. in China, de Filipijnen, de VS en Duitsland. Ze heeft inmiddels door meer dan 60 landen gereisd. Anika heeft verschillende boeken uitgebracht over haar reiservaringen en een succesvolle reisgids over haar woonplaats: Secrets of Utrecht. Zie meer: www.anikaredhed.com

Bron foto: Pixabay

« terug naar het blogoverzicht


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!