Afbeelding

Bron Pixabay

'Selfpubbers zijn de losers van het schrijversgilde'

"In het algemeen kun je stellen dat als je iedere keer afgewezen wordt bij een reguliere uitgever, je boek ook geen groot succes wordt als selfpubber." Deze uitspraak kwam ik tegen op een van de sociale media. Met selfpubber wordt overigens iemand bedoeld die zijn of haar boek in eigen beheer uitgeeft. Om enige richting te geven aan de betekenis van iemand die zijn boek in eigen beheer uitgeeft, ga ik uit van de definitie dat dat iemand is die zijn boek publiceert zonder medewerking van een uitgeverij.

Op zichzelf vind ik de stelling slecht geformuleerd, want ‘in het algemeen’ en ‘iedere keer’ zijn termen die een stelling niet sterker maken. Bovendien dient de vraag zich aan wanneer van een groot succes gesproken kan worden, maar daar gaat het voor wat mij betreft niet om.

In de stelling ligt opgesloten dat een selfpubber als loser van het schrijversgilde, zijn boek, na talloze afwijzingen, dan maar in eigen beheer uitgeeft.

Natuurlijk zijn er schrijvers die uitgeven in eigen beheer slechts als allerlaatste redmiddel zien, maar in toenemende mate zijn er schrijvers die bewust voor dit bestaan als schrijver kiezen, zonder er ook maar een seconde over na te denken hun manuscript aan te bieden bij een reguliere uitgeverij.

Wat kenmerkt deze groep schrijvers?

Schrijvers worden vaak al de vrije geesten van de samenleving genoemd, maar de selfpubber combineert dit nog met iets anders: autonomie. Schrijvers die bewust uitgeven in eigen beheer hebben een grote hang naar zelfstandigheid. Zij hebben geen behoefte aan een uitgever die een commercieel interessantere titel bedenkt of drie covers voorschotelt, die ook nog eens heel erg op elkaar lijken, waar je uit mag kiezen. Deze groep is wars van een keurslijf.

Maken ze dan slechtere producten? Niet per se. Veel selfpubbers zijn zich ervan bewust dat een boek pas succesvol kan worden als dit er professioneel en aantrekkelijk uitziet, en een goed geredigeerd verhaal bevat. Zij weten dus heel goed dat een goed boek een flinke investering betekent. Zij huren zelfgekozen professionals in en zorgen dat deze hen ondersteunen.

Kortom, een selfpubber is naast schrijver, ook een ondernemer die heel goed weet wat hij wil. Wordt dit herkend? Gezien de stelling aan het begin lang niet altijd. Nog altijd zijn er veel vooroordelen over de selfpubber en wellicht de grootste is dat ze liever bij een uitgeverij zouden zitten, maar niet goed genoeg zijn. De groep selfpubbers wordt langzaam groter en is niet meer weg te denken in de uitgeefwereld. Dat wisten zij allang, nu de kortzichtigen nog.

Over de auteur

Marcel Heunks (1971) heeft een eerste boek uitgegeven via een printing-on-demand-uitgeverij en heeft daarna twee kinderboeken in eigen beheer uitgegeven. Zijn eerste kinderboek (Justin en de boom van oorsprong) won vorig jaar een Indie Award voor mooiste cover en zijn tweede kinderboek (Justin en de boekbewaarder) staat inmiddels voor diezelfde Indie Awards op de longlist voor beste kinderboek uit 2018. Wil je meer weten, kijk dan eens op www.marcelheunks.com.

Comments