Afbeelding

Hoe lanceer je je boek in crisistijd?

Foto: Pexels

Hoe lanceer je je boek in crisistijd?

Vandaag komt mijn boek Van passie naar boek uit, over het schrijven, ontwerpen, drukken en uitgeven van een boek. Het boek waaraan ik maandenlang heel hard heb gewerkt, en dat ik met een knaller wilde gaan lanceren. En toen was daar opeens corona, en lag alles plotseling stil...


Boeklanceringen worden uitgesteld of zelfs afgeblazen

Omdat ik een boek te promoten heb, ben ik extra actief op social media. En zoals dat altijd gaat als je ergens helemaal op gefocust bent, zie ik overal berichten voorbijkomen over boeken die binnenkort zullen verschijnen. Met als rode draad boeklanceringen die worden uitgesteld of soms zelfs volledig worden afgeblazen. Vooral die van grotere uitgeverijen.

Logisch, want zij moeten alle evenementen cancelen of verplaatsen, en iedereen daarvan op de hoogte brengen. Heel begrijpelijk, maar ook ontzettend jammer. Als je maandenlang, of zelfs jarenlang aan je boek hebt geschreven, kijk je al heel lang uit naar dit moment. Dit zou je beloning worden voor al het harde werken, en opeens wordt die maanden, of voor onbepaalde tijd uitgesteld, of zie je hem zelfs volledig aan je neus voorbijgaan. Dat was niet hoe je het je had voorgesteld…

Een voordeel voor kleine uitgevers en ‘zelf uitgevers’

Als jij een kleine uitgeverij hebt, of je boek in eigen beheer uitgeeft kan je veel sneller en makkelijker schakelen. Dan werk je vaak minder ver vooruit dan de grote uitgeverijen, die hun planning al maandenlang vast hebben liggen. Daarom geloof ik dat deze crisis wel eens in jouw voordeel zou kunnen werken. Nu grotere uitgeverijen boeklanceringen cancelen, is er opeens veel meer ruimte voor jouw boek. 

Juist bij de kleine uitgeverijen, en bij schrijvers die hun boek zelf uitgeven zie ik hele mooie nieuwe ideeën ontstaan. Bijvoorbeeld Ilona de Wit, die voor de lancering van haar boek Het Bourgondische Bitterballenboek, heel toepasselijk, een bitterballenborrel XL zou organiseren. Zo’n evenement kan je, met een beetje fantasie, ook heel goed thuis houden, maar dan online. Dat is dan ook wat ze gaat doen: een online bitterballenborrel via een videocall. Zo kunnen er zelfs veel meer mensen meedoen dan bij haar oorspronkelijke plan. Iedereen die wil kan ‘aanschuiven’, waardoor haar bereik vele malen groter wordt dan het geval zou zijn geweest bij een fysieke borrel.

Iets vergelijkbaars doet Mai Nguyen, die een kookboek maakte: An An – Vietnamese Familierecepten. Ook haar boeklancering kon niet doorgaan. In plaats daarvan organiseert ook zij een videocall, en gaat ze samen met haar lezers gerechten koken uit haar boek. Dat is toch geweldig? Hoe vaak krijg je nou de kans om samen met de auteur van je nieuwste favoriete kookboek in de keuken te staan?

Een nieuwe tijd brengt nieuwe mogelijkheden

Ook voor de lancering van jouw boek is zonder twijfel een scala aan ideeën te bedenken. Ga eens zitten en kijk naar je oorspronkelijke plan. Wat wilde je gaan doen, en op welke manier kan je dit idee online toepassen? Online heb je vaak veel meer mogelijkheden, waardoor je je idee kunt uitbreiden en veel meer potentiële lezers kunt bereiken.

Zelf was ik van plan om de mensen die me geholpen hebben bij het maken van mijn boek een exemplaar van mijn boek te gaan brengen, met een lekkere taart erbij. Als introvert in hart en nieren word ik al nerveus als ik alleen maar aan een traditionele boekpresentatie denk. Ik wilde de weg op. Het verschijnen van mijn boek op kleine schaal vieren, en mensen daar via social media op afstand van laten meegenieten. Nu kon dit plan niet doorgaan.

Toen ik om me heen zag dat ik niet bepaald de enige was, en hoe veel boeklanceringen er niet door konden gaan, kreeg ik een ander plan. Want Van passie naar boek gaat niet over mij, maar over alle lezers die dankzij mijn boek hopelijk hun eigen boek eindelijk gaan schrijven en uitgeven. Wat is er dan mooier dan om, juist tijdens mijn boeklancering, ook andere auteurs in het zonnetje te zetten! 

Dat is dan ook mijn plan, en ik hoop je hiermee te inspireren om ook voor jouw boek een spetterende boeklancering neer te zetten. Stuur je me een berichtje over jouw boek en over jouw idee? Ik ben enorm benieuwd en wie weet kan ik ook jou een handje helpen om je boek meer bekendheid te geven. Want als er één ding is dat is gebleken tijdens deze crisis, dan is het wel dat je samen meer kunt dan alleen en dat beperkingen tot de mooiste dingen kunnen leiden!  
 

Afbeelding

Van passie naar boek van Hanneke de Wit

Uitgeven

Techniek